Centraleverwarmingcv.be
Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image

Premies verwarming 2021

Laatste update: 15 januari 2021 – Met een energiezuinige verwarmingsinstallatie bespaar je heel wat energie. Dat loont, zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Om dat te stimuleren, voorziet de overheid ook in 2021 enkele premies en andere financiële tegemoetkomingen voor investeringen in centrale verwarming. Een overzicht vind je in dit artikel:

 

Beschikbare verwarming premies:

1. Overkoepelende renovatiepremie centrale verwarming
2. Premie zonneboiler
3. Premie warmtepomp
4. Totaalrenovatiebonus (voor zonneboiler of warmtepomp)
5. Premie warmtepompboiler

 

 

1. Overkoepelende renovatiepremie (20% of 30% van de facturen)

Via Wonen Vlaanderen kan je de overkoepelende renovatiepremie voor werken aan de centrale verwarming aanvragen. Dit zijn premies voor eigenaars die hun woning laten renoveren. Er zijn verschillende categorieën van bouwwerken die hiervoor in aanmerking komen, waaronder ook de plaatsing van verwarmingsinstallaties.

 

verwarming premies Welke werken komen in aanmerking?

 • De plaatsing van een verwarmingsketel met hoog rendement of een houtpelletketel om de hele woning te verwarmen. Lees hier meer over de beschikbare renovatiepremies voor verwarmingsketels.
 • De plaatsing van centrale verwarming met distributie van warm water voor vloerverwarming.
 • Alle installatie-onderdelen of werkzaamheden die gepaard gaan met het vervangen of installeren van de nieuwe centrale verwarming. (bv.: breekwerken).

 

Hoeveel bedraagt deze renovatiepremie voor verwarming?

Afhankelijk van je inkomen krijg je 20 of 30% van de factuur, die minimaal € 2.500 (excl. btw) moet bedragen, terugbetaald. Opgelet: voor technische installaties geldt er een maximumbedrag waarop de renovatiepremie berekend wordt. Bij werken aan de centrale verwarming is dat max. € 7.500 (excl. btw).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning is minstens 30 jaar oud en ligt in het Vlaamse Gewest. Kamers en studentenkamers komen niet in aanmerking voor deze verwarming premie. Appartementen wel.
 • Eigendom: je mag op de aanvraagdatum geen andere woning in volle eigendom hebben.
 • Uitvoerder van de werken: de werken moeten eerst uitgevoerd worden (door een erkend aannemer) alvorens je deze premie voor werken aan de verwarming kan aanvragen. Offertes van erkende installateurs kan je hier aanvragen.

 

Hoe renovatiepremie cv-ketel aanvragen?

Je kan deze premie voor centrale verwarming pas aanvragen na de uitvoering van de werken en nadat je de facturen betaald hebt. De facturen mogen bij de aanvraag niet ouder zijn dan 2 jaar. Het aanvraagformulier voor de overkoepelende renovatiepremie voor verwarming kan je vinden op de website van wonenvlaanderen.be. Het formulier, de facturen en eventuele andere documenten moeten via de post verstuurd worden.

TIP: een erkend verwarmingsinstallateur voorziet je van de nodige documenten en kan zelf helpen bij de premie aanvraag. Samenwerken met een erkend installateur is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en verzekert je van een correcte plaatsing. Contacteer vrijblijvend erkende verwarmingsspecialisten.

Wat na de aanvraag? Binnen de 12 maanden na een correcte en volledige aanvraag ontvang je een brief met de voorlopige beslissing. Ga je akkoord met de berekening, dan hoef je verder niets te doen. Ga je niet akkoord met de beslissing, dan moet je binnen 1 maand beroep aantekenen.

 


2. Premie zonneboiler (€ 550 per m²)

Voor de plaatsing van een zonneboiler in een woning of appartement kan je een premie van netbeheerder Fluvius krijgen.

 

Hoeveel bedraagt de verwarming premie voor zonneboilers?

De premie voor een zonneboiler met eindfactuur in 2021 bedraagt € 550 per m², met een maximum van € 2.750 en 40% van het factuurbedrag.

Premiebedrag beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers, dat zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, is het premiebedrag iets hoger: € 660 per m², met een maximum van € 3.300 en 48% van het factuurbedrag.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en in het Vlaams gewest liggen.
 • Uitvoerder van de werken: de plaatsing gebeurt door een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid. Offertes van erkende installateurs kan je hier aanvragen.
 • Specifieke voorwaarden zonneboiler: het moet gaan om een nieuwe zonneboiler voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel gecombineerd met verwarming van de woning.

 

Hoe zonneboiler premie aanvragen?

De premie kan aangevraagd worden via Fluvius, zowel online als via de post en uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum. De aanvraagformulieren kunnen via de website van de netbeheerder gedownload worden. Via de website kan de aanvraag sneller verwerkt worden.

TIP: een erkend installateur voorziet je van de nodige documenten en kan zelf helpen bij de premie aanvraag. Samenwerken met een erkend installateur is niet alleen verplicht om een premie te krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en verzekert je van een correcte plaatsing. Contacteer en vergelijk vrijblijvend erkende zonneboiler installateurs.

 


3. Premie warmtepomp (€ 300 – 4.800)

Je kan ook premies krijgen voor de installatie van een warmtepomp voor bestaande woningen of appartementen.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie is afhankelijk van de soort warmtepomp:

Type warmtepompPremiebedrag 2021
Geothermische warmtepomp
(label A++ of beter)
€ 4.000
Uitsluitend nachttarief: € 4.800
Lucht-waterwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 1.500
Uitsluitend nachttarief: € 1.800
Hybride lucht-waterwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 800
Uitsluitend nachttarief: € 960
Lucht-luchtwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 300
Uitsluitend nachttarief: € 360

LET OP: de premie voor toestellen met een eindfactuur in 2021 kan nooit meer dan 40% van de factuur bedragen. Bij gebouwen met toepassing van het uitsluitend nachttarief geldt een maximum van 50% van de factuur.

Vervangt de warmtepomp een elektrische weerstandsverwarming met uitsluitend nachttarief (in een gebouw dat vóór 2006 op het distributienet werd aangesloten) of plaats je een warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet? Dan wordt het premiebedrag verdubbeld.

Premiebedrag beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers, dat zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, is het premiebedrag iets hoger: € 360 – 4.800 per m², met een maximum van 50% van het factuurbedrag (2021).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en in het Vlaams gewest liggen.
 • Uitvoerder van de werken: de plaatsing gebeurt door een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid. Offertes van erkende installateurs kan je hier aanvragen.
 • Specifieke voorwaarden warmtepomp: de warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling, maar moet gebruikt worden voor de verwarming van een ruimte en eventueel van sanitair water. Geothermische warmtepompen moeten het label A++ hebben, voor de overige warmtepompen waarvoor je een premie kan krijgen volstaat het label A+.

 

Hoe warmtepomp premie aanvragen?

De premie voor centrale verwarming met een warmtepomp kan aangevraagd worden via Fluvius, zowel online als via de post en uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum. De aanvraagformulieren kunnen via de website van de netbeheerder gedownload worden. Via de website kan de aanvraag sneller verwerkt worden.

TIP: een erkend installateur voorziet je van de nodige documenten en kan zelf helpen bij de premie aanvraag. Samenwerken met een erkend installateur is niet alleen verplicht om een premie te krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en verzekert je van een correcte plaatsing. Contacteer en vergelijk vrijblijvend erkende warmtepomp installateurs.

Wat na de aanvraag? Je krijgt een bericht met de beslissing. Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen de 6 maand uitbetaald.

 

premie verwarming aanvragen

4. Totaalrenovatiebonus

Combineer je een zonneboiler en/of een warmtepomp met andere energiebesparende maatregelen in je woning of appartement? Dan heb je misschien recht op de Totaalrenovatiebonus, bovenop de aparte premies die je voor de renovatiewerken kan aanvragen. De bonus beloont wie verschillende renovatiewerken tegelijkertijd laat uitvoeren. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter de bonus.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je investeren in minstens 3 van de onderstaande energiebesparende maatregelen:

 • dak- of zoldervloerisolatie (R-waarde ≥ 4,50 m² K/W)
 • buitenmuurisolatie (R-waarde ≥ 3 m² K/W), binnenmuurisolatie (R-waarde ≥ 2 m² K/W) of
 • spouwmuurisolatie (≥ 50 mm lambda max. 0,065 W/mK)
 • vloer- of kelderisolatie (R-waarde ≥ 2 m² K/W)
 • nieuwe beglazing (U-waarde ≤ 1,0 W/m²K)
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen een periode van 5 jaar, hoe groter het bedrag van de Totaalrenovatiebonus. De termijn van 5 jaar start vanaf het uitvoeren van de eerste klus. Die mag niet vóór 01-01-2017 hebben plaatsgevonden. Een overzicht van de bedragen:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Voor beschermde afnemers wordt de bonus met 50% verhoogd.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Het toekennen van de Totaalrenovatiebonus gebeurt automatisch. Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een woning of appartement 3 investeringen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus contacteren ze je. Om de totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je de energiebesparende maatregelen dus eerst laten uitvoeren en er de premie voor aanvragen bij Fluvius (zie premies hierboven).

LET OP: die premies kan je enkel aanvragen als de werken reeds uitgevoerd, gefactureerd en betaald zijn. De werken moeten ook uitgevoerd worden door een aannemer / erkend installateur. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen actief in je regio via de offertepagina.


 

5. Premie warmtepompboiler (€ 300 – 360)

Investeer je in een warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water, dan kan je daarvoor een premie aanvragen bij netbeheerder Fluvius.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Voor de plaatsing van een warmtepompboiler met eindfactuur in 2021 bedraagt de premie € 300, met een maximum van 40% van de factuur. Bij gebouwen met toepassing van het uitsluitend nachttarief is de premie € 360 met een maximum van 50% van de factuur.

Premiebedrag beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers, dat zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, is het premiebedrag iets hoger: € 360 met een maximum van 50% van het factuurbedrag (2021).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en in het Vlaams gewest liggen.
 • Uitvoerder van de werken: de plaatsing en facturatie gebeurt door een aannemer. Offertes van erkende installateurs kan je hier aanvragen.
 • Is deze premie combineerbaar met andere premies? De premie voor warmtepompboilers is niet combineerbaar met de premie voor zonneboilers. De premie voor een warmtepompboiler is enkel combineerbaar met de premie voor een warmtepomp indien de warmtepompboiler eerst geplaatst werd. De premie is wel combineerbaar met de warmtepomp premie als het gaat om een lucht-luchtwarmtepomp die eerst geplaatst werd.

 

Hoe premie warmtepompboiler aanvragen?

De premie kan aangevraagd worden via Fluvius, zowel online als via de post en uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum. Een erkend installateur voorziet je van de nodige documenten en kan zelf helpen bij de premie aanvraag. Samenwerken met een erkend installateur is niet alleen verplicht om een premie te krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en verzekert je van een correcte plaatsing. Vergelijk vrijblijvend erkende installateurs van warmtepompboilers.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs