Centraleverwarmingcv.be
Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image

Premies verwarmingsketel 2021

Laatste update: 12 januari 2021 – Wil je een nieuwe verwarmingsketel plaatsen, dan kan je gebruikmaken van verschillende premies en subsidies. Zo kan je een groot deel terugverdienen van de aankoopfactuur en spaar je bovendien extra geld uit door een zuiniger verbruik.

Onderstaand vind je het complete overzicht van mogelijke premies in 2021:

 

1) Overkoepelende renovatiepremie

Met de overkoepelende renovatiepremie kan je een premie ontvangen voor 1 of meerdere renovatiewerken waaronder het vervangen van de verwarmingsketel of vernieuwen van de cv-installatie.

 

premie verwarmingsketel Welke werken komen in aanmerking ?

 • De plaatsing van een zuinige verwarmingsketel met hoog rendement zoals de gascondensatieketel.
 • Aanleg van complete centrale verwarming inclusief leidingen voor sanitair warm water, vloerverwarming, radiatoren,…
 • Alle installatie-onderdelen om de hele woning te voorzien van centrale verwarming
 • Alle werkzaamheden die bijdragen tot de sanering van de oorspronkelijke toestand (bvb. verwijderen van de mazouttank).

 

 

Wat is het bedrag van de premie?

Je krijgt 20 of 30% van de facturen terugbetaald, afhankelijk van je inkomen. Hiervoor moet je minstens voor € 2.500 (excl. btw) geïnvesteerd hebben in werken aan de centrale verwarming. Opgelet: het bedrag waarop de premie berekend wordt, is maximaal 7.500 euro (excl. btw).

De werken moeten ook uitgevoerd worden door een erkend installateur. Heb je concrete plannen, dan kan je vrijblijvend prijzen en voorstellen aanvragen bij erkende installateurs die actief zijn in jouw regio via dit formulier.

 

De voorwaarden

 • De woning is minstens 30 jaar oud en ligt in het Vlaamse Gewest op jouw domicilie.
 • De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar en moeten minstens € 2.500 (excl. btw) bedragen.
 • Je mag op de aanvraagdatum geen andere woning in volle eigendom hebben.
 • Kamers en studentenkamers komen niet in aanmerking voor deze premie.

 

Hoe renovatiepremie aanvragen?

Je kan de overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen nadat de werken uitgevoerd zijn en de factuur overgemaakt is. Belangrijk hierbij is dat de werken goed omschreven zijn en dat ze uitgevoerd werden door een erkend installateur (offertes kan je hier aanvragen).

Het aanvraagformulier voor de premie moet je invullen op de website van wonenvlaanderen.be. Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging. Als de aanvraag volledig is, volgt er binnen de 8 maanden een beslissing. Ga je akkoord met die beslissing, dan hoef je verder niets te doen. Ga je niet akkoord, dan moet je binnen 1 maand beroep aantekenen.

Laat je jouw verwarming plaatsen door een erkend installateur? Dan begeleidt deze je doorheen de premie-aanvraag. Dat garandeert je een 100% correcte plaatsing, extra garantie en een snelle uitbetaling van de premie. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat van erkende verwarmingsinstallateurs uit je buurt. Helemaal gratis en vrijblijvend!

 

 

2) Premie verwarmingsketel Fluvius (beschermde afnemers)

Voor beschermde afnemers bestaan er speciale premies voor verwarmingsketels. Een beschermde afnemer is een persoon die recht heeft op de sociale maximumprijzen voor gas en elektriciteit.

 

Welke werken komen in aanmerking en wat is het premiebedrag?

 • Plaatsing van nieuwe condensatieketel: 1.800 of 2.500 euro, afhankelijk van de brandstof waarop de condensatieketel werkt (aardgas, stookolie of propaan/butaan). De condensatieketel moet geplaatst worden door een erkend installateur. Offertes kan je hier aanvragen.
 • Plaatsing van een zonneboiler: 660 euro per vierkante meter met een maximum van 3.300 euro. De premie mag maximaal 48% van het factuurbedrag dekken. De zonneboiler moet geplaatst worden door een erkend installateur. Meer info over zonneboilers vind je hier.
 • Plaatsing van een warmtepomp: Tot 4.800 euro (afhankelijk van type warmtepomp). De premie bedraagt maximaal 50% van het factuurbedrag. De warmtepomp moet geplaatst worden door een erkend installateur. Meer info over warmtepompen vind je hier.

 

Hoe aanvragen?

Via de website van netbeheerder Fluvius. Daar vind je alle formulieren die je nodig hebt. De aanvraag kan verstuurd worden via diezelfde website of per post naar het adres van de netbeheerders.

Alvorens je de aanvraag indient heb je volgende zaken nodig:

 • Kopie en betaalbewijs van de factuur
 • Bewijs dat je een beschermde afnemer bent
 • Foto van de geplaatste condensatieketel met vermelding van de datum
 • Attest met de technische informatie van de condensatieketel

 

Vervangen verwarmingsketel ook interessant zonder premie?

Zoals je kan zien zijn er slechts 2 premies beschikbaar voor het vervangen van een cv-ketel en moet je ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Gelukkig kan je ook heel wat voordeel halen uit een nieuwe ketel zonder premie!

Is je ketel ouder dan 10 jaar, dan is het financieel interessant om de oude ketel te vervangen door een energiezuinige condensatieketel. Deze verbruikt 10% tot 30% minder energie. Zo verdien je jouw investering snel terug en geniet je van meer comfort. Offertes op maat + advies kan je hier aanvragen.

 

 

 

Andere premies voor cv-installaties (Exclusief vervangen ketel)

Voor het vervangen van een verwarmingsketel zijn enkel bovenstaande premies beschikbaar. Wil je andere werken uitvoeren aan je verwarmingsinstallatie, dan kan je aanspraak maken op onderstaande premies:

 

1) Netbeheerder premie warmtepomp & zonneboiler

Wil je een warmtepomp of zonneboiler installeren, dan kan je een premie ontvangen via de netbeheerder Fluvius (fusie tussen Infrax en Eandis).

Premie ketel vernieuwen

Wat zijn de voorwaarden?

 • De woning moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
 • De plaatsing gebeurt door een erkend aannemer. Erkende installateurs van warmtepompen of zonneboilers kan je vrijblijvend contacteren via de offertepagina.
 • Uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum moet de premieaanvraag de netbeheerder bereiken.
 • Het toestel moet voldoen aan de technische eisen.
 • De factuur mag nooit ouder zijn dan één jaar.
 • De warmtepomp moet minstens een A+-productielabel hebben.
 •  De warmtepomp wordt gebruikt ter verwarming van een ruimte en eventueel voor het verwarmen van sanitair water.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Vervangt de warmtepomp een elektrische verwarming of woon je in een gebied zonder aardgasnet? Dan verdubbelen onderstaande premiebedragen. Twijfels over welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Lees het artikel: soorten warmtepompen.

Type warmtepompPremiebedrag 2021
Geothermische warmtepomp
(label A++ of beter)
€ 4.000
Uitsluitend nachttarief: € 4.800
Lucht-waterwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 1.500
Uitsluitend nachttarief: € 1.800
Hybride lucht-waterwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 800
Uitsluitend nachttarief: € 960
Lucht-luchtwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 300
Uitsluitend nachttarief: € 360

 

 

Procedure

De premie kan aangevraagd worden via de website van de netbeheerder Fluvius of per post. Aanvragen die online verstuurd worden, worden sneller verwerkt. Alle formulieren zijn te verkrijgen via de website van Fluvius. Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen de 6 maand uitbetaald.

Belangrijk: premies voor warmtepompen krijg je enkel als ze geplaatst worden door een erkende verwarmingsspecialist. Vergelijk daarom prijzen van meerdere installateurs en kies de meest interessante optie. Via onze gratis offertedienst ontvang je maximaal 3 offertes van erkende warmtepomp installateurs uit je buurt. Bespaar hier.

 

 

2) Premie warmtepompboiler

Sinds 2019  is er een premie voor warmtepompboilers die enkel gebruikt worden voor de productie van sanitair water. De premie bedraagt 300 euro, met een max. van 40% van de factuur. De premie vraag je aan op de website van netbeheerder Fluvius.

De premie voor warmtepompboilers is niet cumuleerbaar met een zonneboiler. Met een warmtepomp is de premie enkel cumuleerbaar indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt. Wees er daarom snel bij en kies meteen voor een warmtepompboiler. Zo profiteer je optimaal van deze premie. Een zonneboiler is maar liefst 70% zuiniger dan een elektrische boiler. Ontvang hier prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen uit je buurt.

 

 

3) Totaalrenovatiebonus

Doe je verschillende renovatiewerken binnen een periode van vijf jaar? Dan kom je misschien in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus, bovenop de premies van de netbeheerder. De eindfactuur van de eerste investering mag niet ouder zijn dan 1-1-2017.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Uit de werken die in aanmerking komen, moet je minstens 3 ervan laten uitvoeren door een aannemer binnen de vijf jaar. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen die periode, hoe groter het bedrag van de premies:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

 

Welke werken komen in aanmerking?

 • Dak- of zoldervloerisolatie: minimale R-waarde van 4,5 m²K/W.
 • Spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie (minimaal 3 m²K/W) of binnenmuurisolatie (minimaal 2 m²K/W).
 • Kelder- of vloerisolatie op volle grond: minimale R-waarde van 2 m²K/W.
 • Nieuwe beglazing: U-waarde maximaal 1,1 W/m²K.
 • Zonneboiler plaatsen.
 • Warmtepomp plaatsen.
 • Ventilatiesysteem plaatsen.

 

Hoe aanvragen?

Je kan via de website van de netbeheerder Fluvius de premie aanvragen.

 

Wat met de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie?

De Overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk. Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs