Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Goedkoop verwarmen

De energieprijzen blijven stijgen en dus is goedkoop verwarmen steeds moeilijker. Tóch zijn er verschillende mogelijke opties om je energierekening te verlagen. Hoe kan je goedkoop verwarmen met een nieuwe verwarmingsinstallatie (met of zonder gas), hoeveel kost het je gemiddeld en hoe lang duurt het om zo’n investering terug te verdienen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: goedkoop verwarmen zonder gas
OPTIE 2: goedkoop verwarmen met gas
CONCLUSIE: wat is de goedkoopste verwarming?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

OPTIE 1: goedkoop verwarmen zonder gas

goedkoop verwarmen zonder gas

Wil je goedkoop verwarmen zonder gas? Dan zijn er verschillende soorten verwarmingsinstallaties om uit te kiezen. Een overzicht:

 

1. Lucht-water warmtepomp

Met een lucht-water warmtepomp haal je ongeveer 3/4 van je energie uit de buitenlucht, en wek je 1/4 op met stroom. Met deze energie verwarm je vervolgens je sanitair en je cv-water. Lucht-water warmtepompen zijn makkelijk te installeren, energiezuinig en milieuvriendelijk. Nadelig is wel dat het rendement afhankelijk is van de buitentemperatuur.

LET OP: naast lucht-water warmtepompen bestaan er ook geothermische warmtepompen. Door de complexe plaatsing zijn die echter meer geschikt voor nieuwbouwprojecten.

Richtprijs: € 7.500 – 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Elektrische CV-ketel

Volledig van het gas af? Dan is ook een elektrische cv-ketel een mogelijke optie. Let op: je kan alleen goedkoop verwarmen met zo’n ketel in goed geïsoleerde, kleinere woningen zoals een appartement. Daarnaast beschik je idealiter ook over zonnepanelen om het stroomverbruik te compenseren. Is dat niet het geval? Dan zullen je stroomkosten te hoog oplopen om goedkoop te verwarmen.

Richtprijs: € 1.000 – 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Zonneboilercombi

Een zonneboilercombi werkt op basis van zonnecollectoren, die zonlicht omzetten in warmte voor sanitair en cv-water. Dit systeem is vooral geschikt voor grotere gezinnen. En is er te weinig zon? Dan warmt een geïntegreerde cv-brander het water in het voorraadvat verder op tot de gewenste temperatuur.

Richtprijs: € 4.000 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

TIP: vraag advies op maat aan meerdere cv-installateurs!

Wil je goedkoop elektrisch verwarmen? Dan is het ook belangrijk dat je woning goed is geïsoleerd en je beschikt over lage temperatuur verwarming (bv. vloer- of wandverwarming, lage temperatuur radiatoren, …). Een cv-installateur analyseert jouw situatie en geeft je dan advies over de meest aangewezen verwarmingsinstallatie.

Cv-installateurs contacteren? Vergelijk vrijblijvend meerdere voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 


OPTIE 2: goedkoop verwarmen met gas

goedkoop verwarmen met gas

In veel situaties is goedkoop verwarmen zonder gas niet mogelijk. Is je huis bijvoorbeeld slecht geïsoleerd? Is het een grotere woning en is er een gasaansluiting aanwezig? Dan is goedkoop verwarmen met gas vaak een betere optie. De meest interessante opties op een rij:

 

1. Gascondensatieketel

Deze ketels recupereren de warmte uit eigen rookgassen om je cv-water (en eventueel je sanitair water) voor te verwarmen. Door deze techniek zijn gascondensatieketels veel energiezuiniger dan oude gasketels. Bovendien ligt de kostprijs van zo’n ketel ook relatief laag in vergelijking met andere verwarmingsinstallaties.

Richtprijs: € 2.150 – 5.400 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Hybride cv-ketel

Wil je je gasverbruik terugdringen, maar is een volledig elektrische warmtepomp geen optie? Dan kan je ook kiezen voor een hybride cv-ketel. Dat is een combinatie van een lucht-water warmtepomp met een condensatieketel. Dit intelligente systeem kiest op elk moment de energiebron (stroom of gas) die het meest voordelig is. Het grootste deel van het jaar verwarm je met de warmtepomp. Enkel als het buiten erg koud is of als de warmtevraag te groot is, treedt de condenserende ketel in werking.

Richtprijs: € 5.000 – 12.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

LET OP: vanaf 2025 is aardgasaansluiting verboden bij nieuwbouw

Bij nieuwbouwwoningen ben je vanaf 2025 verplicht om een duurzame verwarmingsinstallatie te plaatsen. Dan zal namelijk een algemeen verbod gelden op aardgasaansluitingen, zowel voor woongebouwen als niet-residentiële gebouwen.

Benieuwd naar de beste keuze voor jouw woning? Een erkend installateur geeft je graag advies over verschillende mogelijkheden, prijzen, … Vergelijk vrijblijvend meerdere voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 


CONCLUSIE: wat is de goedkoopste verwarming?

Welke verwarmingsinstallatie je best kiest, is afhankelijk van je persoonlijke wensen, woonsituatie, budget, … Wat is de goedkoopste manier van verwarmen? Hieronder een aantal belangrijke factoren:

 • Wel of geen isolatie: elektrische verwarmingsinstallaties zijn alleen aan te raden voor woningen die goed zijn geïsoleerd. Anders zou het stroomverbruik te hoog liggen. Is je woning niet optimaal geïsoleerd? Ga dan voor een gascondensatieketel of een hybride warmtepomp.
 • Zonnepanelen of niet: het stroomverbruik van een elektrische verwarmingsinstallatie kan je deels opvangen met zonne-energie. Zonder zonnepanelen op je dak is een volledig elektrische installatie niet aan te raden.
 • Budget: de kosten voor verwarmingsinstallaties verschillen behoorlijk. Zo heb je al een gascondensatieketel vanaf zo’n € 2.000, maar kost de duurzamere lucht-water warmtepomp op zijn minst € 7.500. Ga dus samen met je cv-installateur na wat voor jou de beste optie is binnen je budget.
 • Verwarmingsinstallatie aanpassen: een nieuwe cv-installatie is een behoorlijke investering, en soms kan een aanpassing van de bestaande installatie volstaan. Zo kan je je radiatoren waterzijdig inregelen, verwarmingsbuizen isoleren, …

Advies op maat nodig? Contacteer vrijblijvend meerdere erkende cv-installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 


 

FAQ goedkoop verwarmen

Er zijn verschillende methoden om goedkoop te verwarmen. Op zoek naar een aantal goede tips? Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen: • Kan je je woning aansluiten bij een warmtenet?
  Een ander duurzaam alternatief voor gas is een aansluiting op een lokaal warmtenet. Dit staat ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming en is een methode om een gehele wijk te verwarmen met 1 enorme cv-installatie. Vanuit dit centrale punt loopt dan warm water naar individuele woningen. Hiervoor heb je een klein afleverpunt nodig in huis. Deze zijn gemakkelijk aan te sluiten op radiatoren, vloerverwarming, … Momenteel zijn warmtenetten nog niet wijdverbreid, maar dit zal in de toekomst zeker nog veranderen.


 • Hoe bespaar je energie met een bestaande verwarmingsinstallatie?
  Energieprijzen stijgen hard en dus is het goed om bewust te verwarmen als je de energiefactuur niet wil laten oplopen. Overweeg daarom isolatie, een duurzame cv-installatie, een warmtepomp, … Daarnaast zijn er ook tips voor als je géén budget hebt voor een grote investering. Laat de thermostaat bijvoorbeeld op 15 graden staan in de nacht of als je weggaat, houd deuren in huis dicht of overweeg elektrische bijverwarming.


 • Waarom infrarood als goedkope bijverwarming?
  Elektrische bijverwarming is ideaal als je duurzaam en snel wil verwarmen. Vooral infrarood verwarming is aan te raden. Hiermee verwarm je bepaalde ruimtes in je woning erg snel, aangezien niet de lucht maar de massa in de ruimte wordt opgewarmd. Hierdoor blijft de warmte beter hangen en hoeft de installatie ook niet continu aan te staan.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs