Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarmen zonder gas

Tegen 2050 wil Europa vermijden dat we nog langer onze woningen met fossiele brandstoffen verwarmen. Daarom is een succesvolle energietransitie cruciaal. Dat betekent dat verwarmen op gas ook niet langer aan de orde zal zijn. Maar hoe kan je nu je woning verwarmen zonder gas? In dit artikel overlopen we 4 mogelijke oplossingen en hun kenmerken, prijzen, …

Ga snel naar:
OPTIE 1: warmtepomp
OPTIE 2: zonneboilercombi
OPTIE 3: biomassaketel
OPTIE 4: elektrische cv-ketel
CONCLUSIE: hoe verwarm ik best zonder gas? 

 

Waarom is verwarmen zonder gas een goed idee?

Je woning verwarmen zonder gas is de verwarmingsmethode van de toekomst. Je hoeft echter niet tot 2050 te wachten om te verwarmen zonder aardgas. Ook nu loont investeren in een verwarmingsinstallatie zonder gas al de moeite. Enkele voordelen op een rij:

 • Duurzamer & milieuvriendelijker: vanaf 2050 moet het verwarmen op fossiele brandstoffen (gas, mazout & steenkool) tot het verleden behoren. Die leiden namelijk tot een grotere CO2-uitstoot en dat heeft een nefaste invloed op het milieu.
 • Geen aardgasaansluiting in je straat: het spreekt voor zich dat het verwarmen op gas enkel mogelijk is als er een aardgasaansluiting in je straat is (of de mogelijkheid daartoe). Is dat niet het geval? Dan zoek je beter naar een milieuvriendelijker alternatief.
 • Niet afhangen van wisselende aardgasprijzen: energieprijzen kunnen verschillen van leverancier tot leverancier en van periode tot periode. Ga je je woning verwarmen zonder gas? Dan hang je niet af van deze schommelende tarieven.

Advies op maat nodig? Een erkende installateur informeert je graag over de mogelijkheden om jouw woning te verwarmen zonder gas. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

OPTIE 1: warmtepomp

verwarmen zonder gas

Een warmtepomp is een duurzame installatie waarmee je je woning en je sanitair water kan verwarmen. Deze installatie zorgt voor zo’n 40% minder CO2-uitstoot in vergelijking met een gasketel. Hoe werkt een warmtepomp precies en welke mogelijkheden zijn er? Je leest het hieronder:

 

Wanneer is het geschikt? 

Een warmtepomp is geschikt bij een grondige energetische renovatie of in een nieuwbouwwoning. Om deze cv-installatie te kunnen plaatsen, moet je woning namelijk goed geïsoleerd zijn. Je beschikt ook best over lage temperatuurverwarming (bv. vloer- of wandverwarming, lage temperatuur radiatoren, …).

 

Hoe werkt het?

Warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Maar liefst 80% van de energie van een warmtepomp komt uit die natuurlijke bronnen en slechts 20% uit elektriciteit. We overlopen kort de verschillende soorten warmtepompen die geschikt zijn als nieuwe cv-installatie:

 • Geothermische warmtepomp: deze warmtepomp onttrekt warmte aan de aardbodem (met een buizennetwerk) of het grondwater (met een dieptepomp). Dit zijn de duurste warmtepompen en ook het meest complex om te plaatsen. Daar staat wel tegenover dat ze het hoogste rendement halen vanwege de constante temperatuur van de aardwarmte.
 • Lucht warmtepomp: deze warmtepompen halen hun energie uit de buitenlucht. Zo’n installatie kan de opgewerkte warmte afgeven aan je cv-water (lucht-water), maar ook aan de lucht in je woning (lucht-lucht). Een lucht warmtepomp is goedkoper dan een geothermische warmtepomp, maar het rendement is lager vanwege de wisselende temperatuur van de buitenlucht.

 

Prijs warmtepomp

De kostprijs voor een warmtepomp hangt af van het type warmtepomp en het vereiste vermogen (op basis van je gezinssituatie, de grootte van je woning, …). Gemiddeld kost een volledige cv-installatie met een warmtepomp € 13.000 à 23.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: dit is een richtprijs. Wil je graag een precies prijsvoorstel ontvangen voor je warmtepomp? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen vrijblijvend offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 


OPTIE 2: zonneboilercombi

Gasloos verwarmen

Met een zonneboilercombi kan je niet alleen je sanitair water, maar ook je woning verwarmen zonder gas. Hoe dat precies in z’n werk gaat, lees je hieronder:

 

Wanneer is het geschikt?

Een zonneboilercombi is ideaal bij nieuwbouw en grondige renovaties. Zo’n installatie is vooral geschikt voor grote gezinnen met een (relatief) hoog waterverbruik. Voor een optimaal rendement combineer je een zonneboilercombi best met lage temperatuurverwarming (bv. wand- of vloerverwarming).

 

Hoe werkt het?

Een zonneboilercombi bestaat uit zonnecollectoren, een voorraadvat en een geïntegreerde cv-brander. De zonnecollectoren (op het dak) vangen de zonnewarmte op en de warmtewisselaars in het voorraadvat brengen het cv-water én het sanitaire water op temperatuur. Is er onvoldoende zon? Dan zal de cv-brander het water in het voorraadvat verder verwarmen tot de gewenste temperatuur. Zo heb je geen aparte cv-ketel op gas meer nodig.

 

Prijs zonneboilercombi

De kostprijs van een zonneboilercombi hangt af van de inhoud van het voorraadvat, het merk, het aantal collectoren, … Gemiddeld betaal je voor een volledige cv-installatie met een zonneboiler tussen de € 11.000 a 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: deze prijs kan verschillen van installateur tot installateur. Wil je graag verschillende prijsvoorstellen op maat vergelijken? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst.

 


OPTIE 3: biomassaketel

huis verwarmen zonder gas

Een biomassaketel is een verwarmingssysteem dat gebruik maakt van vaste, organische brandstoffen als pellets of houtblokken of -snippers. Ook op die manier kan je ecologisch je woning verwarmen zonder gas.

 

Wanneer is het geschikt?

Een biomassaketel leent zich uitstekend voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Je kan een biomassaketel namelijk eenvoudig aansluiten op je bestaande leidingen en verwarmingstoestellen. Let op: je moet wel over voldoende ruimte beschikken voor zowel de biomassaketel zelf als de pellets of houtblokken of -snippers.

 

Hoe werkt het?

De vrijgekomen energie door de verbrande pellets of houtblokken of -snippers warmt je cv-water op. De verbrandingsgassen worden afgevoerd via een rookgaskanaal dat boven de nok van het dak uitkomt. Het aanvullen van de brandstof kan manueel of automatisch gebeuren. Dat heeft natuurlijk een invloed op de prijs en de frequentie waarbij je je ketel van nieuwe brandstof moet voorzien.

 

Prijs biomassaketel

De totale kostprijs voor een biomassaketel hangt vooral af van de capaciteit en het soort aanvulsysteem (automatisch of handmatig). De prijs voor een volledige cv-installatie op biomassa schommelt tussen de € 15.000 à 23.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: dit is een richtprijs en kan in de praktijk dus nog afwijken. Wil je graag een exacte prijsberekening voor jouw biomassaketel? Maak dan gebruik van onze offertedienst.

 


OPTIE 4: elektrische cv-ketel

warm water zonder gas

Ook een elektrische cv-ketel is een ketel zonder gas en dus een alternatief voor centrale verwarming op gas in welbepaalde situaties. Lees er hieronder meer over:

 

Wanneer is het geschikt?

Een elektrische cv-installatie is enkel interessant als je in een goed geïsoleerde, kleine woning woont (bv. een appartement). Anders zouden je energiekosten te veel de pan uit swingen. Een elektrische cv-installatie is daarnaast ook ideaal als tijdelijke oplossing en/of als bijverwarming. Wil je snel overschakelen van gas op elektriciteit? Dan kan je een elektrische cv-ketel gewoon aansluiten op het bestaande cv-circuit.

 

Hoe werkt het?

In een elektrische cv-ketel verwarmen elektrische weerstanden je cv-water. Net zoals bij andere verwarmingssystemen wordt het verwarmde water langs het circuit van de afzonderlijke verwarmingselementen in je woning gestuurd. Binnen het aanbod elektrische cv-ketels heb je ook hybride varianten. Zij verwarmen niet alleen je woning, maar voorzien ook sanitair warm water zonder gas.

 

Prijs elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel zonder gas is waarschijnlijk het goedkoopste alternatief voor verwarmen met aardgas. Voor een basismodel betaal je gemiddeld rond de € 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Bovendien kan het zijn dat je een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig hebt. Ontvang je graag offertes op maat bij verschillende installateurs? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Start hier je aanvraag.

 


Waarom vertrouwen op een ervaren installateur?

Verwarming zonder gas plaatsen is specialistenwerk en vertrouw je best toe aan de vakkundigheid van een erkende installateur. Zo ben je verzekerd van…

 • Advies op maat: wil je overstappen op gasloze verwarming? Of twijfel je bij het bouwen van je woning of duurzaam verwarmen zonder gas iets voor jou is? Een installateur adviseert je over het meest geschikte systeem voor je woning.
 • Professionele installatie: een installateur weet hoe hij je cv-installatie moet plaatsen en waarop hij moet letten. Daarom staat hij garant voor een correcte installatie van je centrale verwarming zonder gas.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman werkt enkel met hoogwaardige systemen en merken. Heb je een voorkeur voor een specifiek merk? Kies dan een installateur die gespecialiseerd is in installaties van dat ene merk. Zo ben je verzekerd van een uitstekende expertise, ook bij herstellingen of defecten.
 • Onderhoudscontract: een professional kan ook het onderhoud van je centrale verwarming zonder gas voor z’n rekening nemen. Via een onderhoudscontract kan je genieten van een professioneel onderhoud op geregelde tijdstippen.
 • Premies & financiële voordelen: werk je samen met een vakman? Dan kan je in bepaalde gevallen genieten van premies en financiële voordelen bij het plaatsen van een duurzame cv-installatie zonder gas. Wil je hier graag meer over weten? Vraag dan advies op maat aan een vakman actief in je buurt.

 


CONCLUSIE: hoe verwarm ik best zonder gas?

Hoe kan jij best je woning verwarmen zonder gas? Die keuze is afhankelijk van verschillende factoren. We zetten kort enkele zaken op een rij:

 • Nieuwbouw of renovatie: bepaalde alternatieven zijn een stuk ingrijpender om te plaatsen (bv. een geothermische warmtepomp) dan andere en zijn daarom vooral geschikt voor nieuwbouw. Een biomassaketel valt dan weer relatief eenvoudig aan te sluiten op het bestaande cv-circuit.
 • Beschikbare ruimte: al de bovenstaande installaties nemen een bepaalde hoeveelheid ruimte in. Voor een zonneboilercombi heb je bv. een bepaalde oppervlakte vrije ruimte nodig op je dak. Of misschien wil je wel een biomassaketel. Die moet je al gauw in een aparte ruimte plaatsen. Een vakman informeert je graag over je opties op basis van je beschikbare ruimte.
 • Budget: een elektrische cv-ketel is goedkoper dan een warmtepomp, maar deze installatie is minder geschikt voor het verwarmen van grotere woonoppervlaktes. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn binnen jouw budget? Vraag dan gratis advies en prijzen op maat aan bij installateurs actief in je buurt.

 

Laat je bijstaan door een professional!

Twijfel je over de mogelijkheden om de transitie naar gasloos verwarmen te maken? Zoek je naar een alternatief waarmee je relatief goedkoop kan verwarmen zonder gas? En wil je ook je sanitair water verwarmen zonder gas? Vraag dan advies aan een erkende installateur. Hij zal je informeren en adviseren over de verschillende mogelijkheden.

Gratis advies ontvangen? Vul het onderstaande offerteformulier in en kom in contact met verschillende professionals actief in jouw buurt:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs