Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gascondensatieketel

Een gascondensatieketel is de zuinigste verwarmingsketel onder de gasketels. Door zijn lage verbruik en hoge rendement is hij goed voor het milieu en je portemonnee.

Een nieuwe cv ketel laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

 

gascondensatieketel prijs Wat is de werking van een gascondensatieketel?

Een gascondensatieketel is een energiezuinige ketel op gas. Deze condensatieketel recupereert warmte van zijn eigen rookgassen. In de gassen zit waterdamp die bruikbare energie bevat. Deze warmte kan opnieuw gebruikt worden voor de verwarming van je huis. Dit type ketels moet hiervoor op lage temperatuur kunnen werken.

Tijdens de verbranding komt er heel wat condensatie vrij. De dampen worden afgevoerd via een speciale rookgasafvoer. Door de Europese Ecodesignrichtlijn komt het er in vele gevallen op neer dat je een condensatieketel zal moeten kiezen als je je oude ketel gaat vervangen.

 

 

Voordelen van een condenserende gasketel

+ Milieuvriendelijk: geringe uitstoot van CO2 en andere verbruiksgassen.

+ Laag verbruik: verbruikt 35 % minder energie dan een oude verwarmingsketel. Dankzij de modulerende brander past de gascondensatieketel zich aan de vraag aan.

+ Hoog rendement: rendement van 109% (cf. hoogrendementsketel: 92 %).

+ Compact: een condenserende gastketel neemt erg weinig plaats in. Je verliest dus weinig ruimte. Een mazouttank neemt veel meer plaats in.

 

Nadelen

Een condenserende gaswandketel heeft ook enkele nadelen:

– Prijs: een condensatieketel op gas is duurder dan de traditionele verwarmingsketel. Door het hogere rendement verdien je de investering echter snel terug. Kom je in aanmerking voor subsidies, dan is ze nog sneller terugverdiend.

– Variabele gasprijzen: voor gas als brandstof ben je afhankelijk van de kosten van het netwerk.

– Aanpassing schoorsteen: in sommige gevallen zal de installatie van deze lagetemperatuurketel een aanpassing van de schoorsteen vereisen, bijvoorbeeld in appartementsgebouwen.

 

gascondensatieketel prijzen

 

Prijzen condensatieketels op gas

Denk je erover na om een gascondensatieketel te kopen? De prijs van een condenserende gasketel schommelt tussen de € 1500 en € 4000, exclusief installatie. De installatie kostprijs bedraagt tussen de € 250 en € 500. Prijzen van de verwarmingsketels worden bepaald door hun vermogen (kW). Het ideale vermogen voor jouw situatie is afhankelijk van je verwarmingsbehoefte en het warmwaterverbruik.

Onthou dat de kostprijs van de gascondensatieketel in vermindering kan gebracht worden met sommige financiële voordelen. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je ook van een verlaagd BTW-tarief (6%) bij plaatsing door een erkende installateur. Daarnaast zorgt het lagere energieverbruik ervoor dat de investering zichzelf terugverdient.

Benieuwd naar prijzen en voorstellen van erkende verwarmingsinstallateurs?
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes en voorstellen aan bij erkende installateurs.

 

 

Onderhoud

Het onderhoud van een gasketel is in Vlaanderen verplicht om de twee jaar voor toestellen met een vermogen vanaf 20 kilowatt (kW). Een regelmatige onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat de ketel efficiënt blijft. Deze onderhoudsbeurt mag enkel uitgevoerd worden door een erkende technicus gasvormige brandstof. Het onderhoud houdt de controle in van de uitstoot van de verbrandingsgassen. De verbrander zelf wordt ook gereinigd. Indien nodig wordt de brander opnieuw ingesteld.

Prijzen & info van een onderhoudsbeurt vind je hier.

 

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs