Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarming slaapkamer

Wil je graag je slaapkamer verwarmen? Dan denk je best goed na over welke installatie je wil. Een te warme slaapkamer kan namelijk leiden tot een slaaptekort en een te koude ruimte is absoluut niet aangenaam. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16° en 21° C. Welke types verwarming bestaan er voor de slaapkamer? Wat zijn hun voor- en nadelen? En hoeveel kosten ze? Je ontdekt het hier!

 

 

Verwarming slaapkamer: hoofdverwarming of bijverwarming?

OPTIE 1: verwarming slaapkamer als hoofdverwarming

OPTIE 2: verwarming slaapkamer als bijverwarming

FAQ: veelgestelde vragen verwarming slaapkamer

Wil je graag meer informatie over slaapkamer verwarming? Dan kan je steeds advies vragen aan onze professionals. Ontvang hier vrijblijvend offertes van cv-installateurs actief in jouw buurt!

 

OPTIE 1: verwarming slaapkamer als hoofdverwarming

verwarming slaapkamer radiator

In sommige gevallen kan je slaapkamerverwarming aansluiten op je hoofdverwarming. Dat kan via vloerverwarming zijn, maar ook met radiatoren of wandverwarming. Op die manier geniet je van een constante en aangename temperatuur. Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende opties:

 

1. Radiator slaapkamer

Radiatoren zijn de meest bekende manier van verwarmen. Ze zijn budgetvriendelijk en kennen een eenvoudige installatie zonder veel breekwerk. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen, de werking en de prijs van radiatoren:

 • Voordelen: de grootste troef van radiatoren in de slaapkamer is dat ze snel opwarmen. Bovendien kan je elke ruimte apart verwarmen en bespaar je dus op je energiefactuur. Een extraatje is dat je ze ook nog kan gebruiken om natte kleren op te laten drogen.
 • Nadelen: omdat je niet altijd elke ruimte verwarmt, kan je last krijgen van een bepaalde trek. Een ander nadeel is het uitzicht. Een radiator is niet bepaald aangenaam om naar te kijken en er lopen leidingen doorheen heel je woning. Ook kan je last hebben van de ruis van radiatoren.
 • Werking: een cv-installatie maakt warm water aan dat verdeeld wordt over verschillende leidingen. Deze leidingen zijn verbonden met radiatoren verspreid over heel de woning. Doordat het water door de radiator stroomt, maakt het contact met het omhulsel en kan de radiator de warmte afgeven.
 • Prijs: de prijs van radiatoren hangt uiteraard af van hoe groot je installatie is, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, hoeveel breekwerken er nog moeten gebeuren, … Gemiddeld kan je rekenen op een prijskaartje van € 12.000 à 20.000 voor een volledige cv-installatie (excl. btw & incl. plaatsing).

 

TIP: ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor jouw situatie? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vaklui in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

2. Vloerverwarming slaapkamer

Vloerverwarming is een onzichtbare en energiezuinige manier om je woning te verwarmen. Het is intussen uitgegroeid tot een volwaardige manier van verwarmen. Je leest hieronder meer over de voor- en nadelen, de werking en de prijs van vloerwarming:

 • Voordelen: vloerverwarming in de slaapkamer heeft als grootste voordeel dat het een constante temperatuur biedt. Het is een energiezuinige manier van verwarmen die goed is voor de gezondheid door de stralingswarmte.
 • Nadelen: tegenover al die voordelen staat een hoog prijskaartje. Daarnaast is het moeilijker om vloerverwarming te plaatsen in bestaande woningen vanwege het vele breekwerk. Ook de lange opwarm- en afkoeltijd kan een nadeel zijn.
 • Werking: vloerverwarming werkt met stralingswarmte via verwarmingsbuizen onder de vloer. Doordat die op vaste afstand van elkaar liggen, bekom je een gelijkmatige warmteverdeling. Op die manier geniet je van een constante, comfortabele temperatuur.
 • Prijs: de prijs van vloerverwarming hangt af van een aantal factoren. Denk maar aan het type systeem, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Doorgaans kan je echter rekenen op een prijskaartje van € 30 à 75 per m² (excl. btw & incl. plaatsing).

 

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je op zoek naar een prijsvoorstel op maat? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verwarmingsinstallateurs via onze offerteservice.

 

3. Wandverwarming slaapkamer

Wandverwarming kan je in de muren laten inbouwen. Bij goed geïsoleerde woningen met voldoende wandoppervlak kan ingebouwde wandverwarming zeker dienst doen als hoofdverwarming. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen, de werking en de prijs van wandverwarming in de slaapkamer:

 • Voordelen: wandverwarming heeft als grootste voordeel dat het ruimtes snel opwarmt. Daarnaast kan je het ook gebruiken om je woning af te koelen. Bovendien heb je geen last van vochtproblemen en klassieke radiatoren die in de weg staan.
 • Nadelen: het nadeel van wandverwarming is dat je best geen kasten meer tegen de muur plaatst. Op die manier verlies je namelijk rendement. Met inbouwkasten is het systeem installeren zelfs niet mogelijk. Bovendien let je best ook goed op met wanddecoratie om je installatie niet te beschadigen.
 • Werking: het is mogelijk om wandverwarming met waterleidingen te installeren. Dat systeem werkt op dezelfde manier als vloerverwarming. Daarnaast is een ingebouwde elektrische wandverwarming een optie. Al is dit systeem minder geschikt voor hoofdverwarming omdat de energiekosten hoger liggen.
 • Prijs: de prijs van wandverwarming in de slaapkamer hangt af van het type systeem dat je kiest, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, de oppervlakte, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostenplaatje van € 50 à 100 per m² (excl. btw & incl. plaatsing).

 

TIP: wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor wandverwarming in je slaapkamer? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij installateurs in jouw buurt. Ontvang hier je offertes!

 

Wat is de beste hoofdverwarming voor mijn slaapkamer?

Wat de beste hoofdverwarming is voor een slaapkamer is moeilijk te bepalen. Alles hangt namelijk af van jouw persoonlijke wensen, je budget, jouw mogelijkheden, … Het is aangeraden om advies te vragen aan een expert. Die kan op basis van jouw specifieke situatie types verwarming aanraden en vervolgens een offerte opmaken.

Ben je op zoek naar installateurs om verwarming in jouw slaapkamer te plaatsen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende vaklui in jouw buurt!

 


OPTIE 2: verwarming slaapkamer als bijverwarming

verwarming slaapkamer infrarood

Wil je liever gericht verwarmen met bijverwarming? Dan kom je al snel uit bij elektrische verwarming voor je slaapkamer. Zo kan je bv. kiezen tussen wandconvectoren, infraroodverwarming of een lucht-lucht warmtepomp. Hieronder lees je meer over de verschillende opties qua bijverwarming voor de slaapkamer:

 

1. Wandconvectoren slaapkamer

Wandconvectoren zijn ideaal om de temperatuur in je slaapkamer te regelen. Dit systeem is het meest doeltreffend als je het plaatst aan een koude wand of onder een raam. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen, de werking en de prijs van wandconvectoren:

 • Voordelen: convectoren warmen een ruimte erg snel en gelijkmatig op. Toch verbruiken ze gemiddeld 10% minder energie dan radiatoren. Een ander voordeel is dat je reguliere convectoren ook in de vloer kan inbouwen om zo plaats te winnen.
 • Nadelen: wandconvectoren hebben een kortere levensduur dan radiatoren en ze kennen ook minder designmogelijkheden. Bovendien zijn ze duurder in aankoop. Convectiewarmte is daarnaast ietsje ongezonder omdat de lucht die je inademt stof met zich meebrengt.
 • Werking: bij een convector stroomt het warme water door een buis omgeven door kleine lamellen. Door deze lamellen vergroot het contactoppervlak met de lucht. Op die manier stijgt de warme lucht en verwarmt het de ruimte.
 • Prijs: Afhankelijk van het model dat je kiest, het merk, de fabrikant, … betaal je een gemiddeld prijskaartje van € 150 à 300 per model (incl. btw & excl. installatie).

 

TIP: om verrassingen te vermijden, laat je best verschillende offertes op maat opmaken. Op zoek naar vaklui die offertes opmaken voor wandconvectoren in de slaapkamer? Je kan ze gratis en vrijblijvend contacteren via onze offerteservice.

 

2. Infraroodverwarming slaapkamer

Infraroodverwarming is erg geschikt voor je slaapkamer. Er bestaan infrarood panelen voor de slaapkamer, maar je kan ook vloerverwarming laten installeren. Je kan hieronder meer lezen over de voor- en nadelen, de werking en de prijs van infraroodverwarming op de slaapkamer:

 • Voordelen: een infraroodverwarming verwarmt heel gericht. Je slaapkamer zal dus snel op temperatuur zijn en daardoor bespaar je op energiekosten. Bovendien is infraroodverwarming niet schadelijk voor de gezondheid en is het systeem geruisloos.
 • Nadelen: een infraroodverwarming is alleen aangeraden als je woning goed geïsoleerd is. Bovendien geeft infrarood erg gericht warmte af en daarom is het belangrijk dat de panelen correct en op een specifieke plek geplaatst zijn.
 • Werking: een infraroodverwarming warmt de mensen en objecten in de ruimte op en niet de lucht in de ruimte. De meeste verwarmingstoestellen met infrarood bestaan uit panelen. Daarbij zorgt een semiconductor voor het opwekken van de infraroodstralen.
 • Prijs: afhankelijk van welk systeem je kiest, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … betaal je voor een infraroodverwarming gemiddeld € 100 à 600 per unit (excl. btw & plaatsing). Voor vloerverwarming met infrarood tel je ongeveer € 50 à 75 per m² (excl. btw & incl. plaatsing) neer.

 

LET OP: ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor je infraroodverwarming in de slaapkamer? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende installateurs in de buurt!

 

3. Lucht-lucht warmtepomp

Wil je naast je slaapkamer verwarmen ook de ruimte kunnen koelen? Dan is een lucht-lucht warmtepomp een ideaal systeem. Benieuwd naar de voor- en nadelen, de prijs en de werking van een lucht-lucht warmtepomp? Dan lees je hieronder meer informatie:

 • Voordelen: de grootste troef van een lucht-lucht warmtepomp is dat het systeem zowel kan verwarmen als koelen. Je slaapkamer zal ook erg snel op temperatuur zijn. Bovendien kent een lucht-lucht warmtepomp een eenvoudige installatie.
 • Nadelen: bij koud weer kent een lucht-lucht warmtepomp echter wel een lager rendement. Het systeem is daarnaast ook niet te combineren met bestaande verwarmingstoestellen als radiatoren of vloerverwarming. In dat geval kies je beter voor een lucht-water warmtepomp
 • Werking: de buitenunit van de warmtepomp trekt lucht aan met een ventilator. Deze lucht wordt op temperatuur gebracht met behulp van koelgas. Het opgewarmde koelgas geeft warmte af aan de lucht die door de binnenunit aangezogen wordt. Op die manier blaast die warmte lucht in de woning.
 • Prijs: een lucht-lucht warmtepomp kan je verkrijgen vanaf € 2.500 (excl. btw & incl. plaatsing). Uiteraard hangt het prijskaartje af van het aantal units, het vermogen van de installatie, het model, …

 

TIP: om een concreet beeld te krijgen van het prijskaartje vraag je best gericht offertes aan. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vaklui actief in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

 

Wat is de beste bijverwarming voor mijn slaapkamer?

Net als bij hoofdverwarming, kunnen we voor bijverwarming geen ideale optie naar voor schuiven. Alles hangt af van jouw persoonlijke noden en voorkeuren.  Het is aangeraden om advies te vragen aan een specialist. Die kan jouw situatie analyseren en op basis daarvan een geschikte verwarming adviseren.

Op zoek naar een expert om je te adviseren of om jouw bijverwarming in de slaapkamer te installeren? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende verwarmingsinstallateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 
 • Bestaat er zuinige elektrische verwarming voor de slaapkamer?
  De meest energiezuinige elektrische verwarming is momenteel infrarood verwarming. Met deze panelen kan je elke woning aangenaam en budgetvriendelijk verwarmen. Infrarood verwarming is een extra troef voor in de slaapkamer omdat het om een geruisloos systeem gaat.


 • Kan ik mijn slaapkamer verwarmen zonder cv?
  Het is perfect mogelijk om je slaapkamer te verwarmen zonder centrale verwarming. Er zijn namelijk tal van losse systemen op de markt. Zo bestaan er elektrische radiators of kachels, infraroodpanelen, elektrische convectoren, … Met deze systemen geniet je van een snelle installatie, geen breekwerk in de slaapkamer, geen onderhoud, …


 • Wanneer zet ik de verwarming in de slaapkamer best aan en uit?
  In principe zet je de verwarming van de slaapkamer best zoveel mogelijk uit. Het is bv. absoluut niet aangeraden om ’s nachts de verwarming aan te laten. Als je slaapkamer te warm is, kan je lichaam de warmte niet goed kwijt waardoor je minder gemakkelijk in slaap valt. Wil je je slaapkamer toch verwarmen? Dan ga je best niet boven de 18°C.


 • Is verwarming in de slaapkamer nodig?
  Dat hangt af van je persoonlijke noden en wensen. Het is niet noodzakelijk om verwarming te hebben in een slaapkamer. Een te warme slaapkamer is zelfs nefast voor je nachtrust. Als je al verwarming hebt, zet je die best niet hoger dan 18°C.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs