Aardgasverwarming

aardgas logo

Aardgas is één van de meest gebruikte energiebronnen om de woning mee te verwarmen. Het is veilig in gebruik, erg comfortabel en bovendien ook erg zuinig in vergelijking met andere brandstoffen. Naast verwarming wordt aardgas ook gebruikt om het water in de keuken en badkamer te verwarmen.

 

 

Waarom kiezen voor verwarming op aardgas

Een controleerbare prijs

De prijs van aardgas wordt goed gecontroleerd door de Belgische overheid. Wanneer je gebruikmaakt van de nieuwste aardgasketels kan je bovendien tot 40% besparen op je energieverbruik.

 

Comfortabele en veilige energie

Met aardgas verwarmen zorgt voor heel wat comfort. Het volledige verwarmingssysteem gebeurt vrijwel automatisch en de woning kan op enkele minuten tijd volledig verwarmd worden.

 

Je beschikt over energie met vele mogelijkheden

De keuze in verwarmingsketels op aardgas is heel divers in vergelijking met andere brandstoffen. Een wijziging in de gezinssituatie kan dus makkelijk opgelost worden door het aanpassen van de ketel.

 

Zeer voordelige energie

In vergelijking met de meeste andere brandstoffen is aardgas relatief goedkoop. Bij verwarming op elektriciteit kan dit zelfs oplopen tot 50%.

 

Aansluiten op het aardgasnetwerk: 3 belangrijke weetjes

1. Wanneer kan je gebruikmaken van aardgas

aardgas aansluiting

Je hebt het recht op een aardgasaansluiting indien je in een woongebied woont en als er langs de straat en ter hoogte van de woning een aardgasleiding ligt. Indien dit niet het geval is, heb je soms ook het recht op een aansluiting indien dit technisch mogelijk is.
Zo kan men bijvoorbeeld een onderboring doen om de leiding door te trekken onder de weg. Wanneer een dubbelzijdige aanleg gepland is naar de toekomst toe kan het wel zo zijn dat je moet wachten tot deze er effectief komt. Het nadeel hiervan is dat je nooit zeker bent wanneer de aansluiting er zal komen. Zo kan het ondanks beloftes vaak jaren duren vooraleer de aardgasleidingen er daadwerkelijk komen.

 

2. Prijs aardgasaansluiting

De Vlaamse overheid heeft een maximumprijs van 250 euro opgelegd voor de aansluiting op het aardgasnet. Je dient wel aan enkele voorwaarden te voldoen!

 

 • Langs de openbare weg moet er een gasleiding liggen, die aan dezelfde kant van de woning moet liggen.
 • Het zou moeten gaan om een ‘aansluitbaar gebouw’. Men wil hiermee zeggen dat de woning in een gebied moet liggen dat ervoor bestemd is.
 • Om een extra aansluiting aan te kunnen, moet de leiding waarop men dient aangesloten te worden over nog een voldoende capaciteit beschikken.
 • Er mag maximaal 20 meter afstand zijn tussen de leiding en het toekomstige afnamepunt (namelijk de meter).
 • Het moet een huishoudelijke aansluiting zijn (de capaciteit van de aansluiting is lager of gelijk aan m³ (n) per uur en de leveringsdruk mag niet hoger zijn dan 21 of 25 mbar).

 

 

3. Hoe een aardgasaansluiting aanvragen

Een aansluiting op aardgas is vrij eenvoudig aan te vragen. Gebruik onderstaand stappenplan zodat je zeker niet voor verrassingen komt te staan.

 

 • Allereerst moet je weten of er aardgas ligt in jouw straat. Contacteer hiervoor jouw distributienetbeheerder.
 • Neem contact op met een professioneel en erkend gasvakman. Hij kan je advies geven over alle mogelijkheden en over de verschillende aardgastoestellen.
 • Kies je toestel en installatie. Hou rekening met mogelijke premies! Ze kunnen voor een bijkomend voordeel zorgen.
 • Contacteer opnieuw je distributienetbeheerder, hij zorgt voor je aansluiting op aardgasnetwerk.
 • Kies je leverancier. Hij zorgt voor de aanvoer van aardgas tot in je woning.
 • Als je overschakelt van stookolie op aardgas, hou dan rekening dat je je stookoliereservoir helemaal buiten gebruik laat stellen. Dit doe je door het uit te graven of het op te vullen. Het brengt dus extra kosten met zich mee.

 

Verplichte controle van verwarming op aardgas

Heb je een centrale verwarmingsinstallatie op gas? Dan moest je die voor 1 juni 2010 door een erkend technicus eens laten controleren en laten onderhouden. Vanaf dan moet je de installatie om de twee jaar door een erkend vakman laten onderhouden. Na wat rondvraag bij controleurs blijkt dat er veel verwarmingsinstallaties niet in orde zijn. Bij controle kan je hiervoor beboet worden!

Voor centrale verwarmingsinstallaties in gebruik worden genomen, moeten ze eerst gekeurd worden door een erkend technicus. Dit moet zowel voor nieuwe als oude centrale verwarmingsinstallaties. Eigenaars en huurders moeten een onderhouds- of keuringsbewijs kunnen voorleggen bij controle. Kan je dit niet? Dan krijg je een boete. De Vlaamse milieu-inspectie, de politie en de gemeente kunnen hierop controles uitvoeren en boetes opleggen.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen