Centraleverwarmingcv.be
Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Centraleverwarmingcv.be

Onderhoud CV-ketel

Om een goede en correcte werking van je verwarmingsinstallatie te garanderen is het essentieel de cv-ketel goed te onderhouden. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je ketel minder gaat renderen en zelfs schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Bovendien ben je ook niet verzekerd bij brand als de cv-installatie niet gekeurd is.

 

 

Onderhoudsbeurten bij verschillende verwarmingsketels

Centrale verwarming onderhouden

De grondigheid en werkwijze van een onderhoud verschillen naargelang het type installatie en brandstof. In onderstaand artikel vind je een overzicht van de verplichtingen en werkwijzen naargelang het type van verwarmingsketel.

Om geen enkele reinigingsbeurt meer te vergeten is het ook mogelijk een onderhoudscontract aan te gaan. Dit is vaak goedkoper en je wordt zelf op de hoogte gebracht wanneer de installatie gekeurd moet worden.

 

Het onderhoud van een verwarmingsketel kost minimaal €100 (excl. BTW). Is de woning ouder dan tien jaar, dan kun je profiteren van het verlaagde BTW-tarief van 6%. Voor een vrijblijvende prijs op maat kan je gebruikmaken van onze online offerteservice. Deze dienst is volledig vrijblijvend; je aanvraag wordt doorgestuurd naar verschillende erkende specialisten. Klik hier voor meer informatie.

 

Prijs onderhoud cv-ketel

 

1. Wetgeving keuring CV-ketels op gas

Gasketels moeten in Vlaanderen verplicht gekeurd worden om de 2 jaar. In Wallonië en Brussel is dit om de drie jaar. De onderhoudsbeurt moet steeds gebeuren door een erkend technicus die je een reinigings- en verbrandingsattest voorlegt. Heb je een open aardgasketel, dan moet ook de schoorsteen geveegd worden tijdens het tweejaarlijks onderhoud. Op het moment dat je cv-ketel op gas meer dan 5 jaar gebruikt wordt, moet er ook om de 4 of 5 jaar een verwarmingsaudit van de installatie gebeuren (afhankelijk van het vermogen).

Duurtijd: +/- 1 uur
Prijs: tussen de € 100 en 170 excl. BTW – afhankelijk van onderhoudswerken
Wat keuren: brander schoonmaken – gasdruk meten – waakvlam controleren – drukval controleren

Lees hier meer over het onderhouden van gasketels.

 

2. Wetgeving keuring CV-ketels op stookolie

Een cv-installatie op stookolie moet jaarlijks gekeurd worden door een erkend technicus vloeibare brandstof. Na het onderhoud krijg je steeds een reinigings- en verbrandingsattest. De frequentie van de controle van de mazouttank hangt onder meer van het volume en de locatie (onder- of bovengronds) van de tank af. Is je cv-ketel ouder dan 5 jaar, dan is ook een verwarmingsaudit verplicht om de 2 of 5 jaar (afhankelijk van het vermogen).

Duurtijd: +/- 1,5 uur
Prijs: tussen de € 150 en 250 excl. BTW – afhankelijk van onderhoudswerken.

Lees hier meer over het onderhouden van mazoutketels.

 

3. Onderhoud pelletketel

In Vlaanderen ben je verplicht om je centraal aangesloten pelletketel jaarlijks te onderhouden, ook als je als huurder in een appartement verblijft met een pelletkachel (zelfs al is de verhuurder in principe de eigenaar). Hiervan krijg je een reinigingsattest. De asbak moet om de drie à zes maand geledigd worden en dit is een klus die je makkelijk zelf kan klaren. Voor een grondige onderhoudsbeurt is het steeds aangeraden een expert te raadplegen. Vanaf 5 jaar moet je om de 5 jaar een verwarmingsaudit laten uitvoeren.

Prijs: rond de € 100 en 200 excl. BTW – afhankelijk van onderhoudswerken.
Duurtijd: +/- 1,5 uur

Lees hier meer over het onderhoud van pelletketels.

 

De kostprijs van een onderhoudsbeurt is sterk afhankelijk van het type brandstof en ketel. Heb je de ketel lange tijd niet laten reinigen, dan zal het onderhoud ook veel meer tijd in beslag nemen en dus een pak meer kosten. Voor woningen ouder dan 10 jaar geldt een btw-tarief van 6%. Bij nieuwe woningen is dit 21%.

Vraag hier prijzen aan bij erkende technici.

 

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende technici