Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderhoud CV-ketel

Niet alleen is een periodiek onderhoud van je CV-ketel wettelijk verplicht, ook voor je brandverzekering is een regelmatig ketelonderhoud een vereiste. Maar hoe vaak is zo’n onderhoud precies nodig? Hoe gaat een technicus te werk? En op welke prijs mag je rekenen voor een onderhoudsbeurt? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Keuring en onderhoud per type CV-ketel
Prijs onderhoud CV-ketel
Onderhoudscontract CV-ketel
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom is een regelmatig CV-ketel onderhoud belangrijk?

Een regelmatig onderhoud van je CV-ketel brengt enkele belangrijke voordelen met zich mee:

 • Minder kans op storingen: met een periodiek onderhoud verminder je de kans op storingen en defecten aan je CV-ketel.
 • Hoger rendement: een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt minder energie en haalt bijgevolg een hoger rendement.
 • Veiliger: een periodiek onderhoud verkleint de kans op CO-vergiftiging, brand, … aanzienlijk.
 • Langere levensduur: een regelmatig onderhoud is niet alleen belangrijk voor je veiligheid, het verlengt ook de levensduur van je toestel.
 • Garantie: om problemen met de garantie te vermijden, is het belangrijk dat je je CV-ketel regelmatig laat onderhouden. Doe je dit niet en is er een defect aan jouw ketel, dan loop je het risico dat je geen aanspraak meer kan maken op de garantie.

Bovendien is een periodiek onderhoud van je CV-ketel vereist voor je brandverzekering.

Wil je een ketelonderhoud laten uitvoeren? Kom in contact met erkende technici actief in jouw regio via onze gratis offerteservice.

onderhoud cv-ketel

 

Keuring en onderhoud per type CV-ketel

In België is een periodiek onderhoud van je CV-ketel wettelijk verplicht. Welke onderhoudsverplichtingen er gelden voor jouw ketel is afhankelijk de brandstof en het vermogen van je toestel. Een overzicht:

 

Onderhoud CV-ketels op gas

Het onderhoud van gasketels is verplicht voor ketels met een vermogen vanaf 20 kW. Voor toestellen met een vermogen kleiner dan 20 kW is een periodiek onderhoud niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

 • Frequentie: gasketels moeten in Vlaanderen en Brussel verplicht onderhouden en gekeurd worden om de 2 jaar. In Wallonië is dit om de 3 jaar indien het vermogen van de gasketel lager is dan 100 kW.
 • Door wie? De onderhoudsbeurt moet steeds gebeuren door een erkend ’technicus gasvormige brandstof’ die je een reinigings- en verbrandingsattest voorlegt. Je moet steeds de laatste 2 attesten bewaren. Ben je huurder? Dan bezorg je een kopie van de attesten aan de huiseigenaar.
 • Wat? Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de brander schoongemaakt, de gasdruk gemeten en de waakvlam en drukval gecontroleerd.
 • Verwarmingsaudit: op het moment dat jouw gasketel 5 jaar in gebruik is, moet je ook om de 5 jaar een verwarmingsaudit laten uitvoeren. Bij gasketels met een vermogen >100 kW moet de verwarmingsaudit om de 4 jaar uitgevoerd worden.

Prijs onderhoud CV-ketel op gas: tussen € 100 en 170 (excl. BTW), afhankelijk van de onderhoudswerken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Onderhoud CV-ketels op stookolie

Ook voor stookolieketels met een vermogen vanaf 20 kW is een onderhoud verplicht. Voor ketels met een vermogen kleiner dan 20 kW is een periodiek onderhoud niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

 • Frequentie: jaarlijks
 • Door wie? een cv-installatie op stookolie moet onderhouden en gekeurd worden door een erkend ’technicus vloeibare brandstof’. Na het onderhoud krijg je steeds een reinigings- en verbrandingsattest. Je moet steeds de laatste 2 attesten bewaren. Ben je huurder? Dan bezorg je een kopie van de attesten aan de huiseigenaar.
 • Wat? Tijdens een onderhoudsbeurt reinigt de technicus de afvoerbuis, filter en brander. Hij stelt de brander ook correct af en voert de nodige controles uit om de werking en kwaliteit van het verbrandingsproces na te gaan.
 • Verwarmingsaudit: op het moment dat jouw stookolieketel 5 jaar in gebruik is, moet je ook om de 5 jaar een verwarmingsaudit laten uitvoeren. Bij stookolieketels met een vermogen >100 kW moet de verwarmingsaudit om de 2 jaar uitgevoerd worden.

Prijs onderhoud CV-ketel op stookolie: tussen € 150 en 250 (excl. BTW), afhankelijk van de onderhoudswerken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Onderhoud CV-ketels op vaste brandstof

Ook pelletketels, CV-ketels op hout, … moeten verplicht een periodiek onderhoud krijgen:

 • Frequentie: jaarlijks, ongeacht het vermogen.
 • Door wie? Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een geschoolde vakman. Hiervan krijg je een reinigingsattest.
 • Verwarmingsaudit: voor CV-ketels op vaste brandstof met een vermogen <20 kW is een verwarmingsaudit niet verplicht. Vanaf een vermogen van 20 kW moet je een verwarmingsaudit laten uitvoeren op het moment dat je ketel 5 jaar in gebruik is en nadien om de 5 jaar.

Prijs onderhoud CV-ketel op vaste brandstof: tussen € 100 en 200 (excl. BTW), afhankelijk van de onderhoudswerken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

cv-ketel onderhoud

Onderhoud CV-ketel prijs

De prijs van een ketelonderhoud is sterk afhankelijk van het type ketel en de brandstof. Doorgaans mag je rekenen op onderstaande richtprijzen:

Type CV-ketelGemiddelde prijs onderhoud (excl. btw)
CV-ketel op gas€ 100 à 170
CV-ketel op stookolie€ 150 à 250
CV-ketel op vaste brandstof (pellets, hout, ...)€ 100 à 200

Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op het onderhoud van jouw cv-ketel.

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Elke vakman hanteert zijn eigen tarieven voor een ketelonderhoud. Je doet er daarom goed aan om prijsvoorstellen op te vragen bij verschillende technici. Zo kan je makkelijk vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

 

Onderhoudscontract CV-ketel: een goed idee?

Laat je een nieuwe CV-ketel plaatsen, dan kan je bij je installateur vaak ook een onderhoudscontract afsluiten. Zo’n onderhoudscontract biedt enkele belangrijke voordelen:

 • Gemakkelijk: doorgaans neemt de installateur zelf contact met je op om een periodiek onderhoud in te plannen. Zo ben je zeker dat het onderhoud van jouw CV-ketel op tijd gebeurt en ben je altijd in orde met de wetgeving en je brandverzekering.
 • Voordelig: de prijs per onderhoudsbeurt ligt vaak lager met een onderhoudscontract dan wanneer je elk jaar een afzonderlijk onderhoud inplant. Bovendien is het vaak ook mogelijk om een vast bedrag per maand te betalen in plaats van het volledige bedrag in 1 keer na het onderhoud.
 • Keuze uit verschillende contracten: de meeste installateurs bieden verschillende onderhoudscontracten. Zo kan je kiezen voor een basiscontract waarin het jaarlijks onderhoud is opgenomen of voor een uitgebreider contract dat ook herstellingen aan je CV-ketel dekt.

 

Laat je CV-ketel onderhouden door een erkend vakman

Het is belangrijk dat je het onderhoud van je CV-ketel overlaat aan een vakman met de nodige certificaten en kennis van zaken. Kom snel en eenvoudig in contact met erkende technici in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende technici