Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hybride cv-ketel

Na zo’n 15 jaar daalt het rendement van je verwarmingsketel en stijgt het energieverbruik. Zoek je een energiezuinig, milieuvriendelijk én praktisch alternatief voor je oude cv-ketel? Dan is een hybride cv-ketel een interessante optie. Hoe werkt deze combinatie van een warmtepomp en een condensatieketel? Hoeveel kost een hybride ketel? En wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Prijs
Soorten
Onderhoud
Veelgestelde vragen

TIP: interesse in een hybride cv-ketel? Ontvang gratis tot 3 verschillende offertes van erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Wat is een hybride cv-ketel?

Het gaat om een combinatie van een warmtepomp en een condensatieketel (op gas of stookolie). Zo koppel je groene energie (warmtepomp) aan een hoog rendement (condenserende ketel). Bovendien gaat het om een ‘intelligent systeem’ dat altijd zelf de energiebron (elektriciteit of gas/mazout) kiest die op dat moment het voordeligst is en het hoogste rendement oplevert. Het systeem doet dat o.b.v. de weersomstandigheden en energieprijzen. Dat werkt als volgt:

  1. Verwarmen met de warmtepomp (lucht-water): het grootste deel van het jaar verwarm je je cv-water (en eventueel je sanitair water) met de warmtepomp. Die haalt maar liefst 80% van zijn energie uit de buitenlucht en slechts 20% uit elektriciteit. Logisch dus dat de werkingskosten het laagst zijn met de warmtepomp.
  2. Verwarmen met de condensatieketel: de condenserende ketel op gas of mazout treedt pas in werking als dat goedkoper is dan verwarmen met de warmtepomp. Bv. als de buitentemperatuur lager is dan 5°C, als het om een grote hoeveelheid gevraagde warmte gaat, …

 

Wanneer is een hybride ketel een goede keuze?

Een cv-ketel met warmtepomp is vooral geschikt bij renovaties. Je moet namelijk je leidingen en warmtetoestellen (bv. radiatoren) niet vervangen. Ook een optimale isolatie van je woning (zoals bij nieuwbouw) is niet nodig. Kortom, wil je je oude verwarmingsketel vervangen door een systeem dat erg zuinig én milieuvriendelijk is? Dan is een hybride cv-ketel zeker het overwegen waard.

hybride cv ketel

 

Voor- en nadelen hybride cv-ketel

Twijfel je of een hybride ketel de beste oplossing is ter vervanging van je huidige verwarmingsketel? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van deze innovatieve verwarmingsmethode tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:

  • Lagere energiefactuur: met een hybride cv-ketel bespaar je tot 40% op je energiefactuur in vergelijking met een oude cv-ketel. In vergelijking met een condensatieketel gaat het om een besparing op je energiekosten met 10 à 15%.
  • Lagere CO2-uitstoot: door de combinatie van hernieuwbare energie met de warmtepomp en het erg hoge rendement van de condensatieketel stoot je veel minder CO2 uit.
  • ‘Slim’ systeem: de hybride ketel kiest altijd de energiebron die op dat moment het voordeligst is en het hoogste rendement oplevert: elektriciteit (warmtepomp) of gas/mazout (condensatieketel). Welk systeem de voorkeur krijgt, hangt af van de buitentemperatuur, de energieprijzen, de gevraagde hoeveelheid warmte, … van dat moment.
  • Makkelijk te plaatsen bij renovatie: er zijn geen breekwerken nodig bij de plaatsing van een hybride cv-ketel ter vervanging van je oude ketel. Je kan je leidingen en radiatoren gewoon blijven gebruiken. De installatie gaat dus vlot, waardoor je heel wat kosten uitspaart.
  • Verschillende premies: je kan de kostprijs van een hybride ketel aanzienlijk drukken met verschillende premies en financiële voordelen.

 

  • Duurder dan een gewone condensatieketel: een cv-ketel met warmtepomp heeft een hoger prijskaartje dan een gewone condensatieketel. Je investeert namelijk in 2 systemen (condensatieketel en warmtepomp) in plaats van 1.
  • Onderhoud nodig voor beide systemen: bij een condensatieketel is een 2-jaarlijks (gas) of jaarlijks (mazout) onderhoud wettelijk verplicht. Maar ook een warmtepomp heeft om de 2 jaar een nazicht nodig voor een optimale werking (niet verplicht). Verder lees je meer over het onderhoud van een hybride ketel.
  • Minder erkende installateurs: niet alle installateurs van verwarmingsketels zijn erkend voor de plaatsing van een hybride gasketel of een hybride mazoutketel. Goed nieuws, bij Buldit vind je wel erkende plaatsers van dit hybride systeem. Ontvang en vergelijk gratis offertes op maat.

 

Hybride cv-ketel prijs

Wil je graag een hybride cv-ketel kopen? De kosten voor zo’n hybride ketel hangen af van het vereiste vermogen (op basis van je energieverbruik), de gebruikte brandstof (gas of mazout), het merk (hybride cv-ketel van Remeha, Nefit, Daikin, Viessmann, …), enz. Gemiddeld mag je rekenen op een hybride cv-ketel prijs van 5.000 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Reken op € 11.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing) voor de volledige verwarmingsinstallatie.

LET OP: de kosten voor een hybride ketel variëren van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen voor hybride ketels, installatiekosten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis voorstellen aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

hybride ketel

Soorten hybride cv-ketels

Als je een hybride cv-ketel wil laten plaatsen, kan je kiezen uit de volgende 2 soorten:

 

1. ‘Monobloc’-model (1 behuizing binnen)

Bij deze soort hybride ketel zitten de warmtepomp en de condensatieketel in 1 behuizing. Dit model staat dan ook binnen in je woning. Het compacte design is zeker een troef, maar hou er rekening mee dat de compressor van de warmtepomp geluid produceert (afhankelijk van de kwaliteit en het energielabel). Dit model is dus vooral een goede keuze als je de hybride ketel voldoende ver van de woonruimtes kan plaatsen. Je moet ook verschillende afvoerpijpen naar buiten kunnen aanbrengen.

 

2. ‘Split’-model (1 unit buiten en 1 unit binnen)

Bij dit model staat de warmtepomp buiten en de condensatieketel binnen. Beide units zijn dan met elkaar verbonden via hydraulische leidingen. Dit model neemt zowel buiten als binnen plaats in, maar je hebt wel geen last van het geluid van de compressor van de warmtepomp.

 

Welke hybride cv-ketel kies ik best?

Naast het soort hybride ketel (1 of 2 units) spelen ook het vermogen, het merk, … een belangrijke rol bij je keuze. Vraag daarom zeker advies aan verschillende erkende installateurs. Zij informeren je graag over de mogelijkheden en kunnen je gepast adviseren over het ideale vermogen op maat van je energieverbruik, het beste model op maat van de beschikbare ruimte in je woning, … Door hun voorstellen te vergelijken, kan je een weloverwogen keuze maken, afgestemd op jouw situatie en wensen.

TIP: ontvang en vergelijk gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat van installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Onderhoud hybride cv-ketel

Het onderhoud van een hybride cv-ketel is iets complexer dan bij een standaard condensatieketel. Voor een energiezuinige werking, een optimaal rendement en een lange levensduur moet je namelijk zowel de cv-ketel als de warmtepomp regelmatig laten nakijken. Een kort overzicht:

 

1. Onderhoud condensatieketel = jaarlijks of 2-jaarlijks (verplicht)

Gaat het om een condenserende ketel met een vermogen van meer dan 20 kilowatt (geldt voor de meeste ketels in woningen)? Dan is een regelmatig onderhoud wettelijk verplicht. Bij een gascondensatieketel gaat het om een verplicht 2-jaarlijks onderhoud en bij een condenserende mazoutketel om een verplicht jaarlijks onderhoud. Dat nazicht moet je laten uitvoeren door een erkende technicus.

Prijs: 100 à 250 euro, excl. btw.

 

2. Onderhoud warmtepomp = 2-jaarlijks (niet verplicht)

Het onderhoud van een warmtepomp is niet wettelijk verplicht. Toch is een nazicht om de 2 jaar sterk aanbevolen. Het is onder meer belangrijk om elke 2 jaar het koelcircuit grondig te laten nakijken, te controleren of er onderdelen aan vervanging toe zijn of niet, … Tip: je kiest best voor een onderhoudscontract bij de installateur van je hybride ketel.

Prijs: 200 à 250 euro, incl. btw.

 

FAQ hybride cv-ketel

Heb je nog verdere vragen over hybride ketels? We zetten graag nog enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden kort op een rij:



    • Kan ik een hybride cv-ketel plaatsen in een nieuwbouwwoning?

      Dat kan, maar in principe is dat niet de meest aangewezen verwarmingsmethode bij nieuwbouw. Zulke woningen zijn namelijk erg goed geïsoleerd en ze beschikken meestal over lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming). In dat geval volstaat een gewone warmtepomp om je woning energiezuinig en milieuvriendelijk te verwarmen.

      TIP: welk soort warmtepomp het meest geschikt is voor jouw nieuwbouwwoning? Een erkende installateur geeft je graag advies op maat van jouw situatie. Ontvang gratis offertes op maat.



    • Kan ik een hybride ketel combineren met zonnepanelen?
      Absoluut, dat is zelfs een uitstekend idee. Een warmtepomp haalt namelijk nog altijd 20% van haar energie uit elektriciteit. Als je die vereiste stroom zelf kan opwekken met zonnepanelen, is je verwarmingsinstallatie nog energiezuiniger en milieuvriendelijker. Ook de combinatie van een cv-ketel met warmtepomp en een zonneboiler (voor warm sanitair water) behoort tot de mogelijkheden. Vraag hierover zeker meer uitleg aan een erkende installateur actief in je buurt.


    • Wanneer kies ik beter voor een warmtepomp zonder condensatieketel?

      Dat hangt in de eerste plaats van je woning af. Is je woning goed geïsoleerd en beschik je over lage temperatuurverwarming? En heb je eventueel ook zonnepanelen om de vereiste elektriciteit voor de warmtepomp zelf op te wekken? Dan heb je inderdaad geen condensatieketel nodig. Is je woning dan weer niet optimaal geïsoleerd? Dan zal je in de meeste gevallen toch zo’n cv-ketel nodig hebben om te voldoen aan de gevraagde hoeveelheid warmte.

      TIP: een erkende installateur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw woning. Laat je dus zeker informeren over de verschillende mogelijke verwarmingsmethodes op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.



    • Wanneer is een condensatieketel zonder warmtepomp een betere keuze?
      Dat hangt in de eerste plaats van je woning en je budget af. Gaat het om een kleine renovatie en is je budget beperkt? Dan kies je inderdaad beter voor een gewone nieuwe condensatieketel op gas of stookolie. Die is budgetvriendelijker en de plaatsing gaat ook vlot. Als je voldoende budget hebt, is een hybride cv-ketel zeker een interessante optie. Zo verlaag je niet alleen je energiefactuur, maar ook je CO2-uitstoot.

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs