Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Badkamerverwarming: opties en advies

Het verwarmen van een badkamer is vaak een moeilijkere opdracht dan het verwarmen van andere kamers in je huis. Je wilt niet alleen dat de temperatuur er hoger is, maar ook dat de opwarmtijd zo beperkt mogelijk blijft en dat het systeem of toestel waarvoor je kiest veilig te gebruiken is in een vochtige omgeving. In dit artikel vind je een overzicht van mogelijke manieren om jouw badkamer op een zuinige en veilige manier op te warmen.

Ga snel naar: Centrale vs. decentrale verwarmingHoofdverwarming vs. bijverwarmingHoofdverwarmingBijverwarming

 

Centrale vs. decentrale verwarming

Er zijn twee verschillende manieren om een huis te verwarmen: enerzijds is er centrale verwarming, anderzijds decentrale verwarming.

Bij centrale verwarming wordt de warmte op één plaats aangemaakt en via een netwerk van leidingen verdeeld naar de verschillende plaatsen in een huis.

Bij decentrale verwarming produceer je de warmte op de plaatsen waar het nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een boiler in de keuken of badkamer. Dit lijkt misschien een ouderwets systeem, maar het wint opnieuw aan populariteit dankzij de opmars van energiezuinige gebouwen.

 

⇒ Benieuwd naar het prijskaartje van een complete centraleverwarmingsinstallatie? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs via onze offertepagina.

 

Hoofdverwarming vs. bijverwarming

Hoofdverwarming wordt gebruikt om temperaturen in kamers constant te houden. Vooral in badkamers is dit van groot belang. Een constante temperatuur zal er namelijk voor zorgen dat de kamer en het meubilair niet kil gaan aanvoelen en zal vochtige muren en vloeren tegengaan.

Als hoofdverwarming worden vaak vloerverwarming, wandverwarming, of (handdoek)radiatoren gebruikt. Ze zijn het zuinigst in gebruik en kunnen moeiteloos opgenomen worden in het moderne design van jouw badkamer.

Hoewel een badkamer dankzij hoofdverwarming een constante temperatuur kan behouden, kiezen heel wat mensen er voor om deze verwarming te combineren met bijverwarming. Hiervoor worden meestal elektrische verwarmingstoestellen of infraroodverwarming gebruikt.

Deze kleine verwarmingstoestellen kunnen op een snelle en krachtige manier de temperatuur in een kamer verhogen. Het enige wat je er voor nodig hebt, is een geaard stopcontact.

 

verwarming badkamer

 

Hoofdverwarming in badkamers

Zoals eerder vermeld, dient hoofdverwarming voor het op peil houden van de temperatuur in een kamer. Hieronder vind je meer uitleg over de drie meest gebruikte vormen van hoofdverwarming.

 

1) Vloerverwarming

Vloerverwarming is één van de meest populaire manieren om badkamers te verwarmen en daar zijn goede redenen voor.

Er zijn twee soorten vloerverwarming, namelijk vloerverwarming met buizen en elektrische vloerverwarming. Beide systemen kunnen perfect gebruikt worden in een badkamer. Vloerverwarming met buizen sluit je aan op het bestaande verwarmingscircuit van je woning en elektrische vloerverwarming wordt geïnstalleerd op het elektriciteitsnet.

Vloerverwarming is niet enkel aangenaam aan de voeten wanneer je uit je bad of douche stapt, maar is ook een geschikte manier om je badkamervloer droog te houden. Daarnaast is vloerverwarming ideaal voor kleine badkamers of badkamers met een modern en strak interieur omdat het systeem zo goed als geen extra ruimte inneemt.

Het verwarmingssysteem wordt in de vloer van de kamer verwerkt waardoor het installatieproces niet steeds voor de hand liggend is.

 

⇒ Op zoek naar een erkende vakman om jouw vloerverwarming te installeren? Vraag hier en vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen via onze offertepagina.

 

leggen van vloerverwarming badkamer

 

2) Wandverwarming

Bij wandverwarming wordt het buizensysteem in de muren van een kamer geïnstalleerd en aangesloten op het verwarmingscircuit. Omdat wandverwarming over een groot oppervlak is gespreid, is het een bijzonder zuinige manier om een kamer snel te verwarmen. Zeker wanneer je wandverwarming gebruikt in combinatie met vloerverwarming, kan je rekenen op een zeer economisch verwarmingssysteem.

Een nadeel van wandverwarming is dat het moeilijk te installeren is in een bestaande badkamer. Wandverwarming is daarom een ideale keuze voor nieuwbouwwoningen.

 

⇒ Op zoek naar een erkende vakman om jouw wandverwarming te installeren? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen via onze offertepagina.

 

wandverwarming

 

3) (Handdoek)radiatoren

Naast vloerverwarming zijn traditionele radiatoren één van de meest gebruikte manieren om badkamers te verwarmen. Gelukkig zijn deze niet meer de lelijke en oubollige systemen van vroeger die het interieur van de ruimte helemaal teniet doen. Radiatoren zijn echte designstukken geworden die de blikvanger kunnen zijn van jouw badkamer.

Radiatoren zijn in vergelijking met vloer- en wandverwarming gemakkelijk te installeren, kunnen dienen om handdoeken te drogen, en warmen zelfs relatief grote ruimtes snel op. Afhankelijk van het design van de radiator nemen ze wel meer plek in.

 

⇒ Op zoek naar een erkende vakman om jouw radiatoren te installeren? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij professionele vakmannen via onze offertepagina.

 

radiator badkamer verwarming

 

Bijverwarming in badkamers

Hoofdverwarming wordt vaak gebruikt in combinatie met bijverwarming. Wanneer je je badkamer wilt gebruiken, kan je aan de hand van bijverwarming de ruimte naar de ideale temperatuur brengen. Hieronder vind je meer uitleg over de meest gebruikte vormen van bijverwarming.

 

1) Elektrische radiatoren

Naast de traditionele (handdoek)radiatoren die je aansluit op het verwarmingssysteem van jouw woning, bestaan er ook losstaande radiatoren die op elektriciteit werken. Deze elektrische radiatoren zijn gevuld met olie of een andere vloeistof die verwarmt met behulp van elektriciteit.

Losstaande radiatoren zijn eenvoudig te plaatsen waar je maar wilt. Het enige dat je nodig hebt, is een geaard stopcontact.

 

⇒ Op zoek naar badkamerradiatoren? Ga snel naar onze webshop.

 

elektrische radiator badkamer

 

2) Infraroodverwarming

Infraroodverwarming of infraroodstralers zijn compacte verwarmingssystemen die op een snelle en krachtige manier een kamer verwarmen. De systemen worden bevestigd aan de muur of het plafond en kunnen afhankelijk van het model van op afstand geregeld worden.

Naast de compactheid van de systemen, hebben infraroodstralers als voordeel dat ze veel energiezuiniger zijn dan traditionele elektrische radiatoren en minder schadelijke stoffen in circulatie brengen.

 

⇒ Op zoek naar infraroodverwarming? Ga snel naar onze webshop.

 

infrarood verwarming badkamer

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs