Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste verwarmingsketel: hoe vergelijken?

Stijgen je verwarmingskosten? Heeft je cv-ketel frequenter onderhoud nodig? Moet je de waterdruk regelmatiger bijregelen? Het zijn allemaal tekenen aan de wand dat je oude cv-ketel stilaan aan vervanging toe is. Het kiezen van de beste verwarmingsketel voor je woning is echter niet zo simpel. Daarom ontdek je in dit artikel hoe je gericht vergelijkt en de beste keuze maakt!

 

Hoe kies ik de beste verwarmingsketel voor mijn woning?

Een nieuwe cv-ketel kiezen is zoals een nieuwe wagen kopen. Voor welk type brandstof ga ik? Hybride of full electric? Wat is het beste merk? Het is soms moeilijk om tussen de bomen het bos te blijven zien. Zeker omdat elke woning anders is. Wat nu de beste verwarmingsketel voor jouw huis of appartement is? Dat hangt onder meer af van de volgende factoren:

Zeker zijn van de juiste keuze? Dan is het advies van een erkende verwarmingsinstallateur goud waard. Vergelijk je graag meerdere types verwarmingsketels, merken, …? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aan via onze offerteservice!

 

1. Beste verwarmingsketel qua type brandstof

beste centrale verwarming

De keuze voor een verwarmingsketel hangt in grote mate samen met het soort brandstof waarmee je je woning verwarmt. Welk type brandstof het meest geschikt is, hangt onder meer af van de isolatiegraad van je woning en het budget voor je energetische renovatie. De belangrijkste mogelijkheden op een rij:

 

  • Verwarmingsketel op gas: je oude gasketel vervangen door een gascondensatieketel is de meest budgetvriendelijke optie. De plaatsing gaat snel en het energieverbruik van zo’n nieuwe gasketel ligt een pak lager. Vanwaar dat hogere rendement? Een gascondensatieketel verwarmt efficiënter door warmte uit de rookgassen te recupereren. Het nadeel? Je verwarmt nog altijd met fossiele brandstoffen en blijft afhankelijk van de schommelende gasprijzen.
  • Verwarmingsketel met duurzame energie: wil je toekomstgericht verwarmen? Dan kies je best voor een gasloos alternatief. Overheden zullen hernieuwbare energie steeds meer stimuleren en fossiele brandstoffen zijn een eindig verhaal. Een warmtepomp of een zonneboilercombi zijn dus meer dan ooit het overwegen waard. Zeker omdat je ook de prijs drukt met premies en financiële voordelen.
  • Verwarmingsketel op hout/pellets: een andere vorm van hernieuwbare energie zijn pellets en houtsnippers. Een pellet- of biomassaketel is dus ook een ecologischer alternatief dan een gas- of mazoutketel. Bovendien is deze natuurlijke brandstof ook budgetvriendelijker. Alleen vergt de installatie van dit type verwarmingsketel wel een groot budget.
  • Verwarmingsketel op elektriciteit: een warmtepomp haalt tot 80% van zijn geproduceerde energie uit de omgeving en slechts voor 20% uit elektriciteit. Er zijn echter ook cv-ketels die voor 100% op stroom werken. Zo’n elektrische verwarmingsketel is echter alleen geschikt onder bepaalde voorwaarden: in kleine, optimaal geïsoleerde woningen (bv. appartement), als je zonnepanelen hebt, … Anders ligt je stroomverbruik gewoon te hoog en is zo’n ketel niet rendabel.
  • Verwarmingsketel op mazout: het verhaal van stookolie als energiebron is bijna uitverteld. Je huidige mazoutketel vervangen door een nieuw exemplaar mag enkel nog onder strikte voorwaarden. Alleen als je geen aardgasaansluiting (of de mogelijkheid daartoe) hebt in je straat kan je nog een condenserende mazoutketel laten plaatsen.

 

Voor welk type brandstof kies ik het best?

Je oude verwarmingsketel vervangen is het moment bij uitstek om na te denken over een warmtepomp. Deze energiezuinige en ecologische systemen zijn de verwarmingstechnologie van de toekomst en overheden zetten hier ook steeds meer op in. Hou je het liever zo budgetvriendelijk mogelijk? Dan is je huidige cv-ketel vervangen door een condenserend exemplaar een betere optie.

Verschillende verwarmingsoplossingen vergelijken? Vraag dan zeker meer uitleg aan verschillende cv-installateurs in je buurt. Zo krijg je een helder zicht op hoeveel je bespaart per type ketel, hoeveel de plaatsing kost, hoeveel onderhoud vereist is, … Kom nu in contact met meerdere cv-installateurs!

 


2. Beste verwarmingsketel qua energieverbruik

beste verwarmingsketel zuinig

Laat je een nieuwe verwarmingsketel plaatsen? Dan wil je uiteraard maximaal besparen op je energiekosten. Maar hoe efficiënt verwarmen de verschillende types cv-ketels? En welk systeem scoort het hoogst op vlak van energiezuinigheid? Een kort overzicht:

 

  • Condensatieketel: kies je voor een nieuwe mazout- of gasketel ter vervanging van je oude ketel? Dan is dat sowieso een condensatieketel. Deze nieuwe generatie cv-ketels recupereert de warmte van de rookgassen om je cv-water efficiënter op te warmen. Dankzij dat hogere rendement kan je tot wel 35% besparen op je energiefactuur.
  • Hybride cv-ketel: wil je nog meer energie besparen dan met een condensatieketel? Met een hybride cv-ketel combineer je zo’n nieuwe gasketel met een lucht-water warmtepomp. Dat slimme systeem kiest op elk moment de meest voordelige energiebron: elektriciteit (warmtepomp) of gas (condensatieketel). In de meeste gevallen verwarm je met je warmtepomp. Zo bespaar je nog extra op je energiekosten.
  • Biomassaketel: deze ketel verwarmt je woning met pellets of hout(snippers). Zo’n verwarmingsketel is ook energiezuinig en je gebruikt uitsluitend hernieuwbare energie. Hou er wel rekening mee dat je bij deze verwarmingsoplossing voldoende opslagruimte voor je pellets en hout nodig hebt.
  • Warmtepomp: de meest energiezuinige verwarmingsoplossing? Dan komen we bij de warmtepomp uit. Met elke kWh aan stroom levert zo’n systeem gemiddeld 4 kWh aan warmte. Dat komt omdat een warmtepomp een groot deel van zijn geproduceerde energie uit de omgeving (buitenlucht, bodem of grondwater) haalt. Bovendien stoot je helemaal geen CO2 meer uit.
  • Zonneboilercombi: een andere groene verwarmingsmethode is de zonneboilercombi. Met dit systeem verwarm je dankzij zonnecollectoren op je dak niet alleen je sanitair water, maar ook je woning. Heb je een groot gezin en beschik je over vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren? Dan is een zonneboilercombi zeker het overwegen waard.

 

Voor welk type verwarmingsketel kies ik het best?

Mits voldoende budget is het zeker de moeite waard om te investeren in een warmtepomp. Die meerkost verdien je op termijn sowieso terug door je flink lagere energiekosten. Bovendien kom je ook in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Wil je je oude ketel het liefst zo budgetvriendelijk mogelijk vervangen? Dan is een condensatieketel de beste keuze.

TIP: laat je adviseren door meerdere cv-installateurs. Zij vertellen je graag hoeveel je bespaart op je energiefactuur met meerdere types verwarmingsketels. Zo weet je waar je aan toe bent en wat de beste oplossingen zijn op vlak van energiezuinigheid en rendement. Vul nu het offerteformulier in!

 


3. Beste verwarmingsketel qua merk

beste verwarmingsketel merk

Heel wat fabrikanten brengen kwalitatieve verwarmingsketels op de markt. Uit welke merken kan je dan allemaal kiezen? We lichten enkele hoogwaardige voorbeelden uit het aanbod:

 

  • Vaillant: dit Duitse bedrijf gaat terug tot de 19e eeuw en is vandaag nog altijd een marktleider op vlak van verwarmingstechnologieën. Vaillant produceert meerdere types warmtepompen en ook gascondensatieketels van topkwaliteit.
  • Remeha: dit is een bekend Nederlands merk van verwarmingsoplossingen. Net als Vaillant fabriceert Remeha zowel condensatieketels als meerdere types warmtepompen. Deze producent staat bekend om zijn goede garantieregelingen en uitstekende service na verkoop.
  • Daikin: dit Japanse bedrijf is enkel gespecialiseerd in warmtepompen. Zowel voor geothermische als voor lucht-warmtepompen is Daikin een betrouwbare en duurzame keuze. Bovendien bevindt de Europese hoofdzetel zich in Oostende.
  • Intergas: ook deze fabrikant is opgericht in Nederland. Intergas zag als machinefabriek het licht in 1939 en tegen 2008 produceerde het bedrijf jaarlijks al ongeveer 100.000 cv-ketels. Bij tests van bv. de Consumentenbond scoren verwarmingsketels van Intergas steevast uitstekend.

 

Welk verwarmingsketel-merk kies ik het best?

Er bestaat niet zoiets als hét beste merk voor verwarmingsketels. Naast bovengenoemde producenten bestaan er nog kwalitatieve merken als Viessmann, ATAG, Itho Daalderop, … Het komt er vooral op aan om voor kwaliteit te kiezen en meerdere voorstellen van cv-installateurs te vergelijken. Zo krijg je een goed zicht op de energiezuinigheid van meerdere verwarmingsketels, hun kostprijs, de plaatsing, … Dat is de beste garantie op het maken van een weloverwogen keuze!

Meerdere fabrikanten naast elkaar leggen? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere cv-installateurs. Doorgaans werken zulke erkende vakmensen graag met 1 specifiek merk van verwarmingsketels. Start nu met vergelijken!

 


4. Beste verwarmingsketel qua onderhoud

beste verwarmingsketel onderhoud

Ook het onderhoud is een factor om rekening mee te houden als je een nieuwe verwarmingsketel kiest. De wettelijke verplichtingen verschillen aanzienlijk van ketel tot ketel. Een kort overzicht:

 

  • Condensatieketel: hier verschilt de wetgeving per brandstof. Je bent wettelijk verplicht om een mazoutketel elk jaar te laten onderhouden door een erkende cv-installateur. Bij een gasketel gaat het om een verplicht onderhoud om de 2 jaar.
  • Biomassaketel: net als een mazoutketel moet je een ketel op pellets of hout(snippers) jaarlijks laten onderhouden. Het hoeft niet om een erkende cv-installateur te gaan (zoals bij een condensatieketel), maar om een geschoolde vakspecialist.
  • Warmtepomp: in tegenstelling tot bij de reguliere verwarmingsketels is het onderhoud van een warmtepomp niet wettelijk verplicht. Wil je echter zeker zijn van een optimale werking, geen defecten op lange termijn, …? Dan laat je het best het koelcircuit van de warmtepomp om de 2 jaar inspecteren.

 

Wat is de beste verwarmingsketel naar onderhoud toe?

Een onderhoud van een condensatieketel of biomassaketel kost al gauw 100 à 250 euro (excl. btw). Bij een mazout- en biomassaketel lopen die kosten op termijn dus behoorlijk op. De beste oplossing qua onderhoud is een warmtepomp. Een onderhoud is bij deze technologie zelfs niet wettelijk verplicht. Maar het is natuurlijk wel sterk aangeraden om je installateur elke 2 jaar een check van je systeem te laten doen.

Advies over het onderhoud van je verwarmingsketel? Een cv-installateur geeft je graag meer uitleg. Bovendien is zo’n erkende expert ook dé persoon bij uitstek om dat periodiek onderhoud uit te voeren. Kom gratis in contact met erkende verwarmingsinstallateurs!

 


CONCLUSIE: wat is voor mij de beste verwarmingsketel?

Je gaat best niet over één nacht ijs bij het kiezen van je nieuwe verwarmingsketel. Elke situatie is namelijk anders. De beste verwarmingsketel voor de ene woning is dat niet noodzakelijk voor de andere woning. Bij je keuze hou je daarom best grondig rekening met de volgende elementen:

 

  • Isolatiegraad van je woning: is je woning grondig geïsoleerd? Dan is een warmtepomp een uitstekende investering. Zo verwarm je het meest energiezuinig zonder aan warmtecomfort in te boeten. Bij minder goed geïsoleerde woningen is een condensatieketel een betere keuze. Die verwarmt op hogere temperatuur dan een warmtepomp, waardoor je letterlijk en figuurlijk niet in de kou komt te staan.
  • Grote of kleine renovatie: gaat het om een loutere vervanging van je oude ketel? Bij zo’n kleine renovatie kies je beter voor een condensatieketel. Zo moet je geen leidingen of warmtetoestellen vervangen. Bij een grotere energetische renovatie (incl. isolatiewerken) loont een warmtepomp of zonneboilercombi dan weer meer de moeite.
  • Budget voor je verwarmingsketel: uiteraard speelt je budget ook een belangrijke rol. Hou je het graag zo budgetvriendelijk mogelijk? Dan vervang je je oude ketel het best door een condensatieketel. Zo geniet je van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je echter investeren in een toekomstbestendige verwarmingsmethode? Dan kies je beter voor een hybride cv-ketel of een warmtepomp.
  • Gasaansluiting of niet: bij bestaande woningen kan je (voorlopig) nog kiezen voor een nieuwe gasketel. Maar wat als je geen gasaansluiting in je straat hebt (of de mogelijkheid daartoe)? Bij een oude mazoutketel is een condenserende mazoutketel dan nog een optie, maar verstandiger is om te kiezen voor een ketel op hernieuwbare energie (warmtepomp, biomassaketel, …).
  • Persoonlijke wensen: wil je naast verwarmen ook je woning kunnen koelen? Sta je erop om zo milieuvriendelijk mogelijk te verwarmen? Zulke persoonlijke wensen bepalen ook je uiteindelijke keuze voor een verwarmingsketel. Leg je verwachtingen zeker voor aan meerdere cv-installateurs om zeker te zijn dat je nieuwe verwarmingssysteem hieraan voldoet.

De beste verwarmingsketel kiezen? Dat begint bij het contacteren van meerdere erkende verwarmingsinstallateurs. Dat kan gratis, vrijblijvend en snel via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs