Centraleverwarmingcv.be Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Centraleverwarmingcv.be

Premie warmtepomp 2022

Laatste update: 06 Jun 2022 – Een warmtepomp is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen. Om de kosten voor je investering flink te drukken, kan je verschillende premies krijgen. Een overzicht van de warmtepomp premies met info over de bedragen, voorwaarden en hoe je ze aanvraagt vind je hier.

 

Beschikbare premies warmtepomp 2022:

1. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 oktober 2022)

2. Premie warmtepomp Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)

3. Premie warmtepompboiler Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)

4. Totaalrenovatiebonus (€ 625 à 4.750)

5. EPC-labelpremie (€ 2.500 à 5.000)

6. Verlaagd btw-tarief (6% btw i.p.v. 21%)

BELANGRIJK: wil je aanspraak maken op deze warmtepomp premies? Dan moet je samenwerken met een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Dat geldt voor alle types warmtepompen, ook voor lucht-lucht warmtepompen. Op zoek naar zo’n gecertificeerde expert? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 oktober 2022)

Sinds 1 juli 2022 zijn de energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen geïntegreerd in de nieuwe Mijn VerbouwPremie:

 • Tot en met 30 juni 2022 kon je de oude Fluvius-premies voor een warmtepomp(boiler) aanvragen.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je deze premies tijdelijk niet aanvragen (overgangsperiode).
 • Vanaf 1 oktober 2022 kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen voor je warmtepomp(boiler).

TIP: heb je nog een premie aangevraagd binnen de oude premieregeling van Fluvius? Dan kan je met dezelfde facturen niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen.

 

Welke voorwaarden?

Wil je graag de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de investering in een warmtepomp(boiler)? Dan moet je onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen kan een premie krijgen voor een nieuwe warmtepomp(boiler).
 • Voor welke gebouwen: het moet gaan om gebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet. Is het gebouw na 2014 aangesloten? Dan moet de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend zijn.
 • Warmtepomp(boiler) zelf: een warmtepompboiler moet beschikken over een Europees productlabel A+ of beter. Hetzelfde geldt voor een lucht-water en een lucht-lucht warmtepomp. Laat je een geothermische warmtepomp plaatsen? Dan gaat het om een Europees productlabel A++ of beter. Een hybride lucht/water warmtepomp moet echter een pakketlabel hebben met een minimale seizoensgebonden Ns (energie-efficiëntie) van 110% voor de combinatie van de warmtepomp, gasketel en regeling.
 • Door wie: wil je in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie? Dan moet je je warmtepomp(boiler) laten plaatsen door een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Ben je op zoek naar zo’n gecertificeerde installateur? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp(boiler)?

Hieronder overlopen we kort de premiebedragen voor warmtepompen en warmtepompboilers voor particuliere woningen en individuele appartementen:

 

1. Premiebedragen voor een warmtepomp

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 480 à 6.400 (afh. van type warmtepomp)
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder€ 300 à 4.000 (afh. van type warmtepomp)
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

BELANGRIJK: De premiebedragen voor je warmtepomp liggen hoger als je de warmtepomp plaatst ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet of als je uitsluitend nachttarief hebt. Er gelden ook andere premiebedragen voor de gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouw of niet-woongebouwen. Vraag meer info aan je installateur.

 

2. Premiebedragen voor een warmtepompboiler

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 360 of 540 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder€ 300 of 450 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

BELANGRIJK: heb je uitsluitend nachttarief en dateert je eindfactuur na 1 januari 2021? Dan liggen de premiebedragen hoger. Er gelden ook andere premiebedragen voor de gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouw of niet-woongebouwen. Vraag meer info aan je installateur.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment max. 2 jaar en 3 maand oud zijn.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de ReSCert-aannemer, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

   • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
   Je kan slechts om de 10 jaar een premie krijgen voor een warmtepomp(boiler). Let op: eerdere premies van Fluvius tellen ook mee. Kreeg je de afgelopen 10 jaar trouwens al een premie voor een warmtepomp of zonneboiler? Dan heb je geen recht op de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepompboiler.


  • Kan ik de Fluvius-premie én de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

   Nee. Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen Fluvius-premie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend.

 


2. Premie warmtepomp Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)

Plaats je een warmtepomp? Dan kom je via netbeheerder Fluvius in aanmerking voor een interessante subsidie voor warmtepompen. Het type warmtepomp bepaalt het premiebedrag:

 

LET OP: deze premie is niet meer aan te vragen

Wil je een premie voor het plaatsen van een nieuwe warmtepomp? De oude premies zijn sinds 1 juli 2022 niet meer beschikbaar. Pas vanaf 1 oktober 2022 is de nieuwe Mijn VerbouwPremie aan te vragen.

Wel kan je nu alvast informatie inwinnen bij erkende installateurs. Vind een geschikte vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

Type warmtepompPremiebedragen met eindfactuur in 2021Premiebedragen met eindfactuur in 2022 & 2023
Geothermische warmtepomp
€ 4.000
Beschermde afnemer: € 4.800
€ 4.000
Beschermde afnemer: €4.800
Lucht-water warmtepomp
€ 1.500
Beschermde afnemer: € 1.800
€ 3.000
Beschermde afnemer: € 2.700
Hybride lucht-water warmtepomp
€ 800
Beschermde afnemer: € 960
€ 2.000
Beschermde afnemer: € 1.800
Lucht-lucht warmtepomp
€ 300
Beschermde afnemer: € 360
€ 300
Beschermde afnemer: € 360

Let op, het premiebedrag is voor warmtepompen telkens beperkt tot max. 40% van de factuur. Bij gebouwen met toepassing van het uitsluitend nachttarief geldt een max. van 50% van de factuur. Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) bedraagt de warmtepomp premie max. van 50% van de factuur.

BELANGRIJK: op 14 maart 2022 besliste de regering om de premie voor een (hybride) lucht-water warmtepomp tijdelijk te verhogen. De premie bedraagt vanaf dan min. € 2.000 en max. € 3.000 voor dit type warmtepompen met een eindfactuur in 2022 en 2023.

 

subsidie warmtepomp

Mogelijkheid tot verdubbeling premie

Is de warmtepomp geplaatst ter vervanging van een bestaande elektrische weerstandsverwarming (uitsluitend nachttarief) in een woning die voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten of in een gebied zonder aardgasnet? Dan kan de subsidie verdubbeld worden, met een maximum van 40% van de factuur. De verdubbelingen kunnen niet gecumuleerd worden.

TIP: een vakman kan je meer info geven over het type warmtepomp waarmee je recht hebt op een subsidie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.

 

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie en welke gebouwen: de subsidie geldt voor woningen, appartementsgebouwen en wooneenheden in het Vlaams Gewest die voor 01/01/2014 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.
 • Voorwaarden warmtepomp: het moet gaan om een warmtepomp voor de verwarming van een ruimte en eventueel van het sanitair water. Ze mag niet gebruikt worden voor actieve koeling en ze moet voldoen aan de technische eisen. Geothermische warmtepompen moeten een A++ energielabel hebben. Voor lucht-lucht warmtepompen en (hybride) lucht-water warmtepompen is een A+ label vereist.
 • Uitvoerder van de werken: je moet de warmtepomp laten plaatsen door een aannemer. Deze moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken. Een installateur kan je trouwens verder informeren over de meest geschikte warmtepomp voor je project en de warmtepomp premie waarop je aanspraak kan maken. Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat van jouw situatie.
 • Combinatie met andere premies: deze premie is enkel cumuleerbaar met de warmtepompboiler premie van netbeheerder Fluvius als de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt of als het gaat om een lucht-luchtwarmtepomp die eerst geplaatst wordt.

 

warmtepomp premie Hoe premie warmtepomp aanvragen?

De premie aanvragen doe je best via de site van Fluvius, uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de eindfactuur. Dat kan na de uitvoering van de werken en wanneer je de facturen ontvangen en betaald hebt. Bij de aanvraag moet je namelijk een kopie van alle facturen, een attest met technische info over de geplaatste warmtepomp, … meesturen.

TIP: een erkend installateur bezorgt je de nodige documenten en kan je helpen bij de aanvraag. Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om een premie te krijgen, het is ook aangeraden. Deze kan je gepast adviseren en zorgt voor een correcte installatie die voldoet aan alle voorwaarden. Ontvang offertes van erkende installateurs.

 


3. Premie warmtepompboiler Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)

Er bestaat ook een Fluvius-premie voor warmtepompboilers die enkel gebruikt worden voor de productie van warm sanitair water. Een woordje uitleg!

 

LET OP: deze premie is niet meer aan te vragen

Op zoek naar een premie voor een warmtepompboiler? Vanaf 1 juli 2022 zijn bestaande premies van Fluvius niet meer beschikbaar. Wil je tóch een premie, dan zal je moeten wachten totdat de nieuwe Mijn VerbouwPremie in werking treedt op 1 oktober 2022. Geniet van gericht advies van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

 

Wat is het premiebedrag?

De premie voor een warmtepompboiler bedraagt € 300, met een maximum van 40% van de factuur. Voor gebouwen met toepassing van het uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 360, met een maximum van 50% van de factuur. Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) is het premiebedrag € 360, met een maximum van 50% van het factuurbedrag.

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijs van een warmtepompboiler op maat van jouw situatie? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van deskundige installateurs via onze offerteservice.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet in het Vlaams gewest liggen en vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
 • Uitvoerder van de werken: de warmtepompboiler moet geplaatst en gefactureerd worden door een erkende aannemer. Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs actief in je buurt.
 • Combinatie met andere premies: de premie is enkel combineerbaar met de premie voor een warmtepomp als de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt of als het gaat om een lucht-lucht warmtepomp die eerst geplaatst wordt. De premie is niet combineerbaar met de premie voor zonneboilers.

 

Hoe premie warmtepompboiler aanvragen?

Je vraagt deze premies best aan via de site van Fluvius, uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de eindfactuur. Dat kan na de uitvoering van de werken en wanneer je de facturen ontvangen en betaald hebt. Bij de aanvraag moet je namelijk een kopie van alle facturen, een attest met technische info over de geplaatste warmtepompboiler, foto’s van de installatie, … meesturen.

TIP: een erkend installateur bezorgt je de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de aanvraag. Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om een premie te krijgen, het is ook het meest aangeraden. Hij kan je gepast adviseren en zorgt voor een correcte installatie die voldoet aan alle voorwaarden. Ontvang en vergelijk gratis offertes van erkende installateurs van warmtepompboilers.


4. Totaalrenovatiebonus (€ 625 à 4.750)

Combineer je de plaatsing van een warmtepomp met 2 of meer andere energiebesparende maatregelen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Dat is een bonusbedrag dat je krijgt bovenop de aparte energiepremies van Fluvius.

Om aanspraak te kunnen maken op de Totaalrenovatiebonus moet je binnen een periode van 5 jaar minstens 3 van onderstaande werken laten uitvoeren:

 • dak- of zoldervloerisolatie
 • buitenmuurisolatie
 • vloer- of kelderisolatie
 • Hoogrendementsbeglazing
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

LET OP: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder).

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Het bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal uitgevoerde energiebesparende maatregelen. Voor beschermde afnemers wordt de bonus met 50% verhoogd.

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Om de bonus te krijgen moet je de werken eerst laten uitvoeren en er de premie van Fluvius voor aanvragen. Zodra Fluvius opmerkt dat er 3 maatregelen zijn uitgevoerd die in aanmerking komen, wordt de bonus automatisch toegekend.

De premies van Fluvius kan je enkel krijgen voor werken uitgevoerd door een vakman. Deze informeert je ook over de beste oplossing voor jouw situatie en je verzekert je van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang offertes op maat bij vakmannen actief in je buurt.

LET OP: de voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden. Daarnaast zijn er nog bijkomende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Totaalrenovatiebonus. In ons artikel over premies voor verwarming vind je meer info over de Totaalrenovatiebonus.

 


5. EPC-labelpremie (€ 2.500 à 5.000)

Liet je energiebesparende werken (bv. warmtepomp) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je kan aanspraak maken op deze premie als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na de renovatie dan ervoor.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je muurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.
 • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.

 


6. Verlaagd btw-tarief (6% i.p.v. 21%)

Wil je een warmtepomp plaatsen? Dan kan dit aan het verlaagd btw-tarief en betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel materiaal- als arbeidskosten. Op voorwaarde dat je de klus overlaat aan een ervaren installateur.

Oorspronkelijk gold deze fiscale regel enkel maar voor bestaande woningen van meer dan 10 jaar oud. Sinds 1 april 2022 is deze regel uitgebreider en komen nu ook eigenaars van jonge woningen (< 10 jaar oud) en van heropgebouwde huizen na afbraak in aanmerking voor dit aantrekkelijk tarief wanneer ze zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler willen willen aanschaffen. Let wel, deze regel vervalt op 31/12/2023.

Warmtepomp kopen & plaatsen aan 6% btw? Vertrouw daarvoor op een installateur! Kom in contact met professionals actief in je regio via onze gratis offertedienst.

 

 

FAQ premie warmtepomp 2022

Heb je nog vragen over de premies voor een warmtepomp? Dan kan je altijd terecht bij een erkende installateur actief in je buurt voor advies op maat. Ook hieronder beantwoorden we kort enkele veelgestelde vragen over deze warmtepomp premies.  • Is de plaatsing van een warmtepomp ook interessant zonder premies?

   Toch wel, een warmtepomp op maat van jouw situatie is de meest energiezuinige manier om je woning en eventueel je sanitair water te verwarmen. Door je lagere energiekosten verdien je je investering op termijn dus sowieso terug.

   BELANGRIJK: er is echter geen enkele reden om de warmtepomp premie niet aan te vragen. Een vakman informeert je over de voorwaarden en de aanvraag, waardoor de hele procedure van een leien dakje loopt. Ontvang gratis advies op maat via erkende installateurs actief in je buurt.  • Hoe weet ik of ik recht heb op de warmtepomp premie in 2022
   ?

   Daarvoor kan je terecht bij een gecertificeerde installateur. Die zorgt niet alleen voor een correcte plaatsing van je warmtepomp, maar informeert je ook grondig over alle voorwaarden voor de premie. Bovendien bezorgt hij je ook alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag. Wil je gericht adviezen, werkwijzen, … vergelijken van meerdere vakmannen actief in je buurt? Dat kan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs