Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektrische wandverwarming

Elektrische wandverwarming kan je laten inbouwen in je muur, maar ook tegen je muur plaatsen. Beide systemen zijn ideaal als bijverwarming in bv. de badkamer en zelfs als hoofdverwarming zijn ze een optie (in kleine, optimaal geïsoleerde woningen). Wat zijn de voor- en nadelen van elektrische muurverwarming? En hoe zit het met de prijs? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Soorten elektrische wandverwarming
Kosten elektrische wandverwarming
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wanneer is elektrische wandverwarming een goed idee?

Naast vloerverwarming of klassieke radiatoren op cv-water aan je muren kan je ook kiezen voor elektrische wandverwarming. In welke situaties is zo’n elektrisch warmteafgiftesysteem aangewezen? Elektrische muurverwarming is vooral goed geschikt als…

 • je op zoek bent naar praktische bijverwarming in bv. je badkamer.
 • je een kleine woning (bv. een appartement) wil verwarmen zonder fossiele brandstoffen.
 • je woning optimaal geïsoleerd is met dus een minimum aan warmteverlies.
 • je beschikt over zonnepanelen om de stroomkosten zoveel mogelijk te drukken.

Benieuwd of elektrische muurverwarming geschikt is voor jouw project? Een gespecialiseerde cv-installateur in je buurt geeft je graag advies op maat en stelt de meest aangewezen oplossing voor. Kom vrijblijvend in contact met meerdere cv-installateurs!

elektrische wandverwarming

 

Voor- en nadelen van elektrische wandverwarming

Wandverwarming die elektrisch is aangestuurd, kan in sommige situaties een ideale oplossing zijn. Maar zo’n systeem is echter ook niet geschikt voor elk type woning. Wat zijn de grote voor- en nadelen van muurverwarming op elektriciteit? We zetten ze kort op een rij!

 

Voordelen elektrische muurverwarming

 • Beperkte investeringskost: wandverwarming op elektriciteit laten plaatsen komt doorgaans goedkoper uit dan warmtetoestellen met cv-water. Niet alleen heb je minder materialen nodig, maar de plaatsing gaat ook sneller.
 • Amper tot geen onderhoud: het is wettelijk verplicht om je cv-ketel frequent te laten onderhouden met het oog op een optimale, energiezuinige werking. Bij elektrische systemen is dat niet nodig en betaal je dus ook geen onderhoudskosten.
 • Aansluiting op zonnepanelen: vooral in combinatie met zonnepanelen is elektrische wandverwarming in de badkamer of een andere ruimte een goed idee. Zo kan je de extra stroomkosten namelijk drukken. Bovendien maak je geen gebruik van fossiele brandstoffen.
 • Vlotte plaatsing: bij elektrische muurverwarming moet een cv-installateur geen waterleidingen leggen. Gewoon een aansluiting op een stopcontact volstaat. De plaatsing vergt dus geen breekwerk en gaat erg snel. Enkel bij een verwarmingssysteem dat ingewerkt is in de muur kost de plaatsing uiteraard meer tijd.
 • Ideaal in combinatie met warmtepomp: met een warmtepomp verwarm je je woning op lage temperatuur. Wil je echter een specifieke ruimte sneller opwarmen? Dan is elektrische wandverwarming in bv. de badkamer ideaal.

 

Nadelen elektrische muurverwarming

 • Vaak niet geschikt als hoofdverwarming: het grootste nadeel van wandverwarming op elektriciteit is dat zo’n systeem zelden geschikt is als hoofdverwarming. Tenzij het om kleine woningen gaat die optimaal geïsoleerd zijn, waardoor de extra stroomkosten meevallen. In de andere gevallen is zo’n systeem op elektriciteit niet rendabel.
 • Hogere stroomkosten: met muurverwarming die elektrisch is aangedreven, zullen je stroomkosten onvermijdelijk hoger liggen. Ben je niet zeker wat het meest rendabel is: een systeem op stroom of op gas? Vraag zeker advies op maat aan een cv-installateur actief in je buurt!

 

Soorten elektrische wandverwarming

Bij elektrische muurverwarming zijn er 2 grote mogelijkheden. Je kan de wandverwarming laten inbouwen in je muren, maar je kan ook verschillende types elektrische warmtetoestellen aan je muren hangen. We bespreken kort beide opties:

 

OPTIE 1 = elektrische wandverwarming in de muur

Bij dit systeem zijn elektrische verwarmingsmatten of losse kabels ingebouwd in je muren. Daarna kan een vakman deze wandverwarming verder afwerken met pleister of met tegels. Dankzij zo’n systeem geniet je van een aangename stralingswarmte zonder stof- en luchtcirculatie. Bovendien spaar je ook plaats uit, want er hangen geen elektrische radiatoren of panelen aan je muren. Zeker bij een beperkt vloeroppervlak in je badkamer is dit type elektrische muurverwarming erg geschikt.

Richtprijs: 50 à 100 euro per m² (excl. btw en afwerkingslaag, incl. plaatsing)

 

OPTIE 2 = elektrische wandverwarming aan de muur

Bij elektrische verwarming aan je muur heb je tal van opties. Zo zijn er de klassieke elektrische radiatoren (in tal van uitvoeringen), radiatoren met accumulatieverwarming of keramische radiatoren. Daarnaast bestaan er ook meerdere vormen van infraroodverwarming voor aan de muur: zowel panelen, spiegels voor in de badkamer als verschillende types heaters. Een vakman berekent dan het correcte vermogen op basis van jouw energieverbruik en de grootte van de ruimte. Wandverwarming aan de muur is uiteraard goedkoper en ook vlotter te plaatsen dan wandverwarming in de muur.

Richtprijs voor 1 toestel: 170 à 1.000 euro (excl. btw en plaatsing)

 

Welk type elektrische muurverwarming kies ik het best?

Dat hangt vooral af van jouw specifieke project, je persoonlijke wensen en je budget. Renoveer je bv. je volledige badkamer? Dan zijn die werken het moment bij uitstek om ook elektrische wandverwarming in je muren te laten inbouwen. Is je budget echter beperkter? Dan is een elektrische radiator of infrarood paneel de goedkopere optie.

Advies op maat nodig? Laat je dan zeker verder informeren over de mogelijkheden door een cv-installateur in je buurt. We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

Kosten elektrische wandverwarming

De kosten voor elektrische wandverwarming verschillen uiteraard vooral naargelang het type. Laat je verwarmingselementen inbouwen in je muren of komen ze aan je wanden te hangen? En ga je voor klassieke elektrische radiatoren of voor infrarood verwarming? Een kort overzicht van de gemiddelde kosten:

Soort elektrische wandverwarmingMogelijkhedenGemiddelde prijs
Elektrische wandverwarming in de muurMet pleister€ 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Met leem€ 90 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Met gyproc€ 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Elektrische wandverwarming aan de muurElektrische radiator€ 300 à 600 (excl. btw en plaatsing)
Infrarood paneel€ 180 à 1.000 (excl. btw en plaatsing)
Infrarood spiegel€ 170 à 1.000 (excl. btw en plaatsing)

Een exacte prijs voor jouw elektrische muurverwarming? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij cv-installateurs in je buurt. Zo kan je hun totaalprijzen, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

elektrische muurverwarming

 

Mogelijke alternatieven

Naast wandverwarming op elektriciteit zijn er uiteraard nog systemen voor warmteafgifte die je kan overwegen. We zetten de vaakst voorkomende opties kort op een rij:

 

ALTERNATIEF 1 = wandverwarming met cv-water

Is je woning niet optimaal geïsoleerd en heb je geen zonnepanelen? Dan kies je beter voor gewone radiatoren die aangesloten zijn op je cv-ketel. Zulke klassieke radiatoren zijn ideaal om je woning snel op te warmen met een hoge watertemperatuur (70 à 80 °C).

Vooral geschikt als… hoofdverwarming in oudere woningen zonder optimale isolatie

 

ALTERNATIEF 2 = vloerverwarming

Verwarmingselementen kan je niet enkel in de muur, maar ook in de vloer laten inwerken. Gaat het om bijverwarming in bv. de badkamer? Dan is elektrische vloerverwarming een interessante optie door de snelle plaatsing. Gaat het echter om hoofdverwarming? Dan kies je beter voor vloerverwarming met waterleidingen. Een vakman kan sleuven slijpen in je bestaande dekvloer voor die buizen, maar je kan je chape ook volledig laten uitbreken in het kader van een volledige vloerrenovatie.

Vooral geschikt als… hoofdverwarming op lage temperatuur bij nieuwbouw/grondige renovaties, bijverwarming in 1 specifieke ruimte, …

 

ALTERNATIEF 3 = lage temperatuur radiatoren

Gaat het om een nieuwbouw of grondige renovatie? Dan kan je ook kiezen voor lage temperatuur radiatoren in combinatie met een warmtepomp of zonneboilercombi. Wil je bv. breekwerk voor je vloeren of muren vermijden? Dan zijn zulke radiatoren een praktischer alternatief voor vloer- of wandverwarming. Daarnaast kan je zulke lage temperatuur radiatoren ook combineren met vloerverwarming om bepaalde ruimtes in je woning sneller te kunnen opwarmen.

Vooral geschikt als… hoofdverwarming in goed geïsoleerde woningen, bijverwarming in combinatie met wand- of vloerverwarming in bv. de badkamer, …

 

TIP: ontvang gratis advies op maat van een cv-installateur!

Twijfel je nog tussen verschillende afgiftesystemen voor jouw project? Vraag dan zeker advies aan cv-installateurs in je buurt. Zij analyseren jouw situatie (te verwarmen ruimtes, warmteopwekker, …) en stellen dan de meest geschikte oplossing voor. Zo ben je zeker van de juiste keuze zonder onnodige kosten.

Vrijblijvend cv-installateurs in je buurt contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier.