Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premie condensatieketel 2023

Laatste update: 04 Sep 2023 – Met een nieuwe condensatieketel bespaar je tot wel 35% op je energiefactuur. Bovenop dat hoge rendement maak je ook aanspraak op verschillende premies. Zo kan je de kosten voor je investering in deze energiezuinige cv-ketel flink drukken. Op zoek naar de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedures voor deze condensatieketel premies? Je vindt het hier!

 

Overzicht condensatieketel premies 2023

1. Mijn VerbouwPremie
2. Verlaagd btw-tarief

TIP: op zoek naar een erkende installateur van condensatieketels? Ontvang en vergelijk gratis tot 3 offertes van specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

1. Mijn VerbouwPremie

Wil jij investeren in een gascondensatieketel? Dan kan je sinds 1 oktober 2022 hiervoor de Mijn VerbouwPremie ontvangen. Dit is de eengemaakte premie die in de plaats is gekomen van de oude Fluvius energiepremies en de Renovatiepremie.

 

TIP: nieuwe inkomensgrenzen voor Mijn verbouwPremie in 2023

Sinds 2023 gelden nieuwe, geïndexeerde inkomensgrenzen voor de Mijn VerbouwPremie. Zat je eerder bv. op de grens tussen de middelste en de laagste inkomenscategorie? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een hoger premiebedrag voor je nieuwe condensatieketel. Op voorwaarde dat de facturen niet meer dan 2 jaar oud zijn.

Advies op maat? Een erkende installateur geeft je graag meer info over de Mijn VerbouwPremie en het beste moment om die aan te vragen. Kom vrijblijvend in contact met installateurs in je buurt!

 

 

Voor welke installaties?

De premie geldt voor het plaatsen van een gascondensatieketel met productlabel A en een CE-markering. Het totale factuurbedrag dat in aanmerking komt, is een minimaal van € 1.000 (excl. btw).

 

Voor wie?

De premie is geldig voor elke eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie. Ook elke verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor kan een premie krijgen voor het plaatsen van een gascondensatieketel.

Ben je een eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie? Dan kan je tijdelijk een premie krijgen voor deze installatie. Let wel, dit kan enkel voor een ketel met eindfactuur tot en met 30/06/2022.

BELANGRIJK: je kan slechts om de 10 jaar een premie ontvangen voor een gascondensatieketel. Vroeg je in die periode de oude renovatiepremie aan voor technische installaties (centrale verwarming) tussen 7 mei 2022 en 30 juni 2022? Dan ontvang je geen premie meer. Je installateur vertelt er meer over.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor gascondensatieketels?

Het premiebedrag voor een gascondensatieketel bedraagt € 1.800 (excl. btw), met een maximum van 40% van het factuurbedrag (excl. btw).

Behoor je tot de middelste inkomenscategorie? Dan heb je recht op een tijdelijke premie van € 1.800 (excl. btw), met een maximum van 25% van het totale factuurbedrag (excl. btw).

LET OP: dient de nieuwe gascondensatieketel ter vervanging van je oude verwarmingsinstallatie op stookolie? Dan ligt het premiebedrag hoger: € 2.500 (excl. btw), met een maximum van 50% van het totale factuurbedrag (excl. btw). Voor de middelste inkomenscategorie is dit maximum 25% (excl. btw).

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor welke gebouwen? De woning of het appartement van de eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie moet minstens 15 jaar oud zijn op de aanvraagdatum. Bij een woning van een bewoner uit de middelste inkomenscategorie is dat minstens 30 jaar oud.
 • Voor welk soort werken? Het gaat hier uitdrukkelijk enkel over renovaties of de realisatie van een nieuwe woning of appartement door herbestemming van een bestaand gebouw.
 • Door wie? De gascondensatieketel moet geplaatst worden door een gecertificeerd installateur. Vind een erkend professional actief in je buurt via ons aanvraagformulier.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Sinds 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer,… Een vakman bezorgt je de nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes voor installateurs via de offertepagina.

 

 

premie condensatieketel


2. Verlaagd btw-tarief: 6% i.p.v. 21%

Is je woning ouder dan 10 jaar en gebruik je ze hoofdzakelijk of uitsluitend als privéwoning? Dan kom je voor een nieuwe condensatieketel in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%. En dat zowel voor de ketel zelf als voor de arbeidskosten.

 

Hoe kan ik genieten van het verlaagde btw-tarief?

Je moet de werken laten uitvoeren en factureren door een erkende installateur. Dat is trouwens sowieso de beste keuze. Zo’n specialist zorgt namelijk voor een correcte en vlotte plaatsing van je condensatieketel. Zo ben je zeker van een optimale, energiezuinige werking.

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere installateurs

Een erkende installateur informeert je niet alleen over de condensatieketel premies, maar ook over de condensatieketel zelf. Wil je zeker zijn van een ketel op maat van jouw situatie? Vraag dan offertes aan bij verschillende installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de verschillende modellen en hun prijzen, plaatsingskosten, … Door grondig te vergelijken, is het eenvoudiger om een kwalitatieve condensatieketel op maat van jouw energieverbruik te kiezen.

BELANGRIJK: je kan gratis en vrijblijvend erkende installateurs actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.


 

FAQ premie condensatieketel 2023

Is je oude cv-ketel aan vervanging toe? Dan ben je vast benieuwd naar de premies voor een condensatieketel om de kosten van je investering te drukken. Een erkende verwarmingsinstallateur geeft je graag advies op maat. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Waarom werk ik best samen met een erkende cv-installateur?

  Enkel door samen te werken met een erkende cv-installateur kom je in aanmerking voor de premies voor een condensatieketel. Maar dat is lang niet de enige reden om zo’n vakman in te schakelen. Een verwarmingsinstallateur geeft je namelijk advies voor een condensatieketel op maat van jouw energieverbruik, zorgt voor een correcte plaatsing, neemt het onderhoud op zich, …

  Op zoek naar een cv-installateur actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere erkende verwarmingsinstallateurs via onze offerteservice. • Waarom is een nieuwe condensatieketel een goede keuze?

  Een nieuwe condensatieketel is in de eerste plaats de meest praktische en budgetvriendelijke keuze. Je moet je leidingen en huidige warmtetoestellen namelijk niet laten vervangen. Zo gaat de plaatsing veel vlotter en spaar je ook heel wat arbeidskosten uit.

  TIP: wil je extra investeren in een nog energiezuinigere verwarmingsmethode? Dan zijn ook een hybride cv-ketel of een warmtepomp mogelijke opties. Vraag zeker meer advies op maat aan een erkende installateur. • Is een keuring van mijn nieuwe condensatieketel verplicht?
  Ja, zo’n keuring is wettelijk verplicht bij elke nieuwe, verplaatste of verbouwde cv-ketel op gas, mazout of vaste brandstof (door een erkende technicus). En wat dan met het verplichte wettelijke onderhoud van je nieuwe condensatieketel? Daarvoor kan je terecht bij een erkende cv-installateur actief in je buurt.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs

 

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs