Centraleverwarmingcv.be
Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Centraleverwarmingcv.be

Premies verwarming 2021 - 2022

Laatste update: 22 november 2022 – Met een energiezuinige verwarmingsinstallatie bespaar je heel wat energie. Dat loont, zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Om dat te stimuleren, voorziet de overheid ook in 2021-2022 enkele premies en andere financiële tegemoetkomingen voor investeringen in centrale verwarming. Een overzicht vind je in dit artikel:

 

Beschikbare verwarming premies 2021 – 2022:

1. Overkoepelende renovatiepremie centrale verwarming
2. Premie zonneboiler
3. Premie warmtepomp
4. Totaalrenovatiebonus (voor zonneboiler of warmtepomp)
5. EPC-labelpremie
6. Premie warmtepompboiler

 

 

1. Overkoepelende renovatiepremie (20 of 30% van de facturen)

Via Wonen Vlaanderen kan je de overkoepelende renovatiepremie voor werken aan de centrale verwarming aanvragen. Er zijn verschillende categorieën van werkzaamheden die hiervoor in aanmerking komen, waaronder ook de plaatsing van verwarmingsinstallaties.

 

verwarming premiesWelke werken komen in aanmerking?

 • De plaatsing van een cv-ketel met een hoog rendement of een houtpelletketel. Lees hier meer over de beschikbare renovatiepremies voor verwarmingsketels.
 • Alle installatie-onderdelen of werkzaamheden die gepaard gaan met het vervangen of installeren van de nieuwe centrale verwarming (in combinatie met de plaatsing of vervanging van een nieuwe cv-ketel)
 • De plaatsing van CO- of rookmelders

 

 

Hoeveel bedraagt deze renovatiepremie voor verwarming?

Afhankelijk van je inkomen krijg je 20 of 30% van de factuur terugbetaald. Die factuur moet minimaal € 2.500 (excl. btw) bedragen. Opgelet: voor technische installaties geldt een maximumbedrag waarop de renovatiepremie berekend wordt. Bij werken aan de centrale verwarming is dat max. € 7.500 (excl. btw).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning is minstens 30 jaar oud en ligt in het Vlaamse Gewest. Kamerwoningen en studentenkamers komen niet in aanmerking voor deze verwarming premie.
 • Eigendom: je mag op de aanvraagdatum geen andere woning in volle eigendom hebben.
 • Uitvoerder van de werken: de werken moeten eerst uitgevoerd worden (door een erkend aannemer) alvorens je deze premie voor werken aan de verwarming kan aanvragen. Je kan gratis offertes aanvragen bij meerdere cv-installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Hoe renovatiepremie cv-ketel aanvragen?

Je kan deze premie voor centrale verwarming pas aanvragen nadat de werken uitgevoerd en gefactureerd zijn. De facturen mogen bij de aanvraag niet ouder zijn dan 2 jaar. Het aanvraagformulier voor de overkoepelende renovatiepremie voor verwarming vind je op wonenvlaanderen.be.

TIP: een erkend verwarmingsinstallateur bezorgt je de nodige documenten en helpt je bij de aanvraag. Bovendien kan een vakman je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en ben je ook zeker van een correcte plaatsing. Contacteer vrijblijvend erkende verwarmingsspecialisten actief in je buurt.

 


2. Premie zonneboiler (€ 550 per m²)

Voor de plaatsing van een zonneboiler in een woning of appartement kan je een premie van netbeheerder Fluvius krijgen. Een woordje uitleg!

 

Hoeveel bedraagt de verwarming premie voor zonneboilers?

De premie voor een zonneboiler met eindfactuur tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 bedraagt € 550 per m². Dat bedrag is begrensd tot max. 40% van de factuurbedragen (incl. btw) met een maximum
van € 2.750 per wooneenheid.

En voor beschermde afnemers? Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) is het premiebedrag iets hoger: € 660 per m² (met een maximum van 48% van het factuurbedrag).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en in het Vlaams gewest liggen.
 • Uitvoerder van de werken: de plaatsing gebeurt door een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid. Vergelijk gratis offertes bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.
 • Zonneboiler zelf: het moet gaan om een nieuwe zonneboiler voor de aanmaak van warm sanitair tapwater, eventueel in combinatie met ruimteverwarming of zwembadverwarming.

 

Hoe zonneboiler premie aanvragen?

Je vraagt deze premie best aan via de site van Fluvius. Dat gaat het snelst en je kan je aanvraag ook vlot opvolgen. Je moet de aanvraag uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur indienen.

TIP: een erkend installateur bezorgt je de nodige documenten en helpt je bij je aanvraag. Bovendien kan een vakman je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en staat hij garant voor een correcte plaatsing. Contacteer en vergelijk vrijblijvend erkende zonneboiler installateurs.

 


3. Premie warmtepomp (€ 300 – 4.000)

Je kan ook een verwarmingspremie krijgen voor de installatie van een warmtepomp voor bestaande woningen of appartementen. Een overzicht:

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Het premiebedrag is afhankelijk van het soort warmtepomp:

Type warmtepompPremiebedragen 2021 - 2022
Geothermische warmtepomp
€ 4.000
Beschermde afnemer: € 4.800
Lucht-water warmtepomp
€ 1.500
Beschermde afnemer: € 1.800
Hybride lucht-water warmtepomp
€ 800
Beschermde afnemer: € 960
Lucht-lucht warmtepomp
€ 300
Beschermde afnemer: € 360

LET OP: de premie voor warmtepompen met een eindfactuur in 2021-2022 kan nooit meer dan 40% van de factuur bedragen. Vervangt de warmtepomp een elektrische weerstandsverwarming met uitsluitend nachttarief (in een gebouw dat vóór 2006 op het distributienet werd aangesloten) of plaats je een warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet? Dan wordt het premiebedrag verdubbeld.

En voor beschermde afnemers? Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) liggen de bedragen iets hoger: € 360 à 4.800, afhankelijk van het type warmtepomp.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en in het Vlaams gewest liggen.
 • Uitvoerder van de werken: de plaatsing gebeurt door een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid. Vergelijk gratis offertes bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.
 • Warmtepomp zelf: de warmtepomp moet beschikken over een Europees productlabel (min. A++ bij geothermisch, min. A+ bij de andere types).

 

Hoe warmtepomp premie aanvragen?

Je vraagt deze warmtepomp premie best aan via de site van Fluvius. Dat gaat het snelst en je kan je aanvraag ook altijd opvolgen, ontbrekende info makkelijk toevoegen, … Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan betaalt Fluvius de premie binnen de 6 maand uit.

TIP: een erkend installateur bezorgt je alle nodige documenten (technische fiche, Europees productlabel, …).  Bovendien adviseert hij je over de beste oplossing voor jouw project en zorgt hij voor een correcte plaatsing en optimaal rendement. Contacteer vrijblijvend erkende warmtepomp installateurs actief in je buurt.

 

premie verwarming aanvragen

 

4. Totaalrenovatiebonus

Combineer je een zonneboiler en/of een warmtepomp met andere energiebesparende maatregelen in je woning of appartement? Dan heb je misschien recht op de Totaalrenovatiebonus, bovenop de aparte energiepremies van Fluvius. Deze bonus beloont wie verschillende renovatiewerken tegelijk laat uitvoeren. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter de bonus.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je investeren in minstens 3 van de onderstaande energiebesparende maatregelen:

 • dak- of zoldervloerisolatie
 • buitenmuurisolatie
 • vloer- of kelderisolatie
 • Hoogrendementsbeglazing
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

LET OP: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder).

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen een periode van 5 jaar, hoe groter het bedrag van de Totaalrenovatiebonus. De termijn van 5 jaar start vanaf het uitvoeren van de eerste klus. Die mag niet vóór 01-01-2017 hebben plaatsgevonden. Een overzicht van de bedragen:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Voor beschermde afnemers wordt de bonus met 50% verhoogd.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Het toekennen van de Totaalrenovatiebonus gebeurt automatisch. Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een woning of appartement 3 investeringen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus contacteren ze je. Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je de energiebesparende maatregelen dus eerst laten uitvoeren en er de premie voor aanvragen bij Fluvius (zie premies hierboven).

LET OP: die premies kan je enkel aanvragen als de werken uitgevoerd, gefactureerd en betaald zijn. De werken moeten ook uitgevoerd worden door een aannemer / erkend installateur. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen actief in je regio via de offertepagina.

 


5. EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie kan je aanvragen voor energetische renovaties (bv. zonneboiler of warmtepomp). Je kan aanspraak maken op deze premie als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na de renovatie dan ervoor.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je muurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.
 • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.


 

6. Premie warmtepompboiler (€ 300)

Investeer je in een warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water? Dan kan je daarvoor een premie aanvragen bij netbeheerder Fluvius.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Voor de plaatsing van een warmtepompboiler met eindfactuur in 2021 – 2022 bedraagt de premie € 300, met een maximum van 40% van de factuur.

En voor beschermde afnemers? Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas), is het premiebedrag iets hoger: € 360, met een maximum van 50% van het factuurbedrag (2021-2022).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning, wooneenheid of het appartementsgebouw moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en in het Vlaams gewest liggen.
 • Uitvoerder van de werken: de plaatsing en facturatie moet gebeuren door een gecertificeerde aannemer. Vergelijk gratis offertes bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.
 • Is deze premie combineerbaar met andere premies? De premie voor warmtepompboilers is niet combineerbaar met de premie voor zonneboilers. De premie voor een warmtepompboiler is enkel combineerbaar met de premie voor een warmtepomp als de warmtepompboiler eerst geplaatst werd (met de lucht-lucht warmtepomp als uitzondering).

 

Hoe premie warmtepompboiler aanvragen?

Je kan deze premie eenvoudig en vlot aanvragen via de site van Fluvius, uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur.

BELANGRIJK: een erkende installateur bezorgt je de nodige documenten voor een correcte aanvraag. Samenwerken met een erkend installateur is niet alleen verplicht om deze premie te krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en zorgt voor een correcte plaatsing. Vergelijk vrijblijvend erkende installateurs van warmtepompboilers actief in je buurt.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs