Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel en maakt gebruik van aardgas of stookolie overbodig.
Snel naar: Vergelijking warmtepompen – Prijs – Voor- en nadelen – Offerte aanvragen
Wanneer kiezen voor een lucht-water warmtepomp?
1. Bestaande ketel vernieuwen
Wil je een bestaande verwarmingsketel vervangen door een energiezuinig alternatief, dan is de lucht-water warmtepomp een prima keuze. Deze kan makkelijk aangesloten worden op de bestaande verwarmingstoestellen zonder enig kap- of breekwerk.
Om te genieten van voldoende warmte is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is en bij voorkeur beschikt over lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming of over gedimensioneerde radiatoren. Is dit niet het geval, dan kan je kiezen voor een lucht-water warmtepomp op hoge temperatuur of voor het vervangen van je radiatoren, wat wel extra kosten met zich zal meebrengen. Welk type het meest geschikt is kan je gratis laten analyseren bij het aanvragen van offertes bij erkende installateurs.
2. Nieuwe cv-installatie
Ook bij een compleet nieuwe verwarmingsinstallatie is de lucht-water warmtepomp erg interessant. Er kan meteen gewerkt worden met lage temperatuurverwarming zoals wand- of vloerverwarming, waardoor het maximale rendement uit de warmtepomp gehaald kan worden. Een combinatie van verwarming en sanitair water is uiteraard ook perfect mogelijk. Een erkend installateur helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.
3. Verwarmen van een zwembad of sanitair water
Wil je sanitair water of zwembadwater opwarmen, dan is de lucht-water warmtepomp een echte aanrader. Hij werkt volledig op zichzelf en kan moeiteloos op bestaande waterleidingen aangesloten worden. Kies je voor een warmtepomp met voldoende capaciteit, dan is het uiteraard perfect mogelijk om zowel je sanitair water als je verwarming aan te sluiten.
Vergelijking met andere warmtepompen
Bij elk type warmtepomp staat het eerste deel van de naam voor de manier waarop de warmte wordt gegenereerd. Het tweede deel slaat op de wijze waarop het in je woning wordt vrijgegeven.
Zoals je kan zien in onderstaande tabel is lucht één van de zuinigste manieren om warmte te genereren. Systemen die werken op aardwarmte of grondwater zijn duurder maar nog energiezuiniger. Deze worden voornamelijk toegepast bij nieuwbouwwoningen of grondige renovaties.
Type warmtepomp | ||
---|---|---|
Lucht-water | ||
Lucht-lucht | ||
Water-water | ||
Grond-water | ||
* Prijs exclusief binnenunit en/of nodige graafwerken |
Vergelijking volgens warmtespreiding
De lucht-lucht warmtepomp is de enige die de warmte via een ventilator naar binnen brengt. Bij de andere drie types (lucht-water, water-water, grond-water) wordt de warmte gebruikt voor het verwarmen van het sanitair water of voor de centrale verwarming.
Vergelijking volgens installatie
De installatie van een lucht-water warmtepomp bestaat, net als bij lucht-lucht warmtepompen, uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit kan vrijstaand op de grond of aan de muur bevestigd worden. Voor een water-water en grond-water warmtepomp zijn er nog graafwerken nodig om de collectoren in te verwerken.
Vergelijking volgens terugverdientijd
De terugverdientijd van een lucht-water warmtepomp ligt tussen de 10 en 20 jaar, afhankelijk van je verbruik. Dit is lager dan de gemiddelde terugverdientijd van een aarde-water warmtepomp die ongeveer 20 jaar is. Kijk ook zeker na of je geen recht hebt op een subsidie door het plaatsen van je warmtepomp. Alles over subsidies voor warmtepompen lees je hier.
Prijs lucht-water warmtepomp
Met een lucht-water warmtepomp verwarm je heel energiezuinig. Je haalt namelijk 3/4 van je benodigde energie gratis uit de natuur. Voor het andere kwart heb je elektriciteit nodig om bij te springen. Door te kiezen voor een lucht-water warmtepomp heb je ook geen dure aansluitingen, keuringen of distributiekosten, wat wel het geval is bij verwarming op aardgas of stookolie (mazout).
De prijs van een lucht-water warmtepomp inclusief installatie schommelt tussen de €7.500 en €12.500. Hoeveel een warmtepomp exact zal kosten heeft alles te maken met het benodigde vermogen en de bestaande situatie. Raadpleeg hiervoor steeds verschillende installateurs zodat je kan nagaan of de voorstellen in dezelfde grootteorde liggen. Vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende installateurs kan via onze offertepagina.
Werking
In de buitenunit bevindt zich een warmtepomp welke de warmte uit de omgevingslucht absorbeert door middel van een koelmiddel en condensor. De binnenunit ontvangt de warmte en zal deze gebruiken om het water op te warmen. Het warme water wordt vervolgens overgebracht naar de verwarmingselementen of waterleidingen.
Voor- en nadelen
+ Eenvoudig te installeren: er moeten geen grote werken gebeuren om een lucht-water warmtepomp te installeren. Hierdoor geniet je ook van lage installatiekosten. Een installatie gebeurt doorgaans op één dag.
+ Energiezuinig: heeft een minder hoge temperatuur nodig dan de meeste verwarmingsketels om hetzelfde warmtegevoel te creëren. Bovendien haalt deze warmtepomp tot drie kwart van de benodigde energie uit de natuur.
+ Milieuvriendelijk: geen gebruik van fossiele brandstoffen. Combineer je de installatie met zonnepanelen, dan ben je volledig energie onafhankelijk en gebruik je 100% groene stroom.
– Rendement afhankelijk van buitentemperatuur: hoe warmer het buiten is, hoe minder de pomp moet bijspringen om het water te verwarmen. Bij temperaturen onder de 3°C ligt het rendement van de lucht-water warmtepomp een stuk lager dan bij andere warmtepompen. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor een model met voldoende capaciteit zodat je ook tijdens de koude wintermaanden kan genieten van een aangename warmtespreiding.
Toepassingen
Zwembad
Een lucht-water warmtepomp wordt zeer vaak toegepast voor het verwarmen van een zwembad. Het rendement van deze warmtepomp ligt in de tussenseizoenen en de zomer het hoogst. Hierdoor kan je er perfect gebruik van maken tijdens periodes wanneer het anders te koud is om te zwemmen. Met een lucht-water warmtepomp als zwembadverwarming heb je dus extra veel geniet van je zwembad. Op www.zwembadkopen.be vind je meer informatie in het artikel over zwembadverwarming.
Wandverwarming & vloerverwarming
Wandverwarming en vloerverwarming hebben een lagere temperatuur nodig dan andere verwarmingstoestellen. Daarom is het uitstekend om deze met een lucht-water warmtepomp te combineren. Lage temperatuur radiatoren zijn uiteraard ook perfect mogelijk.
Sanitair warm water
Dit type warmtepomp wordt ook vaak toegepast om het sanitair water voor de douche, bad, en lavabo’s te verwarmen. Je kan ze enkel hiervoor toepassen of kiezen voor een 2-in-1 systeem dat de woning zowel voorziet van warm sanitair water, als van verwarming.
Verschil met een lucht-lucht warmtepomp
Het grootste verschil zit in de manier waarop de warmte wordt afgegeven in de woning. Bij een lucht-lucht pomp gebeurt dat via een ventilator in de woning. Bij een lucht-water pomp wordt de warmte via de centrale verwarmingselementen in huis afgegeven. Een lucht-lucht systeem heeft als voordeel dat je het in de zomer als airconditioning kan gebruiken, bij een lucht-water warmtepomp is dit niet mogelijk. Welk systeem je voorkeur geniet zal dus vooral afhangen of je een voorkeur hebt voor luchtverwarming of vloerverwarming. Qua kostprijs zijn beide systemen terug te vinden in dezelfde grootteorde.