Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderhoud gasketel: verplichtingen en prijzen

Ben je in het bezit van een gasketel en gebruik je deze als centrale verwarming? Dan ben je in sommige gevallen wettelijk verplicht een tweejaarlijks onderhoud te laten doen. De overheid heeft hiervoor een aantal regels opgesteld. Waar een installatie aan moet voldoen, wanneer een gasketel onderhoud verplicht is en hoeveel het kost lees je hier.

Ga snel naar: prijsbelang onderhoudwerkzaamheden bij onderhoudoffertes ontvangen

 

Hoeveel kost een onderhoud?

Het onderhoud van een gasketel kost tussen de € 100 à 170 (excl. btw). Een erkend technicus zoeken voor jouw type ketel en op maat van jouw agenda? Vraag snel prijzen en voorstellen aan.

 

Wanneer is een gasketel onderhoud verplicht?

Voor centrale stooktoestellen op gas (aardgas, propaan, brutaan) is het onderhoud verplicht als het toestel een vermogen heeft vanaf 20 kW (cv-ketels in woningen). Ben je niet zeker? Je vindt het vermogen op het kenplaatje van je cv-ketel. Dat bevindt zich doorgaans op de buitenkant van de ketel en is meestal zilverkleurig. Kijk daarbij altijd naar het maximumvermogen.

 

 • Hoe vaak is onderhoud verplicht?

  Het onderhoud is 2-jaarlijks verplicht.

 • Voor wie geldt de verplichting?

  De verplichting geldt voor zowel particulieren als bedrijven. Let op, je bent als gebruiker van het stooktoestel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Bij huurwoningen moet de huurder de keuring van de gasketel laten uitvoeren. Er bestaan natuurlijk ook uitzonderingen waarbij het huurcontract zegt dat de eigenaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van de gasketel. De eigenaar kan dan van de huurder de terugbetaling van de werken eisen.

 • Wie moet het onderhoud uitvoeren?

  Een verplicht onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkende ’technicus gasvormige brandstof’. Goed om weten: alle vakmannen die ingeschreven zijn op de Buldit offerteservice beschikken over de benodigde bekwaamheden. Offertes bij hun aanvragen kan via de offertepagina.

 • Zijn er andere verplichtingen?

  De technicus maakt na de onderhoudswerkzaamheden een reinigings- en verbrandingsattest op. Dit document moet voorzien zijn van de naam van de technicus, zijn handtekening en het erkenningsnummer. Bewaar minstens de laatste 2 attesten. Als huurder moet je een kopie van het attest overhandigen aan de huiseigenaar.

 

Onderhoud gasketel prijs

De prijs voor het onderhoud van een gasketel bedraagt gemiddeld € 100 à 170 (excl. btw). Hierin zit zowel de controle en het correct afstellen van de ketel als het opstellen van de nodige attesten. Tip: is je woning ouder dan 10 jaar, dan kan je profiteren van het lage 6% BTW-tarief. Anders betaal je gewoon 21%. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend voorstellen van erkende technici.

Let op, in geval van dringende interventies kunnen extra kosten aangerekend worden. Het kan ook dat er tijdens de keuring van de gasketel defecten aan het licht komen. Hou ook in dat geval rekening met extra kosten voor herstellingen of wisselstukken.

 

Druk de kosten via een onderhoudscontract

Heel wat cv-installateurs bieden ook onderhoudscontracten aan. Met zo’n contract vertrouw je het onderhoud van je gasketel toe aan éénzelfde vakman, die er in de loop van de jaren voor zorgt dat het onderhoud tijdig wordt uitgevoerd. Zo ben jij er zeker van dat je altijd in orde bent met de wettelijke verplichtingen en kan je tussendoor ook terugvallen op de vakman in geval van defecten of problemen. Een onderhoudscontract is op termijn vaak ook goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

Tip: kijk altijd goed na wat het onderhoudscontract precies inhoudt en vergelijk voorstellen van verschillende vakmannen.

 

 

onderhoud gasketel

 

Waarom is periodiek onderhoud noodzakelijk?

 • Een goed afgestelde ketel verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit.
 • Je voorkomt storingen.
 • Een gasketel die goed onderhouden is, gaat langer mee.
 • Je voorkomt gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging.
 • Tweejaarlijks onderhoud is in sommige gevallen wettelijk verplicht.

 

Wat houdt onderhoud van gasketels in?

Afhankelijk van de staat van de gasketel, duurt het onderhoud doorgaans tussen 1 en 2,5 uur. Daarbij doet de technicus 3 dingen:

 1. Gasketel controleren

  Tijdens het onderhoud zorgt de technicus voor een grondige controle en reiniging van het stooktoestel (de brander en andere specifieke onderdelen). Hij doet enkele wettelijk verplichte metingen en controleert onder andere de algemene staat van het toestel, de verluchting van het stooklokaal, de aanvoer van verbrandingslucht en de verbrandingswaarden. Hij controleert en reinigt ook de schoorsteen of rookgasafvoer.

  Het kan zijn dat bij het onderhoud bepaalde defecten opduiken of slijtagegevoelige onderdelen vervangen moeten worden (thermokoppel, dichtingsringen, enz.). In dat geval zal de vakman bijkomend ook de herstellingswerken uitvoeren.

 2. Gasketel correct afstellen

  Merkt de technicus tijdens de controle fouten op, dan zal hij de gasketel achteraf terug correct afstellen.

 3. Attesten opmaken

  Wanneer alles in orde is, wordt het reinigings- en verbrandingsattest opgemaakt. Het is aangeraden om altijd de laatste 2 attesten bij te houden.

 

 

Verplichtingen voor individuele stooktoestellen op gas

Afzonderlijke stooktoestellen op gas (bvb. gashaarden, badgeisers, …), die niet dienen als centraal verwarmingssysteem, vallen buiten de wettelijke voorschriften van de overheid. Het onderhoud is hierbij dus niet verplicht. Toch is het sterk aangeraden om een regelmatige onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Dat met het oog op je eigen veiligheid (bvb. voorkomen van koolmonoxidevergiftiging) en de levensduur van het toestel. Het is belangrijk dat het onderhoud gebeurt zoals de fabrikant het voorschrijft.

 

Tip: kijk je verzekerings- en huurcontract na

Het kan zijn dat hierin verplichtingen staan over het onderhoud van individuele stooktoestellen. Hou je aan de afspraken. Anders kan bestaat het risico dat de verzekering bijvoorbeeld niet tussenkomt in geval van problemen.

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende technici