Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

CV ketel kopen: mogelijkheden en prijs

Wil je een nieuwe cv-ketel kopen? Dan heb je de keuze uit heel wat verschillende soorten. In dit artikel maken we het onderscheid tussen de verschillende types cv-ketels op basis van brandstof. Hoeveel kosten deze verwarmingsketels? Welke factoren bepalen het uiteindelijke kostenplaatje? Welke cv-ketel is het meest geschikt voor jouw situatie? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Soorten cv ketels
Cv ketel prijs
Cv ketels en warmwaterproductie
Valkuilen cv-ketel kopen
Veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is een cv-ketel?

De cv-ketel, ook wel centrale verwarmingsketel genoemd, is een onderdeel van de centrale verwarmingsinstallatie. Het zorgt ervoor dat het water voor de centrale verwarming wordt opgewarmd. De ketel maakt hiervoor gebruik van een brandstof (bv. gas). Sommige verwarmingsketels kunnen ook het sanitair water opwarmen. In dit geval spreken we van combiketels.

Hoe werkt een cv-ketel?

De cv-ketel is aangesloten op een brander die de brandstof verbrandt. De warmte die hierdoor gecreëerd wordt, warmt water op in een gesloten circuit. Dat verwarmde water gaat vervolgens via leidingen naar warmtewisselaars. Dat zijn meestal radiatoren, die op hun beurt de ruimte verwarmen.

Nieuwe cv-ketel kopen? Een verwarmingsinstallateur informeert je graag over de mogelijkheden. Kom in contact met vakmensen in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

hoe lang gaat een cv ketel mee

 

Soorten cv-ketels volgens brandstof

De brandstof waarop je cv-ketel werkt is ongetwijfeld de doorslaggevende factor in jouw keuze voor een bepaalde verwarmingsketel. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende types cv-ketels op basis van brandstof.

1. Cv-ketel op gas

Een gascondensatieketel biedt een erg goede prijs-kwaliteitverhouding en een hoog rendement. In vergelijking met sommige andere cv-ketels is de investeringskost in een gascondensatieketel relatief laag. Keerzijde van de medaille zijn de sterk schommelende gasprijzen die de verbruikskosten de hoogte kunnen injagen.

Door een Europese richtlijn is het alleen nog toegelaten om bij het plaatsen van een nieuwe cv ketel voor een condensatieketel te kiezen. Deze verwarmingsketel recupereert door middel van condensatie een deel van de warmte van de waterdamp van de verbrandingsgassen, wat de efficiëntie van je verwarming natuurlijk verhoogt.

Hou er ook rekening mee dat een nieuwe gasketel vanaf 2025 niet meer is toegestaan voor nieuwbouwwoningen. Je bent in dit geval verplicht om een elektrische warmtepomp te installeren.

Onderhoud cv-ketel op gas: verplicht om de 2 jaar voor gasketels met een vermogen vanaf 20 kW.

Wanneer een goede keuze? Bij kleine renovaties, minder goed geïsoleerde woningen, wanneer je een aardgasaansluiting hebt, …

Prijs gasketel: € 2.000 à 5.500 (excl. btw en incl. plaatsing).
Prijs volledige cv-installatie: € 7.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

2. Cv-ketel op elektriciteit

Er zijn 3 soorten verwarmingsinstallaties die elektriciteit gebruiken als energiebron: de elektrische cv-ketel, de warmtepomp en infraroodverwarming. Het verschil tussen deze installaties zit in de werking en het rendement. Zo verbruikt een warmtepomp tot 4 keer minder stroom dan een traditionele elektrische cv-ketel. Met het oog op de energietransitie worden duurzame verwarmingsketels de norm in de toekomst. Wil je een cv-ketel op elektriciteit installeren, dan kies je dus best voor een warmtepomp.

Onderhoud cv-ketel op elektriciteit: enkel voor een warmtepomp is een tweejaarlijkse controle van het koelcircuit verplicht.

Wanneer een goede keuze? Warmtepompen zijn aangeraden als je woning goed is geïsoleerd en is uitgerust met zonnepanelen en lagetemperatuurverwarming. Zowel elektrische cv-ketels als infrarood verwarming zijn eerder aangeraden als bijverwarming of tijdelijke oplossing in goed geïsoleerde woningen.

Prijs warmtepomp: € 2.500 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing); vanaf € 13.000 voor een volledige cv-installatie (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs infraroodverwarming: € 350 à 1.000 per infrarood verwarmingselement (excl. btw, incl. plaatsing).
Prijs elektrische cv-ketel: € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing); € 4.000 à 6.000 voor een volledige cv-installatie (excl. btw, incl. plaatsing).
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

3. Cv-ketel op mazout

Het is in Vlaanderen niet langer toegestaan om een nieuwe mazoutketel te plaatsen in nieuwbouwwoningen en bij ingrijpende energetische renovaties. Ook je oude mazoutketel vervangen door een nieuw toestel is sinds januari 2022 verboden wanneer er een aardgasnet aanwezig is in je straat.

Onderhoud cv-ketel op mazout: jaarlijks verplicht voor mazoutketels met een vermogen vanaf 20 kW.

Wanneer een goede keuze? Enkel wanneer je je oude mazoutketel wilt vervangen en je geen aardgasaansluiting hebt in je straat.

Prijs cv-ketel op mazout: gemiddeld € 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing).
Prijs volledige cv-installatie: € 11.000 tot 16.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

4. Cv-ketel op hout / pellets

Naast cv-ketels op fossiele brandstoffen, kan je ook kiezen voor een ecologischer alternatief op vaste, organische brandstoffen zoals pellets, houtsnippers, … De kosten van zo’n biomassaketel liggen wel hoger dan die van bv. een gascondensatieketel. Hou er ook rekening mee dat je opslagruimte nodig hebt.

Onderhoud cv-ketel op vaste brandstof: jaarlijks onderhoud verplicht.

Wanneer een goede keuze? Bij kleine renovaties, wanneer je voldoende opslagruimte hebt, wanneer je op zoek bent naar een ecologisch alternatief voor verwarmen op gas of stookolie, …

Prijs biomassaketel: € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
Prijs volledige cv-installatie: € 15.000 à 23.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

5. Duurzaam alternatief: hybride cv-ketel

Wil je de overstap maken naar duurzaam verwarmen maar voldoet jouw woning niet helemaal aan de voorwaarden? Dan kan je al een stap in de goede richting zetten door je cv-ketel op gas of stookolie te combineren met een lucht-water warmtepomp. Zo’n hybride warmtepomp of hybride cv-ketel kiest zelf de energiebron waarmee het verwarmt die op dat moment het voordeligst is.

Onderhoud hybride cv-ketel: om de 2 jaar bij een combinatie met een warmtepomp; om de 2 jaar bij een combinatie met een condensatieketel vanaf 20 kW.

Wanneer een goede keuze? Bij renovaties of minder goed geïsoleerde woningen.

Prijs hybride cv-ketel: € 5.000 à € 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
Prijs volledige cv-installatie: € 11.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Welke cv-ketel kopen?

Welke de beste cv-ketel is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de isolatiegraad van jouw woning, jouw budget, of je een grote of kleine renovatie plant, … Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Laat je dan altijd adviseren door een ervaren verwarmingsinstallateur. Hij bekijkt samen met jou wat de beste cv-ketel is voor jouw situatie. Kom in contact met cv-installateurs actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

Cv ketel prijs

De prijs voor een cv-ketel varieert sterk van € 2.000 tot 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs van een cv-ketel is grotendeels afhankelijk van het type verwarmingsketel, de gebruikte technologie, het merk en het gewenste vermogen. In vele gevallen loont het ook om te investeren in een duurdere ketel wanneer het rendement gunstiger is. De meerprijs kan je zo op enkele jaren tijd terugverdienen. De periode die hierop volgt is pure winst.

Hieronder vind je een overzicht van de prijzen per soort cv-ketel volgens brandstof:

Type cv-ketelPrijs cv-ketel
(excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie
(excl. btw, incl. plaatsing)
Cv-ketel op gas€2.000 à 5.500€ 7.000 à 15.000
Cv-ketel op elektriciteit
Elektrische cv-ketel€ 1.000 à 2.000€ 4.000 à 6.000
Warmtepomp€ 2.500 à 24.000vanaf € 13.000
Infrarood verwarming€ 350 à 1.000
per verwarmingselement
Cv-ketel op mazoutGemiddeld € 7.500€ 11.000 à 16.000
Cv-ketel op hout / pellets€ 10.000 à 15.000€ 15.000 à 23.000
Hybride cv-ketel€ 5.000 à 7.000€ 11.000 à 15.000

Wat kost een nieuwe cv-ketel in mijn situatie? De prijs hangt niet alleen af van het type cv-ketel, maar ook van eventuele voorbereidende werken, tarieven van de verwarmingsinstallateur, … Om een beeld te krijgen van de totale cv-ketel kosten, vraag je best voorstellen aan bij 2 à 3 cv-installateurs in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Lees onder de afbeelding meer over de warmwaterproductie en valkuilen bij het kopen van een cv-ketel.

cv-ketel

 

 

Cv ketels en warmwaterproductie

Natuurlijk is de warmwaterproductie een belangrijk element bij verwarming. Dit water wordt bijvoorbeeld gebruikt in de badkamer en in de keuken, en het warm water loopt ook naar de verwarmingstoestellen zelf (radiatoren, buizen van vloerverwarming,..) In grote lijnen zijn er 3 verschillende methodes om je woning van warm water te voorzien:

 

1. Doorstroomketel

Bij een doorstroomketel wordt het water verwarmd door een zogenaamde doorstromer. Dit gebeurt pas op het moment waarop er echt ook vraag naar warm water is, dus als je bijvoorbeeld de douchekraan opendraait.

Het voordeel van deze cv ketel is dat er geen energie verspild wordt aan het warm houden van water wanneer er geen vraag naar is. Een nadeel is dat je even zal moeten wachten op warm water. Het kan bij een grote vraag naar warm water gebeuren dat de temperatuur van het water gaat schommelen op de verschillende aftappunten. De verwarming van de ruimtes wordt dan doorgaans even uitgeschakeld.

Voor welke situatie? Deze cv-ketel is vooral geschikt voor kleinere budgetten en voor woningen waar er niet vaak een grote vraag naar warm water is op eenzelfde moment.

 

2. Cv ketel met ingebouwde boiler

Om te vermijden dat er een tekort aan warm water in de woning is, kan je ook kiezen voor een cv ketel met ingebouwde boiler. Er wordt dan constant een bepaalde hoeveelheid water warm gehouden. De inhoud van deze boiler vormt dan een buffer voor als de vraag naar warm water plots hoog wordt. Zo kan je altijd meteen gebruik maken van warm water.

Een nadeel van dit type cv-ketel is dat er redelijk wat energie nodig is om dit sanitair water constant op temperatuur te houden. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een goed geïsoleerd boilervat en om de boiler niet een te koude ruimte te plaatsen.

Voor welke situatie? Als je meteen warm water wil, is dit de aangewezen ketel. Zowel de boiler als de doorstromer in de ketel zorgen dan voor het verwarmen van het water.

 

3. Verwarmingsketel en aparte boiler

Het is ook mogelijk om het verwarmingssysteem op te splitsen: er komt dan een aparte cv ketel en een aparte boiler. Het water in de boiler wordt dan door de ketel verwarmd. Met dit systeem kan je snel genieten van warm water op verschillende aftappunten, zonder schommelingen in de temperatuur van het sanitair water.

Bij eventuele defecten is de herstelling van de installatie meestal ook een pak makkelijker omdat het gaat om twee verschillende toestellen; het is dan namelijk makkelijker om vast te stellen of het defect in de boiler of in de centrale verwarmingsketel zit.

Voor welke situatie? Vooral voor woningen waarbij er een grote vraag naar warm water is, bijvoorbeeld bij regendouches of woningen met meerdere badkamers.

 

4. Ecologisch alternatief: zonneboiler(combi)

Je kan voor de verwarming van het water in het voorraadvat van je verwarmingstoestel ook voor een zonneboiler kiezen. Dit toestel maakt gebruik van zonne-energie om het water op te warmen, een ecologische manier van verwarmen dus!

Met een zonneboilercombi verwarm je niet alleen het sanitair water, maar ook het water voor de centrale verwarming. Als de warmte van de zon niet volstaat om het water op de gevraagde temperatuur te krijgen, dan kan de cv-ketel nog altijd bijspringen. Aangezien het water door de zonneboiler al enigszins warm zal zijn, is er minder energie nodig om het water tot de gewenste temperatuur te krijgen.

Een zonneboiler vereist weliswaar een wat grotere investering, maar het is wel een ecologische manier van verwarmen waarmee je op termijn heel wat kan besparen!

 

Welke cv-ketel is het meest geschikt voor warmwaterproductie?

Wat de beste cv-ketel is voor warmwaterproductie hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke situatie, het gewenste comfort en je budget.

De prijs van een doorstromer ligt een pak lager dan ketels met afzonderlijke boiler. Ook het verbruik ligt lager. Anderzijds heb je met een boiler meer zekerheid op een constante watertemperatuur. Je krijgt ook iets sneller warm water en je ketel blijft beter beschermd tegen kalkaanslag. Dit is niet onbelangrijk wanneer je geen waterverzachter hebt.

Hoe ben ik zeker van de beste keuze? Een verwarmingsinstallateur kan je meer advies geven over de meest geschikte cv ketel voor jouw situatie. Via onze offerteservice kom je in contact met 2 à 3 professionals actief in jouw regio. Ontvang advies op maat.

 

 

Welke uitvoering kiezen?

Centrale verwarmingsketels zijn ook beschikbaar in verschillende modellen. Hier volgen enkele mogelijkheden op het vlak van uitvoering van de cv-ketel:

 

Wand- of vloermodel?

Verwarmingsketels kunnen zowel aan de wand als op de vloer geplaatst worden. Welk model je best kiest, hangt vooral af van de beschikbare ruimte. Zowel de vloerketel als de wandketel zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens.

 

Luchttoevoer en -afvoer: open of gesloten verwarmingsketel?

Om een goede werking van je ketel te garanderen moet er voldoende verse lucht aanwezig zijn om de brandstof optimaal te verbranden. Afhankelijk van je stookruimte heb je hiervoor twee mogelijkheden ter beschikking:

 • Open toestellen: bij open verwarmingsketels wordt de zuurstof voor de verbranding geput uit de ruimte waar de ketel zich bevindt. Om een goede werking te garanderen zal hier voldoende aanvoer voorzien moeten worden van verse lucht. De benodigde hoeveelheid lucht hangt af van het vermogen van de cv-ketel. Raadpleeg hiervoor zeker je installateur of verkooppunt.
 • Gesloten toestellen: bij een gesloten toestel wordt er geen lucht gebruikt uit de ruimte waar de ketel zich bevindt. De rookgassen worden naar buiten geblazen in een dubbelwandige buis die tegelijkertijd zijn verse lucht uit de buitenomgeving haalt. De koude lucht wordt door aanraking met de rookgassen gedeeltelijk opgewarmd waardoor een gesloten ketel een iets hoger rendement haalt. Deze buizen kunnen aan de buitengevel bevestigd worden wanneer je geen schouw ter beschikking hebt.

 

Valkuilen cv-ketel kopen: waarop letten?

Waaraan moet je nog zoal aandacht besteden wanneer je een cv-ketel koopt? Een overzicht:

 1. CW klasse van de combiketel

  Combiketels, die zorgen voor zowel warm water voor de verwarmingsinstallatie als voor sanitair warm water, worden opgedeeld in 6 CW klassen. CW staat voor Comfort Warm water en geeft de hoeveelheid warm water aan die de combiketel kan leveren. Hoe hoger de klasse, hoe meer warm water de ketel kan leveren. Hou bij je keuze voor een cv-ketel dus ook altijd rekening met gewenste CW klasse.

  TIP: je kan de gewenste CW klasse laten berekenen door een ervaren cv-installateur.

 2. Verbruik van de cv-ketel

  Uiteraard speelt ook het verbruik van je cv-ketel een belangrijk rol. Daarom is het belangrijk om je niet te veel te focussen op de aanschafkosten van je verwarmingsketel. Een duurdere cv-ketel met een zuinig verbruik komt op termijn misschien wel goedkoper uit dan een goedkope cv-ketel met een hoog brandstofverbruik.

 3. Rendement van de cv-ketel

  Wanneer je je cv ketel gaat vervangen, kies je maar beter voor een toestel met een hoog rendement. De aanschafprijs zal iets hoger liggen dan die van toestellen met een lager rendement, maar dat verschil verdien je al snel terug dankzij de zuinigere prestaties.

Advies op maat nodig? Laat je adviseren door een verwarmingsinstallateur met kennis van zaken. Hij houdt rekening met je wensen en behoeften en raadt je de geschikte cv-ketel aan voor jouw situatie. Kom je in contact met meerdere cv-installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

FAQ over cv ketels

Wil je een nieuwe cv-ketel kopen en heb je nog specifieke vragen? Jouw vakman beantwoordt ze graag. Hier vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen over cv-ketels. • Wat is de beste cv-ketel?

  De beste cv-ketel is vooral situatiegebonden. Wat voor jou de beste cv-ketel is, is dat niet per se voor jouw buurman. Veel hangt af van de isolatiegraad van je woning, jouw budget, de beschikbare ruimte, of je een grote of kleine renovatie plant, …

  BELANGRIJK: win altijd informatie in bij een ervaren verwarmingsinstallateur voordat je je keuze maakt. Hij bezorgt je advies op maat en een aangepast prijsvoorstel. Kom in contact met installateurs in jouw buurt. • Kan ik zelf een cv-ketel kopen en installeren?

  Je mag in Vlaanderen zelf je cv-ketel kopen en installeren. Je moet de ketel dan wel laten keuren door een erkend technicus voordat je het toestel in gebruik neemt. Let op, bij de plaatsing van een cv-installatie komt heel wat kijken: welk soort cv-ketel is het meest geschikt, welk vermogen is vereist, … Als doe-het-zelver is het niet altijd makkelijk om de juiste keuzen te maken. Bovendien zijn fouten snel gemaakt, wat kan leiden tot een slechte werking of lager rendement.

  Wil je zeker zijn van een goed werkende cv-ketel met een optimaal rendement? Dan laat je jouw cv-ketel best installeren door een professionele verwarmingsinstallateur. Die heeft de nodige kennis en ervaring om je gepast te adviseren en te verzekeren van een correcte installatie. Via onderstaand offerteformulier vind je snel en eenvoudig erkende technici in jouw buurt.

 

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs