Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mazoutketel: prijs & onderhoud

Mazout (ook stookolie genoemd) is nog altijd een veelgebruikte brandstof voor de centrale verwarming.  Hoeveel kost een nieuwe stookolieketel ongeveer? Hoe zit het met het onderhoud? Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van een mazoutketel? En wat zijn de mogelijkheden als je je mazoutketel wil vervangen? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen mazoutketel
Prijs mazoutketel
Onderhoud en keuring
Mazoutketel vervangen

BELANGRIJK: een nieuwe mazoutketel plaatsen? Dat is alleen nog toegestaan voor bestaande woningen waar een aansluiting op het aardgasnet niet mogelijk is. Voor nieuwbouwwoningen is het compleet verboden. Ontvang gratis tot 3 verschillende offertes van erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Hoe werkt een mazoutketel?

Installateurs mogen enkel nog condenserende mazoutketels plaatsen. Hoe zetten deze energiezuinige cv-ketels stookolie nu om in warm water? Dat verloopt via de volgende stappen:

  1. De stookolie wordt van de mazouttank naar de mazoutketel gepompt.
  2. De mazoutbrander in de mazoutketel doet de vernevelde brandstof in kleine hoeveelheden ontvlammen met een elektrische vonk.
  3. De mazoutketel doen dienst als warmtewisselaar. Het toestel brengt de vrijgekomen warmte over naar het water dat door het verwarmingscircuit zal circuleren.
  4. De mazoutketel recupereert de warmte van de rookgassen om het water voor de centrale verwarming voor te verwarmen. Die warmte gaat dus niet zomaar verloren via de rookgasafvoer.

mazoutketels

 

Voor- en nadelen mazoutketel

Wat zijn nu de voornaamste voor- en nadelen van een cv-ketel op basis van mazout? Een kort overzicht:

  • Energiezuinigheid: tegenwoordig zijn de meeste mazoutketels condenserende ketels met een rendement tot ongeveer 98%. Met mazout kan je dus energiezuinig je woning verwarmen. Je oude mazoutketel vervangen door een nieuw exemplaar kan je energiekosten ook flink doen dalen. Echter is dit vanaf 2022 alleen nog mogelijk voor bestaande woningen zonder potentiële aansluiting op het aardgasnet.
  • Veiligheid: verwarmen met mazout is veilig. Stookolie zal niet ontbranden onder 55 °C. Onder normale omgevingsomstandigheden is er ook geen ontploffingsgevaar.
  • Onafhankelijkheid van een netwerk: met een mazoutketel hang je niet af van het aardgas- of elektriciteitsnetwerk en zijn wisselende prijzen en bijkomende kosten. Je bepaalt volledig zelf wanneer je je mazouttank laat bijvullen.
  • Ideaal voor kleine renovatie: heb je geen ingrijpende energetische renovatie voor ogen (bv. vloerverwarming) en heb je geen aardgasnet in de straat? Dan is je mazoutketel vervangen door een nieuwe stookolieketel een ideale keuze. De plaatsing gaat namelijk snel en vereist het minste aanpassingen. Zo spaar je flink wat kosten uit.
  • Geen gasaansluiting nodig: heb je een oudere woning en geen aardgasaansluiting in je straat?  Dan is een mazoutketel een mogelijke oplossing.

 

  • Plaats nodig voor de mazouttank: als je wil verwarmen met mazout, moet je ook de nodige ruimte hebben voor je mazouttank(s). Je kan die zowel boven- als ondergronds laten plaatsen.
  • Hogere kostprijs dan gasketel: de gemiddelde prijs van een mazoutketel ligt iets hoger dan die van een gascondensatieketel. Daar staat wel tegenover dat een mazoutketel een langere levensduur heeft (30 jaar en meer).
  • Jaarlijks onderhoud: je bent wettelijk verplicht om je mazoutketel jaarlijks te laten onderhouden. Bij een gasketel is dat om de 2 jaar. Dat onderhoud van een stookolieketel is ook iets duurder (150 à 250 euro, excl. btw).
  • Minder milieuvriendelijk: verwarmen met aardgas is milieuvriendelijker dan verwarmen met mazout. Zo is uit recente cijfers gebleken dat ongeveer 40% van de broeikasgasemissies voor woningverwarming van mazoutketels vandaan komt. En dat voor maar 16% van alle Vlaamse woningen!

 

Doe een beroep op een erkende installateur

Wil je graag een nieuwe mazoutketel kopen? Schakel dan zeker een erkende installateur in. Die kan je advies op maat geven over de mogelijkheden en eigenschappen van zo’n cv-ketel. En dat is niet alles… Zo’n expert berekent ook het correcte vermogen van jouw mazoutketel en plaatst je toestel volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en een maximale energieprestatie.

TIP: op zoek naar erkende installateurs actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Mazoutketel prijs

De kostprijs van een nieuwe mazoutketel hangt vooral af van het vereiste vermogen, de complexiteit van de regelingen en optionele domotica. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van ongeveer 7.500 euro (incl. btw en installatie).

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Het kostenplaatje kan verschillen van installateur tot installateur. Wil je vlot en gericht prijzen, maar ook adviezen en uitvoeringstermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Erkende installateurs vind je bij ons.

 

mazoutketel plaatsen

 

Onderhoud en keuring

Je cv-ketel laten plaatsen is 1 ding. Maar hoe zit het met het onderhoud en de keuring van je mazoutinstallatie? We zetten het kort op een rij:

 

1. Onderhoud mazoutketel = jaarlijks

Het is wettelijk verplicht om mazoutketels met een vermogen vanaf 20 kilowatt (kW) jaarlijks te laten onderhouden. De meeste mazoutketels in woningen beschikken over dit vermogen. Zo’n jaarlijks onderhoud van je mazoutketel moet altijd gebeuren door een erkende ’technicus vloeibare brandstof’. Zo ben je zeker van een mazoutketel in topvorm die maximale energieprestaties levert.

→ Prijs onderhoud mazoutketel: 150 à 250 euro (excl. btw)

 

2. Keuring mazouttank = bij de ingebruikname

Een keuring van je mazouttank is verplicht bij de ingebruikname. Is daarna nog een keuring nodig? Dat hangt af van het volume, de plaatsing (bovengronds of ondergronds) en de ligging (binnen of buiten de waterwingebieden en beschermingszones). Zo’n keuring van de mazouttank moet altijd gebeuren door een erkende technicus stookolietanks of erkende milieudeskundige in de discipline houders voor gassen of gevaarlijke stoffen.

→ Prijs keuring mazouttank: 95 à 160 euro (incl. btw)

 

Contacteer een erkende technicus actief in je buurt

Ben je op zoek naar een erkende technicus voor het onderhoud van je mazoutketel of de keuring van je mazouttank? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 specialisten via onze offerteservice. Zo kan je gericht prijzen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Mazoutketel vervangen

Is je oude mazoutketel defect of is hij al meer dan 20 jaar oud? Of wil je een grondige energetische renovatie laten uitvoeren (bv. vloerverwarming of extra isolatie)? Dan is het tijd om je mazoutketel te vervangen. Je kan daarbij kiezen uit de volgende alternatieven:

  1. Nieuwe mazoutketel: is je oude mazoutketel aan vervanging toe en kan je niet overstappen naar aardgas? Dan is een nieuwe mazoutketel kopen de meest interessante keuze. De installatie vergt namelijk het minste aanpassingen en daardoor liggen de kosten ook het laagst. Benieuwd naar de kostprijs voor jouw project? Ontvang gratis offertes op maat.
  2. Gascondensatieketel: heb je een gasaansluiting in je straat? Dan kan je ook kiezen voor een gascondensatieketel. Die haalt een zeer hoog rendement en je leidingen vervangen is niet nodig. Je moet natuurlijk wel de gasleiding binnentrekken.
  3. Warmtepomp: heb je een grondige energetische renovatie voor ogen (bv. lage temperatuurverwarming, extra isolatie, …)? Dan kan je ook een warmtepomp overwegen. Die optie is duurder en de plaatsing is complexer, maar je kiest wel voor de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode.
  4. Biomassaketel of elektrische cv-ketel: naast de bovenstaande opties kan je ook eventueel nog kiezen voor een biomassaketel (pellets, houtsnippers, …) of een elektrische cv-ketel. Al zijn deze alternatieven slechts interessant in welbepaalde omstandigheden.

TIP: twijfel je door welk alternatief je je mazoutketel wil vervangen? Vraag dan advies aan een erkende installateur. Die geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis voorstellen bij installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor mazoutverwarming / mazouttank ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen