Welke brandstof voor centrale verwarming?

Het kiezen van de juiste brandstof is de eerste stap bij het inplannen van een nieuwe verwarmingsinstallatie. Kies je milieubewust of ga je resoluut voor de goedkoopste oplossing? In dit artikel overlopen we alle soorten brandstof met hun voordelen, nadelen, kostprijs, eisen en milieuvriendelijkheid.

 

Energiebronnen en brandstoffen centrale verwarming

In onderstaand overzicht vind je een opsomming van de meest gebruikte energiebronnen van cv-installaties. Besteed hier zeker de nodige aandacht aan bij uw keuze. Eens de energiebron gekozen is, is er vaak geen weg meer terug.

 

aardgas

Aardgas

Centrale verwarming op aardgas is één van de meest gebruikte methodes in België. Je hoeft het nergens te stockeren en je moet ook niet betalen vooraleer je er effectief gebruik van maakt. Het is veilig in gebruik, niet giftig en een relatief energiezuinige methode om de woning te verwarmen.

Nadelen
Ontvlambaar, geen hernieuwbare energie, niet overal beschikbaar, afhankelijk van een gasleverancier, schadelijke stoffen bij de verbranding.

Lees hier meer over verwarming met aardgas

 

 

mazout

Mazout / stookolie

Mazout wordt vaak gekozen als alternatief voor aardgas. Je moet het zelf stockeren wat ervoor zorgt dat je onafhankelijk bent van externe kanalen en zelf kan bepalen wanneer je de mazouttank laat vullen. Zo worden er tegenwoordig heel wat groepsaankopen georganiseerd om de prijs nog scherper te maken.

Nadelen
Ruimte nodig voor opslag, bijhouden wanneer tank leeg is, keuring van ketel, geen hernieuwbare energiebron, schadelijke stoffen bij verbranding.

Lees hier meer over verwarming met mazout

 

 

mazout

Elektriciteit

Centrale verwarming op elektriciteit was vooral eind jaren 60 tot begin jaren 80 erg in trek dankzij accumulatievuren die werkten op nachttarief. De prijs van elektriciteit is in tussentijd flink gestegen wat de vraag naar deze verwarming snel liet dalen. Sinds de opkomst van hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, warmtepompen en windmolens is er echter weer een mooie toekomst weggelegd voor deze energiebron.

Eigenschappen
Relatief duur – onbeperkt voorradig

Lees hier meer over elektriciteit en de opwekking ervan.

 

 

pellets

Pellets

Pellets hebben in enkele jaren tijd een echte opmars gemaakt. Ze zijn erg goedkoop, milieubewust en gedeeltelijk gemaakt van afvalstoffen. In vergelijking met oudere installaties is deze brandstof maar liefst 50% goedkoper.

Eigenschappen
Pellets moeten opgeslagen worden.

Lees hier meer over centrale verwarming met pellets

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen