Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarmen op mazout

Door je woning te verwarmen met mazout ben je volledig onafhankelijk van netwerkbeheerders en kies je zelf op welk moment je brandstof wenst aan te schaffen. Hoeveel verwarming op mazout kost, welke aandachtspunten er zijn en op welke wijze je kan overstappen naar een andere, milieuvriendelijkere brandstof ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar: kostprijs en onderdelen installatieOnderhoudAlternatievenBuitengebruikstelling

 

Hoeveel kost verwarming op mazout?

Om een goed inzicht te krijgen over de mogelijkheden en prijzen van mazout verwarming is het belangrijk zowel rekening te houden met de kostprijs van de installatie, kosten van het onderhoud en de gemiddelde prijzen van stookolie.

 

1. Prijs van de installatie:

Een verwarmingsinstallatie op mazout bestaat uit 3 grote onderdelen: de mazouttank die de stookolie stockeert, de mazoutketel die stookolie omzet naar warm water en de verwarmingselementen die warmte afgeven in de ruimte:

 

 • Mazouttank: tussen 1.400 en 4.400 euro

  De kostprijs van een mazouttank wordt bepaald door het volume, materiaalkeuze en locatie van de tank (ondergronds of bovengronds). Ondergrondse tanks zijn duurder omdat deze gemaakt moeten worden van een sterk en corrosiebestendig materiaal. Bovendien heb je ook extra kosten voor de graafwerken. Een kleine tank (1.000, 2.000 of 3.000 liter) kost tussen de € 1.400 en € 2.400. Voor een tank van 5.000 liter moet je rekenen op een bedrag van 3.300 à 4.400 euro. Deze prijzen zijn inclusief plaatsing, exclusief btw en grondwerken. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

 • Mazoutketel: gemiddeld 4.750 euro

  De prijs van een mazoutketel of stookolieketel wordt bepaald door het gewenste vermogen, complexiteit van de regelingen en optionele domotica. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van €4.750, inclusief plaatsing, exclusief btw. Afhankelijk van de situatie kunnen er ook andere kosten zijn zoals het plaatsen / vervangen van een rookgasafvoer. Optioneel kan je de ketel ook combineren met een zonneboiler. In vergelijking met aardgasketels zijn mazoutketels iets duurder in aankoop. Daar staat tegenover dat ze wel een langere levensduur hebben. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

 • Verwarmingstoestellen: vanaf 100 euro…

  Op gebied van warmteafgifte kan je net zoals bij aardgas kiezen voor radiatoren, vloerverwarming of convectoren. Ook hier zal de kostprijs afhangen van het benodigde vermogen, aantal ruimtes en esthetische voorkeuren. Schattingen of vaste prijzen per stuk geven is onbegonnen werk omdat er teveel variabelen zijn. Voor een gemiddelde woning van 150 vierkante meter moet je rekenen op een materiaalkost van 3.500 à 5.000 euro. Voor de plaatsing inclusief toebehoren en leidingen zal hier nog 1.500 à 3.000 euro bij komen. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

2. Prijs van een onderhoud en keuring:

Voor een mazoutinstallatie gelden verschillende wettelijke bepalingen omtrent het onderhoud en de keuring. De cv-ketel zelf moet doorgaans jaarlijks gekeurd worden. Voor de stookolietank hangt dit af van het volume en of hij bovengronds of ondergronds gevestigd is:

 

 • Mazoutketel keuren

  Bij standaard ketels met een vermogen van minder dan 20 kW is een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht. Ketels met een hoger vermogen moeten 5-jaarlijks (tussen 20 kW en 100 kW) of 2-jaarlijks (meer dan 100 kW) een verplichte verwarmingsaudit laten uitvoeren.

  Door je stookolieketel regelmatig van een onderhoud te voorzien blijft hij voldoen aan de opgelegde normen, rendeert hij beter, vervuilt hij minder en gaat hij langer mee. Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkend stookolietechnicus. Achteraf bezorgt deze je een verbrandings- en reinigingsattest dat dient als bewijs van het onderhoud. Reken voor een onderhoudsbeurt op een gemiddelde prijs van € 150 à 250 (excl. btw).  Een onderhoud aanvragen bij een erkend technicus kan je doen via de offertepagina.

 

 • Tank keuren

  Een nieuwe tank moet voor zijn ingebruikname gecontroleerd worden. Eens de tank in gebruik is hangt de frequentie van een verplichte controle af van het volume, de plaatsing (ondergronds of bovengronds) en de ligging (binnen of buiten de waterwingebieden en beschermingszones). Voor deze controle betaal je:

 • gemiddeld € 95 à 110 voor een bovengrondse mazouttank.
 • gemiddeld € 120 à 160 voor een ondergrondse mazouttank.

⇒ Lees hier meer over het onderhoud en de keuring van een mazouttank.

 

 

3. Prijs van mazout / stookolie

Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 liter stookolie. Ga je uit van een mazoutprijs van € 0,6709/liter, dan komt dat neer op een jaarlijks verbruik van:

 • € 1.341,80 voor 2.000 liter
 • € 2.012,70 voor 3.000 liter

Natuurlijk hangt je effectieve verbruik af van verschillende factoren zoals de mate van isolatie van je woning, de oppervlakte van je woning, het gedrag van de bewoners, de weersomstandigheden (bv. hoger verbruik bij een strenge winter), …

 

Vergelijk het totaalplaatje…

Een groot voordeel van stookolie is dat het, in tegenstelling tot andere brandstoffen, kan worden opgeslagen. Het is dus perfect mogelijk om de prijsevolutie op te volgen en mazout te bestellen wanneer het jou het voordeligst uitkomt. Je betaalt ook enkel voor de aangekochte hoeveelheid stookolie. In tegenstelling tot aardgas heb je ook helemaal geen kosten voor de aansluiting, distributie of beheerskosten.

 

 

Einde van mazout… Overschakelen of niet?

In bestaande gebouwen (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen) is het niet meer toegestaan om nog een stookolieketel te plaatsen als in je straat een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

In nieuwbouw of gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen) met bouwvergunningsaanvragen mag je geen stookolieketels meer plaatsen, zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

Een vervanging van je oude verwarmingsketel is niet verplicht. Een bestaande mazoutketel mag je dus wel nog verder blijven gebruiken en onderhouden. Verwarm je op mazout of ben je van plan een installatie of woning aan te schaffen op mazout? Dan hoef je je zeker geen zorgen maken. Overschakelen op een andere brandstof is altijd mogelijk. Je hoeft dan enkel de ketel te vervangen en de tank buiten gebruik te stellen.

Is je cv-installatie nog in goede staat of vallen de kosten goed mee, dan loont het zeker om nog even te blijven verwarmen op mazout. In tussentijd blijven de verwarmingstechnieken evolueren.

 

Wanneer vervang ik mijn mazoutketel?

Is je stookolieketel nog niet heel oud (jonger dan 15 jaar) en nog in goede staat, dan is er geen haast om nu al over te schakelen naar een andere verwarmingsmethode. Heeft je mazoutketel al wat jaren op de teller, dan kan je ervan uitgaan dat zijn rendement afneemt. In dat geval kan het zinvol zijn om al rekening te houden met het mogelijk verbod op de verkoop van stookolieketels en je huidige ketel te laten vervangen.

Ook in geval van grote renovatiewerken kan je van de gelegenheid gebruik maken om je verwarmingsinstallatie te vervangen.

Het ketellichaam is erg duurzaam en gaat gemiddeld 30 jaar mee. De mazoutbrander daarentegen gaat zo’n 15 jaar mee. Deze zal je dus 1 keer moeten vervangen. Reken daarvoor op € 700 à 800. Dat is niet weinig, maar wel de investering waard als de rest van de verwarmingsinstallatie nog niet heel oud en nog in goede staat is.

 

TIP: vraag raad bij een erkend technicus

Benieuwd of het interessant is om je huidige mazoutketel al te vervangen? Dan laat je je best adviseren door een erkend verwarmingsexpert. Deze kan je adviseren over een eventuele overschakeling en ook mee bepalen welke verwarmingsmethode het meest geschikt is voor jouw wensen en noden. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen uit jouw buurt via de offertepagina.

 

Alternatieven voor verwarming op mazout

Ga je jouw woning ingrijpend energetisch verbouwen of heeft je mazoutinstallatie zijn beste tijd gehad, dan kan het interessant zijn om reeds uit te kijken naar alternatieven:

 

Verwarming op aardgas

Overschakelen van mazout op aardgas is voor velen de makkelijkste oplossingen. De leidingen en radiatoren van een verwarmingsinstallatie op mazout zijn namelijk herbruikbaar wanneer je overschakelt naar aardgas. Bovendien hoeft je woning ook niet super geïsoleerd te zijn. De overstap houdt dan enkel het plaatsen van een nieuwe ketel en de aansluiting op het aardgasnet in.

Let op, niet overal is een aansluiting op het gasnet mogelijk. Bovendien mogen nieuwe woningen in verkavelingen ook niet meer aansluiten op het gasnetwerk. Deze zijn verplicht te kiezen voor een warmtepomp, pelletketel of aan te sluiten op een warmtenet, indien dit aanwezig is. Meer info over verwarmen op aardgas vind je hier.

 

verwarming mazout

 

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt zo’n 2/3 van de opgewekte warmte uit de omgeving (water, lucht, bodem). Naast verwarming levert een warmtepomp ook sanitair warm water. Ze zijn duurder in aankoop dan een aardgas- of mazoutketel en renderen enkel bij goed geïsoleerde woningen. Ze werken best in combinatie met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Radiatoren zijn bij de meeste warmtepompen niet mogelijk.

Warmtepompen verbruiken ook elektriciteit. Een combinatie met zonnepanelen is daarom een slimme keuze. Meer info over de soorten warmtepompen en hun bijhorende prijzen vind je hier.

 

CV pelletketel

Net zoals bij mazout verwarming ben je bij pellets niet afhankelijk van een netwerkbeheerder. Ook het werkingsprincipe is grotendeels hetzelfde waardoor je de stookolieketel vrij eenvoudig kan vervangen door een pelletketel. Deze werkt ook op hoge temperaturen waardoor je de bestaande verwarmingselementen kan behouden. Hou er wel rekening mee dat je de pellets ergens moet kunnen opslaan.

Het prijskaartje van een cv pelletketel ligt aan de vrij hoge kant. De ketel alleen kost al snel 5.000 euro. Inclusief opslagsilo, buffervat en pompgroep kan dit oplopen tot 10 à 15.000 euro. Meer info over verwarming op pellets vind je hier.

 

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming was lange tijd minder populair vanwege de hoge kostprijs van elektriciteit. Nu de mogelijkheid bestaat om zelf energie op te wekken met zonnepanelen kan het echter opnieuw interessant zijn om te kiezen voor elektrische verwarming. Meer info over de mogelijkheden en prijzen van elektrische verwarming vind je in dit artikel.

 

 

Mazout installatie buiten gebruik stellen

Het buiten gebruik stellen van een mazout installatie moet gebeuren volgens enkele wettelijke richtlijnen. Afhankelijk van de locatie en hoeveelheid werk moet je hier rekenen op een bedrag van 1.000 tot 2.500 euro.

 

1. Mazoutketel en brander verwijderen

De mazoutketel en brander vind je terug in de stookplaats. Deze is éénvoudig te ontmantelen door een erkend technicus. Ben je handig aangelegd dan kan je deze gerust ook zelf verwijderen. Het is dan wel belangrijk om na te gaan dat de verbinding met de mazouttank goed is afgesloten zodat er geen brandgevaar is.

 

2. Mazouttank verwijderen / neutraliseren

Een mazouttank die niet meer gebruikt wordt moet wettelijk steeds geneutraliseerd worden. Afhankelijk van het volume en de locatie kan het ook verplicht zijn om deze te verwijderen. Je bent verplicht deze werken uit te laten voeren door een erkend stookolietechnicus die je een certificaat aflevert waaruit blijkt dat de buitengebruikstelling correct werd uitgevoerd. Op het certificaat staat de naam en het erkenningsnummer van de technicus. Meer info over de werking en prijzen voor het verwijderen van een mazouttank vind je in dit artikel.

 

verwarmen op mazout

 

Offertes voor mazoutverwarming / mazouttank ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen