Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mazouttank verwijderen

Wanneer je een mazouttank niet meer gebruikt, ben je wettelijk verplicht deze te neutraliseren en indien mogelijk te verwijderen. Welke opties er bestaan en wat de prijs is voor het verwijderen van een mazouttank ontdek je hier. Prijzen op maat aanvragen kan onderaan de pagina.

 

mazouttank sanering Steeds meer mensen stappen over naar aardgas waardoor hun installatie met stookolie niet meer gebruikt wordt. Ook al is je mazouttank volledig leeg, dan nog zal je deze moeten laten saneren en in de meeste gevallen verwijderen door een erkend vakman. Doe je dit niet dan kunnen er na verloop van jaren bodemverontreinigingen ontstaan die kunnen oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. De prijs van deze grondreiniging zal volledig op jou vallen. Bij de verkoop van de woning wordt dan ook gevraagd naar het attest van de verwijdering van de mazouttank.

 

Vullen of verwijderen van een mazouttank?

Een mazouttank onschadelijk maken gebeurt altijd in twee stappen. De eerste stap is de tank inwendig reinigen (neutraliseren). Dit is verplicht door de overheid. Je krijgt een certificaat als bewijs. Als tweede stap kan je de tank verwijderen. Is het niet mogelijk om de tank te verwijderen omdat hij niet bereikbaar is, dan kan je ervoor opteren om de mazouttank te laten opvullen. Dit gebeurt met zand of een speciaal schuim. Het vullen zal vermijden dat er later grondverzakkingen gebeuren wanneer de tank gaat doorroesten.  Een overzicht:

 

Stap 1: mazouttank reinigen (neutraliseren)

Alvorens de mazouttank te verwijderen of op te vullen moet men deze eerst reinigen zodat alle schadelijke stoffen verdwenen zijn. Dit moet gebeuren door een erkende tanksaneringsfirma. Na de reiniging krijg je een certificaat dat afgeleverd moet worden bij de verkoop van je woning. De prijs van het reinigen van een mazouttank begint vanaf 550 euro. Door zelf het mangat vrij te maken kan je kosten uitsparen. Hoe meer slib er in de tank zit, hoe duurder het saneren.

 

Stap 2: verwijderen of opvullen van mazouttanks

Na de neutralisatie ben je wettelijk verplicht de tank te verwijderen. Wanneer er technische obstakels zijn zoals aanwezige nutsleidingen, bovengrondse constructies of stabiliteitsgevaar mag de mazouttank blijven zitten. Om te voorkomen dat hij instort moet de tank wel opgevuld worden. Dit kan gebeuren met zand maar nog beter is bioschuim. Dit weegt een pak minder zodat de tank alsnog verwijderd kan worden wanneer de situatie dit toelaat. Beslis je om de mazouttank te verwijderen dan kan je meteen van de situatie gebruikmaken om een regenput in de plaats te zetten.

 

mazouttank installatie

 

Prijs mazouttank verwijderen

Wanneer je van plan bent je mazouttank te laten verwijderen doe je er goed aan prijzen te vergelijken. Er zijn heel wat firma’s actief in deze sector met elk hun eigen prijsberekening. Voor het reinigen van een tank van 5000 liter mag je rekenen op een prijs tussen de 500 en 1000 euro. Je krijgt dan een certificaat die toelaat om de tank te verwijderen of op te vullen indien hij niet verwijderd kan worden.

De tank laten ophalen kost je afhankelijk van de bereikbaarheid tussen de 200 en 500 euro (exclusief graafwerk). Aangezien elke situatie anders is, doe je er zeker goed aan de firma’s ter plaatse laten komen om een prijs op te maken. Vrijblijvende offertes op maat kan je aanvragen verderop dit artikel.

 

 

Offertes voor mazoutverwarming / mazouttank ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen