Hoogrendementsketel prijs & info
De hoog rendementsketel werkt op aardgas of mazout (stookolie) en heeft een hoger rendement dan de standaard gasketel. De prijs van hoog rendementsketels is budgetvriendelijk en snel terugverdiend door het lager verbruik. Je kan dit type ketel ook terugvinden onder de naam lage temperatuurketel.
Werking hoogrendementsketel
Het hoger rendement van een HR-ketel wordt verkregen door het koude retourwater in de warmtewisselaar voor te verwarmen met de rookgassen. Zo zal een deel van de warmtedamp condenseren en daarbij warmte overdragen.
Deze warmterecuperatie zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat en dat er dus een beter rendement behaald wordt met dezelfde hoeveelheid brandstof. Hoogrendementsketels treden ook pas in werking wanneer er effectief vraag is naar warmte. In tegenstelling tot oudere ketels moet het water dus niet op een constante temperatuur gehouden worden.
Soorten hoogrendementsketels – labels
Ook onder de HR-ketels op aardgas bestaan heel wat verschillen. Zo heb je standaard HR-ketels, HR+-ketels en tenslotte de hoog rendementsketel met het HR TOP-label. Deze laatste behoort tot de meest zuinige toestellen en is voornamelijk gekend als de condensatieketel. Het rendement van een condenserende gasketel met HR-top label bedraagt tenminste 107%. Ben je op zoek naar een ketel op stookolie, dan moet je letten op het Optimaz-label voor gewone hoogrendementsketels en Optimaz Elite voor condensatieketels.
Welke hoogrendementsketel het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van het volume en mate van isolatie. Wanneer je een offerte aanvraagt bij een erkend technicus zal deze vrijblijvend een prijs opmaken en berekenen welk type het meest geschikt is. Om zeker te zijn van een correcte berekening en juiste prijs vraag je best 2 tot 3 verschillende offertes aan. Prijzen van erkende installateurs kan je gratis aanvragen op deze pagina.
LET OP! Wanneer je een ketel koopt moet je zeker zijn dat de ketel het Europees CE-veiligheidslabel draagt. Zonder label zal men de ketel niet aansluiten en zit er niets anders op dan een nieuwe te kopen. Deze misverstanden komen vaak voor wanneer ketels in het buitenland gekocht worden via internet. Opletten is dus de boodschap.
Europees CE-veiligheidslabel
HR TOP-label
Premies HR-ketels
Zowel particuliere gebruikers als verhuurders kunnen gebruikmaken van premies en dit voor woningen en appartementen. De voorwaarden kunnen verschillen naargelang de provincie waar de woning zich bevindt. Om te kijken of je recht hebt op premies of andere fiscale voordelen kan je steeds een kijkje nemen op premiezoeker.be. Deze site wordt beheerd door de Vlaamse overheid en bundelt alle premies en subsidies bij verbouwingswerken.
Prijs hoogrendementsketel
De prijs van een HR-ketel zal vooral afhangen van het label en de fabrikant. Algemeen mag je rekenen op een prijs tussen de 1700 en 2500 euro voor een gewone hoogrendementsketel of HR+-ketel. Voor een condensatieketel met HR TOP-label mag je rekenen op een prijs tussen de 1750 en 5000 euro.
Een nieuwe hoogrendementsketel plaatsen kost heel wat geld. Om zeker te zijn van de beste kwaliteit aan de beste prijzen vraag je daarom best verschillende offertes aan. Ben je ook benieuwd hoeveel een nieuwe cv-installatie zal kosten, dan kan je hier gratis offertes aanvragen.