Centraleverwarmingcv.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Premie condensatieketel 2022

Laatste update: 01 Aug 2022 – Met een nieuwe condensatieketel (op gas of mazout) bespaar je tot wel 35% op je energiefactuur. Bovenop dat hoge rendement maak je ook aanspraak op verschillende premies. Zo kan je de kosten voor je investering in deze energiezuinige cv-ketel flink drukken. Op zoek naar de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedures voor deze condensatieketel premies? Je vindt het hier!

 

Overzicht condensatieketel premies 2022

1. Overkoepelende renovatiepremie (t.e.m. 30 juni 2022)
2. Verlaagd btw-tarief
3. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 oktober 2022)

TIP: op zoek naar een erkende installateur van condensatieketels? Ontvang en vergelijk gratis tot 3 offertes van specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

1. Overkoepelende renovatiepremie (t.e.m. 30 juni 2022)

Een condensatieketel op gas of mazout recupereert de warmte van de rookgassen om je cv-water voor te verwarmen. Voor de plaatsing van zo’n ketel met een hoog rendement kon je t.e.m. 30 juni 2022 de Overkoepelende renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen krijgen.

 

LET OP: deze premie kon je aanvragen t.e.m. 30 juni 2022

Sinds 1 juli 2022 worden de renovatiepremie en de energiepremies van Fluvius eengemaakt in de nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie:

 • Nog tot en met 30 juni 2022 kon je de Overkoepelende Renovatiepremie aanvragen.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je de premies tijdelijk niet aanvragen.
 • Vanaf 1 oktober 2022 kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.

TIP: heb je je oude gasketel al vervangen door een duurzamer exemplaar? Maar heb je er nog geen premie voor aangevraagd? Dan maak je vanaf 1 oktober 2022 aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Mits je voldoet aan enkele voorwaarden. Ontvang gratis advies.

 

LET OP: onderstaande informatie is niet langer relevant aangezien je de premie niet meer kan aanvragen. 

 

Welke werkzaamheden?

Naast de condensatieketel zelf komen ook de volgende werkzaamheden in aanmerking:

 • alle installatieonderdelen om de hele woning te voorzien van centrale verwarming (bv. leidingen, warmtetoestellen als radiatoren, vloer- of wandverwarming, …)
 • alle werkzaamheden die bijdragen tot de sanering van de oorspronkelijke toestand (bv. verwijderen van de mazouttank)

 

Hoeveel bedraagt de Overkoepelende renovatiepremie?

Deze condensatieketel premie bedraagt 20% of 30% van je goedgekeurde facturen (excl. btw), afhankelijk van je inkomen. Je moet voor minstens 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen. Let op: voor werken aan de centrale verwarming geldt een maximaal factuurbedrag van 7.500 euro (excl. btw) voor de berekening van de premie.

BELANGRIJK: je moet de condensatieketel dus eerst laten plaatsen en de facturen betalen. Pas daarna kan je deze subsidie voor je nieuwe condensatieketel aanvragen. Benieuwd of jij aanspraak kan maken op deze premie? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je in aanmerking komen voor deze renovatiepremie voor je condensatieketel? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: zowel bewoners (je bent meerderjarig en woont in de woning als eigenaar of als houder van een ander zakelijk recht) als verhuurders (je moet de woning op de aanvraagdatum verhuren aan een sociaal verhuurkantoor voor minstens 9 jaar) kunnen de Vlaamse renovatiepremie aanvragen. Je moet wel behoren tot de laagste inkomensgroep.
 • Welke gebouwen: het gebouw moet in het Vlaamse Gewest liggen en minstens 30 jaar oud zijn. Kamerwoningen en studentenkamers komen niet in aanmerking, maar appartementen wel.
 • Eigendom: je mag op het moment van de aanvraag geen andere woning in volle eigendom hebben.
 • Uitvoerder van de werken: om recht te hebben op deze subsidie voor je condensatieketel moet je de plaatsing laten uitvoeren door een erkende installateur. Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij dergelijke specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe Overkoepelende renovatiepremie voor je condensatieketel aanvragen?

Je kan de Overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen nadat alle werken uitgevoerd zijn én je over alle facturen beschikt. De facturen mogen op de datum van de aanvraag max. 2 jaar oud zijn. Die aanvraag verloopt als volgt:

 1. Verzamel alle nodige documenten (kopie van attesten, plannen, …), vul het aanvraagformulier in en bezorg alles aan Wonen-Vlaanderen.
 2. Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging met je dossiernummer.
 3. Binnen de 8 maanden na je aanvraag krijg je een 2e brief met de voorlopige beslissing: een goedkeuring met de berekening van het premiebedrag of een weigering. Is je aanvraag geweigerd of ben je niet akkoord met het premiebedrag? Dan kan je nog beroep aantekenen.
 4. De uitbetaling van de Overkoepelende renovatiepremie gebeurt ten laatste 1 jaar na de aanvraag. Je krijgt hiervoor nog een 3e brief van Wonen-Vlaanderen met de definitieve beslissing.

TIP: een installateur bezorgt je alle nodige documenten voor een correcte en vlotte aanvraag van de renovatiepremie voor je condensatieketel. Samenwerken met een vakman is trouwens niet alleen verplicht om de premie te kunnen krijgen, het is sowieso de beste keuze. Dankzij zijn expertise ben je namelijk helemaal zeker van een kwalitatieve condensatieketel op maat van je energieverbruik en een correcte plaatsing. Ontvang gratis voorstellen bij installateurs actief in je buurt.

 

premie condensatieketel


2. Verlaagd btw-tarief: 6% i.p.v. 21%

Is je woning ouder dan 10 jaar en gebruik je ze hoofdzakelijk of uitsluitend als privéwoning? Dan kom je voor een nieuwe condensatieketel in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%. En dat zowel voor de ketel zelf als voor de arbeidskosten.

 

Hoe kan ik genieten van het verlaagde btw-tarief?

Je moet de werken laten uitvoeren en factureren door een erkende installateur. Dat is trouwens sowieso de beste keuze. Zo’n specialist zorgt namelijk voor een correcte en vlotte plaatsing van je condensatieketel. Zo ben je zeker van een optimale, energiezuinige werking.

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere installateurs

Een erkende installateur informeert je niet alleen over de condensatieketel premies, maar ook over de condensatieketel zelf. Wil je zeker zijn van een condenserende ketel op maat van jouw situatie? Vraag dan offertes aan bij verschillende installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de verschillende modellen en hun prijzen, werkwijzen, plaatsingskosten, … Door grondig te vergelijken, is het eenvoudiger om een kwalitatieve condensatieketel op maat van jouw energieverbruik te kiezen.

BELANGRIJK: je kan gratis en vrijblijvend erkende installateurs actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

 


3. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 oktober 2022)

Wil jij investeren in een gascondensatieketel? Dan kan je vanaf 1 oktober 2022 hiervoor de Mijn VerbouwPremie ontvangen. Dit is de nieuwe, eengemaakte premie die in de plaats is gekomen van de Fluvius energiepremies en de Overkoepelende Renovatiepremie.

 

Voor welke installaties?

De premie geldt voor het plaatsen van een gascondensatieketel met productlabel A en een CE-markering. Het totale factuurbedrag dat in aanmerking komt, is een minimaal van € 1.000 (excl. btw).

 

Voor wie?

De premie is geldig voor elke eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie. Ook elke verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor kan een premie krijgen voor het plaatsen van een gascondensatieketel.

Ben je een eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie? Dan kan je tijdelijk een premie krijgen voor deze installatie. Let wel, dit kan voor een ketel met eindfactuur tot en met 30/06/2022.

BELANGRIJK: je kan slechts om de 10 jaar een premie ontvangen voor een gascondensatieketel. Deed je in die periode dus een aanvraag voor de renovatiepremie voor technische installaties (centrale verwarming) tussen 7 mei 2022 en 30 juni 2022? Dan ontvang je geen premie meer. Je installateur vertelt er meer over.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor gascondensatieketels?

Het premiebedrag voor een gascondensatieketel bedraagt zo’n € 1.800 (excl. btw) of max. 40% van het factuurbedrag.

Behoor je tot de middelste inkomenscategorie? Dan heb je recht op een tijdelijke premie van € 1.800 (excl. btw) of max. 25% van het totale factuurbedrag.

LET OP: dient de nieuwe gascondensatieketel ter vervanging van je ouder verwarmingsinstallatie op stookolie? Dan ligt het premiebedrag hoger: zo’n € 2.500 (excl. btw) of max. 50% van het totale factuurbedrag. Voor de middelste inkomenscategorie is dit max. 25% (excl. btw).

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor welke gebouwen? De woning of het appartement van de eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie moet minstens 15 jaar oud zijn op de aanvraagdatum. Bij een woning van een bewoner uit de middelste inkomenscategorie is dat minstens 30 jaar oud.
 • Voor welk soort werken? Het gaat hier uitdrukkelijk enkel over renovaties of de realisatie van een nieuwe woning of appartement door herbestemming van een bestaand gebouw.
 • Door wie? De gascondensatieketel moet geplaatst worden door een gecertificeerd installateur. Vind een erkend professional actief in je buurt via ons aanvraagformulier.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment maximaal 2 jaar oud zijn.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer,… Een vakman voorziet je van de nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes voor installateurs via de offertepagina.

 


 

FAQ premie condensatieketel 2022

Is je oude cv-ketel aan vervanging toe? Dan ben je vast benieuwd naar de premies voor een condensatieketel om de kosten van je investering te drukken. Een erkende verwarmingsinstallateur geeft je graag advies op maat. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Waarom werk ik best samen met een erkende cv-installateur?

  Enkel door samen te werken met een erkende cv-installateur kom je in aanmerking voor de verschillende premies voor een condensatieketel. Maar dat is lang niet de enige reden om zo’n vakman in te schakelen. Een verwarmingsinstallateur geeft je namelijk advies voor een condensatieketel op maat van jouw energieverbruik, zorgt voor een correcte plaatsing, neemt het onderhoud op zich, …

  Op zoek naar een cv-installateur actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere erkende verwarmingsinstallateurs via onze offerteservice. • Waarom is een nieuwe condensatieketel een goede keuze?

  Een nieuwe condensatieketel is in de eerste plaats de meest praktische en budgetvriendelijke keuze. Je moet je leidingen en huidige warmtetoestellen namelijk niet laten vervangen. Zo gaat de plaatsing veel vlotter en spaar je ook heel wat arbeidskosten uit.

  TIP: wil je extra investeren in een nog energiezuinigere verwarmingsmethode? Dan zijn ook een hybride cv-ketel of een warmtepomp mogelijke opties. Vraag zeker meer advies op maat aan een erkende installateur. • Is een keuring van mijn nieuwe condensatieketel verplicht?
  Ja, zo’n keuring is wettelijk verplicht bij elke nieuwe, verplaatste of verbouwde cv-ketel op gas, mazout of vaste brandstof (door een erkende technicus). En wat dan met het verplichte wettelijke onderhoud van je nieuwe condensatieketel? Daarvoor kan je terecht bij een erkende cv-installateur actief in je buurt.

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs