Accumulatieverwarming: Prijzen & Eigenschappen

Accumulatieverwarming zet elektriciteit ‘s nachts (tegen het goedkope nachttarief) om in warmte, slaat deze tijdelijk op en geeft de warmte overdag weer af aan de omgeving. Accumulatieverwarming is voornamelijk interessant voor goed geïsoleerde ruimtes die voor langere tijd verwarmd moeten worden. Alles over onder meer de werking, soorten en prijzen ontdek je hier.

 
 

accumulatieverwarming voorbeeldHoe werkt accumulatieverwarming?

Gezien het nachttarief betaal je ‘s nachts minder voor elektriciteit dan overdag. Accumulatieverwarming speelt daar mooi op in. Het opwarmen van de accumulatiekachel gebeurt ‘s nachts waardoor het voordelige nachttarief geldt. Overdag, wanneer er behoefte is aan warmte, wordt de opgeslagen warmte afgegeven aan de omgeving.

Hoe gaat dat in zijn werk? Bij accumulatieverwarming wordt elektriciteit door een weerstand geleid die zich in een stenen kern bevindt. De weerstand wordt warm en deze warmte wordt vervolgens opgenomen door de steen. Aangezien de stenen in een accumulator een hoge warmteopslagcapaciteit hebben en de kachel goed is geïsoleerd, kan de warmte gedurende de nacht effectief worden opgeslagen.

 
 

Soorten accumulatieverwarming

Er bestaan 2 soorten accumulatiekachels (spaarkachels), dynamische en statische:
 

Soort accumulatieverwarmingKenmerkenGemiddelde prijs
Dynamische accumulatieverwarming- Snelle warmteafgifte
- Nauwkeurige temperatuurregeling
€800 (2000 Watt)
Statische accumulatieverwarming- Geleidelijke warmteafgifte
- Geen nauwkeurige temperatuurregeling
€600 (1700 Watt)
Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor accumulatieverwarming kan via de offertepagina.

 

1. Dynamische accumulatieverwarming

Een dynamische spaarkachel beschikt over een ventilator die koude lucht aanzuigt en door de warme kachelkern weer naar buiten blaast. De ventilator wordt aangestuurd door een (weerafhankelijke) thermostaat waardoor de temperatuur nauwkeurig kan worden bepaald. Daarvoor is een aparte leiding van de accumulator naar de kamerthermostaat nodig. Er bestaan echter ook thermostaten die rechtstreeks in de accumulatiekachel geplaatst kunnen worden.

Dynamische spaarkachels worden voornamelijk toegepast in ruimtes waarin een snelle afgifte van de warmte en temperatuurcomfort belangrijk zijn zoals bijvoorbeeld de woonkamer.

Richtprijs dynamische accumulatiekachel: Gemiddeld €800 (2000 Watt)
Richtprijs buitenvoeler en thermostaat: Gemiddeld €300 à €500
⇒ Vrijblijvend offertes aanvragen voor een prijs op maat kan via de offertepagina.
.

 

2. Statische accumulatieverwarming

Bij statische accumulatiekachels zijn de omvang en het vermogen (1700 Watt – 3000 Watt) eerder beperkt. Ze worden daarom voornamelijk toegepast in ruimtes waarin een geleidelijke afgifte van warmte gewenst is en het niet nodig is dat de temperatuur nauwkeurig wordt geregeld. Denk maar aan een hal, slaapkamer, … In welke mate de statische accumulator ‘s nachts moet opladen is regelbaar via een knop die je hoger of lager kan zetten afhankelijk van de gewenste warmte.

Statische spaarkachels geven warmte af via hun oppervlakte en natuurlijke convectie. Daarbij kan je de stralingswarmte regelen via een klep die je meer of minder kan openzetten. In tegenstelling tot een dynamische accumulator heeft een statische variant dus geen ventilator en aparte thermostaat nodig om te werken. Gezien deze vereenvoudigde techniek zijn ze goedkoper dan de dynamische accumulatoren.

Richtprijs statische accumulatiekachel: Gemiddeld €600 (1700 Watt)
⇒ Vrijblijvend offertes aanvragen voor een prijs op maat kan via de offertepagina.

 
 
accumulatieverwarming
 

Voor- en nadelen van elektrische accumulatieverwarming

 

Voordelen van accumulatieverwarming

•    Makkelijk te installeren (geen leidingen nodig)
•    Compact (de kachel neemt weinig ruimte in beslag)
•    Geen onderhoudskosten
•    Maakt gebruik van voordelig nachttarief
•    Relatief goedkoop in aanschaf (in vergelijk met verwarming op gas of mazout)
•    Interessant in combinatie met zonnepanelen

 

Nadelen van accumulatieverwarming

•    Je hebt een tweevoudige uurtarief meter nodig (dag en nachttarief elektriciteit)
•    Niet erg geschikt voor ruimtes die occasioneel gebruikt worden
•    Vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen
•    De warmte is minder makkelijk te regelen dan bij een conventioneel systeem
 
 
prijzen accumulatieverwarming
 

Aandachtspunten bij accumulatieverwarming

Indien je van plan bent om accumulatieverwarming te laten installeren kunnen onderstaande aandachtspunten interessant zijn.
 

1. Voor welke ruimtes is accumulatieverwarming geschikt?

Accumulatieverwarming is vooral geschikt voor goed geïsoleerde ruimtes die voor langere tijd verwarmd moeten worden. Voor occasioneel gebruik is het minder geschikt omdat de warmtebehoefte dan niet goed ingeschat kan worden.

Bij accumulatieverwarming moet je in principe vooruit denken over de warmtebehoefte voor de volgende dag. De kachel moet immers ‘s nachts opladen en hoeveel je de kachel laat opladen is afhankelijk van de te verwachten warmtebehoefte.
 

2. Correct gebruik van accumulatieverwarming

Bij accumulatieverwarming laad je de kachel best zo efficiënt mogelijk op. Indien je weet dat je maandag een hele dag weg bent, hoef je de kachel zondagnacht niet volledig op te laden.

De buitentemperatuur speelt ook een rol. Hoe kouder het buiten is, hoe groter de warmtebehoefte binnen zal zijn. Vandaar dat een dynamische spaarkachel vaak gekoppeld is aan een slimme thermostaat met een weerafhankelijke regeling. Deze zorgt ervoor dat het opladen van de kachel zo efficiënt mogelijk gebeurt. Hoe minder de kachel overdag, tegen het normale elektriciteitstarief hoeft bij te schakelen, hoe voordeliger je kan verwarmen.
 

3. Kies de juiste regelapparatuur

Om een spaarkachel zo economisch mogelijk te laten werken zijn er elektronische thermostaten beschikbaar die je een handje kunnen helpen. Met behulp van sensoren meet de elektronica de temperatuur van de buitenlucht en de temperatuur van de restwarmte in de kachel zelf.

De computer in de thermostaat bepaalt aan de hand van deze informatie wat de beste laadstrategie voor de kachel is. Doordat de kachel alleen energie zal verbruiken indien dat strikt noodzakelijk is, kan je heel wat energie besparen. Natuurlijk moet je zelf in de gaten houden dat je de thermostaat op de juiste manier instelt.

 

Wil je accumulatieverwarming laten plaatsen door een verwarmingsspecialist? Via de offertedienst kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 
 
accumulatie verwarming woonkamer

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen