Centrale verwarming

Convectoren verwarming

Na radiatoren zijn convectoren de meest gekozen verwarmingselementen. In tegenstelling tot radiatoren warmen convectors sneller op, koelen ze sneller af en zijn ze beter regelbaar aangezien er geen verspilling is van restwarmte. Een ander groot voordeel van de convector is dat je hem volledig kan inwerken in de grond of in een kast waardoor hij slechts waarneembaar is met een rooster en dus geen kostbare plaats inneemt.


convector Zoals de naam al doet vermoeden wordt de warmte bij convectoren opgewekt door convectiewarmte. Dit gebeurt door onderaan de convector warm water te laten vloeien in een koperen buis. Deze buis is omringd door aluminium lamellen die de convectie warmte opvangen en verspreiden. In tegenstelling tot radiatoren komt hier dus veel minder vloeibaar water bij te pas.De warmte is ook minder sterk waarneembaar waardoor verbrandingsgevaar helemaal is uitgesloten.

 

Soorten convectoren en hun variatie aan uitvoeringen

Dankzij de talrijke uitvoeringen kan je convectoren makkelijk integreren in elk interieur. Ze zijn vaak kleiner dan radiatoren voor dezelfde hoeveelheid warmte. Er bestaan ook convectoren met een dubbele warmtewisselaar zodat je een maximaal vermogen kan bereiken met minimale afmetingen.

Naast de gewone wandmodellen heb je lage en superkleine modellen die voor een raam of onder een lage vensterbank passen. Je kan inbouwconvectoren in een nis, achter een kast of achter panelen plaatsen. De huidige generatie convectorverwarming is beter gekend als Low-H²O convectoren.

convector in de vloer

 

Voordelen en nadelen van verwarming met convectoren

Zoals elk verwarmingselement hebben ook convectoren hun eigen specifieke voor- en nadelen. Hieronder vind je een handig overzicht dat je kan gebruiken bij het afwegen van de verschillende soorten verwarmingselementen.


Voordelen convector

- Snellere opwarming van de ruimte dan bij radiatoren

- Een omkasting is perfect mogelijk en zorgt voor rust in het interieur

- Bij grote raamoppervlakken zijn convectoren ideaal aangezien je ze ook in de vloer kan inbouwen.

- 10% minder energieverbruik dan radiatoren.

- Door het lager verbruik van convectoren is deze verwarming ook heel erg milieuvriendelijk.

- Zeer comfortabele verwarming met een gelijkmatige warmteverdeling.


Nadelen convectoren

- Gaan minder lang mee dan radiatoren welke vele decennia meegaan.

- Duurder in aankoop dan radiatoren.

 

Convectoren of radiatoren

ingebouwde convector

Convectors zijn veel gemakkelijker te integreren in het interieur dan de traditionele radiatoren. Daarnaast warmen ze ook sneller op en zijn ze zuiniger dankzij de geringe waterinhoud. Deze is maar liefst 70% lager dan deze van radiatoren. Dankzij de snelle opwarming kan je de verwarming ook veel sneller regelen. De intensieve luchtbeweging zal er ook voor zorgen dat warmteaccumulatie aan het plafond vermeden worden.

Er bestaan ook vloerconvectoren die, zoals de naam al doet vermoeden, in te bouwen is in de vloeren. Zo kan je ook aan ramen die doorlopen tot de grond verwarmingselementen plaatsen. Meer informatie over vloerconvectoren lees je op onderstaand artikel:

Vloerconvectoren: Het waardig alternatief voor vloerverwarming

 

Prijzen vergelijken loont!

Een nieuwe verwarming met convectoren plaatsen kost vaak een smak geld. Om zeker te zijn van de beste kwaliteit aan een uitstekende prijs kan het daarom zeker lonen prijzen te vergelijken. Via onderstaande link kan je verschillende offertes aanvragen bij erkende aannemers uit jouw regio.

Klik hier voor gratis prijsoffertes van convectoren verwarming.

 

 

 

Tip: Prijzen en cv-ketels vergelijken loont!

Wanneer je een nieuwe verwarmingsinstallatie wil plaatsen of de huidige wenst te vervangen doe je er goed aan verschillende installateurs te contacteren. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken maar zal je ook beter kunnen bepalen wie professionele en correcte informatie verschaft.

Via centraleverwarmingcv.be kan je nu ook vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij verschillende verwarmingsinstallateurs uit jouw regio. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichtingen.

Klik hier voor meer informatie en gratis prijsaanvragen.