Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premies verwarmingsketel 2023 - 2024

Laatste update: 06 Nov 2023 – Wil je een nieuwe verwarmingsketel plaatsen? Dan kan je gebruik maken van verschillende premies en subsidies. Zo kan je een groot deel terugverdienen van de aankoopfactuur en spaar je bovendien extra geld uit door een zuiniger verbruik.

 

Beschikbare premies verwarmingsketel 2023 - 2024:

1. Mijn VerbouwPremie
2. Totaalrenovatiebonus
3. EPC-labelpremie


1. Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 oktober 2022 kan je voor de plaatsing van een verwarmingsketel aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Deze premie vervangt de oude renovatiepremie en de aparte energiepremies van Fluvius.

TIP: plan je werken aan je cv-installatie of heb je ze al laten uitvoeren en heb je er nog geen premie voor aangevraagd? Dan kan je sinds 1 oktober 2022 onder bepaalde voorwaarden de MijnVerbouwPremie aanvragen. Een vakman kan je hierover verder informeren.

 

TIP: nieuwe inkomensgrenzen voor Mijn verbouwPremie in 2023

Sinds 2023 zijn de inkomensgrenzen voor de Mijn VerbouwPremie veranderd. Zat je bv. op de grens tussen de middelste en de laagste inkomenscategorie? Dan kan het interessant zijn om nogmaals te na te gaan in welke inkomenscategorie je zit. Zo kom je mogelijk in aanmerking voor een hoger premiebedrag voor je nieuwe verwarmingsketel.

Advies op maat? Een erkende vakman geeft je graag meer info over de Mijn VerbouwPremie en het beste moment om die aan te vragen. Kom vrijblijvend in contact met installateurs in je buurt!

 

Voor welke werken?

Wie investeert in een bestaande woning of appartement, appartementsgebouw of niet-woongebouw komt in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Werken aan je centrale verwarming behoren hier ook toe. Het gaat om 3 categorieën:

 

1. Gascondensatieketel

 • Plaatsing van nieuwe gascondensatieketel (met minstens productlabel A)

 

2. Elektriciteit & sanitair

 • Werken aan de elektrische installatie en telecommunicatie, inclusief de aansluiting op het openbare net en de plaatsing van de meetinstallatie voor elektriciteit
 • Vervangen van leidingen van de centrale verwarming
 • Vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren
 • Plaatsen van een regenwaterinstallatie samen met het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren.
 • Vernieuwen van bestaande sanitaire toestellen of het plaatsen van max. 1 douche, 1 ligbad, 2 wastafels en 1 toilet, als die nog niet aanwezig zijn in de woning, samen met het vernieuwen van sanitaire leidingen.

LET OP: het plaatsen van nieuwe sanitaire toestellen & installaties (bad, douche, toilet,…) komen enkel in aanmerking bij de vernieuwing van sanitaire leidingen en afvoeren. Je kan dus geen premie aanvragen wanneer je enkel een inloopdouche wil plaatsen of badkamermeubels en accessoires wil aankopen.

 

3. Hernieuwbare energie

 • Zonneboiler
 • Warmtepomp (ook hybride)
 • Warmtepompboiler

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

De Mijn VerbouwPremie is er zowel voor werken aan de centrale verwarming als voor het plaatsen van systemen voor hernieuwbare energieproductie. Een overzicht:

 

1. Gascondensatieketel

Het premiebedrag voor een nieuwe gascondensatieketel hangt vooral af van wie de premie aanvraagt:

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 1.800
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

€ 2.500
(bij vervanging van stookolieketel)
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)

LET OP: een eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie heeft sinds 2023 geen recht meer op deze premie voor een nieuwe condensatieketel. De premieaanvraag moest gebeurd zijn tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2022.

 

2. Elektriciteit en sanitair

Het premiebedrag voor werken aan de centrale verwarming, hangt af van van de aard van het gebouw en wie de premie aanvraagt:

DoelgroepPremiebedrag
Laagste inkomenscategorie /
verhuurder aan een sociaal kantoor
max. 50% van investeringsbedrag
max. € 3.750
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 7.500)
Middelste inkomenscategoriemax. 35% van investeringsbedrag
max. € 2.625
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 7.500)

 

3. Warmtepomp

Welk type warmtepomp wil je plaatsen? En tot welke doelgroep behoor je? Dit zijn belangrijke vragen om het premiebedrag voor jouw warmtepomp te achterhalen. Een overzicht van het bedrag per doelgroep:

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
min. € 480 - max. € 6.400
Max. 50% van factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie,
hoogste inkomenscategorie /
andere investeerder
min. € 300 - max. € 4.800
Max. 40% van factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouwmin. € 300 - max. € 4.000
x aantal eenheden
max. 40% van factuurbedrag

LET OP: in bepaalde situaties ligt het premiebedrag hoger. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je je elektrische verwarming helemaal vervangt door een warmtepomp of wanneer je een warmtepomp installatie plaatst in een gebied zonder aardgas. Je installateur vertelt er graag meer over.

 

4. Warmtepompboiler

Net zoals bij een warmtepomp hangt het premiebedrag van een warmtepompboiler vast met de aard van het gebouw en de doelgroep waartoe de aanvrager behoort. Een overzicht:

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor
€ 1.080
max. 50% van factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie /
hoogste inkomenscategorie /
andere investeerder
€ 900
max. 40% van factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in appartementsgebouw€ 900
x aantal eenheden
max. 40% van factuurbedrag

LET OP: voor uitsluitend nachttarief geldt een verhoging van het premiebedrag. Let wel, deze verhoging is enkel nog maar geldig voor warmtepompboilers met eindfactuur vanaf 1 januari 2021 en premieaanvragen ingediend tot en met 31 december 2025. Meer weten? Vraag dan advies aan je installateur.

 

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

De voorwaarden waaraan je moet beantwoorden om de Mijn VerbouwPremie te ontvangen, hangen af van de werken die je laat uitvoeren. We sommen de belangrijkste voor je op:

 • Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor de renovatie van een bestaande woning of de herbestemming van een gebouw gesitueerd in het Vlaams Gewest. Bovendien moet je woning minstens 15 jaar oud zijn.
 • Kies je voor een warmtepomp(boiler)? Dan moet je woning aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet vòòr 2014. Voor woningen aangesloten vanaf 2014 werd de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend. Bovendien beantwoordt je woning aan de EPB-eisen.
 • Een elektrische installatie moet gekeurd worden en conform zijn met de AREI.
 • De installatie van een warmtepomp of warmtepompboiler moet gebeuren door een gecertificeerd installateur (Rescert-installateur). Bovendien moeten de installaties ook voldoen aan bepaalde normeringen en vereisten (bv. een min. inhoud van het opslagvat van een zonneboiler).

TIP: er zijn best wat voorwaarden aan de VerbouwPremie verbonden. Daarom raden we aan om altijd samen te werken met een specialist. Die vertelt je meer over de eisen, zoekt samen met jou naar de beste installatie voor jouw woning en staat bovendien in voor een vakkundige plaatsing. Start hier je aanvraag.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Je kan de Mijn VerbouwPremie digitaal aanvragen via het online loket. Je moet je aanvraag uiterlijk 2 jaar na de datum van de laatste factuur indienen.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman bezorgt je de nodige documenten en helpt je graag verder met je premieaanvraag. Ontvang gratis offertes van centrale verwarmingsspecialisten actief in je regio via onze offertedienst.

  • Hoe vaak kan ik een premie voor een warmtepomp ontvangen?

  Je kan maar om de 10 jaar een premie ontvangen, ook wanneer het over een eerdere Fluvius energiepremie gaat. Ontving je in de afgelopen 10 jaar al een premie voor een zonneboiler of warmtepomp (met uitzondering van een lucht-lucht warmtepomp)? Dan heb je geen recht op de Mijn VerbouwPremie

  Meer weten? Een warmtepomp expert helpt je graag verder. Ontvang professioneel advies van verschillende installateurs actief in je regio via ons aanvraagformulier. • Kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen als ik al een eerdere renovatiepremie/Fluvius premie kreeg?

  Nee. Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen andere premie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend. TIP: neem contact op met een erkende cv-installateur in je buurt voor meer advies. Hij helpt je graag verder.


2. Totaalrenovatiebonus

Laat je 3 of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren binnen een periode van 5 jaar? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus, bovenop de Mijn VerbouwPremie.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Uit de werken die in aanmerking komen, moet je minstens 3 ervan laten uitvoeren door een aannemer binnen de vijf jaar. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen die periode, hoe groter het bedrag van de premies:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

 

Welke werken komen in aanmerking?

 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Buitenmuurisolatie
 • Kelder- of vloerisolatie op volle grond
 • Hoogrendementsbeglazing
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

LET OP: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe aanvragen?

Je kan via de website van de netbeheerder Fluvius de premie aanvragen. Wil je meer weten? Neem dan contact op met een installateur. Die kan je adviseren over het meest gunstige premiestelsel in jouw situatie. Contacteer een installateur.

 


3. EPC-labelpremie

Liet je energiebesparende werken (bv. zonneboiler of warmtepomp plaatsen) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je kan aanspraak maken op deze premie als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na de renovatie dan ervoor.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je muurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.
 • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.

 


FAQ premie verwarmingsketel 2023 - 2024

Nog vragen over de mogelijke premies voor een nieuwe verwarmingsketel in 2023 - 2024? Dan kan je altijd terecht bij een cv-installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Is het vervangen van een verwarmingsketel ook interessant zonder premie?

  Absoluut. Is je ketel ouder dan 10 à 15 jaar? Dan is het sowieso financieel interessant om je oude ketel te vervangen door een energiezuiniger model. Zo bespaar je makkelijk tot 10 à 30 % op je energiefactuur. Kortom, je verdient je investering op termijn helemaal terug, zelfs zonder premie voor je verwarmingsketel.

  TIP: wil je graag verschillende cv-ketels vergelijken om de juiste keuze te maken? Vraag dan meerdere voorstellen aan bij erkende verwarmingsinstallateurs actief in je buurt. • Waarom werk ik best samen met een erkende cv-installateur?

  Enkel door samen te werken met een gecertificeerde installateur kan je aanspraak maken op de verschillende premies voor een verwarmingsketel. Bovendien ben je op die manier ook zeker van een correcte plaatsing en optimale, zuinige werking van je cv-ketel.

  Op zoek naar een cv-installateur actief in je buurt? Je kan gratis offertes aanvragen bij meerdere vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs