Centraleverwarmingcv.be

Subsidies en premies verwarmingsketel 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Voor het installeren van een nieuwe verwarmingsketel maak je nog steeds aanspraak op verschillende premies. Via onder meer de overkoepelende renovatiepremie en de totaalrenovatiebonus kan je een flink deel van je aankoopfactuur terugbetaald krijgen. Bekijk ook zeker de nieuwe premie voor een warmtepompboiler.

Ga snel naar: Overkoepelende renovatiepremie – warmtepomp & zonneboilertotaalrenovatiebonus

 

1) Overkoepelende renovatiepremie

Er zijn verschillende renovatiewerken die in aanmerking komen voor deze overkoepelende renovatiepremie, waaronder ook het plaatsen van verwarmingsketel.

 

premie verwarmingsketelWelke werken komen in aanmerking ?

  • De plaatsing van een zuinige verwarmingsketel met hoog rendement zoals de gascondensatieketel.
  • Centrale verwarming met warmwaterdistributie voor sanitair warm water, radiatoren, vloerverwarming,…
  • Alle installatie-onderdelen om de hele woning te voorzien van centrale verwarming
  • Alle werkzaamheden die bijdragen tot de sanering van de oorspronkelijke toestand (bvb. verwijderen van de mazouttank).

 

 

Wat is het bedrag van de premie?

Je krijgt 20 of 30% van de facturen terugbetaald, afhankelijk van je inkomen. Hiervoor moet je minstens voor € 2.500 (excl. btw) geïnvesteerd hebben in werken aan de centrale verwarming. Opgelet: het bedrag waarop de premie berekend wordt, is maximaal 7.500 euro (excl. btw).

De werken moeten ook uitgevoerd worden door een erkend installateur. Heb je concrete plannen, dan kan je vrijblijvend prijzen en voorstellen aanvragen bij erkende installateurs die actief zijn in jouw regio via dit formulier.

 

De voorwaarden

  • Kamers en studentenkamers komen niet in aanmerking voor deze premie.
  • De woning is minstens 30 jaar oud en ligt in het Vlaamse Gewest op jouw domicilie.
  • De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar en moeten minstens € 2.500 (excl. btw) bedragen.
  • Je mag op de aanvraagdatum geen andere woning in volle eigendom hebben.
  • Ook je inkomen mag niet hoger zijn dan (het totale gezinsinkomen van het 2de jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum):
SituatieMax. inkomen
Alleenstaande zonder persoon ten laste€ 43.870
Alleenstaande met één persoon ten laste€ 62.670
Gehuwden en wettelijk of feitelijk samenwonenden€ 62.670
Per extra persoon ten laste+ € 3.510

 

Procedure

Je kan de overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen na de uitvoering van de werken en als je over de nodige facturen beschikt.

Het aanvraagformulier voor de premie en alle info met betrekking tot de aanvraag vind je op wonenvlaanderen.be. Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging. Als de aanvraag volledig is, volgt er binnen de 8 maanden een beslissing. Ga je akkoord met die beslissing, dan hoef je verder niets te doen. Ga je niet akkoord, dan moet je binnen 1 maand beroep aantekenen.

Laat je jouw verwarming plaatsen door een erkend installateur? Dan begeleidt deze je doorheen de premie-aanvraag. Dat garandeert je een 100% correcte plaatsing, extra garantie en een snelle uitbetaling van de premie. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat van erkende verwarmingsinstallateurs uit je buurt. Helemaal gratis en vrijblijvend!

 

Wat met de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie?

De Overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk. Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

 

2) Premie warmtepomp & zonneboiler

De premie voor een warmtepomp of zonneboiler is te verkrijgen via netbeheerder Fluvius (fusie tussen Infrax en Eandis).

 

Wat zijn de voorwaarden?

  • De woning moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
  • De plaatsing gebeurt door een erkend aannemer.  Vind hier erkende installateurs voor: zonneboilerwarmtepomp.
  • Uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum moet de premieaanvraag de netbeheerder bereiken.
  • Het toestel moet voldoen aan de technische eisen.
  • De factuur mag nooit ouder zijn dan één jaar.
  • De warmtepomp moet minstens een A+-productielabel hebben.
  •  De warmtepomp wordt gebruikt ter verwarming van een ruimte en eventueel voor het verwarmen van sanitair water.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Vervang je de warmtepomp een elektrische verwarming of woon je in een gebied zonder aardgasnet? Dan verdubbelen onderstaande premiebedragen. Twijfels over welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Lees het artikel: soorten warmtepompen.

Type warmtepompPremie
lucht-luchtwarmtepomp€ 300
hybride lucht-waterwarmtepomp€ 800
lucht-waterwarmtepomp€ 1.500
geothermische warmtepomp€ 4.000

 

Procedure

De premie kan aangevraagd worden via de website van de netbeheerder Fluvius of per post. Aanvragen die online verstuurd worden, worden sneller verwerkt. Alle formulieren zijn te verkrijgen via de website van Fluvius. Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen de 6 maand uitbetaald.

Belangrijk: premies voor warmtepompen krijg je enkel als ze geplaatst worden door een erkende verwarmingsspecialist. Vergelijk daarom prijzen van meerdere installateurs en kies de meest interessante optie. Via onze gratis offertedienst ontvang je maximaal 3 offertes van erkende warmtepomp installateurs uit je buurt. Bespaar hier.

 

3) Premies verwarmingsketel beschermde afnemers

Voor beschermde afnemers bestaan er speciale premies voor verwarmingsketels. Een beschermde afnemer is een persoon die recht heeft op de sociale maximumprijzen voor gas en elektriciteit.

 

Soorten cv ketels en premiebedragen

  • Zonneboiler: de premie en het maximum worden met 20% verhoogd.
  • Warmtepompen: de bestaande premies en het maximum worden met 50% verhoogd.
  • Individuele condensatieketel ter vervanging oude verwarmingsinstallatie: 1.800 euro en max. 40 % van de factuur (enkel indien geïnstalleerd door aannemer).

 

Hoe aanvragen?

Via de website van netbeheerder Fluvius. Daar vind je alle formulieren die je nodig hebt. De aanvraag kan verstuurd worden via diezelfde website of per post naar het adres van de netbeheerders.

 

4) Totaalrenovatiebonus

Doe je verschillende renovatiewerken binnen een periode van vijf jaar? Dan kom je misschien in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus, bovenop de premies van de netbeheerder. De eindfactuur van de eerste investering mag niet ouder zijn dan 1-1-2017.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Uit de werken die in aanmerking komen, moet je minstens 3 ervan laten uitvoeren door een aannemer binnen de vijf jaar. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen die periode, hoe groter het bedrag van de premies.

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

 

Welke werken komen in aanmerking?

  • Dak- of zoldervloerisolatie: opp. ≥ 30 m² en minimale R-waarde van 4,5 m²K/W.
  • Spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie (minimaal 3 m²K/W) of binnenmuurisolatie (minimaal 2 m²K/W): opp. ≥ 30 .
  • Kelder- of vloerisolatie op volle grond: opp. ≥ 30  en minimale R-waarde van 2 m²K/W.
  • Nieuwe beglazing: opp. ≥ 5 m² en ramen met U-waarde hebben van maximaal 1,1 W/m²K.
  • Zonneboiler plaatsen.
  • Warmtepomp plaatsen.
  • Ventilatiesysteem plaatsen.

 

Hoe aanvragen?

Je kan via de website van de netbeheerder Fluvius de premie aanvragen.

 

5) Premie warmtepompboiler

Sinds 2019  is er een premie voor warmtepompboilers enkel gebruikt voor de productie van sanitair water. Belangrijk is dat deze premie loopt over een periode van slechts 5 jaar en langzaam uitdooft. In 2020 bedraagt de premie 300 euro. Vanaf 2021 tot eind 2023, krijg je nog maximaal 200 euro. De premie vraag je aan op de website van netbeheerder Fluvius.

De premie voor warmtepompboilers is niet cumuleerbaar met een zonneboiler. Met een warmtepomp is de premie enkel cumuleerbaar indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt. Wees er daarom snel bij en kies meteen voor een warmtepompboiler. Zo profiteer je optimaal van deze premie. Een zonneboiler is maar liefst 70% zuiniger dan een elektrische boiler. Ontvang hier prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen uit je buurt.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs