Centraleverwarmingcv.be Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Centraleverwarmingcv.be

Premie condensatieketel 2022

Laatste update: 02 May 2022 – Met een nieuwe condensatieketel (op gas of mazout) bespaar je tot wel 35% op je energiefactuur. Bovenop dat hoge rendement maak je ook aanspraak op verschillende premies. Zo kan je de kosten voor je investering in deze energiezuinige cv-ketel flink drukken. Op zoek naar de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedures voor deze condensatieketel premies? Je vindt het hier!

 

Overzicht condensatieketel premies 2022

1. Overkoepelende renovatiepremie (20% of 30% van de facturen)
2. Premie condensatieketel Fluvius voor beschermde afnemers (verdwijnt vanaf 1 juli 2022)
3. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6% op arbeids- en materiaalkosten)

BELANGRIJK: de premie voor een gascondensatieketel is voorlopig niet opgenomen in de nieuwe Mijn Verbouwpremie (vanaf 1 juli 2022). Rechthebbenden uit de laagste inkomensgroep kunnen voor deze investering wel nog de overkoepende renovatiepremie aanvragen na 1 juli 2022 (als ze aan alle voorwaarden voldoen). De Fluvius-premie voor zo’n gascondensatieketel (voor beschermde afnemers) verdwijnt dan weer vanaf 1 juli 2022.

TIP: op zoek naar een erkende installateur van condensatieketels? Ontvang en vergelijk gratis tot 3 offertes van specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

1. Overkoepelende renovatiepremie: 20% of 30% van de facturen

Een condensatieketel op gas of mazout recupereert de warmte van de rookgassen om je cv-water voor te verwarmen. Voor de plaatsing van zo’n ketel met een hoog rendement kan je de Overkoepelende renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen krijgen. Naast de condensatieketel zelf komen ook de volgende werkzaamheden in aanmerking:

 • alle installatieonderdelen om de hele woning te voorzien van centrale verwarming (bv. leidingen, warmtetoestellen als radiatoren, vloer- of wandverwarming, …)
 • alle werkzaamheden die bijdragen tot de sanering van de oorspronkelijke toestand (bv. verwijderen van de mazouttank)

 

Hoeveel bedraagt de Overkoepelende renovatiepremie?

Deze condensatieketel premie bedraagt 20% of 30% van je goedgekeurde facturen (excl. btw), afhankelijk van je inkomen. Je moet voor minstens 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen. Let op: voor werken aan de centrale verwarming geldt een maximaal factuurbedrag van 7.500 euro (excl. btw) voor de berekening van de premie.

BELANGRIJK: je moet de condensatieketel dus eerst laten plaatsen en de facturen betalen. Pas daarna kan je deze subsidie voor je nieuwe condensatieketel aanvragen. Benieuwd of jij aanspraak kan maken op deze premie? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je in aanmerking komen voor deze renovatiepremie voor je condensatieketel? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: zowel bewoners (je bent meerderjarig en woont in de woning als eigenaar of als houder van een ander zakelijk recht) als verhuurders (je moet de woning op de aanvraagdatum verhuren aan een sociaal verhuurkantoor voor minstens 9 jaar) kunnen de Vlaamse renovatiepremie aanvragen. Je moet wel behoren tot de laagste inkomensgroep.
 • Welke gebouwen: het gebouw moet in het Vlaamse Gewest liggen en minstens 30 jaar oud zijn. Kamerwoningen en studentenkamers komen niet in aanmerking, maar appartementen wel.
 • Eigendom: je mag op het moment van de aanvraag geen andere woning in volle eigendom hebben.
 • Uitvoerder van de werken: om recht te hebben op deze subsidie voor je condensatieketel moet je de plaatsing laten uitvoeren door een erkende installateur. Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij dergelijke specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe Overkoepelende renovatiepremie voor je condensatieketel aanvragen?

Je kan de Overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen nadat alle werken uitgevoerd zijn én je over alle facturen beschikt. De facturen mogen op de datum van de aanvraag max. 2 jaar oud zijn. Die aanvraag verloopt als volgt:

 1. Verzamel alle nodige documenten (kopie van attesten, plannen, …), vul het aanvraagformulier in en bezorg alles aan Wonen-Vlaanderen.
 2. Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging met je dossiernummer.
 3. Binnen de 8 maanden na je aanvraag krijg je een 2e brief met de voorlopige beslissing: een goedkeuring met de berekening van het premiebedrag of een weigering. Is je aanvraag geweigerd of ben je niet akkoord met het premiebedrag? Dan kan je nog beroep aantekenen.
 4. De uitbetaling van de Overkoepelende renovatiepremie gebeurt ten laatste 1 jaar na de aanvraag. Je krijgt hiervoor nog een 3e brief van Wonen-Vlaanderen met de definitieve beslissing.

TIP: een installateur bezorgt je alle nodige documenten voor een correcte en vlotte aanvraag van de renovatiepremie voor je condensatieketel. Samenwerken met een vakman is trouwens niet alleen verplicht om de premie te kunnen krijgen, het is sowieso de beste keuze. Dankzij zijn expertise ben je namelijk helemaal zeker van een kwalitatieve condensatieketel op maat van je energieverbruik en een correcte plaatsing. Ontvang gratis voorstellen bij installateurs actief in je buurt.

 

premie condensatieketel

 

2. Premie condensatieketel Fluvius (voor beschermde afnemers)
(verdwijnt vanaf 1 juli 2022)

Vervang je je oude verwarmingsketel door een gascondensatieketel? Dan kom je in aanmerking voor de Fluvius premie voor die gascondensatieketel. Let op: deze condensatieketel premie geldt enkel voor beschermde afnemers of de prioritaire doelgroepen van de Vlaamse energielening. Er zijn 2 opties:

 • Vervangt de gascondensatieketel GEEN oude mazoutketel? Dan maken enkel beschermde afnemers aanspraak op de condensatieketel premie van Fluvius (mensen die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas).
 • Vervangt de gascondensatieketel WEL een oude mazoutketel? Dan maken alle prioritaire doelgroepen van de Vlaamse energielening aanspraak op de condensatieketel premie van Fluvius (beschermde afnemers, mensen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, …).

 

LET OP: deze premie kan je nog aanvragen t.e.m. 30 juni 2022

Vanaf 1 juli 2022 kan je enkel de overkoepelende renovatiepremie aanvragen voor een condensatieketel op gas (voor rechthebbenden uit de laagste inkomensgroep). Dat betekent dat deze Fluvius-premie voor zo’n gascondensatieketel dus verdwijnt vanaf die datum. Wil je deze energiepremie nog aanvragen? Dan kan dat nog t.e.m. 30 juni 2022.

 

Hoeveel bedraagt de Fluvius premie voor een condensatieketel?

Het bedrag van deze premie voor een nieuwe gascondensatieketel hangt af van de brandstof van je oude ketel. Vervang je je oude gasketel door een condensatieketel op gas? Dan krijg je een gascondensatieketel premie van 1.800 euro (max. 40% van het factuurbedrag, incl. btw). Vervang je je oude mazoutketel door een gascondensatieketel? Dan bedraagt de premie voor de gascondensatieketel 2.500 euro (max. 50% van het factuurbedrag, incl. btw).

 

Wat zijn de voorwaarden voor de condensatieketel premie van Fluvius?

Wil je aanspraak maken op de Fluvius premie voor een gascondensatieketel? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: enkel beschermde afnemers of de prioritaire doelgroepen van de Vlaamse energielening komen in aanmerking, afhankelijk van de brandstof van de oude verwarmingsketel.
 • Welke gebouwen: de condensatieketel premie geldt enkel voor woningen, appartementen en appartementsgebouwen in het Vlaamse Gewest die voor 1 januari 2006 aangesloten waren op het elektriciteitsnet (of waarvoor een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning is ingediend vóór 1 januari 2006).
 • Datum eindfactuur: deze datum moet liggen tussen 1/01/2021 en 31/12/2022. Let op: je moet je aanvraag ook ten laatste 2 jaar na die datum van de eindfactuur indienen bij Fluvius.
 • Uitvoerder van de werken: je moet je gascondensatieketel laten plaatsen en factureren door een erkende installateur. Op zoek naar zo’n vakman met een erkenningsnummer van de Vlaamse overheid? Ontvang gratis voorstellen bij erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe vraag je de condensatieketel premie bij Fluvius aan?

Is de gascondensatieketel geplaatst en heb je de factuur ontvangen? Dan kan je de condensatieketel premie bij Fluvius aanvragen. Tip: een online aanvraag gaat sneller dan met de post. Bovendien kan je zo ook de status van je premieaanvraag vlot opvolgen. Je moet ook verplicht de volgende documenten toevoegen:

 • kopie en betaalbewijs van de eindfactuur
 • attest met technische info over de geplaatste gascondensatieketel
 • foto van de geplaatste gascondensatieketel met vermelding van datum
 • bewijsstuk dat je een beschermde afnemer bent of behoort tot de prioritaire doelgroepen van de Vlaamse energielening

TIP: een erkende installateur zorgt voor alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag van deze premie voor je gascondensatieketel. Hij kan je ook helpen met de premieaanvraag zelf. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij erkende installateurs actief in je buurt.

 

Is je verwarmingsketel vervangen ook interessant zonder premies?

Zeker weten. Na 15 jaar daalt onvermijdelijk het rendement van je verwarmingsketel, afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing en het onderhoud. Daardoor bespaar je met een zuinige condensatieketel 10% à 35% op je energiekosten. Zo verdien je je investering in een nieuwe condensatieketel makkelijk terug, ook zonder premies.

BELANGRIJK: nog vragen over het rendement van zo’n condenserende ketel? Benieuwd hoe rendabel zo’n condensatieketel voor jou is? Een installateur geeft je graag advies op maat. Vraag gratis voorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 


3. Verlaagd btw-tarief: 6% i.p.v. 21%

Is je woning ouder dan 10 jaar en gebruik je ze hoofdzakelijk of uitsluitend als privéwoning? Dan kom je voor een nieuwe condensatieketel in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%. En dat zowel voor de ketel zelf als voor de arbeidskosten.

 

Hoe kan ik genieten van het verlaagde btw-tarief?

Je moet de werken laten uitvoeren en factureren door een erkende installateur. Dat is trouwens sowieso de beste keuze. Zo’n specialist zorgt namelijk voor een correcte en vlotte plaatsing van je condensatieketel. Zo ben je zeker van een optimale, energiezuinige werking.

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere installateurs

Een erkende installateur informeert je niet alleen over de condensatieketel premies, maar ook over de condensatieketel zelf. Wil je zeker zijn van een condenserende ketel op maat van jouw situatie? Vraag dan offertes aan bij verschillende installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de verschillende modellen en hun prijzen, werkwijzen, plaatsingskosten, … Door grondig te vergelijken, is het eenvoudiger om een kwalitatieve condensatieketel op maat van jouw energieverbruik te kiezen.

BELANGRIJK: je kan gratis en vrijblijvend erkende installateurs actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 


 

FAQ premie condensatieketel 2022

Is je oude cv-ketel aan vervanging toe? Dan ben je vast benieuwd naar de premies voor een condensatieketel om de kosten van je investering te drukken. Een erkende verwarmingsinstallateur geeft je graag advies op maat. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Waarom werk ik best samen met een erkende cv-installateur?

  Enkel door samen te werken met een erkende cv-installateur kom je in aanmerking voor de verschillende premies voor een condensatieketel. Maar dat is lang niet de enige reden om zo’n vakman in te schakelen. Een verwarmingsinstallateur geeft je namelijk advies voor een condensatieketel op maat van jouw energieverbruik, zorgt voor een correcte plaatsing, neemt het onderhoud op zich, …

  Op zoek naar een cv-installateur actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere erkende verwarmingsinstallateurs via onze offerteservice. • Waarom is een nieuwe condensatieketel een goede keuze?

  Een nieuwe condensatieketel is in de eerste plaats de meest praktische en budgetvriendelijke keuze. Je moet je leidingen en huidige warmtetoestellen namelijk niet laten vervangen. Zo gaat de plaatsing veel vlotter en spaar je ook heel wat arbeidskosten uit.

  TIP: wil je extra investeren in een nog energiezuinigere verwarmingsmethode? Dan zijn ook een hybride cv-ketel of een warmtepomp mogelijke opties. Vraag zeker meer advies op maat aan een erkende installateur. • Is een keuring van mijn nieuwe condensatieketel verplicht?
  Ja, zo’n keuring is wettelijk verplicht bij elke nieuwe, verplaatste of verbouwde cv-ketel op gas, mazout of vaste brandstof (door een erkende technicus). En wat dan met het verplichte wettelijke onderhoud van je nieuwe condensatieketel? Daarvoor kan je terecht bij een erkende cv-installateur actief in je buurt.

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs