Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mazoutbrander

Valt de brander van je mazoutketel soms uit of weigert hij te starten? In de meeste gevallen kan een erkende installateur je uit de nood helpen met een nieuwe mazoutbrander. Welke soorten stookoliebranders bestaan er? Wat zijn de prijzen van nieuwe mazoutbranders? En in welke gevallen kies je beter voor de volledige vervanging van je mazoutketel? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen nieuwe mazoutbrander
Soorten mazoutbranders
Prijs mazoutbrander
Mazoutbrander onderhoud
Alternatief: mazoutketel vervangen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe werkt een mazoutbrander?

Een mazoutbrander is een essentieel onderdeel van je mazoutketel. De brander creëert namelijk warmte uit de stookolie, zodat de mazoutketel die kan overzetten op je cv-water. Dat gaat als volgt:

  1. De mazoutbrander vergast of verstuift (in kleine druppeltjes) de stookolie die de mazoutpomp van je tank(s) naar je ketel pompt. Zo vergroot de brander van je mazoutketel het contactoppervlak tussen de lucht en de vernevelde brandstof.
  2. De mazoutbrander ontsteekt de vergaste of verstoven mazout met een elektrische vonk. Zo ontstaat de vlam om het water voor je centrale verwarming op te warmen.
  3. De mazoutbrander mengt de vernevelde brandstof en de lucht constant in de juiste verhouding om een optimale, continue verbranding te garanderen.

mazoutbrander

 

Voordelen nieuwe mazoutbrander

Stookoliebranders gaan gemiddeld 15 jaar mee en een mazoutketel ongeveer 30 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van het toestel. Doorgaans moet je dus minstens 1 keer je brander vervangen voor je een nieuwe verwarmingsketel laat plaatsen. Zo’n nieuwe mazoutbrander heeft vele voordelen:

  • Optimale energieprestatie: een nieuwe mazoutbrander zorgt voor een optimale verbranding van de mazout. Daardoor gebruikt de brander deze brandstof zo goed als volledig, wat een energiezuinige werking oplevert met een goed rendement.
  • Minder uitstoot van schadelijke stoffen: door die optimale verbranding dankzij de brander stoot je mazoutketel veel minder schadelijke stoffen uit: CO2, stikstofoxiden en -dioxiden, …
  • Vlotter onderhoud: nieuwe stookoliebranders zorgen voor veel minder roetvorming. Daardoor gaat het onderhoud van de brander zelf en ook van het rookkanaal veel vlotter. Verderop in dit artikel lees je meer over het mazoutbrander onderhoud.
  • Grotere veiligheid: met een nieuwe brander voor de mazoutketel ben je zeker van een volledige verbranding van de mazout. Daardoor is de kans op de vorming van koolstofmonoxide zo goed als onbestaande en heb je dus geen risico op koolstofmonoxidevergiftiging.

TIP: meer weten over de eigenschappen en troeven van de nieuwste generatie stookoliebranders? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Soorten mazoutbranders

Er zijn vandaag de dag verschillende soorten branders voor de mazoutketel op de markt en de technologie is de laatste jaren fel verbeterd. Je kan onder meer kiezen voor de volgende stookoliebranders:

 

1. Blauwe vlambrander

Deze brander voor de mazoutketel dankt zijn naam aan de zo goed als complete vergassing van de vernevelde mazout. Omdat de brander de stookolie volledig gebruikt, krijg je een typische blauwe vlam. Deze vlam heeft ook een lagere temperatuur, wat de vorming van stikstofoxiden tegengaat. Hoe ontstaat de volledige vergassing van de brandstof? De blauwe vlambrander werkt met een interne en externe recirculatie van de warme verbrandingsgassen. Zo is ook de vorming van roet en koolstofmonoxide (CO) zo goed als onbestaande.

 

2. Grijze vlambrander

Deze brander voor de mazoutketel staat ook bekend als de ‘Low-NOx-brander’. Met een speciale verbrandingstechniek zorgt deze brander namelijk voor een veel lagere uitstoot van stikstofoxiden (NOx). Hoe dat precies gaat? Door de lucht en de vernevelde mazout op een bepaalde manier te vermengen, ontstaat een grotere, geelblauwe vlam. De hete delen van die vlam hebben minder hoge piektemperaturen en dat beperkt de vorming van stikstofoxiden.

 

3. Gele vlambrander

De gele vlambrander is de klassieke uitvoering van de mazoutbrander. Deze brander voor de mazoutketel zorgt voor een minder optimale verbranding van de mazout dan de blauwe en de grijze vlambrander. Al is ook de technologie van dit type brander voor mazout de laatste jaren verbeterd. Vooral een correcte afstelling is bij dit model essentieel voor een zo goed mogelijk rendement en een zo laag mogelijke uitstoot van schadelijke stoffen als CO2, stikstofoxiden en -dioxiden, …

 

Welk soort brander voor de mazoutketel kies ik best?

Wil je een nieuwe mazoutbrander kopen? Doe dan zeker een beroep op een erkende installateur. Die kan je uitgebreid adviseren over de mogelijke modellen van stookoliebranders op maat van jouw mazoutketel. En daar stopt het niet… Een installateur werkt enkel met kwalitatieve branders en zorgt voor een correcte plaatsing en afstelling van je nieuwe mazoutbrander. Zo zit je weer goed voor jaren.

TIP: op zoek naar een erkende installateur actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat via onze offertepagina.

 

Prijs mazoutbrander

De kostprijs van een mazoutbrander hangt onder meer af van het soort brander (blauwe vlam, grijze vlam, …), de kwaliteit, het merk (Viessmann, Riello, Chappee, ACV, …), enz. Doorgaans mag je rekenen op een mazoutbrander prijs van gemiddeld 750 à 1.200 euro, incl. btw en excl. plaatsing. Hou rekening met extra kosten voor de installatie.

LET OP: zowel die plaatsingskosten als de prijzen van nieuwe mazoutbranders kunnen verschillen van installateur tot installateur. Kortom, wil je zeker zijn van een kwaliteitsvolle brander voor mazout op jouw maat tegen een correcte prijs? Vergelijk dan zeker voorstellen van verschillende installateurs actief in je buurt. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

brander mazoutketel

Mazoutbrander onderhoud

Bij mazoutketels met een vermogen vanaf 20 kilowatt (kW) is een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht. De meeste cv-ketels in woningen beschikken over dit vermogen. Bij dit onderhoud van de mazoutketel hoort ook een grondig mazoutbrander onderhoud. Een erkende ’technicus vloeibare brandstof’ voert daarbij onder meer de volgende stappen uit:

  • Mazoutbrander reinigen: de technicus reinigt de brander en zijn verschillende onderdelen (ventilator, ventilatorkast, branderhuis, …).
  • Mazoutbrander afstellen: een goede afstelling van de mazoutbrander is belangrijk voor een optimale verbranding van de stookolie. Een technicus zorgt ervoor dat de brander van je mazoutketel de vernevelde brandstof en de lucht met de juiste verhouding mengt.
  • Onderdelen vervangen (indien nodig): is de verstuiver van je mazoutbrander aan vervanging toe? Of vertoont de ventilator problemen? Een technicus zal tijdens het onderhoud ook nagaan of hij bepaalde onderdelen moet vervangen of niet.

BELANGRIJK: dit jaarlijkse onderhoud van de mazoutketel (en dus ook de brander) is essentieel voor een energiezuinige, veilige verwarmingsinstallatie met een optimaal rendement en een lange levensduur. Voor dit onderhoud mag je rekenen op een kostprijs van 150 à 250 euro, excl. btw. Je kan gratis offertes aanvragen bij erkende technici actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Alternatief: mazoutketel vervangen

In plaats van je mazoutbrander te vervangen, kan je ook je mazoutketel vervangen. Bv. als je mazoutketel al wat jaren op de teller heeft staan (ouder dan 15 jaar) en je wilt investeren in een verwarmingsketel met een hoger rendement. Je kan kiezen voor 1 van de volgende opties:

  • Condenserende mazoutketel: financieel is een condenserende mazoutketel een interessante keuze. Je moet geen leidingen vervangen, de mazouttank blijft staan, … Bovendien liggen je stookkosten met zo’n nieuwe mazoutketel lager dankzij het hoge rendement. Echter is het plaatsen van een nieuwe mazoutketel slecht voor het milieu en geldt daarom een strenge wetgeving. Zo’n cv-ketel plaatsen kan enkel als je een bestaande woning hebt zonder (mogelijke) aansluiting op het aardgasnet.
  • Gascondensatieketel: heb je een gasaansluiting in je straat? Dan kan je kiezen voor een gascondensatieketel. Die is iets goedkoper dan een condenserende mazoutketel en haalt een erg hoog rendement. Ook de plaatsing gaat snel, al moet een installateur wel de gasleiding binnentrekken.
  • Warmtepomp: heb je een energetische renovatie gepland (extra isolatie, vloerverwarming, …)? Dan is een warmtepomp een interessante optie ter vervanging van je oude mazoutketel. Dat vergt een grotere investering, maar je bent wel zeker van de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode. Een warmtepomp onttrekt namelijk gratis warmte aan een omgevingsbron (grondwater, de aardbodem of de buitenlucht).
  • Biomassaketel of elektrische cv-ketel: naast een condenserende gasketel of warmtepomp zijn ook een biomassaketel (pellets, houtsnippers, …) of een elektrische cv-ketel nog mogelijke alternatieven. Al zijn deze cv-ketels slechts interessant in welbepaalde omstandigheden.

TIP: is je volledige mazoutketel aan vervanging toe, maar twijfel je nog tussen verschillende alternatieven? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur. Die geeft je graag een helder overzicht van de verschillende mogelijkheden, afgestemd op jouw woning en wensen. Je kan gratis voorstellen bij erkende installateurs actief in je buurt aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor mazoutverwarming / mazouttank ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen