Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming en parket: Waarop letten?

Vloerverwarming en parket kunnen goed met elkaar gecombineerd worden, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo zijn lang niet alle houtsoorten geschikt en is het beter om voor een gelaagd parket te kiezen dan voor massieve planken. In dit artikel kom je te weten welke materialen je best gebruikt voor vloerverwarming onder parket en hoe je best te werk gaat.

 

Welke soorten parket zijn geschikt voor vloerverwarming?

vloerverwarming parket Parketdelen van meerlaags hout zijn in de regel erg geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Meerlaags hout werkt veel minder dan massief hout en is minder gevoelig voor veranderingen in de relatieve luchtvochtigheid. Je kan kiezen uit lamelplanken en multiplanken. Wil je de beste kwaliteit? Kies dan voor multiplanken met een massief houten toplaag. Ze zijn wat duurder dan lamelplanken maar beter van kwaliteit en zullen minder snel slijten. De begrippen ‘lamelplank’ en ‘multiplank’ worden in de praktijk nogal eens door elkaar gebruikt maar aan het prijsverschil kan je duidelijk zien met welke kwaliteit je te maken hebt.

 

Massieve houten planken zijn erg aantrekkelijk vanwege hun natuurlijke look maar in combinatie met vloerverwarming zijn ze allesbehalve ideaal. Ze kunnen onder invloed van luchtvochtigheids- en temperatuurverschillen al snel gaan werken en daarbij kromtrekken of scheuren. Als je toch per se massieve planken wil gebruiken, zal je moeten kiezen voor een geschikte houtsoort die weinig krimpt en is het van belang dat de planken voldoende dik zijn. De vloer moet altijd zwevend gelegd worden. Enige naad- en kiervorming zal je moeilijk kunnen vermijden.

Geschikte houtsoorten: eiken, merbau, padoek, wenge, kambala, teak, afzelia

Ongeschikt voor vloerverwarming: kersen, beuken, noten, essen (deze houtsoorten werken te veel)

 

Hoe wordt parket geplaatst bij vloerverwarming?

In verband met de warmteweerstand kunnen de parketdelen best verlijmd worden op de ondergrond. De kans op ongewenste luchtlagen onder het parket is dan minimaal waardoor de vloerverwarming zijn warmte zoveel mogelijk ongehinderd kan afgeven aan de vloer. Zwevend plaatsen kan wel, maar dit is vanwege de ongewenste luchtlagen minder ideaal. Bij het leggen van vloerverwarming en parket moet je altijd proberen om de warmtegeleidingsweerstand (Rc waarde) zo gering mogelijk te houden. Probeer onder de maximum Rc waarde van 0.17 m² K/W te blijven, bij hogere waardes kan het systeem zijn warmte niet goed afgeven.

Houd er rekening mee dat naden en kieren altijd kunnen voorkomen wanneer je vloerverwarming en parket gaat combineren. In hoeverre dit verschijnsel optreedt, is voornamelijk afhankelijk van de manier waarop het parket gelegd is, de relatieve vochtigheid in huis, het verwarmingssysteem en de kwaliteit van het parket. Bij gebruik van meerlaags hout dat speciaal geschikt is voor vloerverwarming is de kans op naden tussen de planken het kleinst.

 

Aandachtspunten

• Laat houten plankdelen een aantal dagen rusten voordat je ze gaat leggen. Leg ze alvast uitgespreid over de grond in de ruimte waar ze later gelegd zullen worden. Vermijd tijdens deze acclimatisatieperiode temperaturen lager dan 10ºC en hoger dan 20ºC.

• Gebruik bij verlijming een speciale lijmsoort die geschikt is voor vloerverwarming.

• Schakel de vloerverwarming tijdens het leggen van het parket altijd uit.

 

Wil jij vloerverwarming onder parket laten installeren door een professional uit jouw buurt? Klik dan hier om naar de offertepagina te gaan en gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

 

vloerverwarming leggen

 

Invloed relatieve luchtvochtigheid op een parketvloer

De relatieve luchtvochtigheid in een ruimte heeft een grote invloed op materialen die van hout zijn gemaakt. Vooral massieve plankdelen zijn gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid. Indien deze laag is, zal het hout krimpen omdat er vocht aan het hout onttrokken wordt. Bij een hoge luchtvochtigheid gaat het hout juist vocht opnemen en uitzetten. Meerlaags hout werkt dankzij de specifieke structuur veel minder en zal daarom minder naadvorming vertonen. Voor een houten vloer is een luchtvochtigheid van 45%-65% het meest ideaal. Bij gevoelige parketvloeren met massieve planken kan het nodig zijn om in de winter, wanneer de luchtvochtigheid in huis het laagst is, een luchtbevochtiger te gebruiken. Je vermijdt ook best sterke temperatuurschommelingen.

 

Tip: Leg geen losse tapijten op een houten vloer met vloerverwarming. Hout is van zichzelf al een goede isolator en wanneer je hier nog eens een kleed over gaat leggen, belemmer je de warmteafgifte te veel. Hierdoor kan de vloer plaatselijk gaan werken (krimpen, uitzetten, met schotelvorming als gevolg).

 

 

Keramische tegels met parketlook: een perfect alternatief

Steenachtige ondergronden zoals beton of keramiek zijn perfect geschikt voor vloerverwarming. Het materiaal neemt de warmte van de onderliggende verwarming goed op en geeft deze vervolgens weer op egale manier af aan het vertrek. Bij een parketlook denk je misschien niet meteen aan keramische tegels maar vergis je niet, tegenwoordig zijn er keramische tegels met parketlook te koop die eenmaal gelegd haast niet van een houten vloer te onderscheiden zijn. Ze zijn uitstekend te combineren met vloerverwarming en geleiden de warmte veel beter dan een houten parketvloer.

 

Tip: gebruik een modulerende ketel
Bij een combinatie van vloerverwarming en parket dien je snelle temperatuurverschillen zoveel mogelijk te voorkomen. Een modulerende HR ketel kan hierbij erg van pas komen. Deze ketel anticipeert op de warmtebehoefte waardoor de temperatuur van de vloer constant blijft.

 

Meer weten over vloerverwarming? Klik dan hier.

vloerverwarming parket ketel

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs