Centraleverwarmingcv.be

Premie warmtepomp 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om de woning te verwarmen. Om de aankoop ervan te stimuleren kan je enkele premies krijgen voor de plaatsing van dit toestel. Hier vind je de belangrijkste financiële maatregelen die de investering in warmtepompen een pak aantrekkelijker maken.

Ga snel naar: voorwaardentotaalrenovatiebonuspremie warmtepompboiler

 

1) Premie warmtepomp via de netbeheerder

Als je een warmtepomp laat plaatsen, kom je via netbeheerder Fluvius (de fusie tussen Eandis en Infrax) in aanmerking voor een interessante subsidie.  Het premiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp. Voor warmtepompen met eindfactuur in 2020 gelden volgende bedragen:

Type warmtepompPremie
lucht-luchtwarmtepomp€ 300
hybride lucht-waterwarmtepomp€ 800
lucht-waterwarmtepomp€ 1.500
geothermische warmtepomp€ 4.000

Het premiebedrag is voor warmtepompen telkens beperkt tot maximaal 40% van de factuur. Voor beschermde afnemers met eindfacturen tot 2018 worden de premie en het maximum met 50% verhoogd. Voor eindfacturen in 2020 geldt voor beschermde afnemers een nieuwe regeling. De premies worden met 20% verhoogd en kunnen maximaal 48% procent van het factuurbedrag bedragen.

De premie kan per woning 1 keer om de 10 jaar aangevraagd worden. Deze premie is enkel cumuleerbaar met premie van de netbeheerder voor een warmtepompboiler, als de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt.

 

subsidie warmtepomp

Mogelijkheid tot verdubbeling premie

Werd de warmtepomp geplaatst ter vervanging van een bestaande elektrische weerstandsverwarming (uitsluitend nachttarief) in een woning die voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten of in een gebied zonder aardgasnet? Dan kan de subsidie verdubbeld worden, met een maximum van 40% van de factuur. De verdubbelingen kunnen overigens niet gecumuleerd worden.

Een vakman kan je meer info geven over het type warmtepomp waarmee je recht hebt op een subsidie. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van warmtepompen. Klik hier voor meer info.

 

Voorwaarden voor de netbeheerderspremie

  • Nieuwe warmtepomp: het moet gaan om een nieuwe warmtepomp op elektriciteit of gas die gebruikt wordt voor de verwarming van een ruimte en eventueel van het sanitair water. Ze mag niet gebruikt worden voor actieve koeling en ze moet voldoen aan de technische eisen. Deze premie geldt overigens niet voor warmtepompboilers omdat deze alleen voor de verwarming van sanitair water dienen. Vanaf 2019 is er echter een nieuwe premie voor warmtepompboilers. Dat lees je hier.
  • Energielabel: sinds 01/01/2017 geldt dat geothermische warmtepompen een A++ energielabel moeten hebben om de premie te kunnen verkrijgen. Voor lucht-luchtwarmtepompen en (hybride) lucht-waterwarmtepompen is een A+ label vereist.
  • Vlaams Gewest: de subsidie geldt voor woningen in het Vlaams Gewest die voor 01/01/2014 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.
  • Aannemer verplicht: de plaatsing moet gebeuren door een aannemer. Deze moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken, of de installatie moet door een gecertificeerde keuringsinstantie gecontroleerd worden. Via onze gratis offertedienst kan vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs van warmtepompen. Ze geven je ook meer uitleg over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepomppremie.

 

warmtepomp premiePremie warmtepomp aanvragen

De premie aanvragen doe je via de site van je netbeheerder of per post. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan krijg je normaal gezien binnen de 6 maanden je premie.

Wat heb je nodig? Een kopie van alle facturen voor de levering en plaatsing van de warmtepomp, een attest van de aannemer, een rapport van de technische controle en een kopie van de opbrengstberekeningen.

Opgelet: de premieaanvraag moet je netbeheerder uiterlijk 12 maanden na de datum op de eindfactuur bereiken om recht te hebben op de vergoeding.

 

 

2) Totaalrenovatiebonus

Combineer je de plaatsing van een warmtepomp met 2 of meer andere energiebesparende maatregelen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Deze bonus is sinds 01/01/2017 van kracht. De werken moeten op een termijn van 5 jaar uitgevoerd worden.

De voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden. Daarnaast zijn er nog bijkomende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de totaalrenovatiebonus. Het bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. Een overzicht:

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Meer info over de totaalrenovatiebonus vind je hier.

 

3) Gemeentelijke premie warmtepomp

Bepaalde gemeentes betalen bovenop de premie van de netbeheerder ook vergoedingen uit voor de plaatsing van een warmtepomp. Bij andere gemeenten kan je dan weer terecht voor goedkope leningen om de aankoop van een warmtepomp interessanter te maken. Je raadpleegt best je lokaal bestuur om te weten te komen of er financiële ondersteuningen beschikbaar zijn en wat de voorwaarden zijn.

 

4) Premie warmtepompboiler

Sinds 2019 is er een premie voor warmtepompboilers enkel gebruikt voor de productie van sanitair water. Belangrijk is dat deze premie loopt over een periode van slechts 5 jaar en langzaam uitdooft. In 2020 bedraagt de premie nog 300 euro. Vanaf 2021 tot eind 2023, krijg je nog maximaal 200 euro.

De premie voor warmtepompboilers is niet cumuleerbaar met een zonneboiler. Met een warmtepomp is de premie enkel cumuleerbaar indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt. Wees er daarom snel bij en kies meteen voor een warmtepompboiler. Zo profiteer je optimaal van deze premie. Een zonneboiler is maar liefst 70% zuiniger dan een elektrische boiler. Ontvang hier prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen uit je buurt.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs