Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verbruik warmtepomp

Is een warmtepomp op het vlak van verbruik een waardig alternatief voor een centraal verwarmingssysteem? In dit artikel gaan we hier dieper op in. Daarbij kijken we hoe een warmtepomp zich verhoudt tot andere installaties. Plus, hoe je de juiste warmtepomp kiest als verwarmingsbron voor jouw woning. Daarnaast zoomen we in op de combinatie met zonnepanelen.

Ga snel naar: verbruik vergelijkenhoe warmtepomp kiezenwarmtepomp en zonnepanelen

 

Verbruik warmtepomp vergelijken

Warmtepompen worden beschouwd als de energiebron van de toekomst. Maar, wat levert deze investering je vandaag al op? Een vergelijking met andere verwarmingsinstallaties en tussen warmtepompen onderling loont alvast. Hou naast de kostprijs voor installatie en het rendement bij je keuze ook rekening met jouw situatie: nieuwbouw of renovatie.

 

Warmtepompen versus andere verwarmingsinstallaties

Voor een goede vergelijking hou je best rekening met de volgende parameters: kostprijs installatie en de gemiddelde kostprijs op jaarbasis. Zo kan je beter inschatten wat aansluit bij jouw situatie.

 

  • Aardgas

    Met 0,07  euro per kWh is aardgas veruit de goedkoopste energiebron van alle fossiele brandstoffen.

    Installatiekostprijs complete cv-installatie: tussen 8.000 en 13.500 euro.
    Kostprijs op jaarbasis: gemiddeld 1.282,20 euro.

 

  • Mazout

    Tegenover aardgas valt mazout een pak duurder uit.

    Installatiekostprijs complete cv-installatie: tussen 11.000 en 16.000 euro.
    Kostprijs op jaarbasis: gemiddeld 1.677,25 euro

 

  • Elektriciteit

    Met 0,20 euro per kWh is elektriciteit bijna 3 keer duurder dan aardgas. Maar ook het verbruik ligt hoger dan aardgas of mazout. Al kan je dat compenseren door gebruik te maken van het nachttarief en te combineren met zonnepanelen.

    Installatiekostprijs afhankelijk van toestellen: tussen 25 en 1.800 euro.
    Kostprijs op jaarbasis: gemiddeld 941,18 euro.

 

  • Warmtepomp

    Ook een warmtepomp verbruikt elektriciteit. Toch bespaar je wellicht een aanzienlijk bedrag op je totale energierekening. Reden: de extra stroomkosten vallen lager uit dan pakweg de prijs voor het gas voor je cv-ketel. Gemiddeld bespaar je zo’n € 270 per jaar. Dat maakt een warmtepomp competitief tegenover gas en ook elektriciteit.

    Installatiekostprijs complete cv-installatie: tussen 2.500 en 15.000 euro.

    Kostprijs op jaarbasis: gemiddeld 841,69 euro.

 

Warmtepompen onderling vergeleken

Het energieverbruik hangt natuurlijk ook af van andere factoren. Denk dan aan het type en het rendement van de warmtepomp dat je gebruikt in je woning.

 

  • Water-water warmtepomp

    Installatiekost: vanaf 10.000 euro – Ideaal voor nieuwbouw

    Ondanks de hoge investeringskosten behalen water-water warmtepompen het hoogste rendement door de energiewinst op lange termijn. Bovendien kan je je ecologische voetafdruk extra verkleinen door de elektriciteit voor de pomp en compressor op natuurlijke wijze op te wekken via zonnepanelen.

 

  • Aarde-water warmtepomp

    Installatiekost: vanaf 15.000 euro – Ideaal voor nieuwbouw

    Voor het verhogen van de temperatuur in je woning heb je met een aarde-water warmtepomp slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig. Het rendement van de geothermische warmtepomp op zijn beurt hangt volledig af van de hoeveelheid warmte die door de grond kan opgenomen worden.

 

  • Lucht-water warmtepomp

    Installatiekost: ± 2.500 euro – Ideaal voor nieuwbouw en renovatie

    Drie kwart van de energie haalt de lucht-water warmtepomp gratis uit de natuur. De rest haalt hij uit het elektriciteitsnetwerk.

 

  • Lucht-lucht warmtepomp

    Installatiekost: 7.500-12.500 euro – Ideaal voor renovatie

    Met een lucht-lucht warmtepomp verwarm en verkoel je je woning op een milieuvriendelijke manier aan een relatief lage investeringskost. Ook is het een handig alternatief voor elektrische verwarming die vaak hoge elektriciteitskosten met zich meebrengt.

 

warmtepomp lucht lucht verbruik

 

Hoe kies ik de juiste warmtepomp?

Hou bij je keuze van je warmtepomp altijd rekening met de ruimtes in je huis. Een te klein of een te groot exemplaar kan het energieverbruik sterk beïnvloeden. Bij onderdimentie bijvoorbeeld zal je warmtepomp meer verbruiken en moet je eventuele energietekorten opvangen met fossiele brandstoffen zoals elektriciteit via het distributienet. Waardoor je stroomfactuur duurder kan uitvallen.

Een professionele installateur kan je helpen bepalen welk type en vermogen het beste aansluit bij jouw situatie. Vraag gerust om advies of een vrijblijvend offertevoorstel.

 

Details maken het verschil

Dakisolatie, muurisolatie en goede beglazing helpen het verbruik en rendement van je warmtepomp optimaliseren. Wat op zijn beurt rendeert voor jouw stroomfactuur.

 

Warmtepomp en zonnepanelen: een gouden combi?

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen loont! 3 redenen waarom:

  1. Duurzame investering:

    Je kiest voor groene energie. Je haalt de warmte dus uit de natuur. Door het lager energieverbruik stoot een warmtepomp ook minder CO2 uit.

  2. Onafhankelijk van het elektriciteitsnetwerk:

    Wek je de elektriciteit voor de pomp en collector van de warmtepomp op via zonnepanelen? Dan ben je minder afhankelijk van het reguliere elektriciteitsnetwerk en de prijsschommelingen voor aardgas en mazout.

  3. Kostenbesparend:

    Je haalt alle elektriciteit voor de verwarming uit de natuur. Je betaalt daardoor alleen de installatiekost en de elektriciteitskosten voor warmteverdeling in huis. Bovendien ben je minder afhankelijk van de prijsschommelingen voor aardgas en mazout.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs