Houtkachel op centrale verwarming
Haarden en kachels zorgen in eerste instantie voor een gezellige warmte in jouw woonkamer. Daarnaast kunnen ze echter ook fungeren als de kern van de warmteproductie in jouw woning of kunnen ze instaan voor het afleveren van warm water in jouw sanitaire ruimtes. Een houtkachel op centrale verwarming is niet alleen een pak goedkoper maar ook veel milieuvriendelijker, aangezien de geproduceerde warmte optimaal benut wordt.
Werking van cv-haarden en houtkachels op cv-installaties
CV-haarden zijn kachels of inbouwhaarden aangedreven door hout of pellets die rechtstreeks op de centrale verwarming worden aangesloten. Terwijl een gewone haard hoofdzakelijk bedoeld is voor de verwarming van één bepaalde ruimte, verwarmt een CV-haard jouw ganse woning.
Door de aansluiting op de waterleiding zorgt een CV-haard via een warmtewisselaar voor de voorverwarming van het water in jouw badkamer en keuken.
Centrale verwarming op hout kan zowel in nieuwbouw- als in renovatieprojecten worden voorzien. Als bij renovatie de CV-haard in een bestaande haardopening wordt geplaatst, moet er vanzelfsprekend wel nog een verbinding worden gemaakt tussen de haard zelf en de cv-ketel.
In principe heb je geen CV-ketel nodig, maar dan moet je wel altijd de haard doen branden als je de radiatoren wil aansturen of als je warm water wil hebben. Er bestaan ook cv-ketels die op hout werken die je niet handmatig moet aanvullen. Op bovenstaand schema zie je de werking van een cv-haard. (bron: DDG.be)
Welke voordelen biedt een houtkachel op centrale verwarming?
Omdat CV-haarden hogere temperaturen aankunnen dan traditionele haarden en kachels, kunnen ze worden ingeschakeld voor de bijverwarming van de volledige woning. De meeste CV-haarden bereiken een maximaal vermogen van 70 kW, genoeg voor de verwarming van een villa. Enkele technische elementen van de haard zorgen ervoor dat de warmte gelijk en optimaal over jouw woning wordt verdeeld. Zo zal de woonkamer bijvoorbeeld nooit te warm worden terwijl de kamer daarnaast nog koud aanvoelt.
Zelfde comfort als traditionele verwarming
Dankzij de steeds betere isolatie van woningen en het systeem van voorverwarming, heeft de CV-haard steeds minder warmte nodig om de woning op temperatuur te krijgen. Het energieverbruik daalt hierdoor, terwijl de woning en jouw water even snel worden opgewarmd. Het lager verbruik zorgt ontegensprekelijk voor een gevoelige daling van jouw energiefactuur.
Combineerbaar
CV-haarden kunnen bovendien gecombineerd worden met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. In de winter voldoen zonnepanelen alleen vaak niet door een tekort aan zonne-uren. Net dan kan een CV-haard hulp bieden. De haarden voldoen trouwens aan alle ecologische voorwaarden. Op die manier draag je ook jouw steentje bij aan het milieu.
Sfeer en gezelligheid
Een CV-haard creëert een ultiem gevoel van gezelligheid in jouw woning. Niets is zo fascinerend als een knetterend vuur.
Nadelen cv-houtkachel
Een CV-haard is duurder dan een klassieke haard of kachel. De kostprijs hangt af van het model en het vermogen dat je wenst. De kleinste en minst krachtige varianten zijn reeds verkrijgbaar vanaf 700 euro. Hou er bovendien rekening mee dat je in sommige gevallen nog aansluitingen moet maken met het reeds bestaande verwarmingscircuit.
Onderhoud
Deze haarden vergen ook wat onderhoud. De warmtewisselaar van de CV-haard geraakt na een tijdje vervuild waardoor de afgifte van warmte minder snel en minder efficiënt verloopt. Om dit te voorkomen kun je de wisselaar om de 3 à 4 maanden schoonmaken met een harde borstel. In Vlaanderen is het verplicht om ze jaarlijks te onderhouden. (En ook als huurder heb je die verplichting.)
Conclusie
CV-haarden combineren de voordelen van klassieke haarden en CV-installaties. De gezelligheid blijft, en tegelijkertijd bespaar je energie. De installatie van een cv-houtkachel valt daarom zeker te overwegen. Qua design heb je keuze uit heel wat stijlen. Er bestaan ook heel wat variaties naargelang de werking. Zo kan je naast een traditionele houtkachel ook kiezen voor een speksteenkachel, een pelletkachel of een cv-houtkachel die hout en pellets combineert. Je kunt de installatie laten uitvoeren door een professional of je kunt dit zelf doen. Wanneer je de cv-houtkachel zelf wil plaatsen volg je de voorschriften best nauwkeurig op zodat er geen problemen zijn mocht je je ooit willen beroepen op de garantie.