Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Cv-installatie

Ben je op zoek naar een energiezuinige, efficiënte cv-installatie voor je nieuwbouw? Of wil je je bestaande verwarming installatie aanpassen? In dit artikel vind je een handig overzicht van de mogelijkheden voor jouw project. Uit welke cv-installaties kan je kiezen en hoeveel kosten ze? En hoe kies je de juiste verwarming installateur voor de plaatsing en het onderhoud? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten cv-installaties
Cv-installatie kosten
Cv-installatie bij nieuwbouw of renovatie?
Hoe verwarming installateur kiezen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waaruit bestaat een cv-installatie?

Met een cv-installatie kan je de verwarming in je woning centraal regelen en bijsturen. Dit gesloten circuit bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Verwarmingsketel = warmte opwekken: je cv-ketel warmt het water voor je centrale verwarming op met een bepaalde energiebron. Dat kan gaan om gas, mazout of vaste brandstof, maar ook om hernieuwbare energie zoals bij een warmtepomp of zonneboiler.
 2. Distributiesysteem = warmte verdelen: een pomp verdeelt de warmte via een buizenstelsel over de ruimtes in je woning. Eén buis voert het opgewarmde cv-water naar de verwarmingstoestellen en een andere buis brengt het afgekoelde water terug naar de verwarmingsketel.
 3. Verwarmingstoestellen = warmte afgeven: in elke of de meeste kamers in je woning bevinden zich verwarmingstoestellen als radiatoren, vloer- of wandverwarming, … Die geven de warmte van het cv-water af.
 4. Thermostaat = warmte regelen: met een thermostaat regel je efficiënt de temperatuur in je woning. Dat kan met een klein bedieningspaneel aan je muur, maar er bestaan ook al slimme thermostaten via wifi. Zo kan je met je smartphone of tablet je thermostaat vanop afstand bedienen.

 

Soorten cv-installaties

Er bestaan verschillende mogelijkheden voor je centrale verwarming installatie. Afhankelijk van jouw situatie en wensen kan je kiezen voor een cv-installatie op gas, mazout of vaste brandstof (hout/pellets), maar ook op hernieuwbare energie zoals bij een warmtepomp of zonneboiler. Een kort overzicht:

 

cv installatie gas 1. Cv-installatie op gas

Zoek je in de eerste plaats naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor je verwarming installatie? Dan kom je al snel bij een cv-installatie op gas uit. Een gascondensatieketel werkt erg zuinig door de warmte uit de rookgassen te recupereren om je cv-water voor te verwarmen.

Naast dat hoge rendement is dit systeem ook relatief goedkoop in vergelijking met andere cv-installaties. Je moet natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om je woning aan te sluiten op het aardgasnetwerk.

Prijs gasketel: € 2.000 à 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs cv-installatie
: € 7.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Ontvang gratis voorstellen op maat.

 

 

cv installatie 2. Cv-installatie op mazout

Voor nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie (IER) is een cv-installatie op mazout in Vlaanderen niet meer toegelaten. Mazoutketels mogen alleen nog geplaatst worden als je een bestaande woning hebt zonder (mogelijke) aansluiting op het aardgasnet.

De plaatsing van een condenserende mazoutketel gaat vlot. Je moet geen leidingen of radiatoren vervangen en de mazouttank blijft gewoon staan. Kortom, zowel een budgetvriendelijke als een praktische keuze.

Prijs mazoutketel: gemiddeld € 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs cv-installatie: € 11.000 à 16.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Ontvang gratis voorstellen op maat.

 

 

cv installatie pellets 3. Cv-installatie op vaste brandstof

Naast gas of mazout kan je ook kiezen voor een cv-installatie op vaste brandstof als pellets, hout(snippers), … Zo’n verwarming installatie is ecologischer en heeft ook een hoog rendement door het lage vermogen. Bovendien liggen de prijzen voor pellets of hout lager dan voor mazout of gas.

Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan deze cv-installatie. De aankoopprijs ligt behoorlijk hoog en je hebt er ook voldoende opslagruimte voor nodig. Zo’n biomassaketel neemt meer plaats in dan andere cv-installaties.

Prijs ketel: € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs cv-installatie: € 15.000 à 23.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Ontvang gratis voorstellen op maat.

 

 

cv installatie warmtepomp 4. Cv-installatie met warmtepomp

Zoek je een energiezuinige, milieuvriendelijke cv-installatie voor je nieuwbouw of grondige renovatie? Dan is een verwarming installatie met een warmtepomp ideaal. Zo’n warmtepomp haalt namelijk tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit hernieuwbare energie (lucht, bodem of grondwater). Voor de overige 20% heeft dit systeem elektriciteit nodig.

Let op: zo’n cv-installatie is enkel geschikt als je beschikt over een goed geïsoleerde woning. Daarnaast heb je ook lage temperatuur verwarming nodig (bv. vloer- of wandverwarming).

Prijs warmtepomp: € 7.500 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs cv-installatie: € 13.000 à 23.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Ontvang gratis voorstellen op maat.

 

 

cv installatie zonneboiler 5. Cv-installatie met zonneboiler

Naast je sanitair water kan je met een zonneboiler ook je woning verwarmen. Bij zo’n cv-installatie spreken we van een zonneboilercombi. Naast zonnecollectoren en een voorraadvat bestaat dit systeem ook uit een cv-brander. Levert de zon niet genoeg warmte? Dan springt deze brander bij om je cv-water en je sanitair water op de gewenste temperatuur te brengen.

Net als bij een warmtepomp werkt deze cv-installatie op lage temperatuur. Daarom is ook hier een goede isolatie van je woning en lage temperatuurverwarming nodig.

Prijs zonneboiler: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs cv-installatie: € 11.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Ontvang gratis voorstellen op maat.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door meerdere specialisten

Een cv-installatie is een grote investering waar je vele jaren van wil genieten. Daarom ga je best niet over één nacht ijs en vergelijk je best voorstellen van meerdere verwarming installateurs. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden op maat van jouw woning en wensen. Bovendien kan je op die manier ook gericht adviezen, prijzen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … van verwarming installateurs naast elkaar leggen.

Gratis voorstellen aanvragen? Je kan gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende verwarmingsinstallateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Cv-installatie kosten

De prijs voor een volledige cv-installatie ligt tussen 7.000 à 23.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Heb je enkel een verwarmingsketel nodig en geen leidingen of verwarmingstoestellen? Dan mag je je verwachten aan een prijs tussen 2.000 à 15.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Uiteraard hangt alles af van de keuzes die je maakt: welke verwarmingsketel met welk vermogen, welke brandstof, welke verwarmingstoestellen, …

Hieronder vind je een kort overzicht van de gemiddelde prijzen, zowel voor een volledige cv-installatie als voor een afzonderlijke verwarmingsketel:

Soort cv-installatiePrijs verwarmingsketel
(excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie
(excl. btw, incl. plaatsing)
Cv-installatie op gas€ 2.000 à 5.000€ 7.000 à 15.000
Cv-installatie op mazoutgemiddeld € 7.500€ 11.000 à 16.000
Cv-installatie op vaste brandstof€ 10.000 à 15.000€ 15.000 à 23.000
Cv-installatie met warmtepomp€ 7.500 à 15.000€ 13.000 à 23.000
Cv-installatie met zonneboiler€ 4.000 à 7.000€ 11.000 à 15.000

Op zoek naar prijsvoorstellen op maat? Voor een precieze prijs voor jouw cv-installatie vraag je best offertes aan bij meerdere verwarmingsinstallateurs. Zo kan je niet alleen de prijzen zelf, maar ook soorten cv-installaties, merken, adviezen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Cv-installatie bij nieuwbouw of renovatie?

Zoek je naar de meest geschikte cv-installatie voor je nieuwbouw? Of wil je met een renovatie je bestaande cv-installatie aanpassen of uitbreiden? De aard van je project heeft uiteraard een invloed op de beste keuze op jouw maat. We doen kort enkele mogelijkheden uit de doeken:

 

1. Cv-installatie bij nieuwbouw

Je mag geen cv-installatie op mazout meer plaatsen in een nieuwbouwwoning. Sowieso gaat het om een goed geïsoleerde woning (volgens de BEN-norm) en werk je dus best met lage temperatuurverwarming als vloer- of wandverwarming. Maar welke cv-ketel kan je dan best installeren? Enkele opties:

 • Warmtepomp: heb je voldoende budget? Dan is een warmtepomp een evidente keuze als cv-installatie voor je nieuwbouwwoning. Dit systeem haalt tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit de omgeving (buitenlucht, bodem of grondwater). Daardoor is een warmtepomp zowel erg energiezuinig als milieuvriendelijk. Bovendien past zo’n warmtepomp perfect bij je vloer- of wandverwarming.
 • Gascondensatieketel: door de lagere prijs blijft ook een cv-installatie op gas een interessante keuze bij nieuwbouw. Ook zo’n gascondensatieketel is namelijk energiezuinig en haalt een hoog rendement. Bovendien kan je zo’n verwarming installatie ook combineren met een zonneboiler. Zo is er geen naverwarming voor je sanitair water nodig.
 • Zonneboilercombi: naast een warmtepomp is een zonneboilercombi een andere milieuvriendelijke keuze op maat van de lage temperatuurverwarming in je nieuwbouw. Is er voldoende zonnewarmte? Dan verwarmt dit zonneboilersysteem zowel je woning als je sanitair water. In het andere geval warmt een geïntegreerde cv-brander het sanitair en cv-water bij tot de gewenste temperatuur.

 

Welke cv-installatie kies ik best voor mijn nieuwbouw?

Dat hangt vooral af van de mogelijkheden van jouw woning, je persoonlijke wensen en je budget. Een warmtepomp is de meest energiezuinige en toekomstgerichte keuze, maar een cv-installatie op gas of met een zonneboiler blijven ook interessante opties. Wil je zeker zijn van de juiste keuze op jouw maat? Vraag dan voorstellen aan bij verschillende installateurs actief in je buurt.

 

 

2. Cv-installatie bij renovatie

Bij een renovatie zijn er verschillende mogelijkheden om je cv-installatie aan te passen of uit te breiden. Je kan bv. enkel een nieuwe cv-ketel installeren of enkel nieuwe verwarmingstoestellen plaatsen. Bij een ingrijpende energetische renovatie kan je zelfs je volledige cv-installatie laten vervangen. Een kort overzicht:

 • Nieuwe cv-ketel installeren: is je huidige gas- of mazoutketel aan vervanging toe? Dan is een condensatieketel plaatsen de meest praktische en goedkope keuze. Zo kan je je leidingen en verwarmingstoestellen gewoon behouden. Ook een hybride cv-ketel is een optie. In dat geval combineer je het hoge rendement van een condensatieketel met de hernieuwbare energie van een warmtepomp.
 • Verwarmingstoestellen vervangen: wil je later investeren in een milieuvriendelijke, energiezuinige cv-installatie als een warmtepomp of zonneboiler? Dan kan je in een 1e fase bv. al je radiatoren vervangen door lage temperatuur radiatoren of wand- of vloerverwarming. Zo spreid je de kosten en moet je later enkel nog je warmtepomp of zonneboiler kopen.
 • Volledige cv-installatie plaatsen: je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je cv-ketel, leidingen en verwarmingstoestellen allemaal te vervangen. Dat is bv. het geval als je van een oude gas- of mazoutketel wil overschakelen naar een warmtepomp.

 

Welke cv-installatie kies ik best voor mijn renovatie?

Dat hangt vooral af van het type renovatie. Wil je enkel een nieuwe cv-ketel plaatsen of je verwarmingstoestellen vervangen? Heb je interesse om je bestaande condensatieketel uit te breiden met een warmtepomp? Of ga je voor een volledige nieuwe cv-installatie? Om zeker te zijn van de juiste keuze op jouw maat, vraag je best voorstellen aan bij verschillende installateurs actief in je buurt.

 

Hoe verwarming installateur kiezen?

Wil je zeker zijn van de juiste cv-installatie op jouw maat tegen een correcte prijs? Dan is de keuze van je verwarmingsinstallateur erg belangrijk. Maar hoe kan je nu de juiste specialist kiezen voor jouw project? Enkele tips op een rij:

 

TIP 1: werk enkel met een erkende installateur

Een cv-installatie plaatsen laat je best over aan een erkende installateur centrale verwarming. Sowieso heb je zo’n specialist nodig voor de keuring van je installatie bij de 1e ingebruikname. Een installateur voor gas- of mazoutketels herken je aan het erkeningsnummer van de Vlaamse overheid (‘GV’ of ‘TV’ en 5 cijfers). Een installateur van warmtepompen of zonneboilers moet dan weer beschikken over een ‘certificaat van bekwaamheid’ (RESCert).

 

TIP 2: kies voor een installateur met de juiste specialisatie

Er bestaan verschillende soorten cv-installaties. Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Dan werk je best samen met een verwarming installateur die gespecialiseerd is in de centrale verwarming installatie van jouw keuze. Want een installateur van gascondensatieketels is niet hetzelfde als een groene energie-installateur die vooral warmtepompen en zonneboilers plaatst. Zo’n gespecialiseerde installateur is ook het ideale aanspreekpunt voor het onderhoud of een herstelling van je cv-installatie.

 

TIP 3: vergelijk de materiaal- en arbeidskosten van meerdere specialisten

Je vraagt sowieso best voorstellen aan bij meerdere verwarming installateurs actief in je buurt. Zo kan je naast hun advies ook gericht hun materiaal- en arbeidskosten vergelijken. Met welke merken van cv-installaties werken ze (bv. Vaillant, Viessmann, …) en wat zijn de prijzen? Hoeveel kosten alle benodigde onderdelen? Wat is hun uurloon voor de plaatsing van je cv-installatie en hoeveel verplaatsingskosten rekenen ze aan? Je gaat het best allemaal zorgvuldig na voor je een keuze maakt.

 

TIP 4: laat je grondig informeren en adviseren

De materiaal- en arbeidskosten zijn uiteraard belangrijk, maar kijk niet enkel naar de prijs op de offertes. Hou zeker ook rekening met de adviezen die de verwarmingsinstallateurs je aanreiken. Stelt 1 specialist bv. een hybride warmtepomp voor als vervanging voor je oude cv-ketel en een andere expert enkel een condensatieketel? Vraag hen dan zeker waarom precies. Door het advies van specialisten te vergelijken, kan je op lange termijn veel geld uitsparen.

 

TIP: denk aan de mogelijke premies & financiële voordelen

Werk je samen met een erkende installateur centrale verwarming voor je nieuwe cv-installatie? Dan kom je in aanmerking voor verschillende premies. Onder bepaalde voorwaarden geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Belangrijk: een erkende verwarmingsinstallateur adviseert je graag over deze premies én hij bezorgt je alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat bij verschillende specialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs