Centrale Verwarming

Waterontharder: Rendement cv-installatie verbeteren

Om een goede werking van je cv-installatie te garanderen, is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk kalkvorming optreedt in de leidingen, verwarmingselementen en de cv-ketel. Woon je in een gebied met hard water dan kan het rendement van je installatie na 5 jaar al dalen met 10% ten gevolge van kalk. In dat geval doe je er dan ook goed aan om een waterontharder te laten plaatsen. Ontvang hier gratis prijzen op maat.

 

Werking van een waterontharder

waterontharder Een waterverzachter is uitgerust met een filter die gevuld is met kleine harskorrels die calcium (kalk) en magnesium opnemen uit het harde water. Door tegelijkertijd ook natrium af te geven, zal het water zacht worden en is het klaar voor huishoudelijk gebruik. De harskorrels worden op hun beurt schoongespoeld met zout dat na een regeneratie wordt afgevoerd naar de riolering.

Het schoonspoelen van de harskorrels met regeneratie is een geautomatiseerd proces dat in werking treedt zodra de korreltjes verzadigd zijn. Hoe vaak dit gemiddeld moet gebeuren, hangt af van het verbruik en het volume van de waterontharder. Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt 50 tot 100 kilo zout per jaar.

 

Voordelen verwarmingsinstallatie en andere toestellen

Het plaatsen van een waterontharder is bijzonder gunstig voor de levensduur en werking van alle huishoudtoestellen die aangesloten zijn op stadswater. De cv-ketel zal zijn rendement blijven behouden, de diameter van verwarmingsleidingen wordt niet vernauwd en ook de verwarmingselementen zoals vloerverwarming en radiatoren blijven hun maximale capaciteit behouden.

Naast de vele voordelen voor je verwarmingsinstallatie is een waterverzachter ook bijzonder interessant voor je koffiemachine, strijkijzer, wasmachine en andere huishoudtoestellen. Je hoeft niet langer de dure sets met ontkalkingsmiddelen te kopen en hoeft er ook geen agenda meer voor bijhouden.

bron: www.waterverzachter-info.be/voordelen-waterverzachter

 

Prijs waterontharder

Bij het vergelijken van prijzen is het belangrijk, enerzijds, de prijs van de installatie te vergelijken en, anderzijds, het verbruik en de kostprijs van het onderhoud. Afhankelijk van de gewenste ontharder schommelt de prijs van een installatie tussen de 1000 en 1500 euro. Je kan eenvoudig de prijzen van verschillende installateurs vergelijken via onze offertepagina.

Laat je niet strikken door een verschil van enkele honderden euro’s want ook deze factoren zullen op lange termijn een invloed hebben op het totale kostenplaatje:

 

Zout- en waterverbruik

Voor het reinigen van de harskorrels wordt er zout en water gebruikt. Kies je voor een digitale waterontharder dan zal er enkel gereinigd worden wanneer het systeem merkt dat de korrels vuil zijn. Bij traditionele ontkalkers gebeurt de spoeling dagelijks of om de 2 dagen, ongeacht of je wel water verbruikt hebt. Wanneer we dit op jaarbasis gaan bekijken schommelt het verbruik van zout en water tussen de 30 en 125 euro, afhankelijk van het gekozen toestel en waterverbruik.

 

Kosten van het onderhoud

Heel wat firma’s proberen hun waterontharders zo goedkoop mogelijk te slijten om nadien zoveel mogelijk winst te maken op hun dienst na verkoop. Bij het vergelijken van prijzen doe je er dan ook goed aan meteen te vragen hoeveel een onderhoud kost en wat hierin zit inbegrepen. De prijs van een normaal onderhoud schommelt tussen de 75 en 125 euro, exclusief btw.

Naast de prijs van de aankoop is uiteraard ook het rendement van groot belang:

Prijs waterontharder

 

Rendement van een waterverzachter

Bij het maken van een investering spreekt het voor zich dat je zoveel mogelijk waar voor je geld wilt en dat is bij waterverzachters niet anders! Enerzijds wordt een deel van kostprijs terugverdiend door de langere levensduur van de huishoudtoestellen en het kraanwerk. Deze gaan gemiddeld 30% langer mee wat op een termijn van 15 jaar al snel meer dan 1000 euro bedraagt. Daarnaast zal ook het verbruik van zeep en wasproducten drastisch dalen. Dit is goed voor zo’n 50 euro per jaar wat de onderhoudskosten grotendeels dekt.

 

Conclusie

De prijs van een waterverzachter wordt grotendeels terugverdiend door de langere levensduur van andere toestellen en de betere werking van de verwarming. Daarnaast is ook het wegblijven van kalkaanslag op aanrechtbladen en tegels een groot voordeel. Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag hier vrijblijvend offertes op maat aan.