Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe energie besparen met je verwarming?

Maar liefst 60% van ons energieverbruik in huis gaat naar de centrale verwarming. In tijden van torenhoge energieprijzen zoeken mensen dus logischerwijs naar manieren om energie te besparen met hun verwarming. Er zijn vele nuttige tips, maar de belangrijkste maatregelen blijven een tijdig cv-onderhoud en de vervanging van je oude cv-ketel door een zuiniger alternatief. Lees er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe energie besparen met verwarming?
Energie besparen met verwarming: kosten
Mogelijke risico’s en valkuilen
Voordelen van erkende cv-installateur
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Energie besparen met je verwarming: 6 nuttige tips!

Een behoorlijke energiebesparing met je verwarming? Dat is perfect mogelijk met enkele eenvoudige tips waarmee je snel aan de slag kan. We lichten er 6 doeltreffende maatregelen uit:

 1. Investeer in woningisolatie: de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Door je woning extra te isoleren, hou je de warmte beter binnen. Zo moet je minder stoken en bespaar je dus automatisch energie.
 2. Verwarm niet je hele woning: verwarm enkel de ruimtes in je woning waar je aanwezig bent. In de andere kamers draai je de verwarming uit. Extra tip: hou ook de deuren dicht naar ruimtes die je niet verwarmt. Zo ontsnapt er minder warmte.
 3. Zet de thermostaat een graadje lager: in deze tijden van sterk schommelende energieprijzen bespaar je met deze maatregel jaarlijks honderden euro’s. ’s Nachts of als je niet thuis bent zet je de thermostaat best op 15 graden.
 4. Maak slim gebruik van tochtstrips: bij oudere deuren en ramen komt er vaak veel tocht binnen langs kieren en naden. Met speciale tochtstrips voorkom je dat die koude lucht je woning binnenkomt. Zulke strips kan je eenvoudig online of in een doe-het-zelfzaak kopen.
 5. Regel je radiatoren correct in: radiatoren zijn vaak niet correct waterzijdig ingeregeld, waardoor ze niet gelijkmatig opwarmen. Vraag daarom zeker aan je cv-installateur om die optimaal in te regelen. Regelmatig de radiatoren ontluchten is ook belangrijk om hun volledige oppervlakte te benutten en efficiënter te verwarmen.
 6. Plaats radiatorfolie: achter je radiatoren kan je ook een isolatiefolie hangen. Zo bespaar je energie bij zowel geïsoleerde als niet-geïsoleerde muren. Zo’n folie reflecteert de warmte, waardoor je die beter binnenhoudt. Het is ook een goed idee om verwarmingsbuizen te isoleren die langs koude ruimtes passeren.

LET OP: heb je een oude cv-ketel van 12 à 15 jaar? Dan is de meest efficiënte manier om energie te besparen met je verwarming nog altijd een nieuwe, zuinige verwarmingsketel. Ook een tijdig onderhoud van je cv-installatie staat garant voor minder energiekosten. Heb je advies op maat nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met erkende cv-installateurs in je buurt!

 

Hoe energie besparen met verwarming?

Met de bovenstaande tips kan je heel wat stookkosten uitsparen. Heeft je cv-ketel echter het einde van zijn levensduur bereikt? Dan stijgen je verwarmingskosten onvermijdelijk. Bovendien krijg je ook te maken met frequentere defecten en hogere herstellingskosten. Kortom, met een oude cv-ketel zijn de onderstaande maatregelen duidelijk het meest efficiënt op lange termijn:

 

1. Energie besparen met warmtepomp

energie besparen verwarming

Wil je op lange termijn een grote energiebesparing met je verwarming realiseren? Dan vervang je je oude mazout- of gasketel best door een (hybride) warmtepomp. Zo ben je meteen verlost van de scherpe prijsschommelingen van die fossiele brandstoffen. Een warmtepomp haalt namelijk tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit een omgevingsbron (de buitenlucht of de aardwarmte). Daardoor is het samen met een zonneboiler de meest duurzame en energiezuinige warmteopwekker. Je kan kiezen uit:

 • Luchtwarmtepomp: deze systemen halen hun warmte uit de buitenlucht. Een lucht-lucht warmtepomp geeft die warmte af aan de lucht in je woning en een lucht-water warmtepomp aan je cv-water. Welke luchtwarmtepomp voor jouw woning de beste is, hangt af van jouw woonsituatie en budget. Vraag zeker advies op maat aan een erkende groene energie-installateur.
 • Geothermische warmtepomp: deze warmtepompen halen hun warmte uit de aardbodem. Door de constante temperatuur van die aardwarmte halen ze een nog hoger rendement dan lucht warmtepompen. Let op: door de complexe plaatsing van een ondergronds leidingencircuit zijn zulke systemen vooral geschikt voor nieuwbouw en totaalrenovaties.
 • Hybride warmtepomp: dit is een combinatie van een condensatieketel en een lucht-water warmtepomp. Het gaat om een slim systeem dat altijd de meest voordelige energiebron kiest. Gedurende het grootste deel van het jaar zal dat de warmtepomp zijn. Groot voordeel: een hybride warmtepomp is ook geschikt voor een kleine renovatie, want je kan je leidingen en radiatoren gewoon behouden.

Richtprijs: 2.500 à 24.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes op maat!

 

2. Energie besparen met vloerverwarming

energie besparen vloerverwarming

Wil je je woning duurzaam verwarmen met een warmtepomp? Dan kan je nog een grotere energiebesparing met je verwarming realiseren dankzij vloerverwarming. Vloerverwarming werkt namelijk met een lagere watertemperatuur, waardoor je tot 15% energie bespaart in vergelijking met gewone radiatoren. Door de stralingswarmte van vloerverwarming warmt de ruimte bovendien ook sneller op. Je kan kiezen voor 1 van de 3 volgende systemen:

 • Natte vloerverwarming: vooral bij nieuwbouw is dit systeem geschikt. De verwarmingsbuizen liggen dan in de natte chapelaag, met daaronder vloerisolatie om warmteverlies naar beneden te voorkomen. Door de grotere dikte van de vloeropbouw met dit systeem heb je iets meer opbouwhoogte nodig.
 • Droge vloerverwarming: bij dit systeem liggen de buizen niet in de chape, maar in een voorgevormde isolatieplaat. Daarbovenop komt dan een dunne dekvloer en je vloerafwerking. Omdat die buizen in de isolatie liggen in plaats van erop ligt de opbouwhoogte lager. Daarom is dit systeem geschikter bij een volledige vloerrenovatie.
 • Ingefreesde vloerverwarming: hierbij freest een vakman eerst sleuven in je bestaande chape. Deze methode is dus vooral interessant bij een kleinere vloerrenovatie in een bestaande woning. Bv. als je je badkamer renoveert en daar vloerverwarming wil leggen als bijverwarming. Omdat je chape niet volledig uitgebroken wordt, gaan de werken ook snel vooruit en liggen de arbeidskosten lager.

Richtprijs: 30 à 75 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes op maat!

 

3. Energie besparen met tijdig ketelonderhoud

energiebesparing verwarming

Ongeacht het type verwarmingsketel en hoeveel jaar die op de teller heeft, is het essentieel om je ketel regelmatig te laten onderhouden. In sommige gevallen is dat zelfs wettelijk verplicht. Dankzij zo’n tijdig ketelonderhoud kan je een flinke energiebesparing met je verwarming realiseren. Je ketel gaat namelijk langer mee én je bent zeker van een optimale, energiezuinige werking. Een kort overzicht:

 • Gasketel = onderhoud om de 2 jaar (verplicht): gaat het om een gasketel met een vermogen van meer dan 20 kilowatt (meeste gasketels in woningen)? Dan ben je wettelijk verplicht om elke 2 jaar een onderhoud van je cv-installatie te laten uitvoeren. Dat moet gebeuren door een erkende ’technicus gasvormige brandstof’.
 • Mazoutketel = jaarlijks onderhoud (verplicht): bij een mazoutketel van meer dan 20 kilowatt (meeste ketels in woningen) is een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht. Dat ketelonderhoud moet gebeuren door een erkende ’technicus vloeibare brandstof’.
 • Ketel op vaste brandstof = jaarlijks onderhoud (verplicht): heb je een verwarmingsketel op hout of pellets? Net als bij een mazoutketel ben je dan wettelijk verplicht om die jaarlijks te laten onderhouden. Enkel een geschoolde vakman mag zo’n onderhoud doen.
 • Warmtepomp/zonneboiler = onderhoud om de 2 jaar (niet verplicht): heb je een warmtepomp of zonneboilercombi laten installeren om je woning te verwarmen? Dan is een onderhoud niet wettelijk verplicht. Let op: een nazicht om de 2 jaar is wel sterk aangeraden om defecten te vermijden. Daarvoor kan je een onderhoudscontract nemen bij je installateur.

Richtprijs: 100 à 250 euro (incl. btw). Vergelijk vrijblijvend offertes op maat!

 

 

TIP: ontvang gratis advies op maat van een cv-installateur!

Wil je optimaal energie besparen met je verwarming? Een erkende verwarmingsinstallateur geeft je graag advies op maat van jouw situatie. In sommige gevallen volstaat een grondig onderhoud, maar bij oude en energieslurpende cv-ketels zal een nieuwe verwarmingsketel in de meeste gevallen de meest duurzame en efficiënte oplossing zijn op lange termijn. Een cv-installateur vertelt je graag meer over je opties!

Vrijblijvend verwarmingsinstallateurs contacteren? Via onze offertepagina kom je gratis in contact met meerdere installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

Energie besparen met verwarming: kosten

Radiatorfolie, tochtstrips, … kan je kopen in de meeste doe-het-zelfzaken. Maar hoeveel betaal je nu voor een nieuwe cv-ketel, vloerverwarming of een ketelonderhoud? We zetten de gemiddelde kosten kort op een rij:

Hoe energie besparen met verwarming?Gemiddelde kostprijs
Warmtepomp plaatsen€ 2.500 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Vloerverwarming leggen€ 30 à 75 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Ketelonderhoud€ 100 à 250 (incl. btw)

BELANGRIJK: benieuwd hoe jij efficiënt energie kan besparen met je centrale verwarming? Voor advies en prijzen op maat kan je terecht bij een erkende cv-installateur actief in je buurt. Om gericht adviezen te vergelijken, contacteer je best meerdere vakmannen. Kom nu in contact met cv-installateurs in je buurt!

 

energie besparen centrale verwarming

 

Mogelijke risico’s & valkuilen

Wil je een maximale energiebesparing realiseren met je verwarming door te kiezen voor een warmtepomp, zonneboilercombi, nieuwe gascondensatieketel, …? Voor een optimale en duurzame keuze op lange termijn vermijd je best de volgende valkuilen:

 • Niet de juiste cv-installateur: de ene verwarmingsinstallateur is de andere niet. Ga dus zeker na of een vakman wel voldoende gespecialiseerd is in het type cv-installatie dat jij wil laten laten plaatsen. Bij warmtepompen of zonneboilercombi’s moet het bv. gaan om een erkende groene energie-installateur met het RESCert-certificaat. Anders kom je niet in aanmerking voor de mogelijke premies.
 • Verkeerde vermogen van je verwarming: heeft je cv-ketel een te klein vermogen? Dan moet die onnodig hard werken, verbruikt die meer en stijgt het risico op defecten. Bij een te groot vermogen betaal je dan weer een onnodig hoge aankoopprijs. Laat daarom altijd het correcte vermogen van je ketel berekenen door een cv-installateur. Die houdt daarbij rekening met je woonoppervlakte, warmtevraag, isolatie, …
 • Onvoldoende woningisolatie: besparen met een energiezuinige verwarming kan enkel als je woning ook voldoende is geïsoleerd. Een centrale verwarming met een warmtepomp verwarmt je woning namelijk met een lagere watertemperatuur. Als de warmte te snel ontsnapt door een gebrek aan isolatie moet die warmtepomp harder werken, met extra stroomkosten tot gevolg.
 • Geen zonnepanelen op je dak: kies je voor een warmtepomp? Dan heeft die voor 20% van de geproduceerde warmte elektriciteit nodig. De rest onttrekt zo’n systeem aan de buitenlucht of de aardbodem. Met zonnepanelen kan je dat extra stroomverbruik (deels) opvangen. Zo zorg je voor een nog grotere energiebesparing met je verwarming.
 • Blijven verwarmen met gas: een mazoutketel installeren mag enkel nog in uitzonderlijke gevallen. Op termijn lijken ook gasketels hetzelfde lot beschoren. Gasloos verwarmen is de toekomst en daar zet ook de overheid steeds meer op in. In plaats van een nieuwe gasketel denk je dus best ook eens na over een hybride cv-ketel of een volledig elektrische warmtepomp. Zo ben je meteen ook van die sterk schommelende gasprijzen af.
 • Geen gebruik maken van premies: voor de installatie van een energiezuinige centrale verwarming kan je aanspraak maken op meerdere premies en financiële voordelen. De Mijn VerbouwPremie voor een gascondensatieketel kan je nog aanvragen tot en met 31 oktober 2024, op voorwaarde dat je eindfactuurdatum uiterlijk 31 oktober 2024 is.

 

Voordelen van een erkende cv-installateur

Energie besparen met je verwarming? Door samen te werken met een gespecialiseerde, erkende cv-installateur kan je op je beide oren slapen. Je geniet namelijk van…

 • Advies op maat: volstaat een grondig onderhoud van je cv-installatie of kies je beter voor een nieuwe verwarmingsketel? Is vloerverwarming voor jou een goed idee of niet? Welk vermogen moet jouw nieuwe warmtepomp hebben? Een cv-installateur begeleidt je bij je project met advies van a tot z.
 • Meest aangewezen oplossing: kies je beter voor een lucht-water warmtepomp of volstaat een lucht-lucht warmtepomp (die ook als airco fungeert)? Kan je je radiatoren blijven gebruiken? Samen met jou zoekt een vakman naar de meest aangewezen oplossing voor jouw situatie.
 • Kwalitatieve cv-installatie: erkende installateurs werken enkel met kwalitatieve merken (Vaillant, Daikin, Nefit, Remeha, …). Zo ben je zeker van een optimale, energiezuinige werking en een lange levensduur van je installatie. Op voorwaarde dat je tijdig een onderhoud laat uitvoeren.
 • Aanspreekpunt voor onderhoud: vele installateurs bieden de mogelijkheid van een onderhoudscontract aan. Zo verlies je het onderhoud van je cv-installatie nooit uit het oog. Bovendien komt zo’n contract ook goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.
 • Premies & financiële voordelen: wil je gebruik maken van bepaalde financiële voordelen en premies? Dan moet je vaak aan enkele voorwaarden voldoen. De installatie laten uitvoeren door professionele vaklui hoort daar nagenoeg altijd bij.

Vrijblijvend cv-installateurs in je buurt contacteren? Geen probleem, door gebruik te maken van onze gratis offerteservice nemen binnen enkele werkdagen 2 à 3 cv-installateurs contact met je op. Je moet enkel het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs