Centraleverwarmingcv.be

Premies verwarming 2020 – 2021

Laatste update, 16 november 2020 – Via de overkoepelende renovatiepremie en de totaalrenovatiebonus wordt de aankoop van centrale verwarming extra interessant. Ook via de gemeentes en de provincies zijn er subsidies.

Ga naar: Overkoepelende renovatiepremietotaalrenovatiebonuswarmtepomp & zonneboilerwarmtepompboiler

 

1) Overkoepelende renovatiepremie

Via Wonen Vlaanderen kan je de overkoepelende renovatiepremie aanvragen. Dit zijn premies voor eigenaars die hun woning laten renoveren. Er zijn verschillende categorieën van bouwwerken die hiervoor in aanmerking komen, waaronder ook de plaatsing van verwarmingsinstallaties.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Afhankelijk van je inkomen krijg je 20 of 30% van de factuur, die minimaal 2.500 euro (excl. btw) moet bedragen, terugbetaald. Opgelet: voor technische installaties geldt er een maximumbedrag waarop de renovatiepremie berekend wordt. Bij werken aan de centrale verwarming is dit bedrag 7.500 euro (excl. btw).

 

verwarming premiesWelke werken komen in aanmerking?

 • De plaatsing van een verwarmingsketel met hoog rendement of een houtpelletketel om de hele woning te verwarmen.
 • De plaatsing van centrale verwarming met distributie van warm water voor vloerverwarming.
 • Alle installatie-onderdelen of werkzaamheden die gepaard gaan met het vervangen of installeren van de nieuwe centrale verwarming. (bv.: breekwerken).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Kamers en studentenkamers komen niet in aanmerking voor deze premie.
 • De woning is minstens 30 jaar oud en ligt in het Vlaamse Gewest op jouw domicilie.
 • De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar en moeten minstens € 2.500 (excl. btw) bedragen.
 • Je mag op de aanvraagdatum geen andere woning in volle eigendom hebben.
 • De werken moeten eerst uitgevoerd worden (door een erkend aannemer) alvorens je de premie kan aanvragen. Offertes van erkende installateurs kan je hier aanvragen.
 • Ook je inkomen mag niet hoger zijn dan (het totale gezinsinkomen van het 2de jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum):
SituatieMax. inkomen
Alleenstaande zonder persoon ten laste€ 43.870
Alleenstaande met één persoon ten laste€ 62.670
Gehuwden en wettelijk of feitelijk samenwonenden€ 62.670
Per extra persoon ten laste+ € 3.510

 

Hoe aanvragen?

Het aanvraagformulier voor de overkoepelende renovatiepremie kan je vinden op de website van wonenvlaanderen.be. Het formulier, de facturen en eventuele andere documenten moeten via de post verstuurd worden.

Binnen de 12 maanden na een correcte en volledige aanvraag ontvang je een brief met de voorlopige beslissing. Ga je akkoord met de berekening, dan hoef je verder niets te doen. Ga je niet akkoord met de beslissing, dan moet je binnen 1 maand beroep aantekenen.

Tip: Liever zekerheid over de goedkeuring van de premie? Laat verwarming altijd plaatsen door erkende installateurs. Zij kunnen je bijstaan bij de premieaanvraag. Contacteer gratis & vrijblijvend erkende verwarmingsspecialisten.

 

Wat met de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie?

De Overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk. Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

 

2) Totaalrenovatiebonus

Combineer je een zonneboiler en/of een warmtepomp met andere energiebesparende maatregelen? Dan heb je misschien recht op de totaalrenovatiebonus, bovenop de aparte premies. Deze bonus beloont al wie verschillende renovatiewerken tegelijkertijd laat uitvoeren. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter de bonus. Deze is enkel geldig als je de werken laat uitvoeren door een aannemer.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Uit de onderstaande lijst van maatregelen, moet je minstens 3 werken laten uitvoeren door een aannemer binnen vijf jaar. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen die periode, hoe groter het bedrag van de premies. De termijn van 5 jaar start vanaf het uitvoeren van de eerste klus. Die mag niet vóór 01-01-2017 hebben plaatsgevonden. Een overzicht:

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

 

Welke werken komen in aanmerking?

 • Dak- of zoldervloerisolatie: opp. ≥ 30 m² en minimale R-waarde van 4,5 m²K/W.
 • Spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie (minimaal 3 m²K/W) of binnenmuurisolatie (minimaal 2 m²K/W): opp. ≥ 30 .
 • Kelder- of vloerisolatie op volle grond: opp. ≥ 30  en minimale R-waarde van 2 m²K/W.
 • Nieuwe beglazing: opp. ≥ 5 m² en ramen met U-waarde hebben van maximaal 1,1 W/m²K.
 • Zonneboiler plaatsen.
 • Warmtepomp plaatsen.
 • Ventilatiesysteem plaatsen.

 

Hoe aanvragen?

De Totaalrenovatiebonus kan aangevraagd worden via de website van de netbeheerder Fluvius (fusie tussen Eandis en Infrax). Belangrijk is dat dat de werken reeds uitgevoerd, gefactureerd en betaald zijn alvorens je de premie aanvraagt. Offertes van erkende installateurs die recht hebben op een premie kan je hier aanvragen.  

 

3) Premie warmtepomp & zonneboiler

Je kan premies krijgen voor de installatie van een warmtepomp of zonneboiler voor bestaande woningen. De premie voor toestellen met een eindfactuur in 2020 kan nooit meer dan 40 procent van de factuur bedragen. De premie is afhankelijk van de soort warmtepomp:

Type warmtepompPremie
lucht-luchtwarmtepomp€ 300
hybride lucht-waterwarmtepomp€ 800
lucht-waterwarmtepomp€ 1.500
geothermische warmtepomp€ 4.000

 

Vervang je hiermee een elektrische weerstandsverwarming met uitsluitend nachttarief (in een gebouw dat vóór 2006 op het distributienet werd aangesloten) of plaats je een warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet? Dan wordt het premiebedrag verdubbeld, maar beide verdubbelingen kunnen niet gecombineerd worden. Voor de zonneboiler kan je een premie krijgen van 550 euro per , met een maximum van 2.750 euro en 40% van het factuurbedrag.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • De woning moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
 • De plaatsing gebeurt door een aannemer.
 • Uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum moet de premieaanvraag de netbeheerder bereiken.
 • Het toestel moet voldoen aan de technische eisen.
 • De factuur mag nooit ouder zijn dan één jaar.

 

Specifieke voorwaarden warmtepompen en zonneboilers

Het moet gaan om een nieuwe elektrische warmtepomp of gaswarmtepomp. Geothermische warmtepompen moeten het label A++ hebben, voor de overige warmtepompen waarvoor je een premie kan krijgen volstaat het label A+. De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling, maar moet gebruikt worden voor de verwarming van een ruimte en eventueel van sanitair water. Het moet gaan om een nieuwe zonneboiler voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel gecombineerd met verwarming van de woning.

 

Hoe aanvragen?

De premie kan aangevraagd worden via Fluvius, zowel online als via de post. De aanvraagformulieren kunnen via de website van de netbeheerder gedownload worden. Via de website kan de aanvraag sneller verwerkt worden. Je krijgt een bericht met de beslissing. Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen de 6 maand uitbetaald.

Tip: premies voor warmtepompen en zonneboilers krijg je enkel mits plaatsing door een gecertificeerde verwarmingsspecialist.
Kom hier gratis in contact met erkende installateurs van warmtepompen.

 

4) Premie warmtepompboiler

In 2020 is er een premie van 400 euro voor warmtepompboilers enkel gebruikt voor de productie van sanitair water. Belangrijk is dat deze premie loopt over een periode van slechts 5 jaar en langzaam uitdooft. Vanaf 2021 tot eind 2023, krijg je nog maximaal 200 euro.

De premie voor warmtepompboilers is niet cumuleerbaar met een zonneboiler. Met een warmtepomp is de premie enkel cumuleerbaar indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt. Wees er daarom snel bij en kies meteen voor een warmtepompboiler. Zo profiteer je optimaal van deze premie. Een zonneboiler is maar liefst 70% zuiniger dan een elektrische boiler. Ontvang hier prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen uit je buurt.

 

Subsidies gemeenten en provincies voor verwarming

In sommige gemeenten kun je ook een gemeentelijke of provinciale premie aanvragen voor de plaatsing van energiezuinige verwarmingsinstallaties. De premies of subsidies voor verwarming variëren sterk naargelang de gemeente waar je woont. Je neemt best rechtstreeks contact met hen op voor meer informatie.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs