Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Luchtverwarming

Bij luchtverwarming wordt zowel het ventilatiesysteem als de verwarming in één systeem verwerkt. Dit is zeer interessant voor nieuwe woningen en renovatieprojecten die moeten voldoen aan de strenge wetgeving omtrent ventilatie. Door het huis uit te rusten met luchtverwarming heb je naast een ventilatiesysteem ook de mogelijkheid om een airconditioningsysteem toe te voegen.

 

luchtverwarming installatie werking Werking van luchtverwarming

Luchtverwarming werkt met een kanalensysteem van roosters en buizen dat de verwarmde lucht verspreidt over de volledige woning. Om de lucht gelijkmatig te verdelen worden de kanalen zorgvuldig berekend naargelang de oppervlakte van de kamer en de afstand van de verwarmingsketel. Via een retoursysteem wordt de aanwezige lucht eerst gefilterd om vervolgens opnieuw op te warmen. Bij vochtige ruimtes zoals de badkamer kan men de vochtige lucht ook naar buiten stuwen. Hedendaagse luchtverwarmingsinstallaties worden steeds geplaatst met goed isolerende kanalen om warmteverlies zoveel mogelijk uit te sluiten.

 

Voordelen van centrale luchtverwarming

1. Luchtverwarming is kostenbesparend

De luchtkanalen van het ventilatiesysteem type D+ kunnen zowel gebruikt worden voor de ventilatie als voor de luchtverwarming. Dit is niet alleen kostenbesparend maar vergroot ook het comfort wanneer je later wil uitbreiden naar een bevochtiger, airco of een elektronische filter. De luchtkanalen kunnen weggewerkt worden in de grond, chape of kelder.

 

2. Luchtverwarming zorgt voor zuivere lucht

Door de circulerende lucht te filteren, bevochtigen of koelen zal elke kamer steeds voorzien van frisse en gezonde lucht. Als je weet dat de lucht in een kamer slechts enkele uren goed blijft bij gebruik is deze manier van verwarmen dus een prima keus.

 

3. Verwarmen met lucht houdt stof tegen

De lucht die gerecupereerd wordt uit de kamers zal eerst door een filtersysteem gaan die het rondzwevend stof tot maar liefst 95% tegenhoudt. Voor een complete zuivering kan je de luchtverwarming ook nog aanvullen met een elektronische filter. Deze haalt naast 99% stof ook huisstofmijt, pollen en bacteriën uit de lucht. Voor mensen met allergieën kan deze verwarming dus zeer interessant zijn.

 

4. Afkoeling van de kamers

Om de woning een aangename temperatuur te geven tijdens de zomermaanden kan je gebruikmaken van Free Cooling. Dit is een systeem met kleppen dat de koele lucht van buiten naar binnen brengt. Door deze koele lucht constant te ventileren zal de binnentemperatuur een pak aangenamer worden. Je kan luchtverwarming ook laten uitbreiden tot een volwaardige airconditioning.

 

5. Correcte luchtvochtigheid

’s Winters is de lucht vaak erg droog waardoor je een onbehaaglijk gevoel krijgt in de woning. Door een luchtbevochtiger te koppelen aan de luchtverwarming heb je steeds de juiste luchtvochtigheid in huis.

 

Nadelen van luchtverwarming

De nadelen zijn dus vooral van praktische aard en beperken je in de mogelijkheden. Dit omdat luchtverwarming financieel en praktisch gezien alleen mogelijk is bij nieuwbouw. Het is vaak simpelweg te duur om in een bestaande woning of in een bestaand gebouw de luchtverwarming te installeren.

De filters die geplaatst worden bij de installatie zorgen ervoor dat er geen schadelijke stoffen het huis binnen kunnen dringen, althans ze houden zoveel mogelijk schadelijke stoffen buiten. Echter is het grote nadeel hiervan dat de filters met enige regelmaat vervangen dienen te worden om de werking van de filters wel op kwaliteit te houden. De lucht dient namelijk zo vrij mogelijk van stof en schimmels te blijven om de kwaliteit van de lucht te behouden.

 

verwarming via luchtrooster

 

 

Uitvoeringen en integratie in de woning

Luchtverwarming is een bijna onzichtbare verwarming die weinig of geen beperkingen heeft voor de inrichting en het ontwerp van het interieur. De architect moet tijdens het ontwerpen wel rekening houden met luchtkanalen en bouwconstructies.

Door te werken met minikanalen kan het luchtverwarmingssysteem makkelijk geïntegreerd worden in beperkte ruimtes en zelf de chape.

 

 

Prijs luchtverwarming t.o.v andere verwarmingssystemen

Het verbruik van luchtverwarming ligt zo’n 5% hoger dan vloerverwarming en 25% hoger dan radiatorverwarming. De prijs van de installatie zal gelijk zijn aangezien je geen dure verwarmingselementen moet voorzien in elke kamer. Luchtverwarming is dus enkel fiscaal interessant als je ook een oplossing wil voor ventilatie, airconditioning of allergieën.

 

Wat heb je allemaal nodig als je luchtverwarming in je woning wilt installeren?

  1. Je hebt een verwarmingsketel of een andere bron van warmte nodig.
  2. Je hebt een tamelijk grote ventilator nodig.
  3. Je hebt een stoffilter nodig die mogelijk is uitgerust met een extra pollenfilter.
  4. Je hebt een geïsoleerd buizensysteem nodig dat in de vloeren en wanden verwerkt is.
  5. Je hebt roosters nodig die naar wens open of dicht kunnen in alle kamers van je woning.
  6. Je hebt grote roosters nodig die in de vloer gemonteerd worden en die niet afgesloten mogen worden. Dit is namelijk om verontreinigde lucht af te voeren.
  7. Je hebt een afvoerkanaal nodig dat te vergelijken is met een schoorsteenkanaal.
  8. Je hebt een gasaansluiting en een elektriciteitsaansluiting benodigd voor de verwarming en het aandrijven van de ventilator.

Je kunt over het algemeen middels een simpele druk op de knop de ketel omschakelen naar het constant ventileren van de woning. Dit kun je doen wanneer er veel mensen in huis aanwezig zijn voor een verbeterde leefklimaat. Daarnaast kun je de luchtverwarming ook dusdanig instellen dat er automatisch in de koude maanden enkel verwarmd wordt en in de warme maanden enkel gekoeld wordt.

 

Luchtverwarmingsketel

Luchtverwarmingsketels hebben in de loop der jaren een transformatie ondergaan. De huidige generatie luchtsverwarmingsketels stoten een pak minder CO2 uit en hebben een hoger rendement. Deze condensatieketels produceren condens. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt door de ketel opnieuw gebruikt.

Naast het verhoogde rendement wordt ook de kwaliteit van de luchtverwarming verbeterd. De vocht uit de lucht wordt namelijk ook gebruikt, waardoor er een goede verhouding ontstaat van het vochtgehalte in de lucht. Zo weet je zeker dat het vochtgehalte op het juiste niveau is en dat je kunt genieten van een zeer aangename warmte in je woning.

De luchtverwarmingsketel is eigenlijk het oudere broertje van de condensatieketel. De luchtverwarmingsketel is het beste af als je deze vervangt door een condensatieketel die minder CO2 uitstoot en een hoger rendement heeft.

 

De werking van een luchtverwarmingsketel

Door het opnieuw winnen van de warmte die anders verloren gaat, verhoog je het rendement waardoor je enorm bespaart op je stookkosten. Het opwarmen van je woning gaat makkelijker en dat staat gelijk aan het verbruik van minder energie. Dat staat weer gelijk aan het minder leunen op het milieu en je bespaart een hoop kosten.

Met een aantal extra filters kun je er ook voor zorgen dat schimmels en vocht zo min mogelijk kans maken om zich te ontwikkelen in je woning. Op die manier kun je genieten van de hoogst haalbare vorm van gezonde kwaliteit van de lucht. Daarnaast ook van een zeer aangename warmte binnen je woning. De lucht wordt tevens constant gereinigd en verwarmd. Dit wordt vaak ervaren als zeer aangenaam. Een leuke bijkomstigheid is dat je voor de aanschaf van een condensatieketel een fijne premie kunt krijgen waardoor het aanschaffen van de ketel een stuk goedkoper wordt.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs