Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gasverwarming

Heel wat gezinnen kiezen ervoor om hun woning te verwarmen met aardgas. Logisch, want gasverwarming is een zuinige, relatief goedkope en onderhoudsvriendelijke optie. Bovendien kan je aardgas eenvoudig combineren met hernieuwbare energie. Is verwarming op gas nog interessant? Zullen we er ooit van moeten afstappen? Hoeveel kost het? … Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar: kostprijs en onderdelen installatieEfficiënt verwarmen op gasAlternatievenPropaan/butaan/aardgas

 

Hoeveel kost gasverwarming?

Om een goed inzicht te krijgen over de mogelijkheden en prijzen van gasverwarming is het belangrijk zowel rekening te houden met de kostprijs van de installatie, kosten van het onderhoud en de gemiddelde prijzen van aardgas.

 

1. Prijs van de installatie:

Een verwarmingsinstallatie op gas bestaat uit 2 grote onderdelen: de gasketel die gas omzet naar warm water en de verwarmingselementen die warmte afgeven in de ruimte:

 

 • Gasketel: tussen de 1.450 en 4.200 euro

  De prijs van een gasketel wordt bepaald door het gewenste vermogen, complexiteit van de regelingen en optionele domotica. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen de € 1.450 en 4.200, inclusief btw en exclusief plaatsing. Reken voor de plaatsing op een extra kost van € 700 à 1.200, afhankelijk van de complexiteit van de klus en eventuele aanpassingen die moeten gebeuren. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

 • Verwarmingstoestellen: vanaf 100 euro…

  Op gebied van warmteafgifte kan je net zoals bij mazout kiezen voor radiatoren, vloerverwarming of convectoren. Ook hier zal de kostprijs afhangen van het benodigde vermogen, aantal ruimtes en esthetische voorkeuren. Schattingen of vaste prijzen per stuk geven is onbegonnen werk omdat er teveel variabelen zijn. Voor een gemiddelde woning van 150 vierkante meter moet je rekenen op een materiaalkost van 3500 à 5000 euro. Voor de plaatsing inclusief toebehoren en leidingen zal hier nog 1500 à 3000 euro bij komen. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

Wat is de totale kostprijs voor een gemiddelde woning?

Voor een complete cv-installatie op gas mag je rekenen op een prijs tussen de 8.000 en 13.500 euro. Individuele keuzes en eigenschappen van het gebouw kunnen een grote invloed hebben. Benieuwd naar de beste oplossing en prijs voor jouw situatie? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend tot 3 verschillende offertes aanvragen bij erkende gas installateurs die actief zijn in jouw regio. Klik hier voor meer informatie.

 

2. Prijs van een onderhoud en keuring:

Voor centrale stooktoestellen op aardgas, butaan of propaan met een vermogen vanaf 20 kW geldt een verplicht tweejaarlijks onderhoud. Het onderhoud van een gasketel moet uitgevoerd worden door een erkend ’technicus gasvormige brandstof’. Achteraf bezorgt deze je een reinigingsattest en verbrandingsattest dat dient als bewijs van het onderhoud.

Reken voor een onderhoudsbeurt op een gemiddelde prijs van € 100 à 170 (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat voor een onderhoud van jouw gasketel via de offertepagina.

 

3. Prijs van gas

Een aardgasfactuur bestaat uit 3 onderdelen:

 • Energieprijs (prijs/kWh): de prijs van aardgas kan schommelen afhankelijk van jouw woonplaats, verbruik en energieleverancier.
 • Netwerkkosten: de tarieven voor distributie en transport.
 • Heffingen: het gaat hierbij bijvoorbeeld om de btw, energiebijdrage en federale bijdrage. Deze heffingen staan los van de aardgasleverancier.

Prijsvoorbeeld: de samenstelling van de aardgasfactuur van een gezin met een jaarlijks verbruik van 23.260 kWh ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

 • Energiekost: € 729,13
 • Transportnettarieven: € 35,59
 • Distributienettarieven: € 259,97
 • Heffingen: € 37,45
 • Btw: € 220,06
 • Totale prijs voor verwarming op aardgas = € 1.282,20 per jaar

 

Vast vs. variabel tarief

In tegenstelling tot mazout, kan je aardgas niet opslaan en aankopen wanneer de prijzen laag staan. Wel kan je kiezen voor een vast of variabel tarief voor aardgas. Bij een vast tarief betaal je een vaste prijs voor aardgas gedurende de volledige looptijd van jouw contract. Dat geeft je meer zekerheid en zorgt ervoor dat je jouw facturen eenvoudiger kan vergelijken. Bij een variabel tarief verandert de prijs regelmatig omdat het de evolutie van de marktprijzen volgt.

 

 

Efficiënt verwarmen op gas

Het is vanzelfsprekend dat je op de meest efficiënte manier wil verwarmen. Enkele tips die je daarbij kunnen helpen:

 

1. Vervang je oude ketel door een gascondensatieketel

Heeft je huidige gasketel al heel wat jaren op de teller staan? Dan kan je deze beter vervangen door een nieuw exemplaar.

Wil je een nieuwe gasketel, dan kies je best voor een gascondensatieketel. Deze recupereert de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen. Bij een gewone gasketel gaat die warmte verloren. De lagere uitstoot, het hoog rendement en laag verbruik zijn goed voor je portemonnee én het milieu.

 

2. Combineer je gasverwarming met hernieuwbare energie

Verwarming op aardgas kan je eenvoudig combineren met hernieuwbare energie. Enkele voorbeelden:

 • Zonneboiler: combineer je gascondensatieketel met een zonneboiler en zonnecollectoren.
 • Gaswarmtepomp: naast de klassieke warmtepompen op elektriciteit zijn er ook warmtepompen op aardgas. Hierbij is het niet de elektrische compressor maar wel de gasbrander die de druk in het systeem verhoogt om de temperatuur te doen stijgen. Dat werkt veel efficiënter.
 • Hybride systeem: dit is de combinatie van een gascondensatieketel met een warmtepomp. Op momenten dat de warmtepomp niet kan voldoen aan de warmtevraag springt de condensatieketel in. Een hybride systeem evalueert zelf constant beide systemen en schakelt over naar de meest efficiënte optie van dat moment.
 • Brandstofcel: dit is de combinatie van een gascondensatieketel met een brandstofcelmodule. Een brandstofcel-verwarmingstoestel kan gelijktijdig warmte en elektriciteit opwekken en verbruikt daarbij tot 40% minder energie t.o.v. de gewone gascondensatietechniek. De bij de stroomproductie opgewekte warmte wordt gebruikt voor de verwarming en het sanitair warm water. Volstaat de warmte die de brandstofcel produceerde niet, dan springt de geïntegreeerde gascondensatieketel in. Dit systeem is vooral interessant voor een- of tweegezinswoningen.

 

Tip: Vraag raad bij een erkend technicus

Benieuwd of het interessant is om je huidige gasketel te vervangen of jouw verwarming op aardgas te combineren met hernieuwbare energie? Dan laat je je best adviseren door een erkend verwarmingsexpert. Deze kan je adviseren over welke verwarmingsmethode het meest geschikt is voor jouw wensen en noden. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen uit jouw buurt via de offertepagina.

 

Alternatieven voor verwarming op gas

De Vlaamse regering nam reeds enkele beslissingen om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Een van de beslissingen was dat nieuwe verkavelingen, appartementsgebouwen en groepswoningbouwprojecten geen aansluiting meer krijgen op aardgas.

In andere nieuwe gebouwen, bij ingrijpende energetische renovaties of ter vervanging va een stookolieketel mag je wel nog een aardgasketel plaatsen als er een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

 

Verwarming op mazout

In bestaande gebouwen is het niet meer toegelaten om nog een stookolieketel te plaatsen als in je straat een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Bij nieuwbouw of in gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan, mag je geen stookolieketels meer plaatsen, zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

Een vervanging van je oude verwarmingsketel is niet verplicht. Een bestaande mazoutketel mag je dus wel nog verder blijven gebruiken en onderhouden. Meer info over verwarmen op mazout vind je hier.

 

verwarming mazout

 

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt zo’n 2/3 van de opgewekte warmte uit de omgeving (water, lucht, bodem). Naast verwarming levert een warmtepomp ook sanitair warm water. Ze zijn duurder in aankoop dan een aardgas- of mazoutketel en renderen enkel bij goed geïsoleerde woningen. Ze werken best in combinatie met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Radiatoren zijn bij de meeste type warmtepompen niet mogelijk.

Warmtepompen verbruiken ook elektriciteit. Een combinatie met zonnepanelen is daarom een slimme keuze. Meer info over de soorten warmtepompen en hun bijhorende prijzen vind je hier.

 

CV pelletketel

Bij pellets ben je niet afhankelijk van een netwerkbeheerder. Deze installatie is gelijkaardig aan een installatie op aardgas. Doordat het werkingsprincipe hetzelfde is, kan je een gasketel vrij eenvoudig vervangen door een pelletketel zonder dat je de leidingen moet aanpassen. Hou er wel rekening mee dat je de pellets ergens moet kunnen opslaan.

Het prijskaartje van een cv pelletketel ligt aan de vrij hoge kant. De ketel alleen kost al snel 5000 euro. Inclusief opslagsilo, buffervat en pompgroep kan dit oplopen tot 10 à 15.000 euro. Meer info over verwarming op pellets vind je hier.

 

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming was lange tijd minder populair vanwege de hoge kostprijs van elektriciteit. Nu de mogelijkheid bestaat om zelf energie op te wekken met zonnepanelen kan het echter opnieuw interessant zijn om te kiezen voor elektrische verwarming. Meer info over de mogelijkheden en prijzen van elektrische verwarming vind je in dit artikel.

 

gasverwarming

 

Propaan en butaan vs. aardgas

Verwarmen met gas kan op 3 manieren: met aardgas, propaan of butaan. Aardgas is zonder twijfel het populairst. Toch is er niet overal een aansluiting op het distributienet mogelijk. In dat geval kan verwarmen via propaan of butaan als alternatief dienen.

Propaan- en butaangas worden opgeslagen en vervoerd in vloeibare vorm en omgezet in gas als ze gebruikt worden als brandstof.

 • Butaan: butaangas is niet bruikbaar bij temperaturen onder het vriespunt. Het wordt daarom nog zelden als bron voor verwarming gebruikt, tenzij het voor binnenhuisactiviteiten is.
 • Propaan: propaangas is beter geschikt voor gebruik voor de centrale verwarming. Het is wel bestand tegen temperaturen onder het vriespunt en wordt daarom buiten opgeslagen in een speciale gastank.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs