Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premie warmtepomp 2023

Laatste update: 04 Sep 2023 – Een warmtepomp is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen. Om de kosten voor je investering flink te drukken, kan je verschillende premies krijgen. Een overzicht van de warmtepomp premies met info over de bedragen, voorwaarden en hoe je ze aanvraagt vind je hier.

 

Beschikbare premies warmtepomp 2023:

1. Mijn VerbouwPremie

2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 à 4.750)

3. EPC-labelpremie (€ 2.500 à 5.000)

4. Verlaagd btw-tarief (6% btw i.p.v. 21%)

BELANGRIJK: wil je aanspraak maken op deze warmtepomp premies? Dan moet je samenwerken met een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Dat geldt voor alle types warmtepompen, ook voor lucht-lucht warmtepompen. Op zoek naar zo’n gecertificeerde expert? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

1. Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 oktober 2022 kan je bij de plaatsing van een warmtepomp(boiler) aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Die premie bundelt de oude renovatie- en energiepremies van Fluvius. Het premiebedrag hangt onder andere af van welk type warmtepomp je laat plaatsen.

TIP: heb je nog een premie aangevraagd binnen de oude premieregeling van Fluvius? Dan kan je met dezelfde facturen niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen.

 

BELANGRIJK:
Nieuwe inkomensgrenzen voor Mijn VerbouwPremie 2023

Sinds 2023 gelden nieuwe, geïndexeerde inkomensgrenzen voor de Mijn VerbouwPremie. Zat je eerder bv. op de grens tussen de middelste en de laagste inkomenscategorie? Dan kom je nu misschien in aanmerking voor een hoger premiebedrag voor de werken aan je dak. Op voorwaarde dat je facturen nog geen 2 jaar oud zijn.

Advies op maat? Een gecertificeerd installateur geeft je graag meer uitleg over de wijzigingen in de Mijn VerbouwPremie en het beste moment om die aan te vragen. Interesse? Kom gratis in contact met professionals actief in je regio.

 

 

Welke voorwaarden?

Wil je graag de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de investering in een warmtepomp(boiler)? Dan moet je onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen kan een premie krijgen voor een nieuwe warmtepomp(boiler).
 • Voor welke gebouwen: het moet gaan om gebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet. Is het gebouw na 2014 aangesloten? Dan moet de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend zijn.
 • Warmtepomp(boiler) zelf: een warmtepompboiler moet beschikken over een Europees productlabel A+ of beter. Hetzelfde geldt voor een lucht-water en een lucht-lucht warmtepomp. Laat je een geothermische warmtepomp plaatsen? Dan gaat het om een Europees productlabel A++ of beter. Een hybride lucht/water warmtepomp moet echter een pakketlabel hebben met een minimale seizoensgebonden Ns (energie-efficiëntie) van 110% voor de combinatie van de warmtepomp, gasketel en regeling.
 • Door wie: wil je in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie? Dan moet je je warmtepomp(boiler) laten plaatsen door een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Ben je op zoek naar zo’n gecertificeerde installateur? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp(boiler)?

Hieronder overlopen we kort de premiebedragen voor warmtepompen en warmtepompboilers voor particuliere woningen en individuele appartementen:

 

1. Premiebedragen voor een warmtepomp

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 480 à 6.400 (afh. van type warmtepomp)
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder€ 300 à 4.000 (afh. van type warmtepomp)
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

BELANGRIJK: de premiebedragen voor je warmtepomp liggen hoger als je de warmtepomp plaatst ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet of als je uitsluitend nachttarief hebt. Er gelden ook andere premiebedragen voor de gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouw of niet-woongebouwen. Vraag meer info aan je installateur.

 

2. Premiebedragen voor een warmtepompboiler

DoelgroepPremiebedrag 2022Premiebedrag 2023
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 360 of 540 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
€ 1080 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder€ 300 of 450 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)
€ 900 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

BELANGRIJK: heb je uitsluitend nachttarief en dateert je eindfactuur na 1 januari 2021? Dan liggen de premiebedragen hoger. Er gelden ook andere premiebedragen voor de gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouw of niet-woongebouwen. Vraag meer info aan je installateur.

 

Sinds 2023: verdubbeling premie warmtepompboilers

Op 21 oktober 2022 besloot de Vlaamse Regering om de premie voor warmtepompboilers te verdubbelen. Deze gaat retroactief in voor eindfacturen vanaf 1 juli 2022 en zal je kunnen aanvragen tot eind 2025. Vroeg je hier al een premie voor aan? Dan hoef je geen verdere stappen te ondernemen.

 

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de ReSCert-aannemer, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.  • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
   Je kan slechts om de 10 jaar een premie krijgen voor een warmtepomp(boiler). Let op: eerdere premies van Fluvius tellen ook mee. Kreeg je de afgelopen 10 jaar trouwens al een premie voor een warmtepomp of zonneboiler? Dan heb je geen recht op de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepompboiler.


  • Kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen als ik ook de oude Fluvius-premie kreeg?

   Nee. Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen Fluvius-premie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend.


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 à 4.750)

Combineer je de plaatsing van een warmtepomp met 2 of meer andere energiebesparende maatregelen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Dat is een bonusbedrag dat je krijgt bovenop de Mijn VerbouwPremie.

Om aanspraak te kunnen maken op de Totaalrenovatiebonus moet je binnen een periode van 5 jaar minstens 3 van onderstaande werken laten uitvoeren:

 • dak- of zoldervloerisolatie
 • buitenmuurisolatie
 • vloer- of kelderisolatie
 • Hoogrendementsbeglazing
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

LET OP: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder).

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Het bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal uitgevoerde energiebesparende maatregelen. Voor beschermde afnemers wordt de bonus met 50% verhoogd.

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

BELANGRIJK: de eerste premie aanvraag moet vóór 30 juni 2022 zijn ingediend.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Om de bonus te krijgen moet je de werken eerst laten uitvoeren en er de Mijn VerbouwPremie voor aanvragen. Zodra Fluvius opmerkt dat er 3 maatregelen zijn uitgevoerd die in aanmerking komen, wordt de bonus automatisch toegekend.

De premies van Fluvius kan je enkel krijgen voor werken uitgevoerd door een vakman. Deze informeert je ook over de beste oplossing voor jouw situatie en je verzekert je van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang offertes op maat bij vakmannen actief in je buurt.

LET OP: de voorwaarden voor de Mijn VerbouwPremie voor de aparte werken blijven gelden. Daarnaast zijn er nog bijkomende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Totaalrenovatiebonus. In ons artikel over premies voor verwarming vind je meer info over de Totaalrenovatiebonus.

 


3. EPC-labelpremie (€ 2.500 à 5.000)

Liet je energiebesparende werken (bv. warmtepomp) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je kan aanspraak maken op deze premie als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na de renovatie dan ervoor.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je muurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.
 • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.

 


4. Verlaagd btw-tarief (6% i.p.v. 21%)

Wil je een warmtepomp plaatsen? Dan kan dit aan het verlaagd btw-tarief en betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel materiaal- als arbeidskosten. Op voorwaarde dat je de klus overlaat aan een ervaren installateur.

Oorspronkelijk gold deze fiscale regel enkel maar voor bestaande woningen van meer dan 10 jaar oud. Sinds 1 april 2022 is deze regel uitgebreider en komen nu ook eigenaars van jonge woningen (< 10 jaar oud) en van heropgebouwde huizen na afbraak in aanmerking voor dit aantrekkelijk tarief wanneer ze zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler willen willen aanschaffen. Let wel, deze regel vervalt op 31/12/2023.

Warmtepomp kopen & plaatsen aan 6% btw? Vertrouw daarvoor op een installateur! Kom in contact met professionals actief in je regio via onze gratis offertedienst.

 

 

FAQ premie warmtepomp 2023

Heb je nog vragen over de premies voor een warmtepomp? Dan kan je altijd terecht bij een erkende installateur actief in je buurt voor advies op maat. Ook hieronder beantwoorden we kort enkele veelgestelde vragen over deze warmtepomp premies.  • Is de plaatsing van een warmtepomp ook interessant zonder premies?

   Toch wel, een warmtepomp op maat van jouw situatie is de meest energiezuinige manier om je woning en eventueel je sanitair water te verwarmen. Door je lagere energiekosten verdien je je investering op termijn dus sowieso terug.

   BELANGRIJK: er is echter geen enkele reden om de warmtepomp premie niet aan te vragen. Een vakman informeert je over de voorwaarden en de aanvraag, waardoor de hele procedure van een leien dakje loopt. Ontvang gratis advies op maat via erkende installateurs actief in je buurt.  • Hoe weet ik of ik recht heb op de warmtepomp premie in 2023
   ?

   Daarvoor kan je terecht bij een gecertificeerde installateur. Die zorgt niet alleen voor een correcte plaatsing van je warmtepomp, maar informeert je ook grondig over alle voorwaarden voor de premie. Bovendien bezorgt hij je ook alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag. Wil je gericht adviezen, werkwijzen, … vergelijken van meerdere vakmannen actief in je buurt? Dat kan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs