Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muurverwarming

Spreken we over muurverwarming? Dan hebben we het in principe over 2 mogelijkheden. De eerste is verwarmen door middel van verwarmingselementen aan de muur. De andere omvat het inbouwen van verwarmingsbuizen in de muren. Dat kan zowel met elektriciteit of cv-water. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende opties, hun voordelen, toepassingen en prijzen.

 

Wanneer kiezen voor muurverwarming?

Muurverwarming kan dienst doen als hoofd- en bijverwarming. Welk type je uiteindelijk kiest, hangt sterk samen met de omvang van je klus: gaat het om een kleine renovatie? Of een nieuwbouwwoning? En wanneer is de ene optie meer geschikt dan de andere? Een overzicht:

BELANGRIJK: staan je verbouwingswerken nog niet helemaal op punt? En weet je niet of wandverwarming wel iets voor jou is? Neem dan contact op met een verwarmingsspecialist in je buurt. Die helpt je graag op weg.

 

OPTIE 1: ingebouwde muurverwarming

muurverwarming

Wist je dat je verwarming in je muren kan laten inwerken? Een toepassing die zelfs al in het oude Rome voorkwam. Daar maakten ze de muren hol zodat de gestookte warmte vanuit de kelder de holle muren zou binnendringen. Tegenwoordig sluit een installateur je cv-installatie of elektriciteit aan op je ingebouwde verwarmingselementen.

 

1. Wat zijn de mogelijkheden?

Binnen het inbouwaanbod heb je de keuze uit 3 systemen:

 

MOGELIJKHEID 1: muurverwarming voor op voorzetwand

Dit type muurverwarming bestaat uit wandplaten met geïntegreerde buizen. Je bevestigt ze tegen een houten voorzetwand of metal stud wand. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, waardoor ze eenvoudig in elke kamer passen. Door de eenvoudige, droge bevestiging en de relatief dunne opbouw (18 mm) is het een goede oplossing bij renovaties.

Prijs: gem. € 70 per (excl. btw, plaatsing & afwerking)

 

MOGELIJKHEID 2: muurverwarming voor stenen ondergrond

Werk je op een stenen ondergrond? Dan is een nat systeem aangewezen. Eerst monteert een professional klikrails tegen de muren met pluggen. Daartussen plaatst hij het buizennetwerk. Vervolgens dekt hij deze af met een vezeldoek en een laag pleister, leem, … Daardoor is de finale opbouwhoogte van deze oplossing net iets groter dan bij de eerste mogelijkheid (gemiddeld zo’n 21 mm).

Prijs: gem. € 48 per (excl. btw, plaatsing & afwerking)

 

MOGELIJKHEID 3: muurverwarming voor afwijkende vormen

Dit type muurverwarming is speciaal ontwikkeld voor gebruik bij afwijkende vormen. Denk hierbij aan ronde oppervlakten of vormen met speciale uitsteeksels. De verwarmingsbuizen zijn in functie hiervan extra flexibel. Zo buigen ze netjes mee zonder beschadiging op te lopen. Net zoals bij de tweede mogelijkheid werk je deze wand af met leem of (eco-)pleister.

Prijs: gem. € 32 per (excl. btw, plaatsing & afwerking)

 

Welk type muurverwarming kies ik het best?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Op welke ondergrond komt de muurverwarming? Gaat het over hoofd- of bijverwarming? En wil je je systeem aansluiten op cv-water of op elektriciteit? Wees je ervan bewust dat muurverwarming lage temperatuursverwarming is. Voor een optimaal binnenklimaat moet je woning dus goed geïsoleerd zijn en heb je beter een duurzame cv-installatie zoals een warmtepomp.

Muurverwarming aanleggen? Neem dan contact op met een installateur. Die adviseert je met plezier over de diverse keuzemogelijkheden, berekent het precieze vermogen van je afgiftesysteem en plaatst je muurverwarming volgens de regels van de kunst. Interesse? Vul dan het formulier in.

 

 

2. Hoeveel kost ingebouwde muurverwarming?

De muurverwarming prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de totale oppervlakte, de plaatsingsmethode en het type wandverwarming. Reken gemiddeld op een bedrag tussen de 50 à 100 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Wil je graag gerichtere prijzen voor muur verwarming? Dan zijn dit alvast de mogelijkheden:

 • Muurverwarming met leem: € 90 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Muurverwarming met pleister: € 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Muurverwarming met gyproc: € 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: de bovenstaande muurverwarming kosten zijn richtprijzen. Weet dat bovenop de plaatsingskosten ook nog de prijs voor de afwerking van je muur komt. Wil je gericht prijzen, werkwijzen, advies, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

3. Wat zijn de voor- en nadelen van ingebouwde muurverwarming?

Benieuwd naar de troeven van ingebouwde muurverwarming? We zetten hieronder de uiteenlopende pro’s en contra’s voor je op een rij:

 • Energiezuinig: het verwarmen van de muur gebeurt op lage temperatuur. Doordat de temperatuur van de cv-installatie niet erg hoog hoeft te staan en dankzij het hoge rendement van deze installatie, kan je flink besparen op je energierekening.
 • Stralingswarmte: dankzij de stralingswarmte is er geen luchtverplaatsing zoals bij radiatoren. Dat is beter voor mensen met gevoelige luchtwegen of allergieën.
 • Plaatsbesparend: 1 van de hoofdmotieven om voor ingebouwde wandverwarming te kiezen, is dat je er veel plaats mee bespaart. Ideaal wanneer je bv. een kleine badkamer hebt en wil voorkomen dat je nog meer ruimte verliest door een verwarmingselement op te hangen.
 • Ook koeling is mogelijk: wist je dat je met ingebouwde wandverwarming de ruimtes ook kan koelen? De waterleidingen kunnen ook koud water vervoeren, waardoor de wanden frisser zullen aanvoelen.

 

 • Duur: kies je voor ingebouwde verwarming in de muur? Dan betaal je aanzienlijk meer dan wanneer je kiest voor verwarmingselementen aan de muur.
 • Geen muurdecoratie mogelijk: nagelen en boren kan de achterliggende buizenstructuur beschadigen. Bovendien is het ook beter om geen grote kasten tegen de muur te plaatsen omdat deze de warmte-afgifte blokkeren.
 • Complexe plaatsing: het plaatsen van muurverwarming is niet zo eenvoudig en vergt expertise. Zoals bij het aansluiten van de leidingen en het correct aanbrengen van de buizen in de kliksystemen op de juiste afstand.

TIP: wens je hier graag meer informatie over? Neem dan contact op met een gespecialiseerde installateur. Die helpt je graag verder. Vul hier het aanvraagformulier in.

 


OPTIE 2: verwarmingselementen aan de muur

muurverwarming elektrisch

Elektrische muurverwarming en andere verwarmingselementen zijn de meest voor de hand liggende keuze bij bestaande woningen of (kleinschalige) renovaties. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijkheden en prijzen.

1. Wat zijn de mogelijkheden?

Kies je voor verwarmingselementen aan de muur? Dan heb je keuze uit verschillende mogelijkheden. We sommen hieronder enkele van de populairste verwarmingselementen voor je op:

 

MOGELIJKHEID 1: infrarood muurverwarming

Op zoek naar een verwarmingselement dat net zoals ingebouwde muurverwarming ook stralingswarmte afgeeft? Dan zijn infrarood wandpanelen precies wat je nodig hebt! Deze verwarmen niet de lucht, maar wel de omliggende massa. Als muurtoepassing zijn ze verkrijgbaar in talloze vormgevingen: verschillende kleuren, afmetingen, met of zonder verlichting of zelfs als spiegel. Bovendien installeer je ze makkelijk. Gewoon het stopcontact insteken en klaar.

Prijs: gem. € 350 à 1.000 per element (incl. btw, excl. plaatsing)
Geschikt als: bijverwarming of hoofdverwarming (in goed geïsoleerde woningen)

 

MOGELIJKHEID 2: radiatoren

Radiatoren kunnen op 2 manieren verwarmen: via elektriciteit of via je cv-water. Dit type verwarmingselementen heb je in ontelbaar verschillende uitvoeringen en formaten. Wil je zuinig en efficiënt verwarmen? Dan kan je lage temperatuur radiatoren aanschaffen. Met ongeveer zo’n 35 à 55°C bekom je een aangenaam binnenklimaat. Wel werken deze het best in combinatie met een warmtepomp.

Prijs: gem. € 75 à 500 per element (incl. btw, excl. plaatsing)
Geschikt als: bijverwarming of hoofdverwarming

 

MOGELIJKHEID 3: accumulatoren

Deze verwarmingstoestellen bevatten vuurvaste stenen die ’s nachts opgewarmd worden en doorheen de dag hun warmte geleidelijk afgeven. Toen er nog sprake was van het nachttarief kwamen accumulatoren veelvuldig voor. Maar ook nu in combinatie met zonnepanelen zijn ze zuinig in verbruik. Ze zijn voornamelijk interessant in ruimtes die langere tijd verwarmd moeten worden.

Prijs: vanaf € 600 per element (incl. btw & excl. plaatsing)
Geschikt als
: hoofdverwarming (in goed geïsoleerde woningen)

 

Welk verwarmingselement kies ik het best?

Op zoek naar het meest geschikte verwarmingselement voor jouw situatie? Neem dan een professionele cv-installateur in de arm. Die adviseert je graag uitgebreid over de verschillende mogelijkheden.

Installateur nodig? Neem vrijblijvend contact op met een expert actief in je regio via ons aanvraagformulier en ontvang offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

 

2. Hoeveel kost muurverwarming?

Benieuwd hoeveel je precies betaalt voor wandverwarming aan de muur? Dat hangt af van het type verwarmingselement en hun vermogen. We overlopen nog eens kort de bovenstaande mogelijkheden:

 • Infrarood wandpaneel: € 180 à 1.000 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Infrarood spiegel: € 170 à 1.000 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Elektrische radiator: € 300 à 600 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Radiator op cv-water: € 75 à 700 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Accumulatoren: vanaf € 600 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)

TIP: hoewel een handige doe-het-zelver ongetwijfeld met wat aandacht en tijd prima zelf z’n verwarmingselementen kan plaatsen (zeker elektrische muur verwarming), raden we aan om samen te werken met een ervaren installateur. Zo ben je zeker dat je installatie het benodigde vermogen heeft. Interesse? Neem contact op met een ervaren installateur via ons offerteformulier.

 

3. Wat zijn de voor- en nadelen van verwarmingselementen aan de muur?

Waarom zou je nu kiezen voor verwarmingselementen? We zetten hieronder de uiteenlopende pro’s en contra’s voor je op een rij:

 • Goede prijs-kwaliteit: wandverwarming aan de muur is doorgaans goedkoper dan ingebouwde muurverwarming. Bovendien verloopt de plaatsing stukken sneller, waardoor je ook minder arbeidskosten betaalt.
 • Snelle plaatsing: er zijn nauwelijks breekwerken verbonden aan het plaatsen van verwarmingselementen. Meestal volstaat een eenvoudige beugel of enkele boorgaten om je element op te hangen. Sommige moet je enkel in het stopcontact steken.
 • Muur hoeft niet vrij te blijven: in tegenstelling tot ingebouwde muurverwarming hoef je in dit geval niet op te letten om je verwarming te beschadigen bij het plaatsen van muurdecoratie. Ook ingebouwde kasten vormen geen belemmering van de warmteverspreiding.

 

 • Plaatsverlies: verwarmingselementen nemen altijd een bepaalde hoeveelheid ruimte in. Bovendien kan het esthetisch een stuk onaantrekkelijker zijn. Dit vermijd je bv. door je verwarmingselementen stijlvol te laten inbouwen.
 • Hogere energiekosten: verwarmingselementen aangesloten op je cv-water of elektriciteit verbruiken flink wat energie. Kies je daarentegen voor lage temperatuurradiatoren? Dan dalen je stookkosten aanzienlijk. Ook bij zonnepanelen zijn bv. infraroodpanelen stukken energiezuiniger.
 • Mindere warmteverspreiding: radiatoren verwarmen de lucht. Dat voelt minder aangenaam dan de stralingswarmte van ingebouwde muurverwarming. Wil je graag een element dat toch die aangename warmteverspreiding verzekert? Dan zijn infraroodpanelen een prima alternatief.
 • Lucht- en stofcirculatie: net doordat veel van deze verwarmingselementen de lucht in de ruimte verwarmen, is er sprake van stofcirculatie. Dat is te wijten aan het opstijgen van de warme lucht dat bij het afkoelen opnieuw neerdaalt. Daardoor zijn radiatoren en accumulatoren minder geschikt voor mensen met ademhalingsproblemen en allergieën.

TIP: wens je hier graag meer informatie over? Neem dan contact op met een gespecialiseerde installateur. Die helpt je graag verder. Vul hier het aanvraagformulier in.

 


CONCLUSIE: welk type muurverwarming kies ik het best?

Hoe bepaal je nu de beste muurverwarming voor jouw project? Maak je keuze op basis van de volgende overwegingen:

 • Omvang van de werken: gaat het om een grote renovatie? Of niet? Die omvang van de werken bepaalt of het mogelijk is om voor ingebouwde muurverwarming te kiezen of toch bij muurverwarmingselementen te blijven.
 • Isolatiegraad woning: hoe goed is je woning geïsoleerd? Hoe beter, hoe makkelijker je kan overschakelen op lage temperatuurverwarming zoals ingebouwde wandverwarming.
 • Bijverwarming of hoofdverwarming: de isolatiegraad van je woning bepaalt bijkomend ook in hoeverre je de muurverwarming kan inzetten als hoofd- of bijverwarming.
 • Budget: daarnaast is ook je budget een doorslaggevende factor in het bepalen van de juiste oplossing. De ingebouwde muurverwarming is doorgaans duurder dan de andere opties.
 • Beschikbare ruimte: als laatste sta je best ook even stil bij het feit dat je wel wat ruimte verliest als je kiest voor wandverwarming aan de muur.

TIP: een professional helpt je graag op weg!

Wil je graag muurverwarming in je woonkamer plaatsen? Twijfel je tussen muurverwarming of vloerverwarming? Of wens je graag nog meer informatie over de verschillende soorten verwarming? Dan kan je terecht bij een expert voor professioneel advies. Via het onderstaande offerteformulier brengen wij je in contact met verschillende vakspecialisten. Ontvang diverse offertes en vergelijk zo prijzen, adviezen, merken, uitvoertermijnen,… en maak een geïnformeerde keuze.

 

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs