Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Pelletketels

Pelletkachels en pelletketels op centrale verwarming zijn al een tijdje op de markt, maar voor velen bevinden deze hoog rendementkachels zich nog op nieuw en onbekend terrein. De bakermat van pelletverwarming is Italië. Je zult daarom in eerste instantie veelal de vooraanstaande Italiaanse merken terugvinden. Pelletkachels kennen vele toepassingsmogelijkheden en bieden een rendement tot 97%. Omwille van deze en andere redenen gaat hun populariteit in België en de omringende landen vandaag nog steeds in stijgende lijn.

 

Werking van een pelletkachel

pelletkachels Een pelletkachel is een automatisch programmeerbare kachel op hoog rendement. Op technologisch vlak staat deze kachel op punt. Het is voorzien van een timer, thermostaat en afstandsbediening. Door gebruik te maken van geperste houtstaafjes of houtsnippers (houtpellets) zorgt de kachel zelf voor een juiste dosering van de CO²-neutrale brandstof. Door middel van water of warme lucht kunnen vervolgens meerdere ruimten in jouw woning worden verwarmd.

Deze kachel op pellets is heel spaarzaam. Het zorgt voor een dagenlange verwarming, zonder dat tussentijds bijvullen nodig is. De meeste mensen kennen de pelletkachel als een gezellige sfeerverwarming in de woonkamer maar je kan er heel wat meer mee! De pelletkachel kan gebruikt worden als alternatief voor jouw CV-ketel, of kan als aanvullend element aan de CV-ketel worden gekoppeld. Zo is het perfect mogelijk de centrale verwarming volledig te laten werken op pellets. ✓ Offertes voor pellet verwarming kan je hier aanvragen.

 

Automatisering van de toevoer van pellets

Een standaard pelletkachel ziet eruit als een gewone houtkachel. De houtpellets worden vanuit een reservoir mechanisch naar de vuurkorf getransporteerd. Daar worden de pellets ontstoken. De kachel regelt vervolgens de snelheid van aanvoer van pellets en lucht, afhankelijk van de warmte die je hebt opgevraagd. De rookgassen worden naar buiten geblazen door een smalle pijp. De ecologische warmte komt door een ventilator jouw woning binnen. De buitenbekleding van de pelletkachel blijft steeds relatief koel. Dit bevordert de veiligheid, vooral met kleine kinderen in de buurt. Pelletketels die gebruikt worden om de centrale verwarming te sturen worden op dezelfde methode geregeld. Verwarmen met pellets is zo even nauwkeurig en precies als een gasbrander of stookolieketel.

 

Voordelen pelletkachels

centrale verwarming pellets In vergelijking met een traditionele houtkachel of haard, heeft een pelletkachel een beduidend hoger rendement. Stoken op houtpellets is bovendien CO²-neutraal en dus milieuvriendelijk. Door een optimale verbranding ontwikkelt de kachel geen stank of roetresten in jouw woning. Een goede rookgasafvoer neemt alle kans op het vrijkomen van giftige stoffen onmiddellijk weg. Een schouw of schoorsteen heb je niet nodig. Dankzij onder meer de ingebouwde thermostaat en de mogelijkheid tot automatische ontsteking, ligt het gebruikscomfort van de pelletkachel zeer hoog. Het is mogelijk de kachel te programmeren zodat de betreffende ruimte steeds op de gewenste temperatuur wordt gehouden. De kachel gaat zichzelf daarvoor op het juiste moment in- of uitschakelen. Een pelletkachel is trouwens even veilig als een gewone CV-ketel.

De houtschilfers kun je in grote zakken (bijvoorbeeld van 15 of 20 kilogram) kopen bij een gespecialiseerd bedrijf. Deze kunnen perfect worden opgeborgen. Ze bederven of rotten niet, zolang je ze niet in contact laat komen met vocht. Pelletkachels creëren ook een aangename warmte. De warmte verspreidt zich geleidelijk over de ganse ruimte en de zichtbare vlammen bevorderen de gezelligheid.

 

Nadelen van centrale verwarming op pellets

Over het algemeen is een pelletkachel iets duurder dan een gewone hout- of gaskachel. De ingebouwde techniek is daarvan de voornaamste reden. Tegelijkertijd zorgt die techniek natuurlijk wel voor een zuiniger gebruik en een hoger rendement. De brandstof (pellets) is ook relatief goedkoop. De ecologische manier van verwarmen zorgt in vele gevallen ook voor een besparing op jouw energiefactuur. De iets duurdere aankoopprijs verdien je dus al snel terug.

 

Onderhoud

Pelletkachels goed onderhouden is zeer belangrijk voor het behoud van de levensduur van de kachel. De vuurkorf en brandkamer moeten minimaal één keer per jaar worden schoongemaakt. Ook de rookgasafvoer wordt dan best gereinigd. Deze poetsbeurt vraagt wel wat meer werk dan bij gaskachels. In Vlaanderen is een jaarlijks onderhoud van pelletskachels (aangesloten op een centraal verwarmingssyteem) verplicht. Ook als huurder heb je die verplichting, omdat je de gebruiker bent van de kachel.

 

Geluid

Hou verder ook rekening met het feit dat er pelletkachels zijn waarvan de ventilator wel wat geluid produceert. In tegenstelling tot een houtkachel werkt een pelletkachel dikwijls op elektriciteit. Bij de keuze van een kachel, doe je er goed aan om even na te gaan hoeveel geluid je werkelijk te horen krijgt.

 

Vergelijken loont!

Benieuwd naar de kostprijs van pelletverwarming voor uw project? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen en voorstellen aan bij onze erkende installateurs. Klik hier voor meer informatie.

 

Voorbeeld van centrale verwarming op basis van een pelletketel. Hoe groter de opvangbak voor pellets, hoe minder vaak deze moet worden bijgevuld. In vele opzichten hebben pelletketels dus heel wat gemeen met verwarming op mazout. Het grootste verschil zijn de grondstoffen en de impact op het milieu.

 

pellets

 

Offertes voor pelletverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs