Centraleverwarmingcv.be

Condensatieketel: info & prijs

Wanneer je op zoek bent naar een maximaal rendement en groot warmtecomfort, dan is de condensatieketel vandaag de beste keus. De kosten zijn snel terugverdiend en bovendien heb je ook recht op premies. Info over de werking, premies en prijzen vind je terug in dit artikel.

Condensatieketel laten plaatsen? Vind hier erkende installateurs.

 

Prijs condensatieketelsHoe werkt een condensatieketel?

Een condensatieketel herbruikt een deel van de opgewekte warme rookgassen om het water voor te verwarmen. Hierdoor bespaar je op jaarbasis een aanzienlijke hoeveelheid aardgas of stookolie.

Afhankelijk van je huidige CV-ketel kan je door de overschakeling naar een condensatieketel 10% tot 20% besparen op energiekosten.

 

 

Prijs condensatieketel

Een nieuwe condensatieketel kost afhankelijk van het merk en type tussen de € 2.500 en € 5.000. Indien je nog geen dubbelwandige rookgasafvoer hebt kunnen hier nog extra kosten bijkomen (zie verderop).

Bij het vergelijken van offertes is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de prijs maar ook naar het rendement. Een ketel gaat al snel 15 tot 20 jaar mee. Door te kiezen voor een condensatieketel met het beste rendement en correcte dimensionering kan je heel wat geld uitsparen. Werk ook enkel samen met erkende installateurs die over de nodige certificaten beschikken.

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijs van een nieuwe zuinige ketel voor jouw woning? Online prijzen aanvragen bij erkende installateurs kan via deze pagina.

 

Rookgasafvoer

Een condensatieketel stoot rookgassen uit en zuigt tegelijkertijd ook verse lucht aan. Dit gebeurt door middel van een dubbelwandige buis. Afhankelijk van de opstelling en locatie van de ketel mondt de dubbelwandige buis uit op het dak of aan de gevel. Inclusief gevel / dakdoorvoer en plaatsing kost een dubbelwandige rookgasafvoer tussen de 100 à 200 euro per lopende meter.

condensatieketels

Een dubbelwandige buis voor verwarmingsketels moet voldoen aan de NBN B 61-002 normen. Aangezien een condensatieketel condenseert, bestaat het risico dat condens bevriest bij minderwaardige buizen. In extreme situaties kan de schouw hierdoor verstoppen en je ketel onherroepelijk beschadigen.

 

 

Premies & subsidies condensatieketels

Je verwarmingsketel vervangen door een condensatieketel betekent sowieso een fikse besparing op termijn. Wil je jouw investering nog sneller terugverdienen, dan kan je in bepaalde gevallen ook aanspraak maken op premies of subsidies:

 

1. Renovatiepremie 2020

Via de renovatiepremie kan je 20 of 30% van de facturen terugbetaald krijgen, met een maximumfactuurbedrag van € 7.500. Het minimumfactuurbedrag is 2.500 euro (excl. btw). Ook andere werken die te maken hebben met het aanleggen van centrale verwarming of het verwijderen van een oude gasketel of mazoutketel komen in aanmerking. Voorwaarde ook hier is dat de werken moeten uitgevoerd worden door een erkend installateur.

 

2. Netbeheerder premies

In 2020 kunnen beschermde afnemers € 1.800 terugkrijgen van de netbeheerder voor het plaatsen van een condensatieketel, met een maximum van 40% van de eindfactuur. Beschermde afnemers zijn o.a. personen met een handicap of leefloon.

 

3. Gemeentelijke subsidies

Regionale overheden hebben aparte premiesystemen. Raadpleeg hiervoor de website van je gemeente, provincie of gewest. Meer info over alle mogelijke premies en subsidies met hun bijhorende voorwaarden vind je in het artikel : “Premie verwarmingsketel“.

 

Niet elke ketel of installateur komt in aanmerking!

Je condensatieketel moet voldoen aan verschillende normen om recht te hebben op deze premies. Bovendien moet de plaatsing ook gebeuren door een erkend installateur / technicus. Je kan bij hen vrijblijvend prijzen en voorstellen aanvragen op deze pagina.

 

 

Condensatieketel zelf plaatsen of laten installeren?

Het plaatsen van een nieuwe condensatieketel kan al gebeuren op minder dan een dag. Ben je niet zo handig of speel je liever op veilig met je garantie, dan kan je deze beter laten plaatsen door een erkend installateur. De meerprijs van de uren wordt al snel gecompenseerd door de goedkope prijzen die installateurs krijgen. Bovendien heb je zo ook recht op garantie en is je gasketel meteen gekeurd + wettelijk in orde.

Voor een condensatieketel beginnen de prijzen vanaf 2.000 euro (inclusief plaatsing). Ben je ook benieuwd hoeveel een CV-installatie met een condensatieketel kost in jouw woning of bedrijf, dan kan je hier gratis offertes aanvragen.

 

Keurmerken en hun rendement

Om te weten of je gewenste ketel voldoet aan al je eisen, kan je nagaan welk label ze dragen. HR+ ketels zijn verwarmingsketels op gas die op een lagere temperatuur werken dan traditionele verwarmingsketels en ze hebben een veilige en efficiënte werking. Een condensatieketel met uitstekende prestaties krijgt het label HR TOP. Dit laatste type is het efficiëntste. Gekende fabrikanten van hoogrendementsketels zijn o.a. Buderus, Viessmann, Junkers, Vaillant, Remeha,…

Ook wanneer je bestaande ketel nog prima werkt, kan een overstap naar een condensatieketel zeker de moeite waard zijn. Door hun sterk verbeterde rendement kan je honderden euro’s per jaar uitsparen op je gasfactuur.

Ketel vervangen

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs