Verwarmen op mazout

Dat je helemaal onafhankelijk bent van de netwerkbeheerders is een van de belangrijkste redenen waarom verwarmen met stookolie zo populair is. Hoewel het nog niet definitief is, zou de verkoop van mazoutketels echter verboden worden vanaf 2035. Is verwarmen op mazout nog interessant? Hoeveel kost het? En wanneer moet je overstappen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar: AlternatievenOnderdelen & werkingMazouttank verwijderen

 

Hoeveel kost verwarmen op mazout?

De kosten voor een verwarmingsinstallatie op stookolie kunnen opgespilitst worden in de verbruikskosten, installatiekosten en onderhoudskosten:

 

1. Verbruikskost verwarming mazout

Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 liter stookolie. Ga je uit van een mazoutprijs van € 0,6709/liter (officiële mazoutprijs op 26/03/2019 voor een levering van min. 2.000 liter gewone mazout), dan komt dat neer op een jaarlijks verbruik van:

 • € 1.341,80 voor 2.000 liter
 • € 2.012,70 voor 3.000 liter

Natuurlijk hangt je effectieve verbruik af van verschillende factoren zoals de mate van isolatie van je woning, de oppervlakte van je woning, het gedrag van de bewoners, de weersomstandigheden (bvb. hoger verbruik bij een strenge winter), …

Een groot voordeel van stookolie is dat het, in tegenstelling tot andere brandstoffen, kan worden opgeslaan. Het is dus perfect mogelijk om de prijsevolutie op te volgen en mazout te bestellen wanneer het jou het voordeligst uitkomt. Op jouw factuur vind je enkel de prijs van de door jou aangekochte hoeveelheid stookolie. Je betaalt dus niet voor aansluitings-, meter- of beheerskosten én je bent niet afhankelijk van het distributienetwerk.

De prijs van stookolie is heel veranderlijk. Elke week is er wel een stijging of daling. Eind 2018 en begin 2019 zag de prijsevolutie er zo uit:

DatumOfficiële mazoutprijs per liter (incl. btw) voor een
levering van minimum 2.000 liter gewone mazout
26 maart 2019€ 0,6709
1 maart 2019€ 0,692
1 februari 2019€ 0,65
1 januari 2019€ 0,5703
1 december 2018€ 0,6379
1 november 2018€ 0,7625
2 oktober 2018€ 0,7709
1 september 2018€ 0,7254

 

2. Installatiekost verwarming mazout

De belangrijkste aspecten die een invloed hebben op de installatiekost van een verwarmigsinstallatie op mazout:

 • Mazoutketel: gemiddeld € 2.500 – 7.500 (incl. btw, excl. plaatsing) › Afhankelijk van het vermogen, de domotica, duurzaamheid van de gebruikte materialen, …
 • Plaatsingskost ketel: gemiddeld € 1.000 – 2.000 › Afhankelijk van de complexiteit van de klus: moeten er aanpassingen gebeuren aan de schouw, moet er een mazouttank geplaatst worden, …?
 • Verwarmingstoestellen: op een stookolieketel worden meestal radiatoren, convectoren of vloerverwarming aangesloten.
  Radiatoren: gemiddeld € 50 – 600 per stuk voor een standaard model (incl. btw, excl. plaatsing) › Afhankelijk van het vermogen, het design, de kleur… Voor een standaardwoning kan je rekenen op gemiddeld € 22 aan radiatoren per m² woonoppervlakte (voor een woning van 150 m² komt dat neer op 150 x 22 = € 3.300 aan radiatoren).
  Convectoren: gemiddeld € 150 – 1.000 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing) › Afhankelijk van het vermogen, het model (wandmodel/vloermodel), …
  Vloerverwarming: gemiddeld € 25 – 65 per m² (excl. btw en plaatsing) › Afhankelijk van het type vloerverwarming en de oppervlakte.

 

TIP: Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor verwarming op mazout is afhankelijk van verschillende factoren. Ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project, aangepast aan jouw wensen, woning en verbruik? Maak gebruik van ons offerteformulier, omschrijf je situatie en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van erkende verwarmingsspecialisten uit jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

3. Kosten voor onderhoud en keuringen

Voor een mazoutinstallatie gelden verschillende wettelijke bepaling omtrent het onderhoud en de keuring.

 

Onderhoud mazoutketel

Heb je een mazoutketel met een vermogen ≥ 20 kW? Dan is een jaarlijks onderhoud bij wet verplicht. Door je stookolieketel regelmatig van een onderhoud te voorzien blijft hij voldoen aan de opgelegde normen, rendeert hij beter, vervuilt hij minder en gaat hij langer mee.

Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkend stookolietechnicus. Achteraf bezorgt deze je een verbrandings- en reinigingsattest dat dient als bewijs van het onderhoud. Reken voor een onderhoudsbeurt op een gemiddelde prijs van € 100 à 200. Ontvang vrijblijvend offertes op maat voor een onderhoud van jouw mazoutketel via de offertepagina.

Extra verplichtingen:

 • Verplichte keuring van een mazoutinstallatie die voor het eerst in gebruik genomen wordt, waarvan de ketel of mazoutbrander vervangen is of die verbouwd of verplaatst werd.
 • Verplichte verwarmingsaudit voor mazoutinstallaties van 5 jaar of ouder die bestaan uit 1 of meerdere ketels met een vermogen van 20 t.e.m. 100 kW: de audit moet gebeuren samen met de eerste onderhoudsbeurt nadat het toestel 5 jaar oud geworden is. Nadien moet de audit om de 5 jaar herhaald worden.
 • Verplichte verwarmingsaudit voor mazoutinstallaties die bestaan uit meerdere ketels of met een vermogen van meer dan 100 kW: de audit moet gebeuren om de 2 jaar.

⇒ Lees hier meer over het onderhoud en de keuring van een mazoutinstallatie.

 

Keuring en onderhoud van de stookolietank

Ook voor de mazouttank gelden enkele belangrijke verplichtingen. Zo moet de tank na de plaatsing maar vóór ingebruikname gecontroleerd worden.

Ook na de ingebruikname moet je een stookolietank regelmatig laten controleren. Hoe vaak dat moet hangt af van het volume van de tank, de plaatsing (ondergronds of bovengronds) en de ligging (binnen of buiten de waterwingebieden en beschermingszones). Voor deze controle betaal je:

 • gemiddeld € 95 à 110 voor een bovengrondse mazouttank.
 • gemiddeld € 120 à 160 voor een ondergrondse mazouttank.

⇒ Lees hier meer over het onderhoud en de keuring van een mazouttank.

 

verwarming mazout

 

Einde van de mazoutketel?

Een van de maatregelen uit het federale Energiepact bepaalt dat het vanaf 2035 verboden is om mazoutketels te verkopen. Het Energiepact is nog niet goedgekeurd dus het gaat voorlopig slechts om een voorstel. 

Let op, het gaat om een verbod op de verkoop, niet op het gebruik. Een bestaande mazoutketel mag je dus wel nog verder blijven gebruiken na 2035. Verwarm je in 2035 dus nog steeds op mazout, dan moet je pas op zoek naar een alternatief wanneer je ketel toe is aan vervanging.

Vlaanderen en Brussel zouden het verbod al vroeger willen doen ingaan:
» In Vlaanderen zou het verbod er al kunnen komen vanaf 2021, maar enkel voor nieuwbouw en ingrijpende renovaties.
» In Brussel zou het verbod gelden vanaf 2025 en voor alle gebouwen. Tussen 2021 en 2025 zou er een premie voor de overschakeling komen.

 

Alternatieven voor verwarming op mazout

Bovenstaand voorstel is nog niet definitief en 2035 nog vrij ver weg. Bovendien zou je een bestaande mazoutketel na 2035 nog verder kunnen blijven gebruiken. Heb je een mazoutketel in huis, dan moet je je voorlopig dus nog geen zorgen maken.

Hoe dan ook loont het om al eens na te denken over de alternatieven. We lijsten enkele mogelijkheden op:

 • Verwarming op aardgas: overschakelen van mazout op aardgas is voor velen de makkelijkste oplossingen. De leidingen en radiatoren van een verwarmingsinstallatie op mazout zijn namelijk herbruikbaar wanneer je overschakelt naar aardgas. De overstap houdt dan enkel het plaatsen van een nieuwe ketel en de aansluiting op het aardgasnet in. Let op, niet overal is een aansluiting op het gasnet mogelijk.
 • Warmtepomp: een warmtepomp haalt zo’n 2/3 van de opgewekte warmte uit de omgeving (water, lucht, bodem). Naast verwarming levert een warmtepomp ook sanitair warm water. Ze zijn wel duurder in aankoop dan een aardgas- of mazoutketel. Warmtepompen verbruiken ook elektriciteit. Een combinatie met zonnepanelen is daarom een slimme keuze.
 • Verwarmingsketel op pellets: deze installatie is gelijkaardig aan een installatie op mazout. Doordat het werkingsprincipe hetzelfde is, kan je een stookolieketel vrij eenvoudig vervangen door een pelletketel zonder dat je de leidingen moet aanpassen. Hou er wel rekening mee dat je de pellets ergens moet kunnen opslaan.
 • Elektrische verwarming: dit is door het hoge verbruik en de hoge prijs van elektriciteit minder populair. Toch heeft het ook enkele voordelen: het is makkelijk te installeren, er is geen afvoerbuis nodig, … Tip: voorzie zonnepanelen. Daarmee kan je een groot deel van de nodige elektriciteit zelf opwekken.

 

» Wanneer vervang ik mijn mazoutketel?

Het is belangrijk dat je hier een goede afweging maakt. Enkele voorbeelden:

→ Is je stookolieketel nog niet heel oud (jonger dan 15 jaar) en nog in goede staat, dan is er geen haast om nu al over te schakelen naar een andere verwarmingsmethode.

→ Heeft je mazoutketel al wat jaren op de teller, dan kan je ervan uitgaan dat zijn rendement afneemt (vanaf ongeveer 15 jaar). In dat geval kan het zinvol zijn om al rekening te houden met het mogelijk verbod op de verkoop van stookolieketels en je huidige ketel te laten vervangen.

→ Ook in geval van grote renovatiewerken kan je van de gelegenheid gebruik maken om je verwarmingsinstallatie te vervangen.

→ Het is ook mogelijk dat er na verloop van tijd bepaalde onderdelen van de verwarmingsinstallatie vervangen moeten worden. Maak ook hier de afweging of de investering de moeite waard is. Zijn de kosten om bepaalde onderdelen te vervangen te hoog, dan is het misschien een betere keuze om meteen de hele installatie te vervangen. Zeker als die al wat ouder is. Het zou zonde zijn als je veel geld uitgeeft om 1 onderdeel te vervangen als je enkele jaren later toch de hele installatie moet vervangen.

Het ketellichaam is erg duurzaam en gaat gemiddeld 30 jaar mee. De mazoutbrander daarentegen gaat zo’n 15 jaar mee. Deze zal je dus 1 keer moeten vervangen. Reken daarvoor op € 700 à 800. Dat is niet weinig, maar wel de investering waard als de rest van de verwarmingsinstallatie nog niet heel oud en nog in goede staat is.

TIP: vraag je je af of je nu al moet overschakelen op een alternatief en jouw huidige mazoutketel moet vervangen? Dan laat je je best adviseren door een erkend verwarmingsexpert. Deze kan je adviseren over een eventuele overschakeling en ook mee bepalen welke verwarmingsmethode het meest geschikt is voor jouw wensen en noden. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen uit jouw buurt via de offertepagina.

 

verwarmen op mazout

 

Onderdelen en werking mazoutinstallatie

Een mazoutketel maakt de warmte die zich in mazout bevindt vrij en brengt die warmte over naar het water dat door het verwarmingscircuit stroomt.

Hoe gaat dat hele proces precies in zijn werk?

Mazout bezit als brandstof een bepaalde hoeveelheid energie die moet vrijgemaakt worden. Het is de brander die de warmte die in de brandstof zit vrij maakt. Hoe? Als de ketel aanstaat wordt de mazout uit de mazouttank naar de mazoutbrander gepompt. Daar wordt het verneveld om de contactoppervlakte tussen de brandstof en de lucht (aangevoerd door de ventilator) te maximaliseren. Door de vermenging van mazout en lucht ontstaat een optimale verbranding waardoor de stookolie alle warmte kan afgeven.

Op het moment dat de vergaste of verstoven vloeistof ontstoken wordt door een elektrische vonk ontstaat een vlam.

De mazoutketel vervult op zijn beurt de rol van warmtewisselaar die de vrijgekomen warmte uit de verbranding overdraagt aan de vloeistof (warmtegeleider) die doorheen het warmtecircuit stroomt.

 

Mazouttank verwijderen

Voor een mazouttank die je definitief buiten gebruik wil stellen, gelden enkele belangrijke regels. We overlopen kort de voorwaarden voor het buiten gebruik stellen van een mazouttank die gebruikt werd voor het verwarmen van een woning.

 

Mazouttank voor een opslag < 5.000 kg mazout (6.000l)

 • Verplichtingen voor het buiten gebruik stellen van een bovengrondse mazouttank: mazouttank leegpompen. Een verwijdering van de tank is niet verplicht.
 • Verplichtingen voor het buiten gebruik stellen van een ondergrondse mazouttank: mazouttank leegpompen en verwijderen. Als verwijderen niet mogelijk is moet je de mazouttank opvullen met zand, schuim of een ander gelijkaardig materiaal. Bij verwijdering wordt ook een reiniging van de mazouttank aangeraden.

 

Mazouttank voor een opslag ≥ 5.000 kg mazout (6.000l)

 • Verplichtingen voor het buiten gebruik stellen van een bovengrondse of ondergrondse mazouttank: mazouttank leegpompen, reinigen en verwijderen. Als verwijderen niet mogelijk is moet je de mazouttank leegmaken, reinigen en opvullen met zand, schuim of een ander gelijkaardig materiaal.

 

⇒ Lees hier meer over het verwijderen van een mazouttank.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen