Premies verwarming 2019

Laatste update, 5 maart 2019 – Via premies van de netbeheerder, de Vlaamse renovatiepremie, de Vlaamse verbeteringspremie en de totaalrenovatiebonus wordt de aankoop van centrale verwarming extra interessant. Ook via de gemeentes en de provincies zijn er subsidies.

Ga naar: renovatiepremietotaalrenovatiebonuswarmtepomp & zonneboilerwarmtepompboiler

 

1) Premie verwarming via Vlaamse verbeteringspremie

Voor het verbeteren van je woning met een sanitaire installatie, centrale verwarming of verwarmingstoestellen om het risico op CO-vergiftiging te verminderen, kan je een premie krijgen. De premies voor sanitaire installaties en cv-toestellen bedragen tussen 250 en 1.000 euro.

ToestelPremie
Waterverwarmingstoestel op gas met gesloten verbrandingsruimte€ 250 (max. 3 toestellen)
Bestaande cv-ketel vervangen door een HR-ketel (HR+, HR Top, Optimaz of Optimaz-elite)€ 250
Installatie van of de omschakeling naar centrale verwarming€ 1.000
Rookkanaal aanpassen, bouwen, verbouwen of verstellen€ 500

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je moet facturen voorleggen voor een bedrag dat minstens het dubbele (incl. btw) is van het bedrag van de premie.
 • De facturen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar.
 • Je woning moet in het Vlaams Gewest liggen, als hoofdverblijfplaats dienen en minstens 25 jaar oud zijn.
 • De factuur moet op naam van de aanvrager staan.
 • Het gezamenlijk belastbaar inkomen van alleenstaanden, gehuwden of samenwonenden (wettelijk of feitelijk) mag niet meer bedragen dan 31.340 euro, te verhogen met 1.630 euro per persoon ten laste. Dat gezamenlijk belastbaar inkomen vindt u terug op de afrekening (aanslagbiljet) van uw inkomstenbelasting. Er wordt steeds gekeken naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van het 3de jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum. Voor 2019 is dit dus het inkomstenjaar 2016.

 

Hoe aanvragen?

Je kan de aanvraag versturen via de website van wonenvlaanderen.be of via de post naar het officiële adres van Wonen Vlaanderen. De aanvraag wordt binnen de 3 maanden verwerkt. Na de goedkeuring wordt de premie binnen 3 maanden op de rekening gestort.

 

2) Vlaamse renovatiepremie

Via Wonen Vlaanderen kan je de renovatiepremie aanvragen. Dit zijn premies voor eigenaars die hun woning laten renoveren. Er zijn verschillende categorieën van bouwwerken die hiervoor in aanmerking komen, waaronder de plaatsing van verwarmingsinstallaties.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Afhankelijk van je inkomen krijg je 20 of 30% van de factuur, die minimaal 2.500 euro (excl. btw) moet bedragen, terugbetaald. Opgelet: voor technische installaties is er een maximumbedrag waarop de Renovatiepremie berekend wordt. Bij werken aan de centrale verwarming is dit bedrag 7.500 euro (excl. btw).

 

verwarming premiesVoor welke cv-installaties of verwarmingsketels?

 • Houtpelletketel of HR-ketel om de hele woning te verwarmen met de labels: HR+, HR Top (aardgas), Optimaz of Optimaz-elite (stookolie). Ketels met productiedatum vanaf 26/09/’15 moeten Europees label A of B hebben.
 • Centrale verwarming met distributie van warm water voor vloerverwarming.
 • Alle installatie-onderdelen of werkzaamheden die gepaard gaan met het vervangen of installeren van de nieuwe centrale verwarming. (bv.: breekwerken)

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Kamers en studentenkamers komen niet in aanmerking voor deze premie.
 • De woning is minstens 30 jaar oud en ligt in het Vlaamse Gewest op jouw domicilie.
 • De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar en moeten minstens € 2.500 (excl. btw) bedragen.
 • Je mag op de aanvraagdatum geen andere woning in volle eigendom hebben, noch in de drie jaar voor de aanvraagdatum.
 • Ook je inkomen mag niet hoger zijn dan:

SituatieMax. inkomen
Alleenstaande zonder persoon ten laste€ 43.870
Alleenstaande met één persoon ten laste€ 62.670
Gehuwden en samenwonenden gezamenlijk€ 62.670
Per extra persoon ten lasteMax. inkomen + € 3.510

 

Hoe aanvragen?

De renovatiepremie kan je aanvragen via de website van wonenvlaanderen.be. Het formulier, facturen en eventuele andere documenten moeten via de post verstuurd worden. De formulieren staan op de website van Wonen Vlaanderen. Binnen de 8 maanden volgt een beslissing en de uitbetaling gebeurt binnen één jaar na de aanvraag.

Tip: Liever zekerheid over de goedkeuring van de premie? Laat verwarming altijd plaatsen door erkende installateurs. Zij kunnen je bijstaan bij de premieaanvraag. Contacteer gratis & vrijblijvend erkende verwarmingsspecialisten.

 

3) Totaalrenovatiebonus

Combineer je een zonneboiler en/of een warmtepomp met andere energiebesparende maatregelen? Dan heb je misschien recht op de totaalrenovatiebonus, bovenop de aparte premies. Deze bonus beloont al wie verschillende renovatiewerken tegelijkertijd laat uitvoeren. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter de bonus. Deze is enkel geldig als je de werken laat uitvoeren door een aannemer.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Uit de onderstaande lijst van maatregelen, moet je minstens 3 werken laten uitvoeren door een aannemer binnen vijf jaar. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen die periode, hoe groter het bedrag van de premies. De termijn van 5 jaar start vanaf het uitvoeren van de eerste klus. Die mag niet vóór 01-01-2017 hebben plaatsgevonden. Een overzicht:

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

 

Welke werken komen in aanmerking?

 • Dak- of zoldervloerisolatie: opp. ≥ 30 m² en minimale R-waarde van 4,5 m²K/W.
 • Spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie (minimaal 3 m²K/W) of binnenmuurisolatie (minimaal 2 m²K/W): opp. ≥ 30 .
 • Kelder- of vloerisolatie op volle grond: opp. ≥ 30  en minimale R-waarde van 2 m²K/W.
 • Nieuwe beglazing: opp. ≥ 5 m² en ramen met U-waarde hebben van maximaal 1,1 W/m²K.
 • Zonneboiler plaatsen.
 • Warmtepomp plaatsen.
 • Ventilatiesysteem plaatsen.

 

Hoe aanvragen?

De Totaalrenovatiebonus kan aangevraagd worden via de website van de netbeheerder Fluvius (fusie tussen Eandis en Infrax). Werken voor die datum komen niet in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus.

 

4) Premie warmtepomp & zonneboiler

Je kan premies krijgen voor de installatie van een warmtepomp of zonneboiler voor bestaande woningen. De premie voor toestellen met een eindfactuur in 2018 kan nooit meer dan 40 procent van de factuur bedragen. De premie is afhankelijk van de soort warmtepomp:

Type warmtepompPremie
lucht-luchtwarmtepomp€ 300
hybride lucht-waterwarmtepomp€ 800
lucht-waterwarmtepomp€ 1.500
geothermische warmtepomp€ 4.000

 

Vervang je hiermee een elektrische weerstandsverwarming met uitsluitend nachttarief (in een gebouw dat vóór 2006 op het distributienet werd aangesloten) of plaats je een warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet? Dan wordt het premiebedrag verdubbeld, maar beide verdubbelingen kunnen niet gecombineerd worden. Voor de zonneboiler kan je een premie krijgen van 550 euro per , met een maximum van 2.750 euro en 40% van het factuurbedrag.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • De woning moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
 • De plaatsing gebeurt door een aannemer.
 • Uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum moet de premieaanvraag de netbeheerder bereiken.
 • Het toestel moet voldoen aan de technische eisen.
 • De factuur mag nooit ouder zijn dan één jaar.

 

Specifieke voorwaarden warmtepompen en zonneboilers

Het moet gaan om een nieuwe elektrische warmtepomp of gaswarmtepomp. Geothermische warmtepompen moeten het label A++ hebben, voor de overige warmtepompen waarvoor je een premie kan krijgen volstaat het label A+. De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling, maar moet gebruikt worden voor de verwarming van een ruimte en eventueel van sanitair water. Het moet gaan om een nieuwe zonneboiler voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel gecombineerd met verwarming van de woning.

 

Hoe aanvragen?

De premie kan aangevraagd worden via Fluvius, zowel online als via de post. De aanvraagformulieren kunnen via de website van de netbeheerder gedownload worden. Via de website kan de aanvraag sneller verwerkt worden. Je krijgt een bericht met de beslissing. Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen de 6 maand uitbetaald.

Tip: premies voor warmtepompen en zonneboilers krijg je enkel mits plaatsing door een gecertificeerde verwarmingsspecialist.
Kom hier gratis in contact met erkende installateurs van warmtepompen.

 

5) Premie warmtepompboiler

Vanaf 2019 is er een premie van 400 euro voor warmtepompboilers enkel gebruikt voor de productie van sanitair water. Belangrijk is dat deze premie loopt over een periode van slechts 5 jaar en langzaam uitdooft. Vanaf 2020 bedraagt de premie nog 300 euro. Vanaf 2021 tot eind 2023, krijg je nog maximaal 200 euro.

De premie voor warmtepompboilers is niet cumuleerbaar met een zonneboiler. Met een warmtepomp is de premie enkel cumuleerbaar indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt. Wees er daarom snel bij en kies meteen voor een warmtepompboiler. Zo profiteer je optimaal van deze premie. Een zonneboiler is maar liefst 70% zuiniger dan een elektrische boiler. Ontvang hier prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen uit je buurt.

 

Subsidies gemeenten en provincies voor verwarming

In sommige gemeenten kun je ook een gemeentelijke of provinciale premie aanvragen voor de plaatsing van energiezuinige verwarmingsinstallaties. De premies of subsidies voor verwarming variëren sterk naargelang de gemeente waar je woont. Je neemt best rechtstreeks contact met hen op voor meer informatie.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen