Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zuinige elektrische verwarming

Elektrische verwarming wordt vaak bestempeld als duur en niet zuinig. Niet geheel terecht, want de laatste jaren is dit een stuk energiezuiniger en goedkoper in aanschaf geworden. Wel kan het verbruik sterk verschillen per type elektrische verwarming. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten, hun prijs en verbruik. Ook vind je enkele belangrijke tips om zuinige elektrische verwarming te krijgen.

 

Soorten elektrische verwarming & hun verbruik

Hieronder volgt een overzicht van alle types elektrische verwarming. Per type kom je te weten of ze al dan niet energiezuinig zijn. Let op: dit is slechts een indicatie. Veel hangt immers ook af van de manier waarop je de verwarming gebruikt.

Type elektrische verwarmingHoe energiezuinig?Prijs
Geschikt als hoofdverwarming?
InfraroodverwarmingZeer energiezuinigvanaf €100
AccumulatieverwarmingZeer energiezuinigvanaf €600
Elektrische radiatorGemiddeld verbruik
(afh. van toepassing)
vanaf €250
Elektrische vloerverwarmingNiet energiezuinig als hoofdverwarmingvanaf €45/m²
Elektrische convectorenNiet energiezuinigvanaf €25
Elektrische kachelNiet energiezuinigvanaf €25
Lucht-lucht warmtepompZeer energiezuinigvanaf €2500
Keramische verwarmingNiet energiezuinigvanaf €30
Elektrische verwarming aankopen en laten installeren door een professional?
Ontvang gratis offertes van erkende installateurs in de buurt.

 

 

Elektrische verwarming als hoofdverwarming of bijverwarming

Het is belangrijk dat je het juiste systeem kiest voor de juiste kamer. Zo is het vanzelfsprekend geen goed idee om een grote ruimte te verwarmen met een elektrische kachel. In kleine ruimtes hoeft het vermogen van de installatie niet zo groot te zijn; anders zul je veel te veel energie verbruiken. Wanneer de juiste toepassingen kiest, ben je dus al op de goede weg. Daarom doe je er goed aan om van kamer tot kamer te bekijken wat de beste optie is.

 

1. Geschikt als hoofdverwarming

 

 • Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is vooral interessant als (hoofd)verwarming in ruimtes die niet voortdurend gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld maar aan de badkamer, garage of hobbykamer. Zodra je elektrische vloerverwarming voor heel grote oppervlakken gaat toepassen, zal het systeem te veel energie verbruiken en dus niet rendabel zijn. Lees meer over elektrische vloerverwarming.

 

 • Accumulatieverwarming

Accumulatoren staan garant voor een zuinig energieverbruik. Vergeleken met andere soorten elektrische verwarming, is dit type wat duurder in aankoop. Accumulatoren bevatten vuurvaste stenen die tijdens het nachttarief verwarmd worden. Dit komt neer op een energiebesparing van 35%!
Lees meer over accumulatieverwarming.

 

 • Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een milieuvriendelijke manier van verwarmen. Ook kan het toestel gebruikt worden om de woning af te koelen. Het systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit; buitenlucht wordt aangezogen en de woning ingeblazen. Deze warmtepomp brengt minder hoge elektriciteitskosten met zich mee. Indien je meerdere binnenunits laat installeren, kan dit systeem dienst doen als hoofdverwarming. Lees meer over lucht-lucht warmtepompen.

 

 • Elektrische radiator

Elektrische radiatoren kan je zowel als hoofd- en bijverwarming gebruiken. Kies voor een (al dan niet vlakke) paneelradiator of een zogenaamde ‘handdoekradiator’. Verder heb je bij hoofdverwarming de keuze tussen klassieke elektrische radiatoren of radiatoren met accumulatie. De laatste optie is duurder in aanschaf maar wel tot 20% energiezuiniger. Gebruik je de radiator als bijverwarming, dan zal het verbruik een pak hoger liggen. Lees meer over elektrische radiatoren.

 

 

2. Elektrische verwarming als bijverwarming

 

 • Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een uitstekende en innovatieve keuze. Om een kamer te verwarmen is er maar half zoveel energie nodig als met gas. Infraroodverwarming werkt op basis van stralingswarmte: de massa in de kamer wordt verwarmd in plaats van de lucht. Deze zuinige elektrische verwarming is vooral populair in de badkamer in de vorm van esthetische panelen.
Lees meer over infraroodverwarming.

 

 • Elektrische kachel

Elektrische kachels slorpen het meeste energie op. Ze zijn wel goed geschikt om kleine ruimtes snel bij te verwarmen, maar je gebruikt ze dus best niet al te veel.

 

 • Keramische verwarming

Een keramische kachel werkt op basis van keramische in plaats van ijzeren verwarmingselementen. Qua uitzicht verschilt een keramische kachel weinig of niet van een elektrische kachel. Ook het energieverbruik van beide toestellen is quasi gelijk, al zijn keramische kachels over het algemeen iets energiezuiniger.

 

 • Elektrische convectoren

Elektrische convectoren zijn goedkoop in aanschaf maar verbruiken wel veel energie. Daarom zijn ze vooral geschikt als bijverwarming. Voordeel is wel dat dit gemakkelijk te installeren is. Je kan zowel kiezen voor een wandmodel als voor een mobiel exemplaar.

 

zuinige elektrische verwarming

 

Zuinige elektrische verwarming installeren: vergelijk prijzen

Hoewel het verbruik vaak wat hoger ligt dan bij een installatie met gas of stookolie, is elektrische verwarming milieuvriendelijker. Bovendien liggen de installatiekosten lager dan bij een centrale verwarming met aardgas.

Wil je energiezuinige elektrische verwarming installeren in huis en ben je benieuwd naar prijzen op maat? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van verschillende professionals in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Een specialist kan je eveneens het nodige advies geven met betrekking tot een zo efficiënt mogelijk verbruik.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Tips om verbruik elektrische verwarming te beperken

① Gebruik een thermostaat en tijdschakelaar

Je kan je energieverbruik verlagen door gebruik te maken van een thermostaat. Zowel elektrische hoofd- als bijverwarming kan van een thermostaat worden voorzien. Nog interessanter wordt het wanneer je de thermostaat gaat combineren met een tijdschakelaar. Zo kan je het verbruik en de temperatuur van de elektrische verwarming optimaal regelen en controleren.

Het is mogelijk te kiezen voor één centrale thermostaat voor de verschillende toestellen. Of heb je liever verschillende temperaturen in elke kamer met elektrische verwarming? Kies dan voor toestellen met een ingebouwde thermostaat. Zo kan je heel efficiënt met je verbruik omspringen.
Lees hier meer over het gebruik van een thermostaat bij elektrische verwarming.

 

② Elektrisch verwarmen met zonnepanelen

Wanneer men spreekt over dure elektrische verwarming, wordt vaak voorbij gegaan aan het feit dat die energie ook op een duurzame manier kan worden opgewekt. Maak je bijvoorbeeld gebruik van zonnepanelen? Dan kan je de elektrische verwarming combineren met een voordelig tarief.

Indien je bijvoorbeeld accumulatieverwarming aan de zonnepanelen koppelt, hoef je nooit terug te vallen op het dure dagtarief. Aangezien accumulatieverwarming ’s nachts wordt opgeladen, wordt er normaal gezien op het dure dagtarief overgeschakeld wanneer de warmte op is. Als je zonnepanelen hebt, kun je weliswaar gratis zonne-energie gebruiken in de plaats!

 

③ Voorzie goede isolatie

Als je huis goed geïsoleerd is, zal dit ook al een pak schelen qua energiekosten. Het spreekt voor zich dat de elektrische verwarming meer energie nodig zal hebben om een slecht geïsoleerd huis te verwarmen. Je hebt er dus alle baat bij je huis goed te isoleren: elektrische verwarming zal dan veel rendabeler en zuiniger zijn.

 

Op zoek naar een erkend installateur van zuinige elektrische verwarming?
✓ Vraag gratis offertes aan bij ervaren en betrouwbare vakmannen in de buurt.

 

energiezuinige elektrische verwarming

 

Offertes voor elektrische verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs