Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 12 à 15 jaar. Na deze periode stijgt onvermijdelijk het verbruik van je ketel en daalt het rendement. Maar hoe kan je zorgen voor een maximale levensduur van je cv-ketel? En uit welke types verwarmingsketels kan je kiezen als een vervanging echt aan de orde is? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Wanneer nieuwe cv-ketel plaatsen?
Hoe levensduur cv-ketel verhogen?
Mogelijke nieuwe verwarmingsketels
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Gemiddelde levensduur cv-ketel = 12 à 15 jaar

Hoe lang gaat een cv-ketel mee? Gemiddeld bedraagt de levensduur van je ketel 12 à 15 jaar. Daarna daalt onvermijdelijk de energiezuinigheid van je verwarmingsketel, zelfs met een regelmatig onderhoud. Wil je zeker zijn van een zo laag mogelijke energiefactuur en een optimale werking van je ketel zonder defecten? Dan denk je na 15 jaar best na over de vervanging van je cv-ketel.

Zeker zijn van een optimale levensduur van je cv-ketel? Vraag dan advies aan een erkende cv-installateur. Die informeert je over een kwalitatieve ketel op jouw maat, het correcte vermogen, de premies waarop je recht hebt, … Ontvang direct advies op maat!

hoe lang gaat een cv ketel mee

 

Wanneer nieuwe cv-ketel plaatsen?

Hoe weet je nu wanneer je cv-ketel het einde van zijn levensduur heeft bereikt? Je bent best aandachtig voor de volgende signalen:

 • Stijgende verwarmingskosten: tijdens de laatste jaren van de levensduur van je cv-ketel gaat het rendement snel achteruit. Je ketel kan dus steeds minder verbruikte energie omzetten in warmte. Daardoor verbruikt je verwarmingsketel steeds meer en stijgen je energiekosten flink.
 • Frequentere herstellingen: moet je cv-installateur tijdens het onderhoud steeds vaker ook herstellingen uitvoeren? Kampt je systeem regelmatiger met defecten? Dat zijn tekenen aan de wand dat je cv-ketel stilaan aan vervanging toe is.
 • Wegvallende waterdruk: daalt de waterdruk van je cv-ketel steeds sneller? En moet je die druk regelmatig bijregelen? Ook dat kan wijzen op een verwarmingsketel die het einde van zijn levensduur heeft bereikt.
 • Dalend wooncomfort: warmt je woning steeds minder snel op? Staat je thermostaat op 22 °C, maar blijft het koud aanvoelen in je woning? Als je woon- en warmtecomfort dermate daalt, ga je best eens te rade bij een erkende cv-installateur in je buurt.

 

TIP: vraag advies op maat aan een cv-installateur!

Merk je 1 of meerdere van de bovenstaande signalen op? Dan vraag je best advies op maat aan een erkende verwarmingsinstallateur. Die kan je na een grondige analyse vertellen of een loutere herstelling volstaat of niet. En is een nieuwe cv-ketel aangewezen? Dan informeert zo’n specialist je uitgebreid over de mogelijkheden op maat van jouw situatie.

Vrijblijvend cv-installateurs in je buurt contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice.

 

Hoe levensduur cv-ketel verhogen?

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 12 à 15 jaar, maar die termijn kan ook korter of langer zijn. Laat je een nieuwe ketel plaatsen en wil je zeker zijn van een maximale levensduur? Dan hou je best rekening met de volgende tips:

 • Kies voor kwaliteit: je investeert best in een cv-ketel van een kwalitatief merk (Vaillant, Nefit, Atag, Remeha, …). Dat is de beste garantie op een ketel die lang meegaat. Kies je voor een budget-model met bv. vooral kunststof onderdelen? Dan geldt de leuze ‘goedkoop is duurkoop’. Je loopt dan sneller het risico op een dalend rendement, extra herstellingskosten, …
 • Werk samen met de juiste cv-installateur: zorg ervoor dat je samenwerkt met een installateur die gespecialiseerd is in het type ketel van jouw keuze. Zo ben je zeker van een optimale plaatsing en afstelling, een ketel van hoogwaardige kwaliteit, … Ook voor de eventuele premie is de juiste vakman belangrijk. Om de Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen te krijgen, moet je bv. samenwerken met een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat).
 • Laat je cv-ketel tijdig onderhouden: wil je zeker zijn dat je cv-ketel zo lang mogelijk meegaat? Dan is een regelmatig onderhoud essentieel. Bij een gas- en mazoutketel is zo’n nazicht wettelijk verplicht, respectievelijk om de 2 jaar en om het jaar. Bij warmtepompen en zonneboilercombi’s is er geen verplichting, maar een 2-jaarlijks onderhoud is ook hier sterk aanbevolen. Anders komt de levensduur van je verwarmingsketel in het gedrang.
 • Zorg voor een correct vermogen: laat het correcte vermogen van je nieuwe cv-ketel zeker grondig berekenen door een erkende installateur. Dat vermogen hangt af van de woonoppervlakte en de warmtevraag, het isolatieniveau van je woning, het type woning (vrijstaand of niet?), … Met een vermogen op maat betaal je geen onnodig dure aankoopprijs en moet je ketel niet te hard werken.
 • Ga voor een duurzame warmteopwekker: warmtepompen en zonneboilercombi’s gaan langer mee dan een gas- of mazoutketel. Het gaat om 20 à 25 jaar, tegenover 12 à 15 jaar bij condensatieketels. Ga je dus voor een energetische renovatie en wil je schommelende gas- en mazoutprijzen vermijden? Dan laat je beter een cv-installatie met een warmtepomp of zonneboiler plaatsen.

Advies op maat nodig? Een erkende cv-installateur helpt je bij het kiezen van de meest aangewezen verwarmingsketel én zorgt voor een maximale levensduur van je ketel. Je kan vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

hoe lang gaat ketel mee

 

Mogelijke nieuwe verwarmingsketels

Is je cv-ketel duidelijk aan vervanging toe? Dan kan je kiezen uit verschillende types verwarmingsketels, afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke wensen. We zetten de verschillende opties kort op een rij:

 

1. Condensatieketel

Is het tijd om je oude gas- of mazoutketel te vervangen? Dan is de meest praktische en budgetvriendelijke oplossing een nieuwe condensatieketel. Bovendien haalt zo’n ketel een erg hoog rendement door warmte te recupereren uit de rookgassen om het cv-water voor te verwarmen. Bovendien kan je je bestaande leidingen en warmtetoestellen gewoon blijven gebruiken.

LET OP: een nieuwe mazoutketel is enkel toegestaan bij bestaande woningen zonder mogelijke aansluiting op het aardgasnet. In alle andere gevallen ben je verplicht om te kiezen voor een gascondensatieketel.

Richtprijs condensatieketel: € 2.500 à 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

2. Hybride cv-ketel

Wil je minder afhangen van de schommelende gas- en mazoutprijzen? En investeren in een nog energiezuinigere verwarmingsketel zonder een ingrijpende renovatie? Dan is een hybride cv-ketel een uitstekende keuze. Het gaat om een combinatie van een lucht-water warmtepomp met een condensatieketel. Dit ‘slimme systeem’ kiest op elk moment de meest voordelige energiebron: elektriciteit (warmtepomp) of gas/mazout (condensatieketel). Ook hier zijn geen breekwerken nodig.

Richtprijs hybride cv-ketel: € 5.000 à 12.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

3. Biomassaketel

Naast gas en mazout kan je ook kiezen voor een nieuwe cv-ketel die werkt op vaste, organische brandstoffen. Zo’n biomassaketel maakt gebruik van pellets, houtblokken of houtsnippers. Het is een duurdere optie dan een condensatieketel, maar de prijs van hout en pellets ligt wel lager. Zo verdien je deze investering geleidelijk aan sneller terug. Let wel: je hebt met een biomassaketel wel voldoende opslagruimte nodig, bv. in je garage, kelder of berging.

Richtprijs biomassaketel: € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

4. Warmtepomp

Wil je niet louter je cv-ketel vervangen, maar eerder je woning energetisch renoveren? Dan kies je beter voor een warmtepomp. In combinatie met een goede woningisolatie en lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming) is dat het meest energiezuinige verwarmingssysteem. Een warmtepomp onttrekt namelijk tot 80% van de geproduceerde warmte uit een omgevingsbron (buitenlucht, bodem of grondwater). De overige 20% komt uit elektriciteit. Daarom combineer je een warmtepomp best met zonnepanelen.

Richtprijs warmtepomp: € 7.500 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

5. Zonneboilercombi

Naast een warmtepomp is een zonneboilercombi een andere duurzame warmteopwekker voor je woning. Met zo’n systeem verwarm je niet alleen je sanitair water, maar ook je woning zelf. Een zonneboilercombi is vooral geschikt voor grote gezinnen en bestaat uit zonnecollectoren op het dak, een groot voorraadvat en een geïntegreerde cv-brander. Is er te weinig zon? Dan springt die brander bij om het water in het voorraadvat op de gewenste temperatuur te brengen.

Richtprijs zonneboilercombi: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Welke verwarmingsketel kies ik het best?

Dat hangt helemaal af van jouw woonsituatie, budget en persoonlijke wensen. Wil je bv. enkel je ketel vervangen of kies je voor een ingrijpende energetische renovatie? Is er een (mogelijkheid tot) gasaansluiting in je straat of niet? Blijf je verwarmen met fossiele brandstoffen of kies je voor hernieuwbare energie? Al deze elementen spelen mee in je uiteindelijke keuze voor een nieuwe verwarmingsketel.

Zeker zijn van de juiste keuze? Vraag dan advies op maat aan meerdere cv-installateurs in je buurt. Zo kan je verschillende types ketels vergelijken en een weloverwogen beslissing nemen. Bovendien zorgt zo’n vakman ook voor een optimale levensduur van je cv-ketel. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat bij meerdere erkende cv-installateurs.

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over de gemiddelde levensduur van een cv-ketel? Of twijfel je welke nieuwe ketel het meest aangewezen is in jouw situatie? Dan vraag je best advies aan een erkende cv-installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:  • Speelt het merk een rol bij de levensduur van een cv-ketel?

   Kies je voor een kwalitatief merk als Nefit Bosch, Vaillant, Remeha, …? Dan zal de levensduur van je ketel weinig verschillen. Met dergelijke producten ben je zeker dat je verwarmingsketel lang meegaat, op voorwaarde dat je het regelmatige onderhoud laat uitvoeren.

   LET OP: kies je voor een budgetmodel met veel kunststof onderdelen om te besparen op de kosten? Dan loop je wel het risico dat je ketel sneller defecten vertoont, het rendement snel daalt, … Daarom kies je best voor een erkende verwarmingsinstallateur die enkel werkt met hoogwaardige ketels.  • Welke verwarmingsinstallateur kies ik het best?

   Je laat je nieuwe verwarmingsketel best plaatsen door een installateur die erkend is door de Vlaamse overheid. Enkel zo kom je in aanmerking voor premies & financiële voordelen om de kosten te drukken. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een vakman met een specialisatie in het type ketel dat je laat plaatsen. Zo kan je gegarandeerd rekenen op een correcte plaatsing, optimaal rendement en een kwalitatieve cv-ketel op maat van jouw situatie.

   TIP: via onze offerteservice kom je sowieso in contact met erkende verwarmingsinstallateurs. Wil je graag vrijblijvend meerdere vakmannen contacteren? Start je aanvraag hier!  • Is het onderhoud van mijn verwarmingsketel verplicht?

   Een regelmatig onderhoud is 1 van de manieren om je cv-ketel langer te laten meegaan. Bij mazout- en gasketels is zo’n nazicht ook wettelijk verplicht (respectievelijk jaarlijks en om de 2 jaar). Ook bij een biomassaketel ben je verplicht om die jaarlijks te laten onderhouden. Bij warmtepompen en zonneboilers is dat niet zo, maar voor een optimaal rendement is een 2-jaarlijks nazicht wel sterk aanbevolen.

   BELANGRIJK: wil je je ketelonderhoud niet uit het oog verliezen? Sluit dan een onderhoudscontract af bij je cv-installateur.  • Gaan warmtepompen en zonneboilers langer mee dan gewone cv-ketels?

   Laat je je warmtepomp of zonneboilercombi om de 2 jaar grondig nakijken? Dan gaat zo’n duurzame warmteopwekker inderdaad veel langer mee dan een reguliere cv-ketel. De gemiddelde levensduur van zo’n duurzame verwarmingsketel kan oplopen tot 25 jaar. Terwijl gas- of mazoutketels doorgaans na 15 jaar hun beste tijd gehad hebben.

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs