Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektrische cv-ketel of warmtepomp?

Verwarmen met fossiele brandstoffen is een eindig verhaal. De energietransitie stuurt ons naar alternatieve, duurzame verwarmingssystemen, zoals de elektrische cv-ketel of warmtepomp. Wanneer kies je best voor een warmtepomp? En in welke gevallen is een elektrische cv-ketel de beste optie? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
OPTIE 1: Elektrische cv-ketel
OPTIE 2: Warmtepomp
CONCLUSIE: Elektrische cv-ketel of warmtepomp?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Elektrische cv-ketel of warmtepomp: wat is het verschil?

Een elektrische cv-ketel en een warmtepomp gebruiken allebei elektriciteit als energiebron. Het grote verschil is de werking en het rendement van beide toestellen:

 • Elektrische cv-ketel: de werking van een elektrische verwarmingsketel is vergelijkbaar met die van een gascondensatieketel. Een elektrische cv-ketel verwarmt water met een elektrisch verwarmingselement. De circulatiepomp in de ketel verspreidt het warme water vervolgens naar de radiatoren. Voor elke kWh aan warmte die de cv-ketel produceert, verbruikt het toestel 1 kWh elektriciteit.
 • Warmtepomp: een warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht, bodem of grondwater. Vervolgens zet het toestel via een compressor deze warmte om in warmte voor je woning. Een warmtepomp verbruikt enkel energie om de compressor op te drijven. De meeste warmtepompen produceren ongeveer 4 kWh aan warmte per 1kWh elektriciteit dat het toestel verbruikt.

Wat is de beste keuze? Een warmtepomp is de huidige standaard op vlak van elektrisch verwarmen en verbruik tot 5 keer minder dan een traditionele elektrische cv-ketel. Benieuwd naar de beste keuze voor jouw situatie? Een ervaren verwarmingsinstallateur adviseert jou het meest aangewezen toestel op basis van jouw woning, verbruik, … Start hier jouw aanvraag.

 

OPTIE 1: Elektrische cv-ketel

cv-ketel elektrisch

Een elektrische cv-ketel (mogelijk met inductie) biedt tal van voordelen in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Wanneer is een elektrische verwarmingsketel aangewezen? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoeveel kost het? Een overzicht:

 

Wanneer is een elektrische verwarmingsketel interessant?

Ondanks de hoge jaarlijkse stroomkost is een verwarmingssysteem op elektriciteit interessant wanneer:

 • Je woning zeer goed geïsoleerd en voorzien is van hoogrendementsglas (HR++).
 • Je je stroom (deels) zelf opwekt met zonnepanelen.
 • Je slechts een kleine oppervlakte moet verwarmen (bv. een appartement).
 • Er geen gasaansluiting is in je straat.
 • Je je woning wilt bijverwarmen.
 • Je een tijdelijke oplossing zoekt om je woning te verwarmen. Zodra je definitieve centrale verwarmingssysteem is geïnstalleerd, kan je de elektrische cv-ketel daarna nog gebruiken als bijverwarming.

Op lange termijn of voor grotere woonoppervlaktes is een elektrische cv-ketel dus minder geschikt. Wil je verwarmen op elektriciteit, dan is een warmtepomp bijna altijd een betere keuze.

Welk verwarmingssysteem is het meest interessant voor jouw woonsituatie? Via onze gratis offerteservice ontvang je vrijblijvend professioneel advies op maat en een bijhorend prijsvoorstel. Kom in contact met verwarmingsinstallateurs in jouw buurt.

 

Elektrische cv-ketel voor- en nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van een cv-ketel op stroom? Een overzicht:

  • Gemakkelijke installatie: een elektrische cv-ketel is snel en gemakkelijk te installeren, zowel aan de muur als op de vloer.
  • Voordelige aankoop: een elektrische verwarmingsketel is heel wat goedkoper dan andere verwarmingsinstallaties.
  • Efficiënt en rendabel: een cv-ketel op stroom heeft een rendement van bijna 100% en verwarmt je woning snel en efficiënt.
  • Onderhoud: een elektrische cv-ketel vergt weinig onderhoud. Een onderhoud is bovendien niet wettelijk verplicht.
  • Veilig: met elektrische centrale verwarming loop je geen risico op gasexplosies of CO-vergiftiging.
  • Ecologisch: in combinatie met zonnepanelen verwarm je je woning op een duurzame manier.
  • Compact: een elektrische cv-ketel neemt weinig plaats in. Je hoeft ook geen extra ruimte te voorzien voor opslag van brandstoffen zoals mazout of pellets.
  • Hoge elektriciteitskosten: zonder zonnepanelen lopen de stroomkosten hoog op.
  • Hoog energieverbruik: een elektrische ketel verbruikt zeer veel energie. Tot wel 5 keer meer dan een warmtepomp.
  • Warm sanitair water: wil je naast je woning ook je sanitair water verwarmen met een elektrische ketel, dan moet je een hybride toestel installeren. Met de basistoestellen is dit niet mogelijk.

 

Elektrische cv-ketel prijs

Een elektrische centrale verwarming kost minder dan andere verwarmingssystemen. Een basismodel, exclusief sanitaire verwarming, kost gemiddeld € 1.000 à 2.000. Voor een model dat zowel verwarmt als sanitair water opwarmt, moet je rekenen op een richtprijs tussen € 4.000 en 6.000.

Interesse in elektrisch verwarmen? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend advies prijsvoorstellen op maat van 2 à 3 erkende cv-installateurs. Zij weten je meteen ook te zeggen welke oplossing het meest geschikt is voor jouw woonsituatie. Start hier jouw aanvraag.


OPTIE 2: Warmtepomp

hybride warmtepomp met buitenunit

Naast een elektrische cv-ketel kan je ook kiezen voor een warmtepomp om je woning te verwarmen op elektriciteit. Wanneer is een warmtepomp de beste keuze? Hieronder ontdek je alle voor- en nadelen, mogelijkheden, kostprijzen, … van dit verwarmingssysteem.

 

Wanneer is een warmtepomp interessant?

Verwarmen op stroom dankzij een warmtepomp is interessant wanneer:

 • Je op zoek bent naar een duurzaam alternatief voor je traditionele verwarmingssysteem.
 • Je woning zeer goed geïsoleerd is.
 • Je de stroom voor je warmtepomp zelf opwekt met zonnepanelen.
 • Je je woning verwarmt met lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming.

Is een warmtepomp interessant voor jouw woonsituatie? Via onze gratis offerteservice ontvang je vrijblijvend professioneel advies op maat en een bijhorend prijsvoorstel. Kom in contact met warmtepompinstallateurs in jouw buurt.

 

Warmtepomp voor- en nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp? Een overzicht:

 • Duurzaam: warmtepompen gebruiken geen fossiele brandstoffen om je woning te verwarmen.
 • Lange levensduur: een warmtepomp gaat 20 tot wel 30 jaar mee.
 • Hoog rendement: de meeste warmtepompen hebben een gemiddeld rendement van COP 4. Dit wil zeggen dat een warmtepomp ongeveer 4 kWh aan warmte produceert per kWh elektriciteit dat het verbruikt.
 • Laag energieverbruik: een warmtepomp verbruikt tot 5 keer minder dan een elektrische cv-ketel.
 • Koelen: je kan je warmtepomp ook gebruik als airconditioning om je woning tijdens warme dagen te koelen.
 • Premies mogelijk: milieuvriendelijke verwarmingstoestellen zoals een warmtepomp geven recht op bepaalde premies, waarmee je de aanschafkosten aanzienlijk kan drukken.

 

 • Hoge aanschafkosten: een warmtepomp is een behoorlijke investering die kan oplopen tot wel € 24.000 (afhankelijk van het type warmtepomp).
 • Niet compatibel met traditionele radiatoren: een warmtepomp werkt op lagere temperaturen en kan enkel gecombineerd worden met lagetemperatuurverwarming zoals vloer- of wandverwarming. Heb je nog traditionele radiatoren in je woning, dan zal je die moeten vervangen.

 

Soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Welke warmtepomp voor jou het meest is aangewezen, hangt af van je budget, het gewenste vermogen, de beschikbare bronnen rond je woning, … Een overzicht:

 • Grond/water warmtepomp: de geothermische warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde om je woning te verwarmen. Dit type warmtepomp heeft een hoog rendement, maar is duur in aankoop.
 • Water/water warmtepomp: dit type warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Ook een water/water warmtepomp haalt een zeer hoog rendement, maar ook hier hangt een stevig prijskaartje aan vast. Verder heb je een vergunning nodig om grondwater te mogen oppompen.
 • Lucht/lucht warmtepomp: een lucht/lucht warmtepomp bestaat uit een buitenunit die de buitenlucht aanzuigt en verwarmt en een of meerdere binnenunits die de warme of koude lucht in de ruimte blazen. Een lucht/lucht warmtepomp is de goedkoopste warmtepomp.
 • Lucht/water warmtepomp: met een lucht/water warmtepomp wordt warmte uit de buitenlucht gehaald om het water voor je sanitair of centrale verwarming te verwarmen. Het rendement van dit type warmtepomp is echter afhankelijk van de buitentemperatuur.
 • Hybride warmtepomp: in tegenstelling tot de andere types warmtepompen is een hybride warmtepomp ook geschikt voor bestaande woningen met of zonder lagetemperatuurverwarming en die nog niet voldoende geïsoleerd zijn. Wanneer de lucht/water warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren, springt de gascondensatieketel bij om het cv-water te verwarmen.

Welk type warmtepomp is het meest geschikt? Dat hangt vooral af van jouw woning en budget. Geothermische warmtepompen zijn aangewezen in nieuwbouwwoningen en grondig gerenoveerde woningen. Is je woning onvoldoende geïsoleerd maar wil je toch duurzamer verwarmen? Dan is een hybride warmtepomp de beste optie. Een ervaren warmtepompinstallateur informeert jou graag over de mogelijkheden en adviseert je het meest aangewezen toestel. Kom in contact met experts in jouw buurt.

 

Warmtepomp prijs

De prijzen voor een warmtepomp variëren van gemiddeld € 2.500 tot 24.000. De kosten hangen voornamelijk af van het type warmtepomp, maar ook van de capaciteit, het gewenste vermogen, … Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde richtprijzen per type warmtepomp:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Grond/water warmtepomp€ 10.000 à 24.000
Water/water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Lucht/lucht warmtepompvanaf € 2.500
Lucht/water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Hybride warmtepomp€ 5.000 à 7.000

Een exacte prijs ontvangen? Vraag vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij warmtepompinstallateurs actief in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.


CONCLUSIE: Elektrische cv-ketel of warmtepomp?

Algemeen kunnen we stellen dat wanneer elektrische verwarming een interessant alternatief lijkt voor traditionele verwarming, een warmtepomp waarschijnlijk de beste en meest rendabele oplossing is. De keuze tussen een elektrische cv-ketel of warmtepomp zal echter voornamelijk afhangen van jouw woning en of deze geschikt is voor een warmtepomp.

Daarnaast speelt ook jouw budget een grote rol in de beslissing. Een warmtepomp vraagt een grotere investering, maar brengt op termijn wel meer op. Een warmtepomp verbruikt namelijk tot 5 keer minder dan een traditionele elektrische cv-ketel.

Advies op maat nodig? Vul vrijblijvend onderstaand offerteformulier in en kom in contact met 2 à 3 verwarmingsspecialisten actief in jouw regio:

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs