Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lage temperatuurverwarming: info en prijsadvies

Doordat onze huizen beter geïsoleerd worden, is het verwarmen op lage temperaturen steeds aantrekkelijker aan het worden. Lage temperatuurverwarming, kortweg gekend als LTV, is een energiezuinige manier van verwarmen waar je niet alleen het milieu maar ook jezelf een groot plezier mee kunt doen.

 

Wat is lage temperatuurverwarming?

Temperatuur lage energie Bij een verwarmingssysteem met lage temperatuurverwarming (LTV) ligt de aanvoertemperatuur van het CV-water tussen 35°C en 55°C. Dat is aanzienlijk lager dan bij een traditionele CV (hoge temperatuurverwarming) waarbij de aanvoertemperatuur tussen de 75°C en 85°C ligt.

Bij LTV zijn grote verwarmingslichamen nodig om een woning rendabel te verwarmen aan een voordelige prijs. Vloer- en wandverwarming zijn daarbij ideaal. Daarnaast zijn speciale lage temperatuur radiatoren (LT-radiatoren) of LT-convectoren geschikt.

 

Voordelen van lage temperatuurverwarming

  • Bij lage temperatuurverwarming is het rendement groot. Er treedt minder warmteverlies op dan bij een traditioneel systeem en het kost ook minder energie om de verwarming op lage temperatuur te houden. De prijs van je verbruik kan zo tot 30% lager liggen.
  • Verwarming op lage temperatuur zorgt voor een comfortabel leefklimaat. De temperatuur in huis is constant en de warmte wordt gelijkmatig verdeeld. Bij vloer- of wandverwarming heb je ook minder last van ‘koude hoekjes’ zoals dat bij traditionele systemen vaak wel het geval is.
  • er is geen sterke luchtstromen door opstijgende warmte waardoor je minder last hebt van zwevend stof in huis wat bijzonder gunstig is voor mensen met allergieën.
  • Lage temperatuurverwarming is milieuvriendelijk.

 

CV-ketels en verwarmingselementen voor verwarming op lage temperaturen

Om je woning te verwarmen op lage temperatuur moet je speciale cv-ketels en verwarmingselementen gebruiken. Een overzicht:

 

Geschikte verwarmingsketels voor LTV

Je hebt minstens een LTV-ketel of een warmtepomp nodig om op een rendabele wijze gebruik te maken van lage temperatuurverwarming. De warmtepomp is het meest energiezuinig maar vraagt wel een grotere investering.

Verwarming via zonnewarmte is ook mogelijk. Je hebt dan een zonneboiler nodig. Het voordeel van LTV is dat verschillende systemen ook aan elkaar gekoppeld kunnen worden zodat de warmte optimaal gerecupereerd kan worden.

 

Lage temperatuur vloerverwarming

 

 

Geschikte verwarmingslichamen voor LTV

Omdat de temperatuur van het verwarmingswater lager ligt dan bij een systeem met hoge temperatuurverwarming, is er een groot oppervlak nodig om de warmte aan de lucht af te kunnen geven. Voor lage temperatuurverwarming zijn deze verwarmingslichamen geschikt:

  • LT-radiatoren (overgedimensioneerde radiatoren)
  • LT-convectors (groter dan standaard convectors)
  • Wand-, vloer- of plafondverwarming (leidingen zijn verwerkt in wand, vloer of plafond)
  • Luchtverwarming (verwarming via een lucht-lucht warmtepomp)

 

Belang van isolatie en ventilatie bij LTV

isolatie lage temperatuurverwarming Bij lage temperatuurverwarming moet je woning voldoende geïsoleerd zijn om de temperatuur op peil te kunnen houden. Wanneer er grote koudebruggen aanwezig zijn en de ruimte niet goed geïsoleerd is, kan de LTV nooit zorgen voor een aangename warmte. Ook een goed ventilatiesysteem is van belang om vocht af te kunnen voeren. Verwarmen, isoleren en ventileren gaan altijd hand in hand. Je zult aan alle drie deze factoren dus aandacht moeten schenken als je op een comfortabele manier energie wil gaan besparen.

 

Prijsbesparing met lage temperatuurverwarming

Hoeveel je precies bespaart met lage temperatuurverwarming hangt af van vele factoren, zoals het systeem dat je kiest. Een systeem met een warmtepomp is bijvoorbeeld het meest energiezuinig. Gemiddeld genomen kun je hier zo’n 25% op de stookkosten mee besparen.

Wanneer je gebruik maakt van een lage temperatuurketel met met LTV-radiatoren kan je zo’n 20 à 30 m³ aan aardgas besparen. Met wand- of vloerverwarming is dat 25 tot 45 m³. Alles hangt natuurlijk ook samen met de mate waarin de woning geïsoleerd is. In het voorbeeld is er uitgegaan van een gemiddelde (goed geïsoleerde) woning.

Voor gedetailleerde prijzen van de verschillende verwarmingsketels kan je deze pagina raadplegen.

 

Nog meer energie besparen met een ZLTV

Lage energie zonneboiler

Naast lage temperatuurverwarming bestaat er tegenwoordig ook ‘Zeer Lage Temperatuur Verwarming’ (ZLTV). Vaak wordt hier gebruikgemaakt van een combinatie tussen warmtepompen en zonneboilers.

Zeer lage temperatuurverwarming (ZLTV) is eigenlijk precies hetzelfde als lage temperatuurverwarming (LTV). Alleen is de temperatuur van het CV-water bij ZLTV lager (30-40°C) dan bij LTV (40-55°C). In het schema hieronder kun je zien wat de verschillen in aanvoertemperatuur zijn bij de diverse systemen.

  • Hoge temperatuurverwarming (HTV) 55-90°C
  • Lage temperatuurverwarming (LTV) 40-55°C
  • Zeer lage temperatuurverwarming (ZLTV) 30-40°C

Een ander verschil met LTV is dat er bij ZLTV alleen gebruikgemaakt kan worden van wandverwarming en vloer- of plafondverwarming. Het gebruik van LT-radiatoren is niet mogelijk.

 

Voordelen ZLTV

Het grootste voordeel van zeer lage temperatuurverwarming is het rendement. Dit geldt zowel bij het gebruik van een lagetemperatuurketel als bij een warmtepomp. Met een warmtepomp haal je het hoogste rendement (besparing van 25%). Afhankelijk van het type warmtepomp moet je wel rekening houden met een flinke investering. Warmtepompen (met uitzondering van lucht-water pompen) zijn over het algemeen vrij kostbaar.

Een ander voordeel van ZLTV (ook van LTV) is wooncomfort. De temperatuur van de woning is namelijk een stuk stabieler dan bij een traditionele manier van verwarmen het geval is. De temperatuur in huis is bij zeer lage temperatuurverwarming ook gelijkmatiger verdeeld dan bij een traditioneel systeem. Het is overal in huis aangenaam warm en je hebt geen last van koude hoekjes.

 

Nadelen ZLTV

Ten opzichte van een traditioneel systeem duurt het wat langer voordat een ruimte op temperatuur is. Dit is overigens bij alle LT-systemen het geval. In bepaalde gevallen heb je ook grotere buffervaten nodig in tegenstelling tot bij een LT- of HT-systeem.

 

Welke warmtebron voor ZLTV?

Bij zeer lage temperatuurverwarming gebruik je het beste een warmtepomp of een condensatieketel. Een condensatieketel die gekoppeld is aan een systeem met ZLTV zal een hoger rendement bereiken dan een een ketel die gekoppeld is aan een LTV.

Dit heeft te maken met de temperatuur van het retourwater. Hoe lager deze temperatuur is, hoe meer waterdamp er uit de rookgassen kan condenseren. Zo kan de condensatieketel meer warmte terugwinnen.

 

Weersafhankelijke regeling

Het is bij een systeem van lage temperatuurverwarming de bedoeling dat de warmterecuperatie gedurende het hele jaar, ook in het koude seizoen, zoveel mogelijk gewaarborgd blijft. Daarom is het van belang dat een ZLTV uitgerust is met een weersafhankelijke regeling. Dat zorgt ervoor dat de watertemperatuur in het CV-systeem aangepast wordt aan de buitentemperatuur. Hiervoor wordt er buiten aan de gevel een speciale sonde aangebracht die in verbinding staat met de warmtegenerator.

 

Afgiftesystemen bij ZLTV

Bij zeer lage temperatuurverwarming is wandverwarming, vloer- of plafondverwarming de aangewezen methode van verwarming. In kantoren en andere bedrijfsmatige gebouwen maakt men overigens veel gebruik van betonkernactivering. Betonkernactivering is namelijk in combinatie met een warmtepomp een zeer efficiënte manier van verwarmen. Bij dit systeem zijn de leidingen niet in de toplaag opgenomen (zoals bij wand- of vloerverwarming), maar zijn ze verwerkt in de kern van de constructie. Zo ontstaat er een soort thermische buffer in de vloer, die niet alleen kan dienen om warmte af te geven, maar ook om warmte op te nemen (koelen).

 

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs