Welke brandstof/energiebron voor de verwarming?
Als je een nieuwe woning bouwt of jouw huidige ketel vervangen moet worden, zijn er verschillende mogelijkheden voor de verwarming. De belangrijkste keuze die je moet maken is op welke energiebron het verwarmingssysteem moet werken. We maken een onderscheid tussen aardgas, mazout of stookolie, elektriciteit, hout/pellets en duurzame energie.
Energiebron | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Aardgas | + Geen opslag nodig + Goedkoper dan stookolieketel | - Aansluiting is niet overal mogelijk - Schommelende aardgasprijzen - Fossiele brandstof |
Mazout | + Onafhankelijkheid van de netwerkbeheerder + Je koopt mazout aan als de prijzen laag staan + Overal toepasbaar | - Opslagvat noodzakelijk - Fossiele brandstof |
Elektriciteit | + Makkelijk te installeren + Geen afvoerbuis nodig + Geen fossiele brandstof | - Duurder in vgl. met andere brandstoffen - Vooral interessant i.c.m. bvb zonnepanelen |
Hout/pellets | + Goedkope energiebron + Geen fossiele brandstof | - Hoge installatiekost - Opslagplaats noodzakelijk |
Duurzame energie | + Ecologisch + Laag energieverbruik | - Hoge installatiekost |
1. Aardgas
Aardgas is, samen met mazout, de populairste energiebron om je huis te verwarmen. Het is een fossiele brandstof en daardoor niet echt milieuvriendelijk. Toch heeft aardgasverwarming een relatief lage CO2 uitstoot en is het makkelijk te combineren is met hernieuwbare energie oplossingen zoals een zonneboiler of warmtepomp.
In tegenstelling tot bij mazout, hoef je voor aardgas geen ruimte en extra kosten te voorzien voor een opslagvat. Het wordt rechtstreeks aangeleverd via het distributienet. Let op, er is niet overal een aansluiting op het aardgasnet mogelijk.
Doorgaans is een gasketel goedkoper dan een stookolieketel. Wel schommelen de prijzen van aardgas omdat ze de evolutie van de marktprijzen volgen. De gasprijs die je betaalt hangt ook af van jouw verbruik, energieleverancier, woonplaats, …
⇒ Lees hier meer over verwarming op aardgas.
2. Mazout/stookolie
Mazout of stookolie is, net zoals gas, een fossiele brandstof. Uit recent onderzoek is gebleken dat ongeveer 40% van broeikasgasemissies voor woningverwarming in Vlaanderen afkomstig is van het gebruik van stookolieketels. En dat voor maar 16% van alle Vlaamse woningen.
Daarom heeft de overheid besloten om strengere regels te hanteren voor nieuwe stookolieketels. Alleen voor bestaande woningen waar géén aansluiting op het aardgasnet mogelijk is, blijft het plaatsen van een mazoutketel toegestaan. Voor nieuwbouwwoningen zijn mazoutketels compleet verboden.
⇒ Lees hier meer over verwarming op mazout.
3. Elektriciteit
Elektrische verwarming via accumulatoren, elektrische radiatoren, elektrische vloerverwarming, … heeft zeker enkele interessante voordelen. Je gebruikt geen fossiele brandstof, het is veilig, makkelijk te installeren, heeft geen afvoerbuis nodig, kan radiatoren en vloeren snel verwarmen, … Toch is deze verwarmingsmethode niet erg populair omwille van de hoge kostprijs van elektriciteit.
Met de opkomst van milieuvriendelijke alternatieven waardoor elektriciteit steeds groener wordt, wint elektrische verwarming toch terug aan populariteit.
Naast windmolens en warmtepompen, zijn zonnepanelen daarvan het bekendste voorbeeld. Deze worden op het dak geplaatst en zetten zon om in elektriciteit voor gebruik in de woning. Met zonnepanelen kan je met andere woorden zelf energie opwekken.
⇒ Lees hier meer over elektrische verwarming.
4. Hout/pellets
Een biomassaketel werkt op dezelfde manier als een ketel op mazout of gas. Alleen gebruikt het geen fossiele brandstof, maar wel biobrandstof zoals houtpellets, houtsnippers of stukhout.
Pellets worden het vaakst gebruikt. We spreken in dat geval van een pelletketel. Pellets zijn splinters, zaagsel en houtresten die samengeperst worden tot kleine korrels.
Op vlak van aankoop en installatiekosten zijn pelletketels veel duurder dan stookolie- of gasketels. De prijs van de pellets zelf is wel veel goedkoper dan de kosten voor mazout of gas.
Hou er ook rekening mee dat je de pellets ergens moet kunnen opslaan. Doordat je ze kan opslaan ben je wel, net zoals bij verwarming op mazout, onafhankelijk van de netwerkbeheerder.
⇒ Lees hier meer over verwarming op biobrandstof.
5. Duurzame energie
Met de strenger wordende eisen op vlak van milieu en het terugdringen van fossiele brandstoffen, wordt ecologisch verwarmen steeds belangrijker. Er zijn verschillende manieren om zelf duurzame energie op te wekken of te verbruiken.
Via zonne-energie bijvoorbeeld, waarbij je de warmte van zon omzet naar elektriciteit (via zonnepanelen) of warm water (via een zonneboiler).
Je kan ook duurzaam verwarmen via geothermie (aardwarmte). Dat kan met een geothermische warmtepomp die zijn warmte uit de grond haalt.
Ook de wind of omgevingslucht kan via de installatie van een luchtwarmtepomp perfect dienst doen als energiebron.
⇒ Lees hier meer over duurzame energie.
Conclusie: wat is de beste keuze?
Zoals je kan lezen zijn er heel wat mogelijkheden om jouw woning te verwarmen en de keuze ligt niet altijd voor de hand. Elke energiebron heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bij je keuze voor een bepaalde verwarmingsoplossing hou je best rekening met een aantal factoren.
Zo zal je verbruik en beschikbaar budget bijvoorbeeld een grote rol spelen in je keuze. Denk bij je berekeningen niet alleen aan de kosten voor de installatie, maar ook aan de onderhoudskosten en de prijsevolutie van de energiebron zelf.
Hou ook rekening met de praktische kant. Is een aansluiting op het gasnet mogelijk? Heb je plaats om pellets te stockeren? Is er al een mazouttank aanwezig?
Ook het onderhoud en gebruiksgemak spelen een rol. Ben je bereid om met zakken pellets te sleuren of de mazoutvoorraad te laten bijvullen? Of lijkt een aansluiting op het aardgasnet je makkelijker? Gasketels moeten bijvoorbeeld ook 2 maal per jaar van een onderhoud voorzien worden. Bij mazoutketels is dat maar 1 keer per jaar.
Tenslotte zijn er ook de milieuoverwegingen. Op het vlak van milieu en rendement zijn warmtepompen erg interessants, maar daarbij is de installatiekost dan wel hoog.
Tip: Schakel een vakman in. Deze kan je door zijn kennis en ervaring precies adviseren over de verwarmingsmethode die het best past bij jouw wensen en situatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende verwarmingsspecialisten via onderstaand formulier.