Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderhoud en keuring mazout

Gebruik je een mazoutinstallatie als centrale verwarming? Dan moet je je houden aan enkele wettelijke verplichtingen op vlak van onderhoud en keuring. Wat houden die regels voor de mazoutketel en de mazouttank precies in? Wie moet het onderhoud en de keuring uitvoeren? En hoeveel kost dat? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:

1. Onderhoud mazoutketel
2. Keuring mazouttank

 

Waaruit bestaat een mazoutinstallatie?

Naast de verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming, …) bestaat een mazoutinstallatie uit 2 grote onderdelen. Het gaat om:

  • een mazoutketel: zet de stookolie (mazout) om in warm water. Hoe? Door de vernevelde brandstof te doen ontvlammen via de brander, waarna het opgewarmde water door het verwarmingscircuit circuleert.
    → moet een jaarlijks onderhoud krijgen. Lees hier verder meer over!
  • een mazouttank: stockeert de stookolie. Deze tank kan zich zowel boven als onder de grond bevinden. Het is nodig om deze tank regelmatig te laten bijvullen, afhankelijk van je verbruik.
    → een keuring is verplicht voor je de tank in gebruik neemt. Verdere controles hangen af van het volume, de plaatsing en de ligging. Lees hier verder meer over!

 

 

1. Onderhoud mazoutketel

Een goed werkende mazoutketel heeft enkel voordelen. Daarom legt de Vlaamse overheid bepaalde regels op voor het onderhoud ervan. Wat zijn die precies? En hoeveel bedraagt het prijskaartje? Dat lees je hieronder!

 

Hoe vaak is een onderhoud verplicht?

Een jaarlijks onderhoud is verplicht bij mazoutketels met een vermogen vanaf 20 kilowatt (kW). De meeste cv-ketels in woningen beschikken over dit vermogen. Ben je niet zeker hoeveel het vermogen van je mazoutketel bedraagt? Je vindt het op het (meestal zilverkleurige) kenplaatje aan de buitenkant van je ketel. Kijk altijd naar het maximumvermogen.

TIP: heeft je mazoutketel toch een vermogen van minder dan 20 kW en is een onderhoud dus niet verplicht? Ook dan laat je deze best jaarlijks controleren. Zo ben je zeker van een ketel in topconditie die maximale energieprestaties levert.

 

Wie moet het onderhoud laten uitvoeren?

Als gebruiker van de centrale verwarming ben je verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Huur je een woning? Ook dan moet je dus het centrale stooktoestel jaarlijks laten nakijken. Tenzij in het huurcontract staat dat de eigenaar zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud van de mazoutketel. De eigenaar kan die kosten dan wel aan jou doorrekenen.

 

Wie voert het onderhoud uit?

Niet eender wie mag je mazoutketel reinigen en controleren. Zo’n jaarlijks onderhoud moet altijd gebeuren door een erkende ’technicus vloeibare brandstof’. Goed nieuws: alle technici aangesloten bij de offerteservice van Buldit beschikken over de nodige bekwaamheden. Gratis offertes op maat aanvragen bij erkende technici in je buurt? Dan kan je doen via onze offertepagina.

 

Hou je attesten bij!

Na het onderhoud zal de technicus je 2 attesten overhandigen: een reinigingsattest en een verbrandingsattest. Daarop moeten de naam, het erkenningsnummer en de handtekening staan van de technicus die het onderhoud heeft uitgevoerd.

Het is belangrijk om minstens de 2 laatste attesten te bewaren. Als huurder bezorg je gewoon een kopij van de attesten aan de eigenaar van je woning.

 

 

Onderhoud mazoutketel prijs

De prijs voor een mazoutketel onderhoud bedraagt gemiddeld 150 à 250 euro, excl. btw. Die kosten omvatten de volledige controle van je ketel, de correcte afstelling ervan en het opstellen van de 2 vereiste attesten. Ontvang gratis offertes via onze offerteservice.

Goed om weten: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

 

Druk de kosten met een onderhoudscontract

Met heel wat erkende technici kan je ook een onderhoudscontract afsluiten. Dat is op termijn vaak goedkoper en je kan ook kiezen om te betalen in kleine maandelijkse termijnen. Bovendien ben je zeker dat je het jaarlijkse onderhoud van je mazoutketel niet uit het oog verliest. En zijn er problemen met je mazoutinstallatie? Dan kan je altijd bij je vaste technicus terecht.

Let op: de prijzen van zulke contracten kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je de prijzen en mogelijkheden van zulke contracten vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 technici via onze offerteservice.

 

 

Voordelen mazoutketel onderhoud

Het is geen toeval dat een jaarlijks mazoutketel onderhoud verplicht is. Zo ben je er namelijk zeker van dat je ketel…

  • maximale energieprestaties levert. Een goed onderhouden mazoutketel bezorgt je dus een lagere stookoliefactuur én hij stoot ook minder CO2 uit.
  • een langere levensduur heeft.
  • zorgt voor een optimale veiligheid. Want een slechte werkende mazoutketel kan bv. koolstofmonoxidevergiftiging in de hand werken.
  • in topvorm verkeert. Zo heb je veel minder kans op storingen en defecten en kom je niet in de kou te zitten.
  • voldoet aan de wetgeving. Zo vermijd je boetes én een slecht rendement van je ketel.

 

 

Wat houdt onderhoud mazoutketel in?

Een mazoutketel onderhoud duurt gemiddeld 1,5 à 2u. De technicus volgt daarbij 3 stappen:

  1. Controleren mazoutketel

    De technicus kuist het volledige stooktoestel grondig (mazoutketel reinigen, onderdelen van de mazoutbrander reinigen, …). Hij controleert ook de algemene staat van het stooktoestel, de verluchting van het stooklokaal, de aanvoer van verbrandingslucht en de verbrandingswaarden.

  2. Afstellen mazoutketel

    De technicus meet de mazoutketel uit met een rookgastester. Op basis van de verkregen waarden stelt hij de mazoutketel dan correct af. En dat volgens de waarden die de Vlaamse overheid en de fabrikant van het stooktoestel opleggen.

  3. Attesten opmaken

    Is je mazoutketel gecontroleerd en correct afgesteld? Dan stelt de technicus het reinigings- en verbrandingsattest op. Vergeet niet om altijd de laatste 2 attesten bij te houden. Op zoek naar een erkende technicus in je buurt? Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

 

onderhoud mazoutketel

 

2. Keuring mazouttank

Naast de mazoutketel bestaat een mazoutinstallatie ook uit een mazouttank. En ook daarvoor gelden bepaalde verplichtingen op vlak van keuring. Ontdek er hieronder meer over!

 

Hoe vaak is keuring mazouttank verplicht?

Voor je de mazouttank begint te gebruiken, is een keuring verplicht. Zo wil de Vlaamse overheid de kans op grondwater- en bodemverontreiniging tot een minimum beperken. Of de tank daarna nog gecontroleerd moet worden, hangt af van het volume, de plaatsing (bovengronds of ondergronds) en de ligging (binnen of buiten de waterwingebieden en beschermingszones).

 

Wie voert de keuring uit?

Een keuring van de stookolietank moet gebeuren door een erkende technicus stookolietanks of erkende milieudeskundige in de discipline houders voor gassen of gevaarlijke stoffen. Na elke controle reikt deze expert je dan een conformiteitsattest voor je stookolietank uit. Daaruit blijkt of je tank al dan niet voldoet aan de wettelijke bepalingen. Goed nieuws, alle keurders die aangesloten zijn bij de offerteservice van Buldit zijn erkend door het Vlaamse Gewest. Vraag gratis je offertes aan!

 

Mazouttank keuren prijs

De kosten voor het keuren van een mazouttank hangen in de eerste plaats af van de plaatsing van je tank. Je mag rekenen op de volgende gemiddelde prijzen:

  • bovengrondse mazouttank: 95 à 110 euro (incl. btw)
  • ondergrondse mazouttank: 120 à 160 euro (incl. btw)

Let op: de prijs voor de keuring van een stookolietank verschilt ook van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen kunnen vergelijken? Ontvang offertes van 2 à 3 vakmannen in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor mazoutverwarming / mazouttank ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen