Elektrische verwarming met thermostaat: mogelijkheden
Door te kiezen voor elektrische verwarming met een thermostaat kan je steeds voor een aangename temperatuur in een ruimte zorgen. Er bestaan zowel elektrische verwarmingstoestellen die als hoofdverwarming kunnen gebruikt worden als toestellen die als bijverwarming dienen. In dit artikel ontdek je meer info over elektrische verwarmingstoestellen met een thermostaat.
Snel naar: elektrische hoofdverwarming met thermostaat – bijverwarming – thermostaat kiezen
Elektrische verwarming met thermostaat als hoofdverwarming
Er bestaan verschillende soorten elektrische verwarming die als hoofdverwarming kunnen gebruikt worden. Ze kunnen dan vanuit één centrale thermostaat bediend worden. Hieronder volgen alvast enkele mogelijkheden voor elektrische centrale verwarming:
1) Elektrische radiatoren
Radiatoren zijn een klassiek verwarmingstoestel en zijn ook beschikbaar in een elektrische variant. Deze elektrische radiatoren leveren snel warmte af en zijn eenvoudig te plaatsen. Je kan de temperatuur regelen via één centrale thermostaat en bij moderne installaties is het zelfs mogelijk om deze thermostaat via je smartphone of tablet te bedienen.
Voor meer info en prijzen van centraal verwarmen met elektrische radiatoren kan je terecht in dit artikel.
2) Accumulatoren
Accumulatoren bevatten stenen die ’s nachts energie opslaan. Overdag wordt de opgeslagen energie afgegeven. Op die manier wordt dus gebruik gemaakt van het goedkopere nachttarief. Als de opgeslagen warmte niet voldoende blijkt te zijn, kunnen deze elektrische verwarmingstoestellen overdag nog extra bijverwarmen, weliswaar aan het duurdere dagtarief dan. Meer info en prijzen van accumulatieverwarming vind je in dit artikel.
3) Elektrische vloerverwarming voor aangenaam warmtegevoel
Vloerverwarming zorgt voor een comfortabel warmtegevoel in huis. Ook hier is een elektrische variant mogelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het inbouwen van elektrische vloerverwarming, zoals elektrische matten of het inbouwen van elektrische folie. De temperatuur regelen kan dan met een eenvoudige thermostaat.
Opgelet: elektrische vloerverwarming is mogelijk als hoofdverwarming, maar verbruikt dan wel redelijk veel. Het is eerder aangeraden om elektrische vloerverwarming toe te passen in ruimtes die niet constant moeten verwarmd worden, zoals de badkamer of een hobbykamer. Meer info over de mogelijke systemen van elektrische vloerverwarming en de prijs vind je in dit artikel.
Het kan gebeuren dat je in verschillende ruimtes een andere temperatuur wenst. Daarom kan je naast het gebruik van één centrale thermostaat ook kiezen voor toestellen met een aparte ingebouwde thermostaat. Op die manier optimaliseer je het individuele energieverbruik van de toestellen.
Een verwarmingsspecialist kan je vertellen wat voor jouw situatie de beste methode is om elektrische verwarming als hoofdverwarming te gebruiken. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in elektrische verwarming. Zo kan je makkelijk advies en prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om offertes op maat aan te vragen bij verwarmingsspecialisten.
Bijverwarming op elektriciteit
Elektrische verwarming kan ook als bijverwarming toegepast worden. Het elektrisch verwarmingstoestel kan dan met een thermostaat uitgerust worden zodat het verwarmingsproces stopgezet wordt eens de gewenste temperatuur bereikt is. Er zijn verschillende mogelijkheden voor elektrische verwarmingstoestellen met thermostaat die als bijverwarming kunnen gebruikt worden:
1) Elektrische convectoren
Elektrische convectoren zijn een typische vorm van bijverwarming. Het voordeel is dat je ze makkelijk kan verplaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld ’s morgens je bureau wat bijverwarmen en ’s avonds de woonkamer. Veel convectoren hebben tegenwoordig een thermostaat. Zo heb je meer controle over de verwarming van de ruimte waarin het toestel staat.
Wil je een elektrische convector kopen? Ontdek hier het aanbod in de webshop.
2) Infraroodverwarming
Bijverwarmen met infraroodverwarming kan op verschillende manieren gebeuren. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor esthetische panelen of voor een straler. Vooral in de badkamer wordt infraroodverwarming als bijverwarming toegepast. Infraroodpanelen kunnen zelfs afgewerkt worden met een spiegellaag: zo combineer je de badkamerspiegel en een verwarmingselement.
Bekijk hier het aanbod infrarood verwarmingstoestellen in de webshop.
Naast bovengenoemde mogelijkheden kunnen individuele elektrische radiatoren (bijvoorbeeld een handdoekradiator in de badkamer) en accumulatoren ook dienst doen als bijverwarming. Ook elektrische vloerverwarming wordt zoals reeds gezegd beter als bijverwarming gebruikt. Voor een uitgebreid overzicht van de mogelijke vormen van bijverwarming en hun prijzen kan je terecht in het artikel “Bijverwarming: mogelijkheden en prijzen“.
Welke thermostaat kiezen?
Vooral als je voor elektrische hoofdverwarming met een thermostaat kiest, is het type thermostaat belangrijk. Aangezien toestellen voor bijverwarming minder vaak gebruikt worden, is de thermostaatkeuze hierbij minder van belang.
Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een draadloze thermostaat. Deze kan je plaatsen waar je wil en je kan hem dan ook bedienen via je smartphone of tablet. Dit type thermostaat is wel redelijk duur en je bent ook afhankelijk van de batterijen en er kunnen storingen in de verbinding ontstaan.
Natuurlijk is er ook de klassieke bedrade thermostaat. Dit is een goedkoper en betrouwbaarder systeem, maar de plaatsingsmogelijkheden zijn wel beperkter.
Voor elektrische bijverwarmingstoestellen is een plug in thermostaat een mogelijkheid. Dit is eigenlijk een combinatie van een stopcontact en een thermostaat. Je kan de thermostaat in het stopcontact steken en het verwarmingstoestel hierop vervolgens aansluiten.
Wil je elektrische verwarming in je woning of kantoor? Een verwarmingsspecialist kan je vertellen wat de beste mogelijkheid is voor jouw situatie en door een vakman in te schakelen kan je ook rekenen op een correcte plaatsing. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project aanvragen.