Subsidies en premies verwarmingsketel 2019

Laatste update, 5 maart 2019 – Voor het installeren van een nieuwe verwarmingsketel maak je nog steeds aanspraak op verschillende premies. Via onder meer de renovatiepremie, de Vlaamse verbeteringspremie en de totaalrenovatiebonus kan je een flink deel van je aankoopfactuur terugbetaald krijgen. Bekijk ook zeker de nieuwe premie vanaf 2019 voor een warmtepompboiler.

Ga snel naar: verbeteringspremiewarmtepomp & zonneboilertotaalrenovatiebonus

 

1) Renovatiepremie: premie voor de verwarmingsketel

Via de renovatiepremie van de Vlaamse overheid kan je een renovatiepremie aanvragen. Er zijn verschillende renovatiewerken die hiervoor in aanmerking komen, waaronder het vervangen van een verwarmingsketel.

 

premie verwarmingsketelWelke verwarmingsketels ?

 • Condensatieketels of hoogrendementsketels om de hele woning te verwarmen met labels: HR+, HR Top (aardgas), Optimaz of Optimaz-elite (stookolie). Ketels met productiedatum vanaf 26/09/’15 moeten Europees label A of B hebben.
 • Centrale verwarming met installatie van vloerverwarming
 • Installatie-onderdelen of werken tijdens de plaatsing van een nieuwe centrale verwarming. (bijv.: breekwerken)
 • Het verwijderen van de mazouttank: enkel indien uitgevoerd door een aannemer en wanneer een nieuwe ketel geplaatst wordt.

 

Wat is het bedrag van de premie?

Je krijgt 20 of 30% van de facturen terugbetaald, afhankelijk van je inkomen. Hiervoor moet je minstens voor € 2.500 (excl. btw) geïnvesteerd hebben in werken aan de centrale verwarming. Opgelet: het bedrag waarop de premie berekend wordt, is maximaal 7.500 euro (excl. btw).

 

De voorwaarden

 • Je mag als aanvrager van de premie, geen andere woning, kamerwoning of studentenhuis in volle eigendom hebben.
 • De premie is enkel geldig voor woningen, gebouwen en appartementen. Niet voor studentenhuizen of studentenkamers. Op het moment van aanvraag moet je domicilie in de betreffende woning hebben.
 • Het pand moet minstens 30 jaar oud zijn en moet in het Vlaams Gewest liggen.
 • De rekeningen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar (zowel facturen van een aannemer als eigen materiaalaankopen). De totaalfactuur moet minstens 2500 euro (excl.btw) bedragen.
 • Ook je inkomen mag niet hoger zijn dan:

SituatieMax. inkomen
Alleenstaande zonder persoon ten laste€ 43.870
Alleenstaande met één persoon ten laste€ 62.670
Gehuwden en samenwonenden gezamenlijk€ 62.670
Per extra persoon ten lasteMax. inkomen + € 3.510

 

Procedure

De renovatiepremie kan na de uitvoering van de werken online via wonenvlaanderen.be worden aangevraagd of via de post. Het formulier dat je hiervoor nodig hebt, staat op de website van Wonen Vlaanderen. Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging. Als de aanvraag volledig is, volgt er binnen de 8 maanden een beslissing. Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je de premie op je zichtrekening binnen 12 maanden na de aanvraag.

Laat je jouw verwarming plaatsen door een erkend installateur? Dan begeleidt deze je doorheen de premie-aanvraag. Dat garandeert je een 100% correcte plaatsing, extra garantie en een snelle uitbetaling van de premie. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat van erkende verwarmingsinstallateurs uit je buurt. Helemaal gratis en vrijblijvend!

 

2) Vlaamse verbeteringspremie

Via de Vlaamse verbeteringspremie kan je premies aanvragen voor het verbeteren van je woning, waaronder het plaatsen van nieuwe verwarmingsketels.

 

 Soorten ketels en hun premiebedragen

 • Een gastoestel met gesloten verbrandingsruimte: € 250
 • Vervangen van een bestaande cv ketel door een condensatieketel met de labels: HR+, HR Top (gas), Optimaz of Optimaz-elite (stookolie): € 250
 • Installatie of omschakeling naar centrale verwarming met radiatoren in alle leefruimtes: € 1.000

Twijfels over welke ketel het meest voordelig is? Lees het artikel “prijs verwarmingsketel“.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • De eindfactuur moet minstens het dubbele zijn van het bedrag van de premie en mag niet ouder zijn dan 1 jaar.
 • Het pand waarvoor je de premie aanvraagt moet minstens 25 jaar oud zijn, in het Vlaams Gewest liggen en bewoond worden als hoofdverblijfplaats.
 • De factuur moet op naam van de aanvrager staan.
 • Het gezamenlijk belastbaar inkomen van alleenstaanden, gehuwden of samenwonenden (wettelijk of feitelijk) mag niet meer bedragen dan 31.340 euro, te verhogen met 1.630 euro per persoon ten laste. Dat gezamenlijk belastbaar inkomen vindt u terug op de afrekening (aanslagbiljet) van uw inkomstenbelasting. Er wordt steeds gekeken naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van het 3de jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum. Voor 2019 is dit dus het inkomstenjaar 2016.

 

Hoe verloopt de procedure?

Je kan de aanvraag versturen  (na uitvoering van de werken!) via de website van wonenvlaanderen.be of via de post. De aanvraag wordt binnen de 3 maanden bekeken. Wordt de aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen 3 maanden na de beslissing op je zichtrekening gestort.

 

3) Premie warmtepomp & zonneboiler

De premie voor een warmtepomp of zonneboiler is te verkrijgen via netbeheerder Fluvius (fusie tussen Infrax en Eandis).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • De woning moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
 • De plaatsing gebeurt door een aannemer.
 • Uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum moet de premieaanvraag de netbeheerder bereiken.
 • Het toestel moet voldoen aan de technische eisen.
 • De factuur mag nooit ouder zijn dan één jaar.
 • De warmtepomp moet minstens een A+-productielabel hebben.
 •  De warmtepomp wordt gebruikt ter verwarming van een ruimte en eventueel voor het verwarmen van sanitair water.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Vervang je de warmtepomp een elektrische verwarming of woon je in een gebied zonder aardgasnet? Dan verdubbelen onderstaande premiebedragen. Twijfels over welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Lees het artikel: soorten warmtepompen.

Type warmtepompPremie
lucht-luchtwarmtepomp€ 300
hybride lucht-waterwarmtepomp€ 800
lucht-waterwarmtepomp€ 1.500
geothermische warmtepomp€ 4.000

 

Procedure

De premie kan aangevraagd worden via de website van de netbeheerder Fluvius of per post. Aanvragen die online verstuurd worden, worden sneller verwerkt. Alle formulieren zijn te verkrijgen via de website van Fluvius. Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen de 6 maand uitbetaald.

Belangrijk: premies voor warmtepompen krijg je enkel als ze geplaatst worden door een erkende verwarmingsspecialist. Vergelijk daarom prijzen van meerdere installateurs en kies de meest interessante optie. Via onze gratis offertedienst ontvang je maximaal 3 offertes van erkende warmtepompinstallateur uit je buurt. Bespaar hier.

 

4) Premies verwarmingsketel beschermde afnemers

Voor beschermde afnemers bestaan er speciale premies voor verwarmingsketels. Een beschermde afnemer is een persoon die recht heeft op de sociale maximumprijzen voor gas en elektriciteit.

 

Soorten cv ketels en premiebedragen

 • Zonneboiler: de premie en het maximum worden met 20% verhoogd.
 • Warmtepompen: de bestaande premies en het maximum worden met 50% verhoogd.
 • Individuele condensatieketel ter vervanging oude verwarmingsinstallatie: 1.800 euro en max. 40 % van de factuur (enkel indien geïnstalleerd door aannemer).

 

Hoe aanvragen?

Via de website van netbeheerder Fluvius. Daar vind je alle formulieren die je nodig hebt. De aanvraag kan verstuurd worden via diezelfde website of per post naar het adres van de netbeheerders.

 

5) Totaalrenovatiebonus

Doe je verschillende renovatiewerken binnen een periode van vijf jaar? Dan kom je misschien in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus, bovenop de premies van de netbeheerder. De eindfactuur van de eerste investering mag niet ouder zijn dan 1-1-2017.

 

Hoeveel bedragen de premies?

Uit de werken die in aanmerking komen, moet je minstens 3 ervan laten uitvoeren door een aannemer binnen de vijf jaar. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen die periode, hoe groter het bedrag van de premies.

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

 

Welke werken komen in aanmerking?

 • Dak- of zoldervloerisolatie: opp. ≥ 30 m² en minimale R-waarde van 4,5 m²K/W.
 • Spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie (minimaal 3 m²K/W) of binnenmuurisolatie (minimaal 2 m²K/W): opp. ≥ 30 .
 • Kelder- of vloerisolatie op volle grond: opp. ≥ 30  en minimale R-waarde van 2 m²K/W.
 • Nieuwe beglazing: opp. ≥ 5 m² en ramen met U-waarde hebben van maximaal 1,1 W/m²K.
 • Zonneboiler plaatsen.
 • Warmtepomp plaatsen.
 • Ventilatiesysteem plaatsen.

 

Hoe aanvragen?

Je kan via de website van de netbeheerder Fluvius de premie aanvragen.

 

6) Premie warmtepompboiler

Vanaf 2019 is er een premie van 400 euro voor warmtepompboilers enkel gebruikt voor de productie van sanitair water. Belangrijk is dat deze premie loopt over een periode van slechts 5 jaar en langzaam uitdooft. Vanaf 2020 bedraagt de premie nog 300 euro. Vanaf 2021 tot eind 2023, krijg je nog maximaal 200 euro. De premie vraag je aan op de website van netbeheerder Fluvius.

De premie voor warmtepompboilers is niet cumuleerbaar met een zonneboiler. Met een warmtepomp is de premie enkel cumuleerbaar indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt. Wees er daarom snel bij en kies meteen voor een warmtepompboiler. Zo profiteer je optimaal van deze premie. Een zonneboiler is maar liefst 70% zuiniger dan een elektrische boiler. Ontvang hier prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen uit je buurt.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen