Centraleverwarmingcv.be Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Centraleverwarmingcv.be

ZLTV: zeer lage temperatuurverwarming

Doordat we onze woningen steeds beter zijn gaan isoleren, hoeven we tegenwoordig minder energie te verstoken om het huis aangenaam te verwarmen. Nieuwe energiezuinige verwarmingssystemen werken met veel lagere temperaturen dan de traditionele systemen en gebruiken een pak minder energie. Zeer Lage TemperatuurVerwarming (ZLTV) is zo’n systeem.

 

Wat is zeer lage temperatuurverwarming?

ZLTV verwarming

Zeer lage temperatuurverwarming (ZLTV) is eigenlijk precies hetzelfde als lage temperatuurverwarming (LTV). Alleen is de temperatuur van het CV-water bij ZLTV lager (30-40°C) dan bij LTV (40-55°C). In het schema hieronder kun je zien wat de verschillen in aanvoertemperatuur zijn bij de diverse systemen.

* Hoge temperatuurverwarming (HTV) 55-90°C
* Lage temperatuurverwarming (LTV) 40-55°C
* Zeer lage temperatuurverwarming (ZLTV) 30-40°C

 

Een ander verschil met LTV is dat er bij ZLTV alleen gebruikgemaakt kan worden van wandverwarming en vloer- of plafondverwarming. Het gebruik van LT-radiatoren is dus niet mogelijk.

 

Voordelen en nadelen van ZLTV: rendement & comfort

Voordelen

Het grootste voordeel van zeer lage temperatuurverwarming is het rendement. Dit geldt zowel bij het gebruik van een lagetemperatuurketel als bij een warmtepomp. Met een warmtepomp haal je het hoogste rendement (besparing van 25%). Afhankelijk van het type warmtepomp moet je wel rekening houden met een flinke investering want warmtepompen (met uitzondering van lucht-water pompen) zijn over het algemeen vrij kostbaar.

Een ander voordeel van ZLTV (ook van LTV) is wooncomfort. De temperatuur van de woning zal namelijk een stuk stabieler zijn dan bij een traditionele manier van verwarmen het geval is. De temperatuur in huis is bij zeer lage temperatuurverwarming ook gelijkmatiger verdeeld dan bij een traditioneel systeem. Het is overal in huis aangenaam warm en je hebt geen last meer van koude hoekjes.

 

Nadelen van ZLTV

In vergelijking met een traditioneel systeem zal wat langer duren voordat een ruimte op temperatuur is. Dit is overigens bij alle LT-systemen het geval. Een ander nadeel is dat je in bepaalde gevallen grotere buffervaten nodig hebt dan bij een LT- of HT-systeem.

 

Welke warmtebron is nodig voor ZLTV?

Bij zeer lage temperatuurverwarming gebruik je het beste een warmtepomp of een condensatieketel. Een condensatieketel die gekoppeld is aan een systeem met ZLTV zal een hoger rendement bereiken dan een een ketel die gekoppeld is aan een LTV. Dit heeft te maken met de temperatuur van het retourwater. Hoe lager deze temperatuur is, hoe meer waterdamp er uit de rookgassen kan gaan condenseren. Hierdoor kan de condensatieketel meer warmte terugwinnen.

Condensatieketel ZLTV

 

Weersafhankelijke regeling

Het is bij een systeem van lage temperatuurverwarming de bedoeling dat de warmterecuperatie gedurende het hele jaar, ook in het koude seizoen, zoveel mogelijk gewaarborgd blijft. Daarom is het van belang dat een ZLTV uitgerust is met een weersafhankelijke regeling. Deze zorgt ervoor dat de watertemperatuur in het CV-systeem aangepast wordt aan de buitentemperatuur. Hiervoor wordt er buiten aan de gevel een speciale sonde aangebracht. Deze staat in verbinding met de warmtegenerator.

 

Afgiftesystemen bij ZLTV

Bij zeer lage temperatuurverwarming is wandverwarming, vloer- of plafondverwarming de aangewezen methode van verwarming. In kantoren en andere bedrijfsmatige gebouwen maakt men overigens veel gebruik van betonkernactivering. Betonkernactivering is namelijk in combinatie met een warmtepomp een zeer efficiënte manier van verwarmen. Bij dit systeem zijn de leidingen niet in de toplaag opgenomen (zoals bij wand- of vloerverwarming), maar zijn ze verwerkt in de kern van de constructie. Zo ontstaat er een soort thermische buffer in de vloer, die niet alleen kan dienen om warmte af te geven, maar ook om warmte op te nemen (koelen).

 

Lage temperatuur vloerverwarming

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs