Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premie warmtepomp 2024

Laatste update: 03 Jun 2024 — Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen. Om de kosten voor je investering flink te drukken, kan je verschillende premies krijgen. Een overzicht van de beschikbare warmtepomp premies met info over de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedures vind je hier.

Beschikbare premies warmtepomp 2024
1. Mijn VerbouwPremie
2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)
3. EPC-labelpremie (€ 2.500 tot 5.000)
4. Verlaagd btw-tarief

 

BELANGRIJK: installatie door vakman verplicht

Wil je aanspraak maken op de warmtepomp premies, dan moet je samenwerken met een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Dat geldt voor alle types warmtepompen, ook voor lucht-lucht warmtepompen.

Op zoek naar zo’n gecertificeerde expert? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

1. Mijn VerbouwPremie

Via de Mijn VerbouwPremie kan je de investering in een warmtepomp sneller terugverdienen. De premie kan aangevraagd worden door eigenaars en investeerders van bestaande woon- en niet-woongebouwen en appartementsgebouwen.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp(boiler)?

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de premiebedragen voor warmtepompen en warmtepompboilers voor particuliere woningen en individuele appartementen.

Premiebedragen warmtepomp

Hieronder vind je een overzicht van de premiebedragen voor een warmtepomp. Let wel: de bedragen liggen hoger als je de warmtepomp plaatst ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet. Er gelden ook andere bedragen voor een gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouw of niet-woongebouwen. Vraag meer info aan je installateur.

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 480 à 6.400 (afh. van type warmtepomp)
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder€ 300 à 4.000 (afh. van type warmtepomp)
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

Premiebedragen warmtepompboiler

Hieronder vind je een overzicht van de premiebedragen voor een warmtepompboiler. Let wel: heb je uitsluitend nachttarief en dateert je eindfactuur na 1 januari 2021? Dan liggen de premiebedragen hoger. Er gelden ook andere premiebedragen voor de gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouw of niet-woongebouwen. Vraag meer info aan je installateur.

DoelgroepPremiebedrag eindfactuur voor 01/07/2022 of na 31/12/2025Premiebedrag eindfactuur vanaf 01/07/2022 tot en met 31/12/2025
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 360
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
€ 1080
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder€ 300
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)
€ 900
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

BELANGRIJK: op 21 oktober 2022 besloot de Vlaamse Regering om de premie voor warmtepompboilers te verdubbelen. Deze gaat retroactief in voor eindfacturen vanaf 1 juli 2022 en zal je kunnen aanvragen tot eind 2025. Vroeg je hier al een premie voor aan? Dan hoef je geen verdere stappen te ondernemen.

  • Wat zijn de voorwaarden?

  Wil je graag de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de investering in een warmtepomp(boiler)? Dan moet je onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Voor wie: elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen of appartementsgebouwen kan een premie krijgen voor een nieuwe warmtepomp(boiler).
  • Voor welke gebouwen: het moet gaan om gebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór  2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet. Is het gebouw na 2014 aangesloten? Dan moet de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend zijn.
  • Warmtepomp(boiler) zelf: een warmtepompboiler moet beschikken over een Europees productlabel A+ of beter. Hetzelfde geldt voor een lucht-water en een lucht-lucht warmtepomp. Laat je een geothermische warmtepomp plaatsen? Dan gaat het om een Europees productlabel A++ of beter. Een hybride lucht/water warmtepomp moet echter een pakketlabel hebben met een minimale seizoensgebonden Ns (energie-efficiëntie) van 110% voor de combinatie van de warmtepomp, gasketel en regeling.
  • Door wie: wil je in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie? Dan moet je je warmtepomp(boiler) laten plaatsen door een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Ben je op zoek naar zo’n gecertificeerde installateur? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.


 • Hoe de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
  Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket, uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Je moet hierbij de volgende documenten toevoegen: de (eind)facturen, het attest van de ReSCert-aannemer, het Europees productlabel, pakketlabel of een bewijs van minimale energie-efficiëntie. Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.


 • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
  Je kan slechts om de 10 jaar een premie krijgen voor een warmtepomp(boiler). Let op: eerdere premies van Fluvius tellen ook mee. Kreeg je de afgelopen 10 jaar al een premie voor een warmtepomp of zonneboiler? Dan heb je ook geen recht op de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepompboiler.


 • Kan ik deze premie aanvragen als ik ook de oude Fluvius-premie kreeg?
  Nee. Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen Fluvius-premie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend.

 

Lees onder de foto meer over de Totaalrenovatiebonus, EPC-labelpremie en FAQ.

premies warmtepomp

 

2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Combineer je de plaatsing van een warmtepomp met 2 of meer andere energiebesparende maatregelen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Dat is een bonusbedrag dat je krijgt bovenop de Mijn VerbouwPremie.

 

Hoeveel bedraagt de Totaalrenovatiebonus?

Het bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal uitgevoerde energiebesparende maatregelen. Voor beschermde afnemers wordt de bonus met 50% verhoogd.

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

  • Wat zijn de voorwaarden?

  Om aanspraak te maken op de Totaalrenovatiebonus, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Minstens 3 energiebesparende maatregelen: je moet minstens 3 energiebesparende werken laten uitvoeren. Je kan hierbij kiezen uit dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, vloer- of kelderisolatie, plaatsing van hoogrendementsbeglazing, een zonneboiler, een warmtepomp(boiler) of een ventilatiesysteem.
  • Uitvoeringstermijn: je moet de werken binnen een periode van 5 jaar laten uitvoeren.
  • Factuurdatum: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.


 • Hoe de Totaalrenovatiebonus aanvragen?

  De Totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend. Je moet eerst de werken laten uitvoeren en de Mijn VerbouwPremie voor elk van de uitgevoerde werken aanvragen. Zodra Fluvius opmerkt dat er 3 maatregelen zijn uitgevoerd die in aanmerking komen, wordt de bonus automatisch toegekend.

  LET OP: de voorwaarden voor de Mijn VerbouwPremie voor de aparte werken blijven gelden. Daarnaast zijn er nog bijkomende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Totaalrenovatiebonus. Deze bonus is bovendien niet cumuleerbaar met de EPC-labelpremie.

 

3. EPC-labelpremie (€ 2.500 tot 5.000)

Heb je een woning met een slechte energieprestatie (E of F) en laat je energiebesparende werken (bv. plaatsing van een warmtepomp) uitvoeren zodat het EPC-label aanzienlijk verbetert? Dan kan je sinds 2021 aanspraak maken op de EPC-labelpremie.

Hoeveel bedraagt de EPC-labelpremie?

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de premiebedragen:

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

BELANGRIJK: het maximale bedrag van de EPC-labelpremie ligt hoger voor beschermde afnemers.

  • Wat zijn de voorwaarden?

  Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Woning: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
  • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door muurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens energielabel C en bij een appartement minstens energielabel B.
  • Erkende energiedeskundige: het behaalde EPC label moet je kunnen aantonen met een nieuw EPC, dat je moet laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Het nieuwe EPC attest mag maximaal 12 maanden oud zijn wanneer je de EPC-labelpremie aanvraagt.
  • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.


 • Hoe de EPC labelpremie aanvragen?

  Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

  • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
  • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

  BELANGRIJK: de EPC-labelpremie verhuist vanaf 1 januari 2025 naar de Mijn VerbouwPremie. Vanaf dan wordt de premie ook inkomensgerelateerd.

4. Verlaagd btw-tarief

Wil je een warmtepomp plaatsen? Dan kan dit aan het verlaagd btw-tarief en betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel materiaal- als arbeidskosten. Op voorwaarde dat je de klus overlaat aan een ervaren installateur.

Oorspronkelijk gold deze fiscale regel enkel maar voor bestaande woningen van meer dan 10 jaar oud. Sinds 1 april 2022 is deze regel uitgebreider en komen nu ook eigenaars van jonge woningen (< 10 jaar oud) en van heropgebouwde huizen na afbraak in aanmerking voor dit aantrekkelijk tarief wanneer ze een warmtepomp willen aanschaffen. Voor de aanschaf van zonnepanelen en zonneboilers verviel deze regel op 31/12/2023.

Warmtepomp kopen aan 6% btw? Daarvoor moet je samenwerken met een installateur! Vind een professional in jouw regio via onze gratis offertedienst.

 

 

FAQ premies warmtepompen 2024

Heb je nog vragen over de premies voor een warmtepomp? Dan kan je altijd terecht bij een erkende installateur actief in je buurt voor advies op maat. Ook hieronder beantwoorden we kort enkele veelgestelde vragen over deze warmtepomp premies. • Is een warmtepomp ook interessant zonder premies?

  Toch wel, een warmtepomp op maat van jouw situatie is de meest energiezuinige manier om je woning en eventueel je sanitair water te verwarmen. Door je lagere energiekosten verdien je je investering op termijn dus sowieso terug.

  BELANGRIJK: er is echter geen enkele reden om de warmtepomp premie niet aan te vragen. Een vakman informeert je over de voorwaarden en de aanvraag, waardoor de hele procedure van een leien dakje loopt. Ontvang gratis advies op maat via erkende installateurs actief in je buurt. • Hoe weet ik of ik recht heb op de warmtepomp premie in 2024?
  Daarvoor kan je terecht bij een gecertificeerde installateur. Die zorgt niet alleen voor een correcte plaatsing van je warmtepomp, maar informeert je ook grondig over alle voorwaarden voor de premie. Bovendien bezorgt hij je ook alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag. Wil je gericht adviezen, werkwijzen, … vergelijken van meerdere vakmannen actief in je buurt? Dat kan via onze gratis offerteservice.


 • Waarom loont het om te investeren in een warmtepomp?

  Een warmtepomp is een groene en duurzame verwarmingsinstallatie die warmte onttrekt aan de lucht, de bodem of het grondwater en deze weer afgeeft aan je woning of je sanitair water. Investeren in een warmtepomp, is dus een toekomstbestendige keuze.

  De Vlaamse overheid streeft ernaar om in 2050 zo weinig mogelijk gebouwen en sanitair water te verwarmen met fossiele brandstoffen. Draag daarom zelf je steentje bij en kies nu al voor een warmtepomp. De aanschafprijs is niet min, maar dankzij de diverse premies en de gunstige energiebesparing verdien je je warmtepomp sneller terug.

  Warmtepomp plaatsen? Een ervaren installateur zoekt naar de beste oplossing op maat en bezorgt je de nodige attesten om succesvol je premieaanvragen in te dienen. Vind een installateur in de buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs