Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Cv ketel vervangen

De efficiëntie van verwarmingsketels neemt na verloop van tijd af, en dat heeft ook zijn gevolgen voor je portemonnee. Je oude cv ketel vervangen door een nieuwe verwarmingsinstallatie is dan ook een slimme investering. Ontdek hier de opties als je je cv ketel wil vervangen en hun prijzen.

Ga snel naar:
Cv-ketel vervangen: mogelijkheden
Levensduur cv-ketel
Cv ketel vervangen kosten
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

Cv-ketel vervangen: mogelijkheden

Ga je je cv ketel vervangen, dan heb je vele opties. Hier vind je een overzicht van enkele mogelijkheden als je je verwarmingsketel gaat vervangen.

 

1. Cv ketel vervangen door condensatieketel

Bij het vervangen van de cv ketel zal een gewone hoogrendementsketel in de meeste gevallen niet meer voldoen aan de verstrengde eisen rond verwarmingsinstallaties. Daarom is een condensatieketel een populaire keuze. Dit type cv ketel werkt op mazout of aardgas. Bij condensatieketels wordt de waterdamp afkomstig uit de rookgassen gecondenseerd, waardoor een deel van de energie gerecupereerd wordt.

Prijs condensatieketel: € 2.000 – € 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

BELANGRIJK: hou rekening met wetgeving rond stookolie- en gasketels

Ga je je cv-ketel op stookolie vervangen? Dan mag je geen nieuwe stookolieketel meer plaatsen als er aardgas in je straat ligt. Kleine herstellingen aan bestaande stookolieketels zijn wel nog toegestaan. Heb je bouwplannen? Hou er dan ook rekening mee dat er bij nieuwbouwwoningen vanaf 2025 geen nieuwe aardgasaansluiting meer is toegestaan.

Vlaanderen heeft de doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Is je cv-ketel aan vervanging toe, dan is het aangewezen om nu al voor een milieuvriendelijk alternatief te kiezen, zoals een volledig elektrische warmtepomp.

 

 

2. Cv ketel vervangen door warmtepomp

Je cv ketel vervangen door een warmtepomp is een erg milieuvriendelijke optie. Warmtepompen halen namelijk een groot deel van de benodigde energie uit de omgeving, zoals water, lucht of aarde. In vergelijking met conventionele verwarmingsketels verbruiken ze dus een pak minder energie. Zeker met het oog op een klimaatneutrale toekomst zijn warmtepompen een uitstekende keuze ter vervanging van je cv-ketel. Ze halen wel enkel een optimaal rendement in zeer goed geïsoleerde woningen. Heb je een matig geïsoleerde woning? Dan is een hybride warmtepomp een prima oplossing.

Prijs warmtepomp: vanaf € 2.500 voor een lucht-luchtwarmtepomp tot € 24.000 voor een geothermische warmtepomp. Ontvang offertes op maat.

 

3. Cv ketel vervangen door zonneboilercombi

Een andere milieuvriendelijke optie is de zonneboiler. Zonneboilers worden op het dak geplaatst zodat ze het licht van de zon kunnen gebruiken om het sanitair water op te warmen. Je kan een zonneboiler echter ook gebruiken voor de centrale verwarming aan de hand van een combisysteem, dat zowel een voorraadvat als een cv-brander heeft.

Prijs zonneboilercombi: € 3.000 – 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

cv ketel vervangen

 

Hoe lang gaat een cv ketel mee?

De verwarmingsketel is vanzelfsprekend een toestel dat intensief gebruikt wordt. In de loop der jaren gaat de werking ervan er echter op achteruit, waardoor de verwarming van je woning niet meer efficiënt verloopt. Deze inefficiëntie kost uiteraard geld. Bovendien kan er met een oude installatie al eens iets mis gaan, waardoor het onderhoud van een oude cv ketel al snel prijzig kan worden. Tijdig je cv ketel vervangen is dus de boodschap! Je moet weliswaar eerst een investering doen, maar je kan deze al snel terugverdienen dankzij het hogere rendement van je nieuwe verwarmingsinstallatie.

De precieze levensduur van een cv ketel hangt onder meer af van het type ketel en het onderhoud ervan. Het is aangeraden om na ongeveer 15 jaar je cv ketel te vervangen door een nieuw exemplaar. Op die manier maak je de verwarming van je woning efficiënter en vermijd je dure onderhoudsbeurten.

 

Cv ketel vervangen kosten

De prijzen van de basismodellen van condensatieketels liggen rond 2.000 euro, maar voor ketels met een hoger rendement of meer vermogen kunnen deze oplopen tot zo’n 7.500 euro . De prijs van warmtepompen hangt sterk af van het type en schommelt tussen 4.000 en 24.000 euro. Een zonneboiler voor een woning met 4 personen kost 4.000 à 6.000 euro.

Benieuwd naar een exacte prijs voor het vervangen van jouw cv-ketel? Vul het offerteformulier in en ontvang prijzen van verschillende verwarmingsinstallateurs in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

TIP: maak gebruik van premies om de prijs te drukken

Vaak heb je recht op een premie of andere financiële voordelen voor de installatie van een energiezuinige verwarmingsinstallatie (warmtepomp of zonneboiler). Vervang je je cv-ketel door een condensatieketel? Dan maak je geen aanspraak op premies omdat een cv-ketel geen duurzame energiebron gebruikt. Hou er wel rekening mee dat het verwijderen van de oude ketel en de plaatsing van de nieuwe verwarmingsinstallatie extra kosten met zich kan meebrengen.

 

FAQ over vervanging cv ketels

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de vervanging van cv ketels. Heb je een andere of specifiekere vraag? Dan kan je steeds terecht bij een verwarmingsinstallateur in jouw buurt. • Tot wanneer mag je je cv ketel vervangen?
  Oude stookolieketels mag je niet meer vervangen door een nieuwe stookolieketel als er aardgas aanwezig is in je straat. Oude gasketels mag je voorlopig wel nog vervangen door een nieuwe condensatieketel. Toch is het aangeraden om indien mogelijk te kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief zoals een volledig elektrische warmtepomp, een zonneboilercombi, een biomassaketel…


 • Moet je altijd je volledige cv ketel vervangen?

  Is je verwarmingsketel defect? Dan is het niet altijd nodig om je volledige cv ketel te vervangen. Soms ben je ook geholpen door een herstelling te laten uitvoeren of slechts bepaalde onderdelen te vervangen. Wanneer bv. het expansievat, de warmtewisselaar of de ontstekingspen kapot is, volstaat het om die te vervangen om opnieuw te kunnen genieten van een goed werkend toestel.

  TIP: laat altijd een ervaren verwarmingsinstallateur bepalen of het volstaat om één of meerdere onderdelen te vervangen in plaats van je volledige cv ketel. Zo ben je zeker van de meest geschikte oplossing. Vind snel en eenvoudig installateurs in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs