Centraleverwarmingcv.be

Mazoutketel: voor- en nadelen, onderhoud & prijs

Stookolie, beter bekend onder de naam mazout, is nog steeds een veelgebruikte brandstof voor het verwarmingssysteem. Een moderne mazoutketel kan de stookolie erg efficiënt omzetten in warmte en je kan zelf de prijs van mazout in het oog houden om op het interessantste moment je mazouttank bij te vullen.

Nieuwe mazoutketel plaatsen? Ontvang tot 3 verschillende voorstellen en offertes van erkende installateurs op deze pagina.

 

keuring mazoutketelWerking mazoutketels

De mazout in de tank wordt naar de brander, die zich in de mazoutketel bevindt, gepompt. De stookolie wordt vervolgens in kleine hoeveelheden verneveld en door een elektrische vonk in de brander zal de vernevelde brandstof ontvlammen.

De mazoutketel doet hierbij in feite dienst als warmtewisselaar; hij zorgt ervoor dat de warmte die vrijkomt door de verbranding overgebracht wordt naar het water, dat door het verwarmingscircuit zal circuleren.

Met het oog op een optimale verwarming zal de warmte van de rookgassen bij hoogrendement condensatieketels gerecupereerd worden, in plaats van dat ze verloren gaat via het rookkanaal.

 

Voor- en nadelen

Verwarmen met mazout brengt enkele voordelen met zich mee:

 • Tegenwoordig zijn de meeste mazoutketels hoogrendementsketels. De beste ketels halen een rendement van ongeveer 98%. Dit betekent dat je met mazout energiezuinig kan verwarmen. Je oude mazoutketel vervangen door een nieuw exemplaar kan je dus een serieuze besparing op je energiefactuur opleveren. Je kan deze hoogrendementsketels herkennen aan het Optimaz (Elite) -label.
 • Verwarmen met mazout is veilig. Huisbrandolie zal niet ontbranden onder 55 °C en onder normale omgevingsomstandigheden is er ook geen ontploffingsgevaar.
 • Je bent niet afhankelijk van een netwerk, dat vaak gepaard gaat met bijkomende kosten. Je kan zelf bepalen wanneer je je mazouttank laat bijvullen. Je houdt best de mazoutprijs in de gaten om op het interessantste moment de tank te laten bijvullen.

 

Er zijn echter ook enkele nadelen:

 • Je moet plaats voorzien voor de mazouttank, die boven- of ondergronds geplaatst kan worden. De tank moet ook af en toe gevuld worden.
 • De investering voor een mazoutketel ligt een pak hoger dan bij een gasketel.
 • Een mazoutketel moet jaarlijks gekeurd worden, terwijl het onderhoud van een gasketel slechts om de twee jaar moet plaatsvinden. Bovendien is het onderhoud van mazoutketels doorgaans iets duurder dan bij gasketels.
 • Verwarmen met aardgas is milieuvriendelijker dan verwarmen met mazout, al wordt er in de mazoutsector steeds gezocht naar oplossingen om milieuvriendelijkere types mazout te maken.

 

Ben je op zoek naar een professional voor de plaatsing van een verwarmingsketel die op mazout werkt? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij de aangesloten chauffagisten. Zo wordt prijzen vergelijken heel eenvoudig. Klik hier voor meer informatie.

 

mazoutketel

 

Keuring en onderhoud mazoutketel en -tank

Als je een mazoutketel hebt laten installeren, dan moet de tank eerst gecontroleerd worden voor je de verwarmingsinstallatie in gebruik gaat nemen. Daarna moet de mazouttank ook nog regelmatig gekeurd worden.

De frequentie en precieze procedure van de keuring hangen af van het volume van de mazouttank, de plaatsing (bovengronds of ondergronds) en de ligging (specifieke wetgeving voor reservoirs binnen en buiten waterwingebieden en beschermingszones). Meer info over de keuring van je mazoutketel vind je op deze pagina.

Uiteraard moet ook de mazoutketel zelf gecontroleerd en onderhouden worden om een goede werking van de installatie te verzekeren. Voor centrale verwarmingsinstallaties op mazout is een jaarlijks onderhoud verplicht. Hierbij worden onder meer de ketel, de verbranding en de afvoer gecontroleerd. Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkend technicus in vloeibare brandstof.

 

Mazoutketel prijs

De prijs van mazoutketels wordt onder meer bepaald door het vermogen en de gekozen materialen. De startprijs voor een lagetemperatuurketel op mazout met het Optimaz-label ligt rond 4000 euro. Voor een hoogrendement condensatieketel op mazout met het Optimaz Elite-label betaal je zo’n 7500 euro.

Ben je op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een mazoutketel? Via de offertepagina kan je prijzen op maat van jouw project aanvragen bij professionele chauffagisten. Deze offertedienst is gratis en vrijblijvend. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Offertes voor mazoutverwarming / mazouttank ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen