Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premies verwarming 2024

Laatste update: 06 May 2024 – Met een energiezuinige verwarmingsinstallatie bespaar je heel wat energie. Dat loont, zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Om dat te stimuleren, voorziet de overheid ook in 2024 enkele premies en andere financiële tegemoetkomingen voor investeringen in centrale verwarming. Een overzicht vind je in dit artikel:

 

Beschikbare verwarming premies 2024:

1. Mijn VerbouwPremie
2. Totaalrenovatiebonus (voor zonneboiler of warmtepomp)
3. EPC-labelpremie

LET OP: vanwege stijgende energieprijzen heeft de Vlaamse overheid besloten om het btw-tarief op de materialen en arbeidskosten van warmtepompen tijdelijk te verlagen. Laat je het werk over aan een erkende installateur? Dan geldt al standaard een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% voor woningen ouder dan 10 jaar, maar in 2024 óók voor woningen jonger dan 10 jaar.

 

 

1. Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie is de eengemaakte premie voor verschillende energiebesparende maatregelen en renovaties, waaronder het installeren van zonneboilers, warmtepompen, warmtepompboilers, … Hieronder een overzicht met mogelijke werken, premiebedragen, voorwaarden en een stappenplan voor je aanvraag.

 

BELANGRIJK:
nieuwe inkomensgrenzen Mijn VerbouwPremie

Sinds 2023 gelden er nieuwe, geïndexeerde inkomensgrenzen voor de Mijn VerbouwPremie. Zat je bijvoorbeeld op de grens tussen de middelste en de laagste inkomenscategorie? Dan is het interessanter om na te gaan of je nu in een andere inkomenscategorie zit. Zo kan jij misschien aanspraak maken op een hoger subsidiebedrag.

Meer advies nodig? Een erkend installateur geeft je graag meer uitleg. Kom in contact met professionals actief in je regio via onze gratis offertedienst.

 

Voor welke werken?

Al wie investeert in een bestaande woning of appartement, appartementsgebouw of niet-woongebouw komt in aanmerking voor de VerbouwPremie wanneer het gaat over investeringen in het verbeteren van de woonkwaliteit en de energie-efficiëntie van een gebouw. Werken aan je centrale verwarming behoren hier ook toe. We kunnen spreken over 2 categorieën:

 

1. Elektriciteit & sanitair

 • Werken aan de elektrische installatie en telecommunicatie, inclusief de aansluiting op het openbare net en de plaatsing van de meetinstallatie voor elektriciteit
 • Vervangen van leidingen van de centrale verwarming
 • Vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren
 • Plaatsen van een regenwaterinstallatie samen met het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren.
 • Vernieuwen van bestaande sanitaire toestellen of het plaatsen van max. 1 douche, 1 ligbad, 2 wastafels en 1 toilet, als die nog niet aanwezig zijn in de woning, samen met het vernieuwen van sanitaire leidingen.

LET OP: het plaatsen van nieuwe sanitaire toestellen & installaties (bad, douche, toilet,…) komen enkel in aanmerking bij de vernieuwing van sanitaire leidingen en afvoeren. Je kan dus geen premie aanvragen wanneer je enkel een inloopdouche wil plaatsen of badkamermeubels en accessoires wil aankopen.

 

2. Hernieuwbare energie

 • Zonneboiler
 • (Hybride) warmtepomp
 • Warmtepompboiler

 

 

Voor wie?

De premie is er voor elke eigenaar-bewoner uit de middelste en laagste inkomenscategorie en verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) kan een premie krijgen voor de categorie elektriciteit en sanitair.

Voor zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en warmtepompboilers is de doelgroep uitgebreider. Zo komen ook investeerders van appartementsgebouwen (of een vereniging van mede-eigenaars) in aanmerking wanneer die in een gemeenschappelijke zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler investeren. En ook elke eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie maakt er aanspraak op!

 

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

Aangezien de Mijn VerbouwPremie voor centrale verwarming & energiesystemen uit meerdere categorieën bestaat, vind je hieronder een uitgebreide uiteenzetting:

 

1. Mijn VerbouwPremie voor elektriciteit en sanitair

DoelgroepPremiebedrag
Laagste inkomenscategorie /
verhuurder aan een sociaal kantoor
max. 50% van investeringsbedrag
max. € 3.750
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 7.500)
Middelste inkomenscategoriemax. 35% van investeringsbedrag
max. € 2.625
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 7.500)

 

2. Mijn VerbouwPremie voor zonneboilers

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit laagste inkomenscategorie / verhuurder aan sociaal verhuurkantoor€ 660 per m² apertuuroppervlakte
(max. € 3.300 in totaal)
Max. 50% van het factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit middelste inkomenscategorie
én hoogste inkomenscategorie
€ 550 per m² apertuuroppervlakte
(max. € 2.750 in totaal)
Max. 40% van het factuurbedrag
Andere investeerder€ 550 per m² apertuuroppervlakte
(max. € 2.750 in totaal)
Max. 40% van het factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in appartementsgebouw *€ 550 per m² apertuuroppervlakte (max. € 2.750 in totaal) x aantal eenheden
Max. 40% van het factuurbedrag
Niet-woongebouwen**€ 200 per m² apertuuroppervlakte
(max. € 20.000 in totaal)
Max. 40% van het factuurbedrag

* De individuele eigenaar(-bewoner) of SVK-verhuurder van een appartement in het appartementsgebouw komt niet in aanmerking voor een premie voor een gemeenschappelijke installatie in hernieuwbare energie.
** Dateert de laatste factuur voor de zonneboiler van vòòr 1 juli 2022? Dan wordt de premie beperkt tot € 10.000.

LET OP: het type zonneboiler is belangrijk om de premie te kunnen ontvangen. Zo zit je altijd goed met een systeem dat het Solar Keymark draagt. Voldoet je zonneboiler niet aan deze vereiste? Dan kan je de premie ontvangen, mits het systeem beantwoordt aan andere voorwaarden. Je installateur adviseert je graag verder.

 

3. Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen

Het premiebedrag voor warmtepompen hangt sterk samen met het type warmtepomp en de doelgroep. LET OP: ook hybride warmtepompen vallen binnen deze premieregeling. We overlopen hieronder de bedragen per doelgroep:

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
min. € 480 - max. € 6.400
Max. 50% van factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie,
hoogste inkomenscategorie /
andere investeerder
min. € 300 - max. € 4.000
Max. 40% van factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouwmin. € 300 - max. € 4.000
x aantal eenheden
max. 40% van factuurbedrag

LET OP: in bepaalde situaties is de premie opmerkelijk hoger. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je de warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming plaatst of als je een afnemer bent met uitsluitend nachttarief. Je warmtepomp installateur vertelt je er graag alles over de uiteenlopende voorwaarden.

 

4. Mijn VerbouwPremie voor warmtepompboilers

De hoogte van het premiebedrag voor een warmtepompboiler hangt samen met de aard van het gebouw en wie het aanvraagt. Een overzicht:

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor
€ 1.080
max. 50% van factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie /
hoogste inkomenscategorie /
andere investeerder
€ 900
max. 40% van factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in appartementsgebouw€ 900
x aantal eenheden
max. 40% van factuurbedrag

BELANGRIJK: in oktober 2022 besliste de Vlaamse Regering om de premie voor warmtepompboilers te verdubbelen. Deze ging retroactief in vanaf 1 juli 2022 en kan aangevraagd worden tot en met 2025.

 

5. Mijn VerbouwPremie voor gascondensatieketels

Investeer je in een nieuwe gascondensatieketel? Dan maak je enkel nog aanspraak op de Mijn VerbouwPremie als de eindfactuurdatum uiterlijk 31 oktober 2023 is. Is dat bij jou het geval? Dan kan je deze premie nog aanvragen tot en met 31 oktober 2024. De Vlaamse overheid heeft beslist om deze premie stop te zetten in het kader van de uitvoering van het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030.

LET OP: het premiebedrag voor een gascondensatieketel bedraagt € 1.800 (excl. btw), met een maximum van 40% van het factuurbedrag (excl. btw). Vervang je een cv-ketel op stookolie door een nieuwe gasketel? Dan bedraagt de Mijn VerbouwPremie 2.500 euro, met een maximum van 50% van het factuurbedrag (excl. btw).

 

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel maar aanvragen voor de renovatie van een bestaande woning of de herbestemming van een gebouw gesitueerd in het Vlaams Gewest. Bovendien moet je woning minstens 15 jaar oud zijn.
 • Kies je voor een warmtepomp(boiler) of zonneboiler? Dan moet je woning aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet vòòr 2014. Voor woningen aangesloten vanaf 2014 werd de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend. Bovendien beantwoordt je woning aan de EPB-eisen.
 • Een elektrische installatie moet conform zijn met de AREI.
 • De installatie van een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler moet gebeuren door een gecertificeerd installateur (Rescert-installateur). Bovendien moeten de installaties ook voldoen aan bepaalde normeringen en vereisten (bv. een min. inhoud van het opslagvat van een zonneboiler).

TIP: er zijn best wel wat voorwaarden aan de VerbouwPremie verbonden. Daarom raden we aan om samen te werken met een specialist. Die vertelt je meer over de premievereisten, zoekt samen met jou naar de beste installatie voor jouw woning en staat bovendien in voor een duurzame plaatsing. Start hier je aanvraag.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Sinds 1 oktober 2022 vraag je de Mijn VerbouwPremie aan via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakspecialist bezorgt je de nodige documenten en helpt je graag verder met je premieaanvraag. Ontvang gratis offertes van centrale verwarmingsspecialisten actief in je regio via onze offertedienst.

 

FAQ: veelgestelde vragen over verwarming premies • Kan ik bv. een warmtepomp premie aanvragen nadat ik al 1 ontving?

  Wil je een (nieuwe) zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler plaatsen? Weet dan dat je pas om de 10 jaar een nieuwe premie kan krijgen voor deze installaties. Ontving je dus eerder al een premie onder het oude premiestelsel (energiepremies van Fluvius)? Hou dan rekening met deze voorwaarde.

  BELANGRIJK: ook aan de combinatie van verschillende installaties hangen regels vast. Ontving je de afgelopen 10 jaar al een premie voor een warmtepomp (geen lucht-lucht), dan heb je geen recht op een premie voor een warmtepompboiler. Meer weten? Een installateur is op de hoogte van deze regels. • Kom je als doe-het-zelver in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie?
  Meestal niet. Vrijwel alle werken die binnen de Mijn VerbouwPremie vallen moet je laten uitvoeren door een (erkende) aannemer. Denk aan het installeren van een warmtepomp, zonneboiler, gascondensatieketel, … Echter zijn er wel een paar uitzonderingen. Hierbij gaat het om werken omtrent elektriciteit en sanitair zoals het vervangen van CV-leidingen en het vernieuwen van sanitair leidingen en afvoeren.

 

premie verwarming aanvragen

 

2. Totaalrenovatiebonus

Combineer je een zonneboiler en/of een warmtepomp met andere energiebesparende maatregelen in je woning of appartement? Dan heb je misschien recht op de Totaalrenovatiebonus, bovenop de aparte Mijn VerbouwPremies. Deze bonus beloont wie verschillende renovatiewerken tegelijk laat uitvoeren. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter de bonus.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je investeren in minstens 3 van de onderstaande energiebesparende maatregelen:

 • dak- of zoldervloerisolatie
 • buitenmuurisolatie
 • vloer- of kelderisolatie
 • hoogrendementsbeglazing
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

LET OP: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder).

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen een periode van 5 jaar, hoe groter het bedrag van de Totaalrenovatiebonus. De termijn van 5 jaar start vanaf het uitvoeren van de eerste klus. Die mag niet vóór 01-01-2017 hebben plaatsgevonden. Een overzicht van de bedragen:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Voor beschermde afnemers liggen de premiebedragen hoger.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Het toekennen van de Totaalrenovatiebonus gebeurt automatisch. Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een woning of appartement 3 investeringen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus contacteren ze je. Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je de energiebesparende maatregelen dus eerst laten uitvoeren en er de premie voor aanvragen.

LET OP: die premies kan je enkel aanvragen als de werken uitgevoerd, gefactureerd en betaald zijn. De werken moeten ook uitgevoerd worden door een aannemer / erkend installateur. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen actief in je regio via de offertepagina.

 


3. EPC-labelpremie

Liet je energiebesparende werken (bv. zonneboiler of warmtepomp) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je maakt aanspraak op deze premie als je een hoger label op je EPC-attest haalt na de renovatie dan ervoor.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je muurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.
 • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.

 

BELANGRIJK: EPC-labelpremie verhuist naar Mijn VerbouwPremie

Vanaf 1 januari 2025 valt de EPC-labelpremie onder de Mijn VerbouwPremie. Vanaf dan zal die premie ook inkomensgerelateerd zijn. Hou hier dus zeker rekening mee als je je verwarmingsinstallatie laat vervangen. Spreek er ook over met je verwarmingsinstallateur!

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs