Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Centrale verwarming met pellets

Centrale verwarming gebeurt steeds vaker met behulp van pellets. Deze vorm van verwarmen werkt met biobrandstof. Verwarming met pellets is ontstaan in 1983 en wordt al jarenlang toegepast in Duitsland en Oostenrijk. Vanwege de alsmaar stijgende gas- en olieprijzen wint het gebruik van biobrandstof steeds meer aan populariteit in West-Europa. Verwarming met behulp van pellets is een energiebron die onbeperkt voorradig is en wordt gezien als dé manier van verwarmen van de toekomst!

 

Wat zijn pellets en hoe worden ze gemaakt?

Pellets vinden hun oorsprong in afvalhout en restproducten van de bosbouw, zoals zagemeel en spaanders. Dit afvalhout wordt getransporteerd naar een fabriek, waar alle houtdeeltjes van 3 mm. of kleiner eruit worden gezeefd om een pellet van te maken. Vervolgens worden de houtdeeltjes zonder behulp van bindmiddel of lijm samengeperst tot korrels van ongeveer 7 mm. dik en 1 à 3 cm. lang. Het natuurlijke hars dat zich in de houtdeeltjes bevindt, houdt de pellet bij elkaar. Vanwege hun vaste en compacte vorm kunnen pellets na productie eenvoudig naar een brander getransporteerd worden. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk en goedkoop, doordat ze ontstaan zijn uit restproducten.

Pellets zijn gemakkelijk en snel verkrijgbaar en voldoen aan de DIN-normen. ✓ Vraag hier gratis offertes aan voor pelletverwarming.

 

pelletverwarming voorbeeld

 

De voordelen van centrale verwarming met pellets

 

Goedkope verwarming

Bij het kiezen van een verwarmingsinstallatie wordt in het algemeen waarde gehecht aan het rendement en de milieuvriendelijkheid. Wat betreft rendement bieden pelletketels aanzienlijke voordelen. Ten eerste is de prijs van pellets lager, omdat ze zijn ontstaan uit restafval. Bovendien garandeert de werking van pelletkachels een uiterst efficiënte verbranding, waardoor een hoog rendement van wel 95% ontstaat (ter vergelijking: houtkachels hebben gemiddeld een rendement van 50%). Hierdoor bespaart u zeker 30 tot 50% op uw energierekening. Gemiddeld genomen betaalt een gezin van 4 personen per jaar ongeveer 800 à 1.200 euro voor pellets. Die prijs schommelt uiteraard sterk naargelang de vraag.

 

Milieuvriendelijke verwarming

Wat betreft milieuvriendelijkheid staat de pelletverwarming voorop. Hout is een onuitputtelijke bron van energie omdat het gebruik ervan deel uitmaakt van de natuurlijke kringloop: bij een correcte verbranding komt een hoeveelheid koolstofdioxyde vrij die gelijk staat aan de benodigde hoeveelheid voor het ontstaan van nieuwe bomen. Het milieu is dan ook gebaat bij het verwarmen met pellets, want het vermindert het broeikaseffect en de vorming van zure regen.

 

Beter alternatief voor hout

Hoewel pelletkachels en houtkachels beiden hout als bron hanteren, zijn er grote verschillen. Zo hebben pellets een hogere energiewaarde dan een blok hout, omdat ze onder hoge druk zijn samengeperst. Bovendien hoeven pelletkachtels niet handmatig te worden aangevuld, in tegenstelling tot houtkachels. Daarnaast zorgt pelletverwarming voor een constante temperatuur. Tot slot is het gebruik van een pelletkachel volledig veilig. Ingebouwde sensoren zorgen ervoor dat oververhitting wordt voorkomen. Ook bij onjuiste verbranding van pellets zal de kachel hier automatisch op aanpassen door uit te schakelen of over te schakelen naar de veilige modus.

 

Mogelijkheden van pelletverwarming in uw huis

In principe is centrale verwarming met behulp van pellets in ieder huis mogelijk. Zowel kleine ruimtes als het volledige huis kunnen ermee verwarmd worden. Bovendien staat de pelletketel volledig in voor al het warm waterverbruik in uw woning. Er hoeft in uw huis geen boiler aanwezig te zijn om de pelletketel in het verwarmingssysteem in te passen, omdat de ketel over een buffervat voor warm CV-water beschikt.

Wanneer je meer informatie wenst over de mogelijkheden van centrale verwarming met behulp van pellets in de woning, kan je steeds een offerte aanvragen op deze pagina.

 

 

Offertes voor pelletverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs