Centraleverwarmingcv.be
Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image

Premie warmtepomp 2021

Laatste update: 15 januari 2021 – Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om de woning te verwarmen. Om de aankoop ervan te stimuleren kan je verschillende premies krijgen. Een overzicht van de warmtepomp premies beschikbaar in 2021 met info over de bedragen, voorwaarden en hoe je ze aanvraagt vind je hier.

Beschikbare premies warmtepomp:

1. Premie warmtepomp Fluvius
2. Totaalrenovatiebonus (warmtepomp i.c.m. 2 andere energiebesparende maatregelen)
3. Premie warmtepompboiler Fluvius

 

1. Premie warmtepomp Fluvius (€ 300 tot 4.800)

Plaats je een warmtepomp, dan kom je via netbeheerder Fluvius (fusie tussen Eandis en Infrax) in aanmerking voor een interessante subsidie voor warmtepompen. Het type warmtepomp bepaalt het premiebedrag:

Type warmtepompPremiebedrag 2021
Geothermische warmtepomp
(label A++ of beter)
€ 4.000
Uitsluitend nachttarief: € 4.800
Lucht-waterwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 1.500
Uitsluitend nachttarief: € 1.800
Hybride lucht-waterwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 800
Uitsluitend nachttarief: € 960
Lucht-luchtwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 300
Uitsluitend nachttarief: € 360

Het premiebedrag is voor warmtepompen telkens beperkt tot max. 40% van de factuur. Bij gebouwen met toepassing van het uitsluitend nachttarief geldt een max. van 50% van de factuur.

Premiebedrag voor beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers, mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, bedraagt de warmtepomp premie € 360 tot 4.800 met een max. van 50% van de factuur.

 

subsidie warmtepomp

Mogelijkheid tot verdubbeling premie

Werd de warmtepomp geplaatst ter vervanging van een bestaande elektrische weerstandsverwarming (uitsluitend nachttarief) in een woning die voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten of in een gebied zonder aardgasnet? Dan kan de subsidie verdubbeld worden, met een maximum van 40% van de factuur. De verdubbelingen kunnen overigens niet gecumuleerd worden.

Een vakman kan je meer info geven over het type warmtepomp waarmee je recht hebt op een subsidie. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van warmtepompen. Klik hier voor meer info.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie en welke gebouwen: de subsidie geldt voor woningen, appartementsgebouwen en wooneenheden in het Vlaams Gewest die voor 01/01/2014 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.
 • Voorwaarden warmtepomp: het moet gaan om een warmtepomp die gebruikt wordt voor de verwarming van een ruimte en eventueel van het sanitair water. Ze mag niet gebruikt worden voor actieve koeling en ze moet voldoen aan de technische eisen. Geothermische warmtepompen moeten een A++ energielabel hebben. Voor lucht-luchtwarmtepompen en (hybride) lucht-waterwarmtepompen is een A+ label vereist.
 • Uitvoerder van de werken: om de warmtepomp subsidie te krijgen moet de plaatsing gebeuren door een aannemer. Deze moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken. Via de offerteservice kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs van warmtepompen. Ze geven je ook meer uitleg over de meest geschikte warmtepomp voor je project en de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepomp premie. Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat van jouw situatie.
 • Combinatie met andere premies: deze premie is enkel cumuleerbaar met de warmtepompboiler premie van netbeheerder Fluvius als de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt of als het gaat om een lucht-luchtwarmtepomp die eerst geplaatst wordt.

 

warmtepomp premie Hoe premie warmtepomp aanvragen?

De premie aanvragen doe je bij Fluvius, online of per post en max. 12 maanden na de factuurdatum. Dat kan na de uitvoering van de werken en wanneer je de facturen ontvangen en betaald hebt. Bij de aanvraag dien je namelijk al een kopie van alle facturen, een attest met technische info over de geplaatste warmtepomp, foto’s van de installatie, … mee te sturen.

TIP: een erkend installateur voorziet je van de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de aanvraag. Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om een premie te krijgen, het is ook het meest aangeraden. Hij kan je gepast adviseren en zorgt voor een correcte installatie die voldoet aan alle voorwaarden. Ontvang offertes van erkende installateurs.

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Combineer je de plaatsing van een warmtepomp met 2 of meer andere energiebesparende maatregelen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Dat is een bonusbedrag dat je krijgt bovenop de premie voor de uitgevoerde werken.

Om aanspraak te kunnen maken op de Totaalrenovatiebonus moet je binnen een periode van 5 jaar minstens 3 van onderstaande werken laten uitvoeren:

 • dak- of zoldervloerisolatie plaatsen
 • buitenmuurisolatie of spouwmuurisolatie plaatsen
 • vloer- of kelderisolatie plaatsen
 • nieuwe beglazing plaatsen
 • zonneboiler plaatsen
 • warmtepomp plaatsen
 • ventilatiesysteem plaatsen

Het bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal uitgevoerde energiebesparende maatregelen:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Voor beschermde afnemers wordt de bonus met 50% verhoogd.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Om de bonus te krijgen moet je de werken eerst laten uitvoeren en er de premie van Fluvius voor aanvragen. Zodra Fluvius opmerkt dat er 3 maatregelen werden getroffen die in aanmerking komen, wordt de bonus automatisch toegekend. De premies van Fluvius kan je enkel krijgen voor werken uitgevoerd door een vakman. Deze informeert je ook over de beste oplossing voor jouw situatie en je verzekert je van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang offertes op maat.

LET OP: de voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden. Daarnaast zijn er nog bijkomende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de totaalrenovatiebonus. Meer info over de totaalrenovatiebonus vind je hier.

 


3. Premie warmtepompboiler Fluvius (€ 300 tot 360)

Er bestaat ook een premie voor warmtepompboilers die enkel gebruikt worden voor de productie van sanitair water.

 

Wat is het premiebedrag?

De premie voor een warmtepompboiler bedraagt € 300 met een maximum van 40% van de factuur. Voor gebouwen met toepassing van het uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 360 met een maximum van 50% van de factuur.

Premiebedrag voor beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers, personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, is het premiebedrag € 360 met een maximum van 50% van het factuurbedrag.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet in het Vlaams gewest liggen en vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
 • Uitvoerder van de werken: de warmtepompboiler moet geplaatst en gefactureerd worden door een aannemer. Offertes van erkende installateurs kan je hier aanvragen.
 • Combinatie met andere premies: de premie voor warmtepompboilers is enkel combineerbaar met de premie voor een warmtepomp als de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt of als het gaat over een lucht-luchtwarmtepomp die eerst geplaatst wordt. De premie is niet combineerbaar met de premie voor zonneboilers.

 

Hoe premie warmtepompboiler aanvragen?

De premie aanvragen doe je bij Fluvius, online of per post en max. 12 maanden na de factuurdatum. Dat kan na de uitvoering van de werken en wanneer je de facturen ontvangen en betaald hebt. Bij de aanvraag dien je namelijk al een kopie van alle facturen, een attest met technische info over de geplaatste warmtepompboiler, foto’s van de installatie, … mee te sturen.

TIP: een erkend installateur voorziet je van de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de aanvraag. Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om een premie te krijgen, het is ook het meest aangeraden. Hij kan je gepast adviseren en zorgt voor een correcte installatie die voldoet aan alle voorwaarden. Ontvang offertes van erkende installateurs van warmtepompboilers.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs