Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gasketel vervangen

Is je gasketel intussen al meer dan 15 jaar oud? Dan daalt het rendement onvermijdelijk, met tot wel 30% hogere stookkosten tot gevolg. Bovendien stijgt ook de kans op defecten en hogere herstellingskosten. Kortom, je hoeft niet te wachten tot je gasketel het begeeft om die te laten vervangen. In dit artikel vind je een overzicht van de meest geschikte alternatieven voor gasketels, hun eigenschappen en prijzen!

Ga snel naar:
OPTIE 1: warmtepomp
OPTIE 2: hybride cv-ketel
OPTIE 3: pelletketel
OPTIE 4: elektrische ketel
CONCLUSIE: hoe best mijn gasketel vervangen?

Ontvang gratis advies op maat!

 

 

Waarom kan ik best mijn gasketel vervangen?

Plan je een energetische renovatie van je woning? Of past je huidige gasketel niet langer bij je energiebehoeftes? Er zijn verschillende goede redenen om je gas ketel te vervangen. Zo’n nieuwe cv-ketel of volledige cv-installatie heeft enkel grote voordelen:

 • Lagere energiefactuur: met een alternatief voor je gasketel verwarm je je woning sowieso veel energiezuiniger en moet je dus minder stoken. Zeker met de grote schommelingen in de energieprijzen is die efficiëntie essentieel. Zo verdien je je investering op termijn ook terug.
 • Toekomstbestendige investering: bij nieuwbouw geldt vanaf 2025 een algemeen verbod op aardgasaansluitingen. Ook voor bestaande woningen is het de bedoeling om op termijn geen fossiele brandstoffen als gas en stookolie meer te gebruiken. Kortom, je gas ketel vervangen door een duurzaam alternatief is een ideale investering met het oog op de toekomst.
 • Geen defecten of storingen meer: in de winter wil je uiteraard niet in de kou komen te zitten door een defect. En met een oude cv-ketel stijgt dat risico jaar na jaar. Door je cv-ketel te vervangen, investeer je dus ook in je gemoedsrust.
 • Premies & financiële voordelen: om je gasketel te vervangen, zijn er verschillende premies. Denk maar aan de Mijn VerbouwPremie, de EPC-label premie, … Zo kan je de kosten van je investering al flink drukken en blijft zo’n energetische renovatie betaalbaar.

Hoe maak ik de juiste keuze? Simpel, door adviezen en prijzen te vergelijken van meerdere erkende cv-installateurs in je buurt. Kom vrijblijvend in contact met gecertificeerde verwarmingsinstallateurs!

 

1. Gasketel vervangen door warmtepomp

gasketel vervangen door warmtepomp

Je gasketel vervangen door een warmtepomp is de meest voor de hand liggende keuze. Dit is namelijk de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode. Logischerwijs zijn warmtepompen ook de technologie die de Vlaamse overheid in de toekomst wil gaan stimuleren en ondersteunen. Afhankelijk van je situatie kan je kiezen voor 1 van de volgende 2 types volledig elektrische warmtepompen:

 • Geothermische warmtepomp: deze warmtepompen halen hun energie uit de aardwarmte. Aangezien die aardwarmte heel constant is, halen deze systemen het hoogst mogelijke rendement. Let op: de plaatsing is erg arbeidsintensief. Daarom zijn zulke warmtepompen in eerste instantie geschikt voor nieuwbouw.
 • Lucht warmtepomp: deze systemen onttrekken warmte aan de buitenlucht. Die warmte kan zo’n buitenunit afgeven aan je cv-water (lucht-water) of via een binnenunit aan de lucht in je woning (lucht-lucht). Deze warmtepompen zijn goedkoper dan geothermische systemen, maar het rendement ligt ook iets lager. Dat komt uiteraard door de sterk wisselende temperatuur van de buitenlucht.

 

Een warmtepomp is een goede keuze als…

 • je woning goed geïsoleerd is.
 • je beschikt over vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, …
 • je wil kiezen voor de meest milieuvriendelijke cv-installatie.
 • je beschikt over zonnepanelen om de stroomkosten (deels) op te  vangen.

 

Hoeveel kost een warmtepomp gemiddeld?

De kosten om je gasketel te laten vervangen door een warmtepomp hangen vooral af van het type warmtepomp, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Een kort overzicht:

Type warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Geothermische warmtepomp€ 10.000 à 24.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 euro à 8.000

Een precieze prijs voor jouw warmtepomp? Vergelijk dan zeker de prijsvoorstellen van meerdere erkende installateurs in je buurt. Zo krijg je niet alleen een zicht op die totaalprijzen, maar ook op hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 


2. Gasketel vervangen door hybride cv-ketel

gasketel vervangen

Je hoeft niet noodzakelijk te kiezen tussen een warmtepomp of een gascondensatieketel. Je kan beide systemen ook combineren met een hybride cv-ketel. Deze slimme cv-ketel koppelt een lucht-water warmtepomp aan een gascondensatieketel en kiest op elk moment de meest voordelige energiebron:

 • Verwarmen met de warmtepomp: op de meeste momenten verwarm je met de lucht-water warmtepomp. Die haalt tot 80% van zijn energie uit de buitenlucht en voor 20% uit elektriciteit. Logisch dus dat de stookkosten met de warmtepomp het laagst zijn.
 • Verwarmen met de gascondensatieketel: vriest het buiten? Of is de warmtevraag op een bepaald moment erg groot? Dan kan de gascondensatieketel ook bijspringen om je woning en eventueel ook je sanitair water te verwarmen.

 

Een hybride cv-ketel is een goede keuze als…

 • je je huidige radiatoren niet wil vervangen.
 • je woning (nog) niet optimaal geïsoleerd is.
 • je breekwerken wil vermijden tijdens de renovatie.
 • je het budget niet hebt voor een volledig elektrische warmtepomp.
 • je zonnepanelen hebt om de stroomkosten te compenseren.

 

Hoeveel kost een hybride cv-ketel gemiddeld?

De prijs van een hybride cv-ketel hangt vooral af van het vereiste vermogen, het merk, … Gemiddeld mag je rekenen op 5.000 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Gaat het om een volledige verwarmingsinstallatie (incl. verwarmingstoestellen)? Dan kom je eerder uit op een richtprijs van 11.000 à 15.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

TIP: de kosten voor een hybride cv-ketel kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Vraag dus zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij experts in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


3. Gasketel vervangen door pelletketel

gasketel vervangen door pelletketel

Een andere vorm van hernieuwbare energie zijn pellets en hout(snippers). Ook je gasketel vervangen door een pelletketel is dus een mogelijkheid. Let op, zo’n ketel is niet hetzelfde als een pelletkachel. Bij een pelletketel gaat het om een vorm van centrale verwarming. Daarbij werkt de ketel volledig automatisch en regelt die zelf de aanvoer van de pellets uit de opslagruimte.

 

Een pelletketel is een goede keuze als…

 • je genoeg plaats hebt voor de opslag van de pellets.
 • je voldoende budget hebt voor dit duurdere type ketel.
 • je niet wil afhangen van fossiele brandstoffen en hun prijspieken.
 • je je huidige radiatoren en leidingen wil behouden.

 

Hoeveel kost een pelletketel gemiddeld?

Een pelletketel kost behoorlijk meer dan een condensatieketel op gas of mazout. Ga je voor een ketel met een automatisch aanvulsysteem? Dan mag je rekenen op gemiddeld 15.000 à 20.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Die hogere kostprijs kan je wel terugverdienen door de lagere prijs van pellets in vergelijking met gas of mazout.

Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag dan zeker de totaalprijzen aan voor een pelletketel bij meerdere gespecialiseerde installateurs. Zo krijg je ook een goed beeld van de mogelijkheden, de verschillende merken van pelletketels, … Start je aanvraag hier!

 


4. Gasketel vervangen door elektrische ketel

gasketel vervangen door elektrische ketel

Net als een warmtepomp verbruikt een elektrische cv-ketel stroom, maar de werking is compleet anders. In tegenstelling tot een warmtepomp onttrekt dit systeem namelijk geen warmte aan een omgevingsbron. In de plaats is het een elektrisch verwarmingselement dat het cv-water opwarmt, waarna een circulatiepomp dat water naar de radiatoren stuwt.

 

Een elektrische cv-ketel is een goede keuze als…

 • je een optimaal geïsoleerde woning hebt.
 • het om een kleinere oppervlakte gaat (bv. appartement).
 • je zonnepanelen hebt om je stroomkosten te beperken.
 • je budget aan de beperkte kant is.
 • je een oplossing zoekt die snel te plaatsen is en weinig onderhoud vergt.

 

Hoeveel kost een elektrische cv-ketel gemiddeld?

Als alternatief voor een gasketel is een elektrische cv-ketel duidelijk de meest budgetvriendelijke optie. Hou er wel rekening mee dat zo’n ketel tot 5 keer meer energie verbruikt dan een warmtepomp. Voor een model dat je woning én je sanitair water opwarmt betaal je 4.000 à 6.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

Interesse in een elektrische cv-ketel? Laat je dan eerst grondig adviseren door een cv-installateur. Die analyseert jouw situatie en bekijkt of dit type ketel aangewezen is voor jouw woning. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: hoe best mijn gasketel vervangen?

Wil je je gasketel vervangen en zeker zijn van de juiste keuze? Dan ga je best niet over één nacht ijs. Elke situatie is namelijk anders en niet elk alternatief voor een gasketel is geschikt voor elk huishouden. Samen met je cv-installateur bespreek je best de volgende sleutelfactoren:

 • Type renovatie: de beste keuze hangt sterk af van je renovatieplannen. Wil je bv. enkel je ketel vervangen en je leidingen, radiatoren, … behouden? Dan is een hybride cv-ketel een interessante optie. Heb je echter een grondige energetische renovatie voor ogen (met bv. vloerverwarming)? Dan laat je beter een warmtepomp plaatsen.
 • Budget: ook je beschikbare budget speelt natuurlijk een rol bij de vervanging van je gasketel. Zo zijn lucht-water warmtepompen of pelletketels flink duurder dan bv. een lucht-lucht warmtepomp. Die laatste is dan weer enkel geschikt als hoofdverwarming in kleinere en goed geïsoleerde woningen.
 • Andere geplande werkzaamheden: wil je je woning ook verder na-isoleren? Wil je je vloer volledig renoveren? Dergelijke andere werkzaamheden kunnen ook de keuze voor je nieuwe verwarmingsketel beïnvloeden. Hoe beter je woning bv. geïsoleerd is, hoe interessanter een warmtepomp wordt.
 • Warmtebehoefte: laat de warmtebehoefte van je woning eerst grondig analyseren door een cv-installateur. In sommige gevallen zal een warmtepomp bv. de gevraagde warmte misschien niet kunnen leveren en kies je beter een hybride cv-ketel. Bij dit type ketel kan de gascondensatieketel namelijk nog bijspringen indien nodig.
 • Vermogen van je ketel: je moet het vermogen van je nieuwe verwarmingsketel nauwgezet afstemmen op de isolatiewaarde van je woning, de grootte van je huishouden, de afmetingen van de ruimtes, … Ga dus zeker na welke alternatieven voor een gasketel het vereiste vermogen hebben om jouw woning optimaal te kunnen verwarmen.

 

Vergelijken loont: contacteer meerdere cv-installateurs in je buurt!

Wil je zeker zijn van de juiste keuze tegen een correcte prijs? Vraag dan meerdere voorstellen aan bij cv-installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een goed overzicht van de mogelijke alternatieven voor een gasketel. Zo’n specialist geeft je trouwens niet alleen advies op maat, maar zorgt ook voor een correcte plaatsing, onderhoud, … van je nieuwe verwarmingsketel.

BELANGRIJK: via het onderstaande offerteformulier kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere verwarmingsinstallateurs actief in je buurt:

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs