Premie warmtepomp 2018: bedragen en voorwaarden

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om de woning te verwarmen. Om de aankoop ervan te stimuleren kan je enkele premies krijgen voor de plaatsing van dit toestel. Hier vind je de belangrijkste financiële maatregelen die de investering in warmtepompen een pak aantrekkelijker maken.

 

 

1) Premie warmtepomp via de netbeheerder

Als je een warmtepomp laat plaatsen, kan je via je netbeheerder (vaak Eandis of Infrax) in aanmerking komen voor een interessante subsidie. Hieronder vind je de belangrijkste info over deze vergoeding:

 

premie warmtepomp aanvragenHoeveel bedraagt de vergoeding?

Het premiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp. Voor warmtepompen met eindfactuur in 2018 gelden volgende bedragen: 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp, 1.500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp, 800 euro voor een hybride lucht-waterwarmtepomp en ten slotte 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp.

Het premiebedrag is voor warmtepompen met eindfactuur in 2018 telkens beperkt tot maximaal 40% van de factuur. Voor beschermde afnemers worden de premie en het maximum met 50% verhoogd.

Facturen mogen maximaal één jaar oud zijn op het moment van de aanvraag. Ligt de eindfactuur van de warmtepomp nog in 2017? Dan gelden dezelfde bedragen.

 

Mogelijkheid tot verdubbeling premie

Werd de warmtepomp geplaatst ter vervanging van een bestaande elektrische weerstandsverwarming (uitsluitend nachttarief) in een woning die voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten of in een gebied zonder aardgasnet? Dan kan de subsidie verdubbeld worden, met een maximum van 40% van de factuur. De verdubbelingen kunnen overigens niet gecumuleerd worden.

Een vakman kan je meer info geven over het type warmtepomp waarmee je recht zal hebben op een subsidie. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van warmtepompen. Klik hier voor meer info.

 

 

subsidie warmtepompVoorwaarden voor de netbeheerderspremie

– Het moet gaan om een nieuwe warmtepomp op elektriciteit of gas die gebruikt wordt voor de verwarming van een ruimte en eventueel van het sanitair water. Ze mag niet gebruikt worden voor actieve koeling en ze moet voldoen aan de technische eisen. De premie geldt overigens niet voor warmtepompboilers omdat deze alleen voor de verwarming van sanitair water dienen.

– Sinds 01/01/2017 geldt dat geothermische warmtepompen een A++ energielabel moeten hebben om de premie te kunnen verkrijgen. Voor lucht-luchtwarmtepompen en (hybride) lucht-waterwarmtepompen is een A+ label vereist.

– De subsidie geldt voor woningen in het Vlaams Gewest die voor 01/01/2014 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.

– De plaatsing moet gebeuren door een aannemer. Deze moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken, of de installatie moet door een gecertificeerde keuringsinstantie gecontroleerd worden.

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van warmtepompen. Ze kunnen je ook meer uitleg geven over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepomppremie.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

warmtepomp premiePremie warmtepomp aanvragen

Je kan de premie makkelijk aanvragen via de site van je netbeheerder, maar je kan de vergoeding ook per post aanvragen. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan krijg je normaal gezien binnen de 6 maanden je premie.

Je moet een kopie van alle facturen voor de levering en plaatsing van de warmtepomp hebben. Hierop moeten zeker het merk, het type, het vermogen, de prestatiecoëfficiënt en de datum vermeld worden. Verder moet de aannemer een attest afleveren en je moet ook een rapport van de technische controle hebben. Je zal ook een kopie van de opbrengstberekeningen nodig hebben.

Opgelet: de premieaanvraag moet je netbeheerder uiterlijk 12 maanden na de datum op de eindfactuur bereiken om recht te hebben op de vergoeding.

 

 

2) Totaalrenovatiebonus

Combineer je de plaatsing van een warmtepomp met 2 of meer andere energiebesparende maatregelen (dak-, (zolder)vloer-, muur-, of kelderisolatie, nieuwe beglazing, een ventilatiesysteem of een zonneboiler), dan kom je misschien wel in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Deze bonus is sinds 01/01/2017 van kracht. De werken moeten op een termijn van 5 jaar uitgevoerd worden.

Je krijgt de totaalrenovatiebonus bovenop de premies voor de genoemde werken (behalve voor ventilatiesystemen, waarvoor er geen premies zijn). Je netbeheerder verwittigt je als je er recht op hebt. Je woning moet wel voor 31/12/2005 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet of de stedenbouwkundige vergunning voor je woning moet voor deze datum aangevraagd zijn.

 

premie warmtepomp

De voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden. Daarnaast zijn er nog bijkomende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Totaalrenovatiebonus, bijvoorbeeld minimale te isoleren oppervlaktes of maximale U-waardes van beglazing.

Het bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. In een eengezinswoning gaat het bij 3 investeringen om 1.250 euro, bij 4 investeringen om 1.750 euro. Voor 5 maatregelen krijg je 2.750 euro, voor 6 werken 3.750 euro. Neem je 7 energiebesparende maatregelen, dan bedraagt de totaalrenovatiebonus 4.750 euro. Voor appartementen geldt telkens de helft van de genoemde bedragen.

 

 

3) Gemeentelijke premie warmtepomp

Bepaalde gemeentes betalen bovenop de premie van de netbeheerder ook vergoedingen uit voor de plaatsing van een warmtepomp. Bij andere gemeenten kan je dan weer terecht voor goedkope leningen om de aankoop van een warmtepomp interessanter te maken. Je raadpleegt best je lokaal bestuur om te weten te komen of er financiële ondersteuningen beschikbaar zijn en wat de voorwaarden zijn.

 

 

Offerte warmtepomp aanvragen

Prijzen vergelijken loont, zeker bij grote aankopen zoals een warmtepomp. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend advies en offertes aanvragen bij gespecialiseerde installateurs van warmtepompen. Offertes en suggesties worden gemaakt op maat van jouw woning, budget en verbruik. Prijzen, termijnen en installaties vergelijken was nog nooit zo makkelijk.