Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vermogen cv-ketel berekenen

Is je huidige cv-ketel verouderd en aan vervanging toe? Dan is het essentieel om het vermogen van je nieuwe cv-ketel te laten berekenen door een erkende installateur. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en vermijd je vroegtijdige defecten, een onnodig hoge aankoopprijs, … Van welke factoren hangt dat vermogen nu af? En hoe kan je het vermogen van een cv-ketel berekenen? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke factoren beïnvloeden het vermogen?
Zelf vermogen cv-ketel berekenen
Voordelen erkende installateur
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe vermogen cv-ketel berekenen?

De basisformule voor het berekenen van het vermogen van je cv-ketel is relatief eenvoudig. Met de onderstaande formule kom je te weten hoeveel Watt noodzakelijk is om je woning efficiënt en energiezuinig te kunnen verwarmen:

  • VERMOGEN CV-KETEL in kW = oppervlakte verwarmde ruimtes x jaarverbruik per m²

Benieuwd naar het optimale vermogen voor jouw cv-ketel? Dit is een vereenvoudigde formule. Wil je nauwkeuriger de capaciteit van je nieuwe cv-ketel berekenen? Dan doe je best een beroep op een erkende installateur actief in je buurt. Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice.

cv ketel vermogen berekenen

 

Welke factoren beïnvloeden het vermogen van je cv-ketel?

Hoeveel vermogen (in kW) moet mijn ketel hebben om optimaal te presteren? Gemiddeld volstaat 20 à 25 kW voor een middelgrote, goed geïsoleerde gezinswoning. Wil je zelf de rekensom maken? Dan moet je rekening houden met een aantal belangrijke factoren die een invloed hebben op het vereiste vermogen van je cv-ketel. Een overzicht:

 

FACTOR 1: de woonoppervlakte en warmtevraag

Hoe groter je woning, hoe groter het vereiste vermogen voor je cv-ketel. Daarom vertrekt de berekening vanuit de oppervlakte van de verwarmde ruimtes (in m²). Het spreekt voor zich dat ook je persoonlijke verbruik een rol speelt in het berekenen van het vermogen van je cv-ketel. Zet je de thermostaat in je slaapkamer graag enkele graden hoger? Dan vergt dat meer energie en dus meer vermogen van je cv-ketel.

 

FACTOR 2: het isolatieniveau van je woning

Deze factor hangt nauw samen met de leeftijd van je woning. Woon je in een oud huis? Dan is die woning in de meeste gevallen minder goed geïsoleerd. Alle energie die je in dit geval verliest via het dak, de muren, de ramen, … moet je cv-ketel compenseren om de temperatuur op punt te krijgen. Een goed geïsoleerde woning, daarentegen, houdt de warmte beter binnen. Ook die factor is cruciaal om bij je berekening te betrekken.

 

FACTOR 3: het type woning

Niet alleen de ouderdom van je woning en de woonoppervlakte, maar ook het type woning beïnvloedt de vereiste capaciteit van je cv-ketel. Zo is er sprake van minder warmteverlies bij een gesloten of halfopen bebouwing ten opzichte van een vrijstaande woning. Je woning ondervindt namelijk minder warmteverlies wanneer deze geflankeerd wordt door andere woningen.

 

FACTOR 4: de warmwaterproductie

Wil je je cv-installatie ook gebruiken voor de verwarming van je sanitair water? Dan is een combiketel de ideale oplossing. Hiervoor moet je bij het berekenen van het vermogen van je cv-ketel ook rekening houden met het warmwaterverbruik van je huishouden. Daarbinnen zijn ook de grootte van je gezin, het aantal badkamers in je huis, hoe vaak er gedoucht wordt, …  belangrijke subvragen.

 

TIP: laat je cv capaciteit berekenen door een ervaren installateur! 

Wil je zeker zijn van een professionele berekening van het vermogen van je gasketel of ander type ketel? Vertrouw dan op een ervaren installateur. Hij maakt een correcte inschatting van de capaciteit van je ketel op maat van jouw woning en situatie. En dat is niet alles… Zo’n erkende vakman zorgt voor een correcte plaatsing van je cv-ketel, een regelmatig onderhoud, …

Ervaren installateur nodig? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere professionals actief in je buurt via het aanvraagformulier.

 

 

Vermogen cv ketel berekenen

 

Zelf de capaciteit van je cv-ketel berekenen: casus

Voor een ruwe inschatting van het vermogen van je cv-ketel heb je 2 factoren nodig: de oppervlakte van de verwarmde ruimtes in je woning en je jaarlijkse energieverbruik per m². Een concreet voorbeeld:

  • FACTOR 1 = oppervlakte verwarmde ruimtes: tel de oppervlakte van alle verwarmde ruimtes samen (in m²). Gebruik daarvoor het grondplan van je woning of meet alle leefruimtes handmatig op. Onthou dat de warmtevraag niet in elke woonruimte gelijk is. Zo vereist een badkamer doorgaans een hogere temperatuur (24 °C) dan een slaapkamer (18 °C).
  • FACTOR 2 = intensiteit in Watt per m²: hier hebben we het over je gemiddelde jaarlijkse energieverbruik per vierkante meter. Bij een nieuw gebouw ligt dat tussen de 50 à 70 W/m², bij woningen gebouwd tussen 1975 en 1985 is dat zo’n 100 W/m² en huizen vòòr 1975 verbruiken jaarlijks tussen de 120 à 150 W/m².

Wat is dan het aanbevolen vermogen voor een verwarmingsketel in een woning uit 1980 met een gemiddelde woonoppervlakte van 180 m²? De berekening ziet er als volgt uit:

VERMOGEN CV-KETEL in kW = oppervlakte woning x jaarverbruik per m² : 1000

180 m² x 100 W/m² = 18.000 watt : 1000 = 18 kW

 

Wil je dus deze woning graag voorzien van een nieuwe verwarmingsketel? Dan is een vermogen van minstens 18 kW vereist.

Zeker zijn van een nauwkeurige berekening? Onthou dat dit een sterk vereenvoudigde formule is. Laat je een installateur de capaciteit van je cv-ketel berekenen? Dan houdt hij rekening met alle factoren zoals de isolatiewaarde van je woning, of je in een open, halfopen of gesloten bebouwing woont, …  Wil je graag een gepersonaliseerde berekening ontvangen voor jouw woonsituatie? Vraag dan hulp aan een installateur.

 

Waarom vertrouwen op de expertise van een installateur?

Waarom is het zo belangrijk om een erkende installateur in te schakelen? Niet alleen omdat hij op de hoogte is van alle factoren die hij in zijn berekening moet betrekken, maar ook omdat je zo verzekerd bent van…

  • Aangepaste berekeningen: een ervaren vakman berekent nauwkeurig het vereiste vermogen van je cv-ketel op basis van de grootte van je woning, de isolatiewaarde, je persoonlijke warmtevraag, … Zo maakt hij een gedetailleerde inschatting van je persoonlijke woonsituatie.
  • Advies op maat: op basis van de berekening stelt hij verschillende cv-ketels op maat voor. Hij luistert aandachtig naar je wensen en vereisten, zodat hij ook dit kan meenemen in z’n advies. Z’n professionele aanpak resulteert in een installatie waar je jarenlang van kan genieten.
  • Professionele plaatsing: met een erkende cv-installateur ben je zeker van een optimale plaatsing van je nieuwe cv-ketel. Bij de plaatsing en/of uitbreiding van je cv komt heel wat werk kijken. Denk maar aan het koppelen van de verschillende aansluitingen.
  • Kwalitatieve materialen: een betrouwbare installateur werkt enkel met kwalitatieve materialen en is op de hoogte van vernieuwingen binnen z’n branche. Ook wanneer je je cv-installatie wil aanpassen of uitbreiden, is een professional een must.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud en plaats je een nieuwe cv-ketel? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% (i.p.v. 21%) op zowel materiaal- als arbeidskosten.
  • Premies & subsidies: in bepaalde situaties kan je de prijs van een nieuwe cv-ketel flink drukken dankzij verschillende verwarmingspremies. Let wel op: de Mijn VerbouwPremie voor een gascondensatieketel kan je slechts aanvragen tot en met 31 oktober 2024, op voorwaarde dat de datum op de eindfactuur uiterlijk 31-10-2023 is.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Ben je op zoek naar de beste oplossing voor jouw situatie? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een nieuwe cv-ketel in jouw woning? Dan doe je er goed aan om verschillende offertes aan te vragen. Op deze manier kan je niet alleen gericht prijzen vergelijken, maar ook de uiteenlopende adviezen, berekeningen en voorgestelde installaties naast elkaar leggen. Zo maak je uiteindelijk de beste keuze!

Vrijblijvend verschillende offertes aanvragen? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang gratis 2 à 3 offertes op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

 

vermogen ketel berekenen

 

FAQ vermogen cv-ketel

Het vereiste vermogen van je ketel berekenen is geen simpele klus. Heb je nog verdere vragen? Dan contacteer je best een erkende verwarmingsinstallateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

 



  • Kan ik mijn huidige cv-ketel vervangen door 1 met hetzelfde vermogen?
    Nee. Oude verwarmingsketels zijn vaak iets te krachtig voor de oppervlakte die ze oorspronkelijk moesten verwarmen. Kies daarom nooit blindelings een cv-ketel met hetzelfde vermogen. Onderging je woning onlangs een ingrijpende energetische renovatie? Is je gezinssamenstelling in de tussentijd gewijzigd? Of heb je bijgebouwd? Dan speelt deze informatie mee in het bepalen van het vermogen van je nieuwe cv-ketel. Onze tip? Vraag vrijblijvend advies bij een ervaren installateur.


  • Wat als ik een ketel met een te hoog vermogen neem?
    Een cv-ketel met een te hoog vermogen voor jouw situatie is geen goed idee. Die zal veelvuldig aan- en afslaan en je ketel erg belasten. Dit resulteert in een minder lange levensduur, meer onderhoud en een schommelende binnentemperatuur. Bovendien is een ketel met een hoger vermogen duurder dan een kleiner exemplaar. Een correcte berekening van de capaciteit is cruciaal voor de juiste keuze en een optimale werking van je ketel. Een installateur helpt je graag verder.


  • Is een ketel met een laag vermogen nadelig?
    Is het vermogen van je cv-ketel te laag? Dan zal die meer tijd nodig hebben om het energieverlies van het huis te compenseren en zal de ketel minder snel afslaan. De meest ideale situatie is dus dat je ketel in balans blijft en evenveel energie afgeeft als het energieverlies in huis. Daarom is een gedetailleerde berekening van de benodigde capaciteit van je cv-ketel zo belangrijk.


  • Is er een verschil in de berekening als ik een ander type cv-ketel neem?
    Nee. De warmtevraag van je woning hangt niet samen met het type cv-ketel, maar met je gezinssituatie en de kenmerken van je woning. Wil je echter een combiketel? Dan moet je wel rekening houden met het gemiddelde warmwaterverbruik van je huishouden. Bij combiketels wordt dit uitgedrukt in de zogenaamde CW-klasse (Comfort Warmwaterklasse). Hoe hoger de CW-klasse, hoe hoger het verbruik en hoe duurder je ketel. Wil je graag het vermogen van je toekomstige combiketel laten berekenen? Doe dan een beroep op een installateur. Start hier je aanvraag.


  • Wanneer plaats ik het best een nieuwe cv-ketel?
    Is je huidige verwarmingsketel meer dan 15 jaar oud? Gaat het rendement van je ketel erop achteruit? Stijgt je energiefactuur gestaag of zijn je energiebehoeften de laatste tijd veranderd? Dan is het tijd om je ketel te vervangen. Voor een nieuwe verwarmingsketel betaal je tussen de € 2.500 à € 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Wil je graag je situatie professioneel laten beoordelen? Vertrouw dan op het oordeel van een erkende installateur.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs