Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepompboiler: plaatsing en prijs

De warmtepompboiler is een duurzaam alternatief voor het opwarmen van je sanitair water. Het verbruik van dit toestel ligt een pak lager dan dat van een klassieke elektrische boiler. In dit artikel ontdek je meer info over de plaatsing en prijzen van warmtepompboilers.

Snel naar: wanneer warmtepompboiler kiezen?prijsplaatsingwarmtepompboiler vs zonneboiler

 

warmtepompboiler plaatsing Een warmtepompboiler: wat is dat?

Een warmtepompboiler benut de warmte van de omgevingslucht om het sanitair water van een woning te verwarmen. Het toestel kan beschouwd worden als een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een elektrische boiler.

Om snel veel water te kunnen verwarmen tot hoge temperaturen bevatten de meeste warmtepompboilers ook een elektrische weerstand. Deze zal weliswaar voor een hoger stroomverbruik zorgen maar verhoogt het comfort wel aanzienlijk.

 

 

Wanneer is de installatie van dit toestel aangeraden?

  • Bij het vervangen van je oude boiler: is je oude boiler (bijvoorbeeld op elektriciteit, mazout of aardgas) aan vervanging toe, dan is dit een ideale gelegenheid om te investeren in een warmtepompboiler. Het toestel verbruikt geen fossiele brandstoffen en het elektriciteitsverbruik kan tot 3 à 4 keer lager liggen in vergelijking met een boiler op elektriciteit.

 

  • Bij hoog waterverbruik: warmtepompboilers kunnen grote debieten aan en bovendien kunnen ze op verschillende aftappunten tegelijk warm water afleveren. Als het toestel over een elektrische weerstand beschikt, kan een nog groter volume water sneller verwarmd worden tot een hogere temperatuur.

 

  • Als alternatief voor een zonneboiler: als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke manier voor het verwarmen van sanitair water, dan heb je misschien ook al een zonneboiler overwogen. In sommige gevallen is een warmtepompboiler echter meer aangewezen. Meer info over deze vergelijking tussen zonneboilers en warmtepompboilers vind je verderop in dit artikel.

 

Kostprijs warmtepompboiler plaatsen

Wil je een warmtepompboiler kopen? De prijzen inclusief plaatsing beginnen ongeveer vanaf 3.000 euro. Het spreekt voor zich dat de precieze kostprijs afhankelijk is van verschillende factoren. Zo zal de grootte van het waterreservoir een eerste belangrijke prijsbepaler zijn. Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik zal een inhoud van een kleine 300 liter nodig zijn.

Natuurlijk spelen ook het gekozen merk en de installateur een belangrijke rol. Daarom is het aangeraden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Zij kunnen je advies geven over de beste warmtepompboiler voor jouw situatie en je kan dan ook rekenen op een correcte plaatsing.

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van warmtepompboilers. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

warmtepompboiler prijs

 

Plaatsing

Je kan een warmtepompboiler best plaatsen in een niet al te frisse omgeving. Zo kan het toestel makkelijker warmte opnemen. Vaak wordt het in de garage, de berging of de stookruimte geïnstalleerd. Sommige apparaten kunnen in plaats van binnenlucht ook buitenlucht aantrekken. Als de buitenlucht warmer is dan de binnenlucht, dan is dit natuurlijk voordeliger.

Door de grootte van het waterreservoir is het afgeraden om een warmtepompboiler in een leefruimte te plaatsen. Dit zou namelijk niet comfortabel zijn. Het toestel geeft tijdens de werking overigens koude lucht af. Bij plaatsing in een woonruimte zou je deze dan extra moeten verwarmen, wat natuurlijk niet efficiënt is. Het is echter ook mogelijk om de koude lucht meteen naar buiten af te voeren met behulp van een afvoerbuis.

Om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de warmtepompboiler kan je het toestel aansluiten op zonnepanelen. Op die manier gebeurt de stroomvoorziening van het apparaat ook op een milieuvriendelijke manier.

 

Warmtepompboiler vs zonneboiler

Zonneboilers zijn net als warmtepompboilers milieuvriendelijke manieren om het sanitair water in een woning te verwarmen. Meer info over het verwarmen met zonneboilers vind je in dit artikel. Hieronder vind je alvast de belangrijkste vergelijkingspunten als je twijfelt of je best een zonneboiler of een warmtepompboiler plaatst:

 

1) Plaatsing: zonneboilers worden deels op het dak van de woning geïnstalleerd. Hiervoor is een goede oriëntatie (naar het zuiden) nodig. Bovendien komen er heel wat breekwerken kijken bij de aansluiting van de zonnecollectoren op het dak met de boilerinstallatie binnen.

Als je dak niet goed georiënteerd is en/of je wil geen al te grote breekwerken, dan is een warmtepompboiler waarschijnlijk de betere optie: het toestel wordt volledig binnen geplaatst (dakoriëntatie is dus onbelangrijk in dat geval) en de installatie is ook veel minder ingrijpend dan die van een zonneboiler.

 

2) Voorziening warmwaterbehoefte: warmtepompboilers kunnen, onder meer dankzij een extra elektrische weerstand, volledig voorzien in de warmwaterbehoefte van een woning. Zonneboilers kunnen meestal maximaal 60% van het warm water voor een woning leveren, voor de rest is een andere verwarmingsmethode nodig, bijvoorbeeld de bestaande cv-ketel.

 

3) Kosten en premies: De investeringskosten voor warmtepompboilers liggen doorgaans lager in vergelijking met de prijs van een zonneboiler. Zowel voor de plaatsing van een warmtepompboiler als een zonneboiler kan je in Vlaanderen in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder. Lees hier meer over de premies.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs