Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een duurzaam alternatief voor de klassieke boiler om je sanitair water op te warmen. Bovendien ligt het verbruik van dit toestel een pak lager. In dit artikel ontdek je wanneer een warmtepompboiler interessant is en lees je meer info over de plaatsing, prijzen… van warmtepompboilers.

Ga snel naar:
Wanneer warmtepompboiler installeren?
Warmtepompboiler prijs
Warmtepompboiler aansluiten
Alternatieven voor warmteboiler
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Warmtepompboiler: wat is het?

Een warmtepompboiler benut de warmte van de omgevingslucht om het sanitair water van een woning te verwarmen. Het toestel kan beschouwd worden als een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een elektrische boiler. Om snel veel water te kunnen verwarmen tot hoge temperaturen bevatten de meeste warmtepompboilers ook een elektrische weerstand. Deze zorgt weliswaar voor een hoger stroomverbruik maar verhoogt het comfort wel aanzienlijk.

Overweeg je een warmtepompboiler te installeren? Laat je dan eerst informeren door een ervaren installateur en vergelijk enkele prijsvoorstellen op maat. Vind installateurs in jouw buurt.

 

Wanneer een warmtepompboiler installeren?

Een warmtepompboiler plaatsen is interessant in de volgende gevallen:

 • Vervangen van oude boiler: is je oude boiler op elektriciteit, mazout of aardgas aan vervanging toe, dan is dit de ideale gelegenheid om over te schakelen naar een warmtepompboiler. Het toestel verbruikt geen fossiele brandstoffen en het elektriciteitsverbruik ligt 3 tot 4 keer lager in vergelijking met een boiler op elektriciteit.
 • Bij een hoog warmwaterverbruik: warmtepompboilers kunnen grote debieten aan en kunnen bovendien op verschillende aftappunten tegelijk warm water afleveren. Als het toestel over een elektrische weerstand beschikt, kan een nog groter volume water sneller verwarmd worden tot een hogere temperatuur.
 • Als alternatief voor andere types boilers: als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke manier om sanitair water te verwarmen, dan heb je misschien ook al een zonneboiler overwogen. In sommige gevallen is een warmtepompboiler echter meer aangewezen.

 

warmtepompboiler kelder

 

Warmtepompboiler prijs

Een warmtepompboiler kost gemiddeld € 2.500 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Het gaat dan om een toestel van 300 liter, goed voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik. De exacte kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het waterreservoir, het gekozen merk, de installateur…

TIP: via onze offerteservice ontvang je prijsvoorstellen voor een warmtepompboiler op maat van jouw waterverbruik. Zo kan jij gericht prijzen vergelijken en de beste deal uitkiezen. Start hier jouw aanvraag.

 

Druk de prijs met een premie voor warmtepompboilers

Investeer je in een warmtepompboiler? Dan kan je een deel van de kosten recupereren dankzij de Mijn VerbouwPremie. Let wel: om aanspraak te maken op de premie, moet je de boiler laten plaatsen door een professionele installateur. Hij kan je ook verder informeren over alle premievoorwaarden.

 

Hoe warmtepompboiler aansluiten?

Om een warmtepompboiler te installeren, volstaat het om het toestel aan te sluiten op het water, het elektriciteitsnet en 2 luchtkanalen voor de aan- en afvoer van lucht. Hoewel de installatie eenvoudig lijkt, laat je dit toch best uitvoeren door een ervaren installateur. Hij zorgt niet alleen voor een correcte aansluiting van de warmtepompboiler, maar houdt ook rekening met enkele belangrijke aandachtspunten zoals de beste locatie, de grootte van de ruimte…

 

Alternatieven voor warmtepompboiler

Twijfel je of een warmtepompboiler het meest geschikte toestel is voor jouw woning? We bespreken hieronder de mogelijke alternatieven:

 

1. Zonneboiler

Een zonneboiler is net als een warmtepompboiler een milieuvriendelijke manier om het sanitair water in een woning te verwarmen. Hierbij vangen zonnecollectoren op het dak van je woning de warmte op en zetten deze om in warm water voor je sanitair. In tegenstelling tot een warmtepompboiler kan een zonneboiler slechts gedeeltelijk (zo’n 60%) in je warmwaterbehoefte voorzien. Is er te weinig zonlicht om je water op te warmen, dan moet je gewone verwarmingssysteem bijspringen om het water verder op te warmen tot de gewenste temperatuur.

Prijs zonneboiler: € 2.500 tot 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Elektrische boiler

Een elektrische boiler houdt een bepaalde hoeveelheid water warm in een voorraadvat, waardoor je altijd meteen over warm water beschikt. Neem je in één keer veel warm water af, dan kan de voorraad wel opraken. Met een warmtepompboiler is dit minder snel het geval. Hoewel een elektrische boiler goedkoper is in aanschaf, verbruikt het wel 3 tot 4 keer meer stroom om het water te verwarmen dan een warmtepompboiler. Houd je rekening met het verbruik, dan is een elektrische boiler op termijn wel duurder.

Prijs elektrische boiler: € 1.000 à 1.600 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welke boiler kies ik best?

Met het oog op de energietransitie is een nieuwe elektrische boiler geen goed idee meer. Beter kies je voor een milieuvriendelijk alternatief. Hierbij komt de warmtepompboiler vaak als beste keuze uit de bus. Er zijn geen breekwerken nodig bij de plaatsing, het toestel kan volledig voorzien in de warmwaterbehoefte van een woning én de investeringskosten liggen doorgaans lager in vergelijking met een zonneboiler.

Prijzen voor warmtepompboilers vergelijken? Kom in contact met warmtepompboiler installateurs in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Veelgestelde vragen over warmtepompboilers

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over warmtepompboilers. Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij een installateur in jouw regio. • Waar kan ik mijn warmtepompboiler het beste plaatsen?

  Je kan een warmtepompboiler best plaatsen in een niet al te frisse omgeving. Zo kan het toestel makkelijker warmte opnemen. Vaak wordt het in de garage, de berging of de stookruimte geïnstalleerd. Sommige apparaten kunnen in plaats van binnenlucht ook buitenlucht aantrekken. Als de buitenlucht warmer is dan de binnenlucht, dan is dit natuurlijk voordeliger.

  Door de grootte van het waterreservoir is het afgeraden om een warmtepompboiler in een leefruimte te plaatsen. Het toestel geeft tijdens de werking overigens koude lucht af. Bij plaatsing in een woonruimte zou je deze dan extra moeten verwarmen, wat niet efficiënt is. Het is echter ook mogelijk om de koude lucht meteen naar buiten af te voeren met behulp van een afvoerbuis. • Hoeveel verbruikt een warmtepompboiler?

  Een warmtepompboiler verbruikt 3 tot 4 keer minder stroom dan een klassieke elektrische boiler. Op jaarbasis levert dit je al snel een besparing van enkele honderden euro’s op.

  Stel dat je een elektrische boiler installeert met een inhoud van 300 liter en een gemiddeld stroomverbruik van 4.000 kWh. Dan kost deze bij een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh € 1.400 aan stroom per jaar. Een warmtepompboiler met eenzelfde inhoud verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.300 kWh en kost je dus maar € 455 aan elektriciteit, een besparing van maar liefst € 945 op jaarbasis. • Kan ik een warmtepompboiler combineren met zonnepanelen?
  Om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de warmtepompboiler kan je het toestel aansluiten op zonnepanelen. Op die manier gebeurt de stroomvoorziening van het toestel ook op een milieuvriendelijke manier. Zo kan jij je sanitair water volledig ecologisch verwarmen.


 • Heeft een warmtepompboiler ook nadelen?
  Een warmtepompboiler heeft vele voordelen, maar ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden wanneer je de installatie van dit toestel overweegt. Ten eerste neemt een warmtepompboiler redelijk veel plaats in en moet je er dus voldoende ruimte voor voorzien. Ten tweede heeft een warmtepompboiler een lager rendement in de winter doordat er minder warme lucht is om aan te zuigen. Daarnaast geeft het toestel koude lucht af bij de werking. Je kan die koude lucht wel rechtstreeks naar buiten afvoeren met een afvoerbuis. Tot slot is een warmtepompboiler ook duurder in aankoop dan een klassieke elektrische boiler. Je bespaart echter flink op je energiefactuur, waardoor je die meerkost uiteindelijk wel snel terugverdient.


 • Is een warmtepompboiler te combineren met een cv-ketel?
  Een hybride boiler combineert een warmtepompboiler met een cv-ketel. De warmtepompboiler staat dan het grootste deel van het jaar in voor de verwarming van je sanitair water. De cv-ketel springt dan weer bij in de koudere wintermaanden, wanneer je warmtepompboiler het laagste rendement heeft. Zo haal je het meeste voordeel uit beide toestellen.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs