Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aardwarmte

Aardwarmte is samen met luchtwarmte de energiebron van de toekomst. Fossiele brandstoffen als gas en stookolie zijn namelijk niet onuitputtelijk, de prijzen schommelen fel en ze vormen een bedreiging voor onze planeet. Maar hoe werkt aardwarmte en hoe haal je die uit de grond? Is aardverwarming voor jouw woning een optie? En wat kost een aardwarmte pomp gemiddeld? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Werking van aardwarmte
Soorten aardwarmte pompen
Prijs aardverwarming
Alternatief: luchtwarmte
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is aardwarmte?

De term zegt het zelf: aardwarmte is een onuitputtelijke, hernieuwbare en dus erg ecologische vorm van energie die je uit de grond haalt. Momenteel zijn er 2 manieren om die warmte uit de aarde aan te voeren en te gebruiken om woningen en andere gebouwen te verwarmen:

 • Aardwarmte met een warmtepomp: met een horizontaal of verticaal leidingcircuit kan een geothermische warmtepomp warmte uit de bodem of het grondwater halen om je woning te verwarmen. Dat gebeurt op een diepte van 1 à 1,5 m (horizontaal circuit) of maximaal 200 m (verticaal circuit).
 • Aardwarmte met stadsverwarming: dit systeem staat ook bekend als een warmtenet. Via geothermische boringen wordt warm grondwater vanuit minstens 500 m diepte opgepompt. Een warmtewisselaar en circulatiepomp geven die warmte dan af aan je sanitair water, radiatoren, vloerverwarming, … Zo heb je geen boiler of cv-ketel meer nodig. In de toekomst zal het mogelijk zijn om steeds meer woningen aan te sluiten op zulke warmtenetten.

Wil je graag meer advies rond aardverwarming voor jouw woning? Een gecertificeerde groene energie-installateur informeert je uitgebreid over de mogelijkheden van aardwarmte voor jouw huis. Kom vrijblijvend in contact met erkende installateurs actief in je buurt!

aardwarmte

 

Voor- en nadelen van aardwarmte

De troeven van aardwarmte ten opzichte van fossiele brandstoffen zijn overduidelijk. Aardwarmte is een soort van verwarming waarbij de benodigde warmte uit de grond wordt gehaald. Vooral grond van de tuin wordt veel gebruikt, omdat je deze grond zelf vrij mag gebruiken. Naast geothermie zijn er ook nog warmtepompen die hun energie uit de buitenlucht halen. Wat zijn dan de voor- en nadelen van aardverwarming in vergelijking met luchtverwarming? We zetten ze kort op een rij:

 

Aardwarmte voordelen

 • Meest optimale rendement: de temperatuur van aardwarmte is erg constant. Terwijl die van de buitenlucht sterker varieert. Hoe dieper de geothermische boringen, hoe hoger de temperatuur van de aardwarmte is. Daardoor ben je met zulke verwarmingssystemen zeker van het best mogelijke rendement van je centrale verwarming.
 • Geen buitenunit nodig: een lucht warmtepomp onttrekt meestal warmte aan de buitenlucht met een buitenunit. Dat is bij het oppompen van aardwarmte niet nodig. Het leidingencircuit bevindt zich namelijk onder de grond. Die aardwarmtepomp diepte hangt af van het type. Horizontale buizensystemen bevinden zich bv. slechts 1 à 1,5 m onder de grond, tegenover 100 à 200 m bij verticale geothermische boringen.
 • Erg milieuvriendelijk: verwarm je met aardwarmte? Dan stoot je geen CO2 uit. Bovendien gaat het ook om een onuitputtelijke, hernieuwbare energiebron. Kortom, het gaat om 1 van de meest duurzame en toekomstbestendige manieren van verwarmen.
 • Ook mogelijk om te koelen: in de zomer is de bodem net koeler dan de buitenlucht. Daardoor kan je je aardwarmte pomp ook gebruiken om je woning (passief) te koelen. Het koele water door je radiatoren, vloerverwarming, … onttrekt dan de warmte uit je woning en geeft die af aan de bodem/grondwater.

 

Aardwarmte nadelen

 • Duurder dan luchtwarmte pompen: aan dat hoogst mogelijke rendement hangt wel een stevig prijskaartje. Een aardwarmte pomp kost gemiddeld namelijk meer dan een lucht warmtepomp. Toch moet je verder kijken dan die aanschafprijs. Door je enorm energiezuinige manier van verwarmen verdien je de aankoopkost namelijk geleidelijk aan terug.
 • Complexe plaatsing: één van de redenen voor die hogere kostprijs van verwarmen met aardwarmte is de arbeidsintensieve, complexe plaatsing. Bij een horizontaal buizensysteem moet je ook over voldoende grond beschikken. Bij een verticaal systeem zijn de geothermische boringen dan weer duurder omdat ze veel dieper zijn.
 • Enkel bij goed geïsoleerde woningen: verwarmen met aardwarmte is geen optie voor elke woning. Je verwarmt je huis namelijk op een lagere watertemperatuur in vergelijking met bv. een gasketel. Een optimale isolatie van je woning is dus een belangrijke voorwaarde om een goed rendement te halen.
 • Soms een vergunning nodig: afhankelijk van je woonplaats en de diepte van de geothermische boringen bestaat de kans dat je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een aardwarmtepomp. Vraag hier zeker naar bij je warmtepomp installateur.

 

Werking van aardwarmte

Aardwarmte kan gemakkelijk gebruikt worden om van slechts een deel van de warmte de gehele of een gedeelte van de woning op te warmen of het water van de douche of van het bad. Er wordt een soort van net geplaatst in de grond die de warmte uit de grond onttrekt en ervoor zorgt dat de warmte verplaatst wordt naar de gewenste plekken. Je kunt een groot net van warmtewisselaars gebruiken om de benodigde warmte te winnen en op te slaan om het in de loop van de tijd te gebruiken. Een kort stappenplan:

 1. Ondergronds circuit neemt warmte op uit de aarde

  Door het ondergrondse circuit van leidingen stroomt een mengsel van water en glycol. Die vloeistof onttrekt de natuurlijke warmte aan de bodem of het grondwater. Daarna geeft dat mengsel via een warmtewisselaar zijn opgenomen warmte af aan een koelvloeistof die al verdampt op lage temperatuur.

 2. Warmtepomp verhoogt temperatuur van de aardwarmte

  Deze verdampte koelvloeistof vertrekt vervolgens naar een compressor. Die perst dat gas verder samen om de druk en dus ook de temperatuur nog te verhogen. Het is deze compressor die stroom verbruikt.

 3. Warmtepomp geeft warmte af aan verwarmingssysteem

  In een volgende fase komt de samengeperste damp terecht in een condensor. Door te condenseren, geeft die damp dan zijn warmte af aan het sanitair water en het water voor de radiatoren, vloerverwarming, …

 4. Hele cyclus begint opnieuw

  Is alle warmte afgegeven aan je verwarmingssysteem? Dan condenseert het gas uiteindelijk weer volledig tot de oorspronkelijke koelvloeistof. Daarna kan het hele proces van warmte opnemen uit de aardbodem (door te verdampen) en warmte afgeven (door te condenseren) opnieuw beginnen.

 

Soorten aardwarmte pompen

Warmtenetten en stadsverwarming zijn voorlopig nog technologieën in volle ontwikkeling. In tegenstelling tot geothermische warmtepompen die steeds couranter worden. Bij nieuwbouw en grote energetische renovaties zijn zulke aardwarmtepompen een erg interessante optie. Je kan kiezen uit 2 systemen:

 

1. Aardwarmte pomp met horizontaal circuit

Bij dit systeem plaatst een installateur een horizontaal leidingencircuit op een diepte van 1 à 1,5m. Er is een relatief grote oppervlakte nodig om optimaal warmte aan de aarde te onttrekken. Dat rendement hangt ook af van de grond. Zo werkt het systeem energiezuiniger bij leemachtige grond in vergelijking met droge zandgrond. Voor dit systeem heb je sowieso voldoende onverharde oppervlakte rond je woning nodig.

Richtprijs: € 10.000 à 24.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Aardwarmte pomp met verticaal circuit

Heb je een kleinere tuin? Of is de ruimte rond je woning al mooi afgewerkt? Dan kan je ook kiezen voor een aardwarmte pomp met een verticaal circuit. Via geothermische boringen tot wel 200 m diep in de grond brengt de installateur dan een verticaal buizensysteem aan. Vaak doet een specialist ook een voorafgaande scan van de aardwarmte om zeker te zijn van het meest optimale rendement.

Richtprijs: € 15.000 à 20.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welk type aardwarmte pomp kies ik best?

Dat hangt vooral van jouw concrete situatie af. Hoeveel onverharde oppervlakte heb je bv. rond je woning voor grondwerken? Om welk type grond gaat het en welk rendement levert die op? Vaak is een grondige geologische analyse vereist om het meest aangewezen systeem te bepalen. Om de meest aanbevolen keuze te maken, heb je dus de expertise van een erkende groene energie-installateur nodig.

Gratis advies op maat? Daarvoor kan je terecht bij een gecertificeerde vakspecialist actief in je buurt via onze offerteservice! Vergelijk offertes voor aardwarmtepompen.

 

Prijs van aardverwarming

De investering in aardwarmte is niet goedkoop, maar je zal enorm besparen op je maandelijkse kosten. Zo zal je die investering ook vlot terugverdienen. De warmte die uit de grond komt, is het hele jaar beschikbaar en kent geen verschil in rendement. Maar hoeveel kost zo’n aardwarmte pomp dan gemiddeld? De richtprijzen op een rij:

 • Aardwarmte pomp met horizontaal circuit: € 10.000 à 24.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Aardwarmte pomp met verticaal circuit: € 15.000 à 20.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

Benieuwd naar de totale kosten om met aardwarmte te verwarmen? Dan vraag je best totaalprijzen aan bij meerdere erkende installateurs. Zo vergelijk je niet alleen hun kostprijzen, maar ook hun adviezen, de plaatsingsmethodes, de uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

aardwarmte pomp

 

Alternatief: luchtwarmte

Naast aardwarmte kan je ook kiezen voor een warmtepomp op basis van luchtwarmte. Die zijn gemiddeld goedkoper en ook vlotter te plaatsen. Kortom, ideaal voor een kleinere energetische renovatie zonder al te veel breekwerken. Afhankelijk van je situatie kan je kiezen uit 3 types luchtwarmte pompen:

 • Lucht-water warmtepomp: dit type onttrekt de warmte aan de buitenlucht en geeft die af aan je cv-water en eventueel ook je sanitair water. Let op: dit systeem gebruikt een lagere watertemperatuur dan een gewone cv-ketel. Je hebt dus ook lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming nodig.
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, maar geeft die niet af aan je cv-water. In plaats daarvan blazen 1 of meerdere binnenunits warme lucht in je woning. Op warme dagen kan je deze luchtwarmte pomp ook gebruiken als energiezuinige airco.
 • Hybride warmtepomp: dit is geen volledig elektrische warmtepomp. Zo’n hybride systeem combineert een lucht-water warmtepomp met een gascondensatieketel. Op de meeste momenten verwarm je je woning dan met de warmtepomp, maar de gasketel kan bijspringen indien nodig. Bovendien kan je je leidingen en radiatoren gewoon behouden.

Interesse in een luchtwarmte pomp als alternatief voor je cv-ketel? Vraag dan zeker advies op maat aan meerdere erkende installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs