Onderhoud gasketel: verplichtingen en prijzen

Ben je in het bezit van een gasketel en gebruik je deze als centrale verwarming? Dan ben je wettelijk verplicht een tweejaarlijks onderhoud te laten plegen. De overheid heeft hiervoor een aantal spelregels opgesteld. Waar een installatie aan moet voldoen en hoeveel een keuring kost lees je hier.

Benieuwd naar de kostprijs van een onderhoud? Vraag hier prijzen aan bij technici.

 

 

Controle gasketelWat houdt onderhoud van gasketels in?

Tijdens het onderhoud van de gasketel wordt het apparaat (de brander en andere specifieke onderdelen) gereinigd. De brander wordt in sommige gevallen opnieuw ingesteld. De technicus doet een aantal wettelijk verplichte metingen en kijkt hierbij naar de uitstoot van verbrandingsgassen.

Wanneer alles in orde is, wordt het reinigings- en verbrandingsattest opgemaakt. Het kan zijn dat, bij het onderhoud, bepaalde slijtagegevoelige onderdelen vervangen moeten worden (thermokoppel, dichtingsringen etc.). Prijzen van een onderhoud zijn verder in dit artikel terug te vinden.

Gasketel verplicht onderhoud: spelregels
• Je bent als gebruiker zelf verantwoordelijk voor het laten verrichten van regelmatig onderhoud aan de gasketel als deze een vermogen van minstens 20 kilowatt (kW) heeft. Dit onderhoud moet wettelijk gezien één keer in de twee jaar gebeuren door een erkend technicus gasvormige brandstof.

• De technicus maakt na de onderhoudswerkzaamheden een ‘reinigings- en verbrandingsattest’ op. Dit document moet voorzien zijn van de naam van de technicus, zijn handtekening en het erkenningsnummer.

• Het attest moet je bewaren. Indien je huurder bent, dan moet je een kopie van het attest overhandigen aan de huiseigenaar.

 

 

Waarom is periodiek onderhoud noodzakelijk?

• Een goed afgestelde ketel verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit.
• Met regelmatig onderhoud voorkom je storingen.
• Een gasketel die goed onderhouden is, gaat langer mee.
• Gevaarlijke situaties (zoals explosie en koolmonoxidevergiftiging) worden met regelmatig onderhoud voorkomen.
• Tweejaarlijks onderhoud is wettelijk verplicht.

 

Onderhoud gasketelShutterstock

 

Prijs onderhoud gasketel

Het onderhoud van een met gas gestookte ketel kost minimaal €100 (excl. BTW). Is de woning ouder dan tien jaar, dan kun je profiteren van het lage 6% BTW-tarief. Bij een woning jonger dan tien jaar betaal je het reguliere 21%-tarief. Voor een vrijblijvende prijs op maat van erkende technici kan je gebruikmaken van ons online aanvraagformulier. Klik hier voor meer informatie.

 

Gashaarden/badgeisers en andere individuele stooktoestellen

Individuele (losstaande) stooktoestellen en haarden die niet dienen als centraal verwarmingssysteem, vallen buiten de wettelijke voorschriften van de overheid. Een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt is dus niet verplicht. Het is echter uitermate belangrijk om toch regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Dit in verband met je eigen veiligheid (voorkomen van koolmonoxidevergiftiging, bijvoorbeeld) en de levensduur van het toestel.

Veel verzekeraars stellen regelmatig onderhoud daarnaast verplicht. Je doet er dus goed aan om je individueel stooktoestel regelmatig te laten onderhouden door een erkend installatiebedrijf.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen