Centraleverwarmingcv.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Premies verwarming 2022

Laatste update: 01 Aug 2022 – Met een energiezuinige verwarmingsinstallatie bespaar je heel wat energie. Dat loont, zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Om dat te stimuleren, voorziet de overheid ook in 2022 enkele premies en andere financiële tegemoetkomingen voor investeringen in centrale verwarming. Een overzicht vind je in dit artikel:

 

Beschikbare verwarming premies 2022:

1. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 oktober 2022)
2. Overkoepelende renovatiepremie centrale verwarming (t.e.m. 30 juni 2022)
3. Premie zonneboiler Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)
4. Premie warmtepomp Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)
5. Totaalrenovatiebonus (voor zonneboiler of warmtepomp)
6. EPC-labelpremie
7. Premie warmtepompboiler Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)

LET OP: vanwege stijgende energieprijzen heeft de Vlaamse overheid besloten om het btw-tarief op de materialen en arbeidskosten van zonneboilers en warmtepompen tijdelijk te verlagen. Laat je het werk over aan een vakman, dan geldt al standaard een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% voor woningen ouder dan 10 jaar, maar in de periode 2022-2023 óók voor woningen jonger dan 10 jaar.

 

 

1. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 oktober 2022)

Vanaf 1 oktober 2022 worden de overkoepelende renovatiepremie en aparte premies voor zonneboilers, warmtepompen, warmtepompboilers, … samengebald onder 1 premie, namelijk de Mijn VerbouwPremie:

 • Tot en met 30 juni 2022 kon je de premies van Fluvius en de overkoepelende renovatiepremie aanvragen. Deze zijn dus niet meer beschikbaar.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 is er een tijdelijke aanvraagstop van deze premies, naar aanleiding van de introductie van de Mijn VerbouwPremie.
 • Vervolgens kan je vanaf 1 oktober 2022 een aanvraag indienen voor de Mijn VerbouwPremie.

LET OP: als je eerder een energiepremie van Fluvius of renovatiepremie hebt aangevraagd, kan je met dezelfde facturen niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Blijkt de Mijn VerbouwPremie interessanter? Dan hoef je zeker niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen. Je vakman kan je hierover verder informeren.

 

Voor welke werken?

Al wie investeert in een bestaande woning of appartement, appartementsgebouw of niet-woongebouw komt in aanmerking voor de VerbouwPremie wanneer het gaat over investeringen in het verbeteren van de woonkwaliteit en de energie-efficiëntie van een gebouw. Werken aan je centrale verwarming behoren hier ook toe. We kunnen spreken over 2 categorieën:

 

1. Elektriciteit & sanitair

 • Werken aan de elektrische installatie en telecommunicatie, inclusief de aansluiting op het openbare net en de plaatsing van de meetinstallatie voor elektriciteit
 • Vervangen van leidingen van de centrale verwarming
 • Vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren
 • Plaatsen van een regenwaterinstallatie samen met het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren.
 • Vernieuwen van bestaande sanitaire toestellen of het plaatsen van max. 1 douche, 1 ligbad, 2 wastafels en 1 toilet, als die nog niet aanwezig zijn in de woning, samen met het vernieuwen van sanitaire leidingen.

LET OP: het plaatsen van nieuwe sanitaire toestellen & installaties (bad, douche, toilet,…) komen enkel in aanmerking bij de vernieuwing van sanitaire leidingen en afvoeren. Je kan dus geen premie aanvragen wanneer je enkel een inloopdouche wil plaatsen of badkamermeubels en accessoires wil aankopen.

 

2. Hernieuwbare energie

 • Zonneboiler
 • (Hybride) warmtepomp
 • Warmtepompboiler

 

 

Voor wie?

De premie is er voor elke eigenaar-bewoner uit de middelste en laagste inkomenscategorie en verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) kan een premie krijgen voor de categorie elektriciteit en sanitair.

Voor zonnepanelen, warmtepompen en warmtepompboilers is de doelgroep uitgebreider. Zo komen ook investeerders van appartementsgebouwen (of een vereniging van mede-eigenaars) in aanmerking wanneer die in een gemeenschappelijke zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler investeren.

 

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

Aangezien de Mijn VerbouwPremie voor centrale verwarming & energiesystemen uit meerdere categorieën bestaat, vind je hieronder een uitgebreide uiteenzetting:

 

1. Categorie ‘elektriciteit en sanitair’

DoelgroepPremiebedrag
Laagste inkomenscategorie /
verhuurder aan een sociaal kantoor
max. 50% van investeringsbedrag
max. € 3.750
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 7.500)
Middelste inkomenscategoriemax. 35% van investeringsbedrag
max. € 2.625
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 7.500)

LET OP: de premiebedragen uit het schema zijn geldig tot en met 31/12/2023. Voor aanvragen vanaf 2023 ligt het premiebedrag lager.

 

2. Mijn VerbouwPremie voor zonneboilers

De premie voor een zonneboiler

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit laagste inkomenscategorie / verhuurder aan sociaal verhuurkantoor€ 660 per m² apertuuroppervlakte
(max. € 3.300 in totaal)
Max. 50% van het factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit middelste inkomenscategorie
én hoogste inkomenscategorie
€ 550 per m² apertuuroppervlakte
(max. € 2.750 in totaal)
Max. 40% van het factuurbedrag
Andere investeerder€ 550 per m² apertuuroppervlakte
(max. € 2.750 in totaal)
Max. 40% van het factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in appartementsgebouw *€ 550 per m² apertuuroppervlakte (max. € 2.750 in totaal) x aantal eenheden
Max. 40% van het factuurbedrag
Niet-woongebouwen**€ 200 per m² apertuuroppervlakte
(max. € 20.000 in totaal)
Max. 40% van het factuurbedrag

* De individuele eigenaar(-bewoner) of SVK-verhuurder van een appartement in het appartementsgebouw komt niet in aanmerking voor een premie voor een gemeenschappelijke installatie in hernieuwbare energie.
** Dateert de laatste factuur voor de zonneboiler van vòòr 1 juli 2022? Dan wordt de premie beperkt tot € 10.000.

LET OP: het type zonneboiler is belangrijk om de premie te kunnen ontvangen. Zo zit je altijd goed met een systeem dat het Solar Keymark draagt. Voldoet je zonneboiler niet aan deze vereiste? Dan kan je de premie ontvangen, mits het systeem beantwoordt aan andere voorwaarden. Je installateur adviseert je graag verder.

 

3. Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen

Het premiebedrag voor warmtepompen hangt sterk samen met het type warmtepomp en de doelgroep. LET OP: ook hybride warmtepompen vallen binnen deze nieuwe premieregeling. We overlopen hieronder de bedragen per doelgroep:

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
min. € 480 - max. € 6.400
Max. 50% van factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie,
hoogste inkomenscategorie /
andere investeerder
min. € 300 - max. € 4.000
Max. 40% van factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouwmin. € 300 - max. € 4.000
x aantal eenheden
max. 40% van factuurbedrag

LET OP: in bepaalde situaties is de premie opmerkelijk hoger. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je de warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming plaatst of als je een afnemer bent met uitsluitend nachttarief. Je warmtepomp installateur vertelt je er graag alles over de uiteenlopende voorwaarden.

 

4. Mijn VerbouwPremie voor warmtepompboilers

De hoogte van het premiebedrag voor een warmtepompboiler hangt samen met de aard van het gebouw en wie het aanvraagt. Een overzicht:

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor
€ 540
max. 50% van factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie /
hoogste inkomenscategorie /
andere investeerder
€ 450
max. 40% van factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in appartementsgebouw€ 450
x aantal eenheden
max. 40% van factuurbedrag

LET OP: in bepaalde situaties ligt het premiebedrag hoger, bijvoorbeeld wanneer je uitsluitend nachttarief hebt. Dit geldt enkel voor warmtepompboilers met eindfactuur vanaf 1 januari 2021 en premieaanvragen ingediend tot en met 31 december 2025. Meer weten over de voorwaarden van deze premie? Vraag dan advies aan je installateur.

 

5. Mijn VerbouwPremie voor gascondensatieketels

De Mijn VerbouwPremie is ook beschikbaar voor gascondensatieketels draaiende op aardgas (in aardgas-gebieden) of butaan/propaan (in gebieden zonder aardgasaansluiting). De premie bedraagt € 1.800, met een maximum van 40% van de factuur (excl. btw). Vervang je een oude installatie draaiende op stookolie? Dan geldt een bedrag van € 2.500 met een maximum van 50% van de factuur (excl. btw)

LET OP: eigenaars-bewoners uit de middelste inkomenscategorie hebben tijdelijk recht op € 1.800 premie, met een maximum van 25% van de factuur, excl. btw. Vervang je een stookolieketel, dan bedraagt de premie € 2.500 met een maximum van 25% van de factuur (excl. btw). Vraag advies aan een ervaren installateur voor een compleet overzicht van alle belangrijke voorwaarden. Kom in contact met een installateur.

 

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel maar aanvragen voor de renovatie van een bestaande woning of de herbestemming van een gebouw gesitueerd in het Vlaams Gewest. Bovendien moet je woning minstens 15 jaar oud zijn.
 • Kies je voor een warmtepomp(boiler) of zonneboiler? Dan moet je woning aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet vòòr 2014. Voor woningen aangesloten vanaf 2014 werd de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend. Bovendien beantwoordt je woning aan de EPB-eisen.
 • Een elektrische installatie moet conform zijn met de AREI.
 • De installatie van een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler moet gebeuren door een gecertificeerd installateur (Rescert-installateur). Bovendien moeten de installaties ook voldoen aan bepaalde normeringen en vereisten (bv. een min. inhoud van het opslagvat van een zonneboiler).

TIP: er zijn best wel wat voorwaarden aan de VerbouwPremie verbonden. Daarom raden we aan om altijd samen te werken met een specialist. Die vertelt je meer over de premievereisten, zoekt samen met jou naar de beste installatie voor jouw woning en staat bovendien in voor een duurzame plaatsing. Start hier je aanvraag.

 

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment max. 2 jaar en 3 maand oud zijn.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer,… Een vakman voorziet je van de nodige documenten en helpt je graag verder met je premieaanvraag. Ontvang gratis offertes van centrale verwarmingsspecialisten actief in je regio via onze offertedienst.

 


2. Overkoepelende renovatiepremie (t.e.m. 30 juni 2022)

Via Wonen-Vlaanderen kon je de Overkoepelende renovatiepremie voor werken aan de centrale verwarming aanvragen. Er waren verschillende categorieën van werkzaamheden die hiervoor in aanmerking kwamen, waaronder ook de plaatsing van verwarmingsinstallaties.

 

LET OP: deze premie is niet meer aan te vragen

De overkoepelende renovatiepremie is sinds 1 juli 2022 opgeheven en wordt vanaf 1 oktober 2022 opgenomen in de Mijn VerbouwPremie. Wil je dus een premie voor de renovatie van je verwarmingsinstallatie, dan zal je moeten wachten tot je deze premie aan kan vragen. Een installateur kan je verdere informatie geven. Start je aanvraag hier.

 

 

verwarming premies Welke werken komen in aanmerking?

 • De plaatsing van een cv-ketel met een hoog rendement of een houtpelletketel. Lees hier meer over de beschikbare renovatiepremies voor verwarmingsketels.
 • Alle installatie-onderdelen of werkzaamheden die gepaard gaan met het vervangen of installeren van de nieuwe centrale verwarming (in combinatie met de plaatsing of vervanging van een nieuwe cv-ketel)
 • De plaatsing van CO- of rookmelders

 

 

Hoeveel bedraagt deze renovatiepremie voor verwarming?

Afhankelijk van je inkomen kreeg je 20 of 30% van de factuur terugbetaald. Die factuur moest minimaal € 2.500 (excl. btw) bedragen. Opgelet: voor technische installaties geldt een maximumbedrag waarop de renovatiepremie berekend wordt. Bij werken aan de centrale verwarming is dat max. € 7.500 (excl. btw).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning is minstens 30 jaar oud en ligt in het Vlaamse Gewest. Kamerwoningen en studentenkamers komen niet in aanmerking voor deze verwarming premie.
 • Eigendom: je mag op de aanvraagdatum geen andere woning in volle eigendom hebben.
 • Uitvoerder van de werken: de werken moeten eerst uitgevoerd worden (door een erkend aannemer) alvorens je deze premie voor werken aan de verwarming kan aanvragen. Je kan gratis offertes aanvragen bij meerdere cv-installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Hoe renovatiepremie cv-ketel aanvragen?

Je kon deze premie voor centrale verwarming pas aanvragen nadat de werken waren uitgevoerd en gefactureerd. De facturen mochten bij de aanvraag niet ouder zijn dan 2 jaar. Het aanvraagformulier voor de Overkoepelende renovatiepremie voor verwarming vind je op wonenvlaanderen.be.

TIP: een erkend verwarmingsinstallateur bezorgt je de nodige documenten en helpt je bij de aanvraag. Bovendien kan een vakman je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en ben je ook zeker van een correcte plaatsing. Contacteer vrijblijvend erkende verwarmingsspecialisten actief in je buurt.

 

 


3. Premie zonneboiler Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)

Voor de plaatsing van een zonneboiler in een woning of appartement kon je een premie van netbeheerder Fluvius krijgen. Hoe was dit te realiseren? Een woordje uitleg!

 

LET OP: deze premie is niet meer aan te vragen

De zonneboiler premie van Fluvius is sinds 1 juli 2022 opgeheven en wordt vanaf 1 oktober 2022 opgenomen in de Mijn VerbouwPremie. Wil je dus een premie voor een zonneboiler, dan zal je moeten wachten tot je deze premie aan kan vragen. Een installateur kan je verdere informatie geven. Vind een vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

 

 

Hoeveel bedraagt de verwarming premie voor zonneboilers?

De premie voor een zonneboiler met eindfactuur tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 bedroeg € 550 per m². Dat bedrag was begrensd tot max. 40% van de factuurbedragen (incl. btw) met een maximum
van € 2.750 per wooneenheid.

En voor beschermde afnemers? Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) was het premiebedrag iets hoger: € 660 per m² (met een maximum van 48% van het factuurbedrag).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en in het Vlaams gewest liggen.
 • Uitvoerder van de werken: de plaatsing gebeurt door een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid. Vergelijk gratis offertes bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.
 • Zonneboiler zelf: het moet gaan om een nieuwe zonneboiler voor de aanmaak van warm sanitair tapwater, eventueel in combinatie met ruimteverwarming of zwembadverwarming.

 

Hoe zonneboiler premie aanvragen?

Je vraagt deze premie best aan via de site van Fluvius. Dat gaat het snelst en je kan je aanvraag ook vlot opvolgen. Je moet de aanvraag uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur indienen.

TIP: een erkend installateur bezorgt je de nodige documenten en helpt je bij je aanvraag. Bovendien kan een vakman je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en staat hij garant voor een correcte plaatsing. Contacteer en vergelijk vrijblijvend erkende zonneboiler installateurs.

 

 


4. Premie warmtepomp (t.e.m. 30 juni 2022)

Je kon eerst ook een aparte verwarmingspremie krijgen voor de installatie van een warmtepomp voor bestaande woningen of appartementen. Een overzicht:

LET OP: deze premie is niet meer aan te vragen

De warmtepomp premie van Fluvius is sinds 1 juli 2022 opgeheven en wordt vanaf 1 oktober 2022 opgenomen in de Mijn VerbouwPremie. Wil je dus een premie voor een warmtepomp, dan zal je moeten wachten tot je deze nieuwe premie kan aanvragen. Een installateur kan je verdere informatie geven. Start je aanvraag hier.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Het premiebedrag was afhankelijk van het soort warmtepomp:

Type warmtepompPremiebedragen met eindfactuur in 2021Premiebedragen met eindfactuur in 2022 & 2023
Geothermische warmtepomp
€ 4.000
Beschermde afnemer: € 4.800
€ 4.000
Beschermde afnemer: €4.800
Lucht-water warmtepomp
€ 1.500
Beschermde afnemer: € 1.800
€ 3.000
Beschermde afnemer: € 2.700
Hybride lucht-water warmtepomp
€ 800
Beschermde afnemer: € 960
€ 2.000
Beschermde afnemer: € 1.800
Lucht-lucht warmtepomp
€ 300
Beschermde afnemer: € 360
€ 300
Beschermde afnemer: € 360

LET OP: de premie voor warmtepompen met een eindfactuur in 2021 – 2022 kan nooit meer dan 40% van de factuur bedragen. Vervangt de warmtepomp een elektrische weerstandsverwarming met uitsluitend nachttarief (in een gebouw dat vóór 2006 op het distributienet werd aangesloten) of plaats je een warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet? Dan wordt het premiebedrag verdubbeld.

En voor beschermde afnemers? Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) liggen de bedragen iets hoger: € 360 à 4.800, afhankelijk van het type warmtepomp.

 

Verhoogd premiebedrag voor warmtepompen in 2022-2023

Vanwege stijgende energieprijzen geeft de Vlaamse overheid tijdelijk een extra steuntje in de rug aan mensen die een warmtepomp willen installeren. Zo geldt t/m 31 december 2023 een verhoogd premiebedrag van € 2.000 voor hybride lucht-water warmtepompen en ruim € 3.000 voor lucht-water warmtepompen.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en in het Vlaams gewest liggen.
 • Uitvoerder van de werken: de plaatsing gebeurt door een groene energie-installateur die beschikt over het RESCert-label. Vergelijk gratis offertes bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.
 • Warmtepomp zelf: de warmtepomp moet beschikken over een Europees productlabel (min. A++ bij geothermisch, min. A+ bij de andere types).

 

Hoe warmtepomp premie aanvragen?

Deze warmtepomp premie was aan te vragen via de site van Fluvius, uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur. Een online aanvraag ging dan het snelst en je kon je aanvraag ook altijd opvolgen, ontbrekende info makkelijk toevoegen, … Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan betaalde Fluvius de premie binnen de 6 maand uit.

TIP: een erkend installateur bezorgt je alle nodige documenten (technische fiche, Europees productlabel, …).  Bovendien adviseert hij je over de beste oplossing voor jouw project en zorgt hij voor een correcte plaatsing en optimaal rendement. Contacteer vrijblijvend erkende warmtepomp installateurs actief in je buurt.

 

premie verwarming aanvragen

 


5. Totaalrenovatiebonus (€ 625 à 4.750)

Combineer je een zonneboiler en/of een warmtepomp met andere energiebesparende maatregelen in je woning of appartement? Dan heb je misschien recht op de Totaalrenovatiebonus, bovenop de aparte energiepremies van Fluvius. Deze bonus beloont wie verschillende renovatiewerken tegelijk laat uitvoeren. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter de bonus.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je investeren in minstens 3 van de onderstaande energiebesparende maatregelen:

 • dak- of zoldervloerisolatie
 • buitenmuurisolatie
 • vloer- of kelderisolatie
 • hoogrendementsbeglazing
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

LET OP: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder).

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen een periode van 5 jaar, hoe groter het bedrag van de Totaalrenovatiebonus. De termijn van 5 jaar start vanaf het uitvoeren van de eerste klus. Die mag niet vóór 01-01-2017 hebben plaatsgevonden. Een overzicht van de bedragen:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Voor beschermde afnemers wordt de bonus met 50% verhoogd.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Het toekennen van de Totaalrenovatiebonus gebeurt automatisch. Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een woning of appartement 3 investeringen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus contacteren ze je. Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je de energiebesparende maatregelen dus eerst laten uitvoeren en er de premie voor aanvragen bij Fluvius (zie premies hierboven).

LET OP: die premies kan je enkel aanvragen als de werken uitgevoerd, gefactureerd en betaald zijn. De werken moeten ook uitgevoerd worden door een aannemer / erkend installateur. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen actief in je regio via de offertepagina.

 


6. EPC-labelpremie (€ 2.500 à 5.000)

Liet je energiebesparende werken (bv. zonneboiler of warmtepomp) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je maakt aanspraak op deze premie als je een hoger label op je EPC-attest haalt na de renovatie dan ervoor.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je muurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.
 • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.


 

7. Premie warmtepompboiler Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)

Investeerde je in een warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water? Dan kon je daarvoor een premie aanvragen bij netbeheerder Fluvius.

 

LET OP: deze premie is niet meer aan te vragen

De warmtepompboiler premie van Fluvius is vanaf 1 juli 2022 opgeheven en wordt vanaf 1 oktober 2022 opgenomen in de Mijn VerbouwPremie. Wil je dus een premie voor een warmtepompboiler, dan zal je moeten wachten tot je deze nieuwe premie kan aanvragen. Een installateur kan je verdere informatie geven. Start je aanvraag hier.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Voor de plaatsing van een warmtepompboiler was de premie € 300, met een maximum van 40% van de factuur.

En voor beschermde afnemers? Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas), was het premiebedrag iets hoger: € 360, met een maximum van 50% van het factuurbedrag (2021 – 2022).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en in het Vlaams gewest liggen.
 • Uitvoerder van de werken: de plaatsing en facturatie moet gebeuren door een gecertificeerde aannemer. Vergelijk gratis offertes bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.
 • Is deze premie combineerbaar met andere premies? De premie voor warmtepompboilers is niet combineerbaar met de premie voor zonneboilers. De premie voor een warmtepompboiler is enkel combineerbaar met de premie voor een warmtepomp als de warmtepompboiler eerst geplaatst werd (met de lucht-lucht warmtepomp als uitzondering).

 

Hoe premie warmtepompboiler aanvragen?

Je kon deze premie eenvoudig en vlot aanvragen via de site van Fluvius, uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur.

BELANGRIJK: een erkende installateur bezorgt je de nodige documenten voor een correcte aanvraag. Samenwerken met een erkend installateur is niet alleen verplicht om deze premie te krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en zorgt voor een correcte plaatsing. Vergelijk vrijblijvend erkende installateurs van warmtepompboilers actief in je buurt.

 


  • Kan ik bv. een warmtepomp premie aanvragen nadat ik reeds 1 ontving?

  Wil je een (nieuwe) zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler plaatsen? Weet dan dat je pas om de 10 jaar een nieuwe premie kan krijgen voor deze installaties. Ontving je dus eerder al een premie onder het oude premiestelsel (energiepremies van Fluvius)? Hou dan rekening met deze voorwaarde.

  BELANGRIJK: ook aan de combinatie van verschillende installaties hangen regels vast. Ontving je de afgelopen 10 jaar al een premie voor een warmtepomp (geen lucht-lucht), dan heb je geen recht op een premie voor een warmtepompboiler. Meer weten? Een installateur is op de hoogte van deze regels. • Kan ik de renovatiepremie/Fluvius premie én de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

  Nee. Voor dezelfde werken kan je niet zowel de renovatiepremie / Fluvius premie als de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen renovatiepremie of Fluvius premie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs