Condensatieketel: Info en prijsadvies

Wanneer je op zoek bent naar een maximaal rendement en groot warmtecomfort, dan is de condensatieketel vandaag de beste keus. De kosten zijn snel terugverdiend en bovendien heb je ook recht op premies. Info over de werking, premies en prijzen vind je terug in dit artikel.

Vraag hier online een offerte op maat aan voor een nieuwe verwarmingsketel.

 

Prijs condensatieketelsWerking

De werking van condensatieketels is op z’n minst innovatief te noemen: in tegenstelling tot lagetemperatuurketels kunnen ze een belangrijk deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen laten condenseren om zo meer nuttige warmte vrij te maken.

Dit zorgt ervoor dat je minder fossiele brandstoffen nodig hebt, waardoor je tot 11% kan besparen op de energiefactuur.

Condensatieketels kunnen werken op aardgas en mazout. Ze zijn milieuvriendelijk en heel zuinig. Hierdoor is de prijs van de aankoop al na enkele jaren terugverdiend.

 

Prijs condensatieketel

De prijs zal ongetwijfeld een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een nieuwe centrale verwarming. Kijk dus niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar het rendement die condensatieketels leveren. Gemiddeld kost een condensatieketel tussen € 2.500 en € 5.000, afhankelijk van het type en merk. Maar dat heb je dus snel terugverdiend dankzij het zeer hoge rendement.

 

Rookafvoer condensatieketels

Ook de rookafvoer zal een belangrijke impact hebben op de kostprijs van je installatie. Je hebt steeds een speciale dubbelwandige buis nodig die voldoet aan de NBN B 61-002 normen. Deze dubbelwandige buis is nodig om verse lucht aan te zuigen en vervuilde verbrandingsgassen weer uit te stoten. Aangezien een condensatieketel condenseert, bestaat het risico dat condens bevriest bij minderwaardige buizen. Hierdoor kan je schouw uiteindelijk verstoppen, met alle gevolgen van dien. Voor een dubbelwandige buis mag je rekenen op 100 euro per lopende meter.

 

condensatieketels

 

Condensatieketel zelf plaatsen of laten installeren?

Het plaatsen van een nieuwe condensatieketel kan al gebeuren op minder dan een dag. Ben je niet zo handig of speel je liever op veilig met je garantie, dan kan je deze beter laten plaatsen door een erkend installateur. De meerprijs van de uren wordt al snel gecompenseerd door de goedkope prijzen die installateurs krijgen. Voor een condensatieketel beginnen de prijzen ongeveer vanaf 2.000 euro (inclusief plaatsing).

Ben je ook benieuwd hoeveel een CV-installatie met een condensatieketel kost in jouw woning of bedrijf, dan kan je hier gratis offertes aanvragen.

 

Condensatieketel premie en subsidies

Premies in 2019

Via de renovatiepremie kan je 20 of 30% van de facturen terugbetaald krijgen, met een maximumfactuurbedrag van €7.500. Het minimumfactuurbedrag is 2.500 euro (excl. btw).

In 2019 kunnen beschermde afnemers €1800 terugkrijgen van de netbeheerder voor het plaatsen van een condensatieketel, met een maximum van 40% van de eindfactuur.

 

Subsidie via gemeentes, provincies en gewesten

Regionale overheden hebben aparte premiesystemen. Raadpleeg hiervoor de website van je gemeente, provincie of gewest.

Ontdek meer over de premies en de voorwaarden in het artikel : “Premie verwarmingsketel“.

 

Let op: je condensatieketel moet voldoen aan verschillende normen om recht te hebben op deze premies. Op aardgas.be vind je een overzicht van alle modellen die voldoen aan alle eisen van de Vlaamse overheid.

 

Keurmerken en hun rendement

Om te weten of je gewenste ketel voldoet aan al je eisen, kan je nagaan welk label ze dragen. HR+ ketels zijn verwarmingsketels op gas die op een lagere temperatuur werken dan traditionele verwarmingsketels en ze hebben een veilige en efficiënte werking. Een condensatieketel met uitstekende prestaties krijgt het label HR TOP. Dit laatste type is het efficiëntste.

Ook wanneer je bestaande ketel nog prima werkt, kan een overstap naar een condensatieketel zeker de moeite waard zijn.

Ketel vervangen

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen